bebek ve küçük çocukla doğada seyahat

Bebek ve Küçük Çocukla Doğada Seyahat

Her geçen gün -biraz da ekonomik krizin etkisiyle tatili ucuza getirmek için- doğada kamp kuranların arasına daha çok çocuklu aile katılıyor. Gerekli sağlık önlemleri alındıktan sonra, bebek ve çocukların da dağda taşta yanımızda olmasında hiçbir sakınca yok…

kış sporu sakatlıkları

En Çok Karşılaşılan 10 Kış Sporu Sakatlığı

Bütün sporlar gibi kış sporlarının da tadına doyulmaz, ancak diğer mevsimlere kıyasla, kışın doğaya adım attığınızda çeşitli sakatlıklara daha çok maruz kalabiliyorsunuz. Bugünkü yazıda kayak ve snowboard yapanların en çok karşılaştığı 10 kış sporu sakatlığından bahsedeceğiz.

Baffin Adası

Bir Kaya Cenneti: Baffin Adası

Baffin bir ada. Hem de ıssız. Durum sandığınızdan daha farklı. Yer bu defa pasifiğin sıcak suları değil, kutup dairesi. Palmiyelerin yerine dev kaya duvarları var. İki tane britanya Adası büyüklüğündeki Baffin’de en az 50 tane El Capitan var.

Doğada kaybolmak

Doğada Kaybolunca Ne Yapmalı?

Doğada zor şartlarla mücadele etmek, kaybolunca hayatta kalmak, yalnızca doğa sporlarıyla uğraşanların kaderi değil. Bu zor durumdan kurtulmak için illaki doğa sporcusu olmanız gerekmiyor. Bugünkü yazıda, doğada kaybolduğunuzda nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlatacağız.

kramp

Kramp Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Durup dururken veya sakince koşarken aniden ayağınıza kramp giriyor, kıpırdayamaz hale mi geliyorsunuz? Size birkaç saatmiş gibi gelen bir süre boyunca acı çekiyorsunuz. Ne zaman, nereden geleceği belli olmasa bile, kramp o kadar da gizemli bir şey değil aslında.

Mikroplastikler

15 Milyon Ton Mikroplastik Deniz Tabanını Kirletiyor

Avustralya’nın Ulusal Bilim Ajansı tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, derin okyanus tabanında tahminen 15 milyon ton mikroplastik birikti. Bu, okyanus yüzeyindeki plastik kirlilik miktarının iki katından daha fazla bir değer.

Tarihteki doğal felaketler

Tarihteki En Ölümcül 10 Doğal Felaket

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık 100.000 kişi doğal afetlerde (depremler, volkanik patlamalar, kasırgalar, tsunamiler, seller, orman yangınları ve kuraklıklar) hayatını kaybederken, dünya çapında 150 milyondan fazla insan bundan etkileniyor. Bugünkü yazının konusu, bize Doğa Ana’nın ne kadar güçlü olduğunu hatırlatan geçmişte yaşanmış doğal felaketler.

Kar neden beyazdır

Kar Neden Beyazdır?

Yoğun kar yağışlı bir geceden sonra uyandığınızı hayal edin. Pencereden dışarı bakarsınız ve beyaz bir dünya görürsünüz. Ancak bir musluğu veya dondurucuyu açarsanız, sıvı su ve buzun genellikle berrak göründüğünü fark edeceksiniz. Peki kar neden beyaz?

Glifosat

Glifosat Yabani Ot Sökücü Nedir?

Glifosat, etkili bir herbisit, yani yabani ot öldürücü olarak çalışan kimyasal bir bileşiktir. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünyada en yaygın kullanılan herbisit kimyasalıdır. Glifosat, tarım arazilerinden ev ve apartmanların arka bahçelere kadar, istenmeyen yabani bitkilerin olduğu her yere kullanılmaktadır.

Ozon tabakası

Ozon Tabakası Nedir?

Ozon, birbirine bağlanmış üç oksijen atomundan oluşan açık mavi bir gazdır . Dünya yüzeyini zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyan bu gaz, doğal biçimde yüksek yerlerde oluşur. Ayrıca, yere daha yakın bulunduğunda insanlar ve diğer canlılar için olumsuz etkileri olan bir kirletici olarak kabul edilir.

Dağ Hastalıkları

Sağlık Sorunları Bilinen Kişilerin Dağa Gidişleri

Yüksek irtifalarda ve doğada tatilini geçiren insan sayısı günümüzde artmaktadır. Bu insanların bir kısmı da ileri yaşta ve kronik hastalıklarla ilgili sıkıntılar çekmektedir. Bu kimselere ne gibi öneriler yapılmalıdır?

Tunç Fındık Broad Peak zirvesinde

Broad Peak (8047M) Çıkışı (Karakurum-Pakistan)

Broad Peak! Pakistan’ın Karakurum dağlarında, şöhretli K2 dağının hemen karşısında yükselen bu geniş, üç zirveli kaya ve buz yığını, 8047 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek 12.zirvesidir.

güneş çarpması

Sıcak Havadan Kaynaklanan Hastalıklar

Vücut artan ısıya iki şekilde tepki gösterir; derideki kan damarlarını iyice açıp, soğutulacak yüzeyden daha çok kan geçmesini sağlayarak ve terlemeyi arttırarak. Terleme, buharlaşmayla soğumanın yanı sıra su ve elektrolit (tuz) kaybına yol açar. Susuzluk hissi, su ihtiyacını belirtmesi açısından güvenilir bir gösterge değildir ve vücut 1 litre kadar su kaybetmeden ortaya çıkmaz.

kışın su tüketimi

Kış Koşullarında Su Tüketiminin Hipotermi ile İlişkisi

Dağlarda, özellikle de kış koşullarında hidrasyon veya yeterli su tüketimi çok önemlidir. Yüzde 10’luk bir dehidrasyon termal kontrolde yüzde 30-40’lık bir azalmaya neden olmaktadır. Su gereksinimlerimiz 800-1000 ml idrar, 100 ml dışkı için ve 600-1000 ml de ciltte ve ciğerlerde oluşan farkına varılmayan kayıptan dolayı günlük toplam olarak 1500 ml’dir.

renan öztürk

Macera Peşinde Bir Hayat: Renan Öztürk

Kendisinin çok büyük bir hayranı olmakla beraber, kıskanmaktan da kendimi alamıyorum. Sanki ben hayal kuruyorum da o yaşıyormuş gibi geliyor. Merakım, hayatını araştırmaya sürükleyince de şunu farkettiriyor; Renan Öztürk azmin vücut bulmuş hali.

sporcularda enerji yetersizliği

Bir Sporcu Kabusu: Enerji Yetersizliği

Enerji yetersizliği, amatör veya profesyonel olarak sporla uğraşan bireyleri zaman zaman rahatsız eden bir durumdur. Özellikle spor yapmaya yeni başlayanlar, halsizlik olarak tabir ettikleri bu durumu daha fazla yaşıyor ve faaliyet süresince performanslarını yüzde yüz sergileyemediklerini düşünüyorlar. Maalesef bu durum düzenli antrenmanlarla azaltılsa da, tek başına antrenman istenilen verimi almaya yeterli olamayabiliyor.