Türkiye Dağcılık Federasyonu Kuruluş Tarihi Değişti

Türkiye Dağcılık Federasyonu eski logosunda 1966 yılı olarak yazılı olan kuruluş yılı, yeni duyurulan logoda 1936 olarak değiştirildi.

Türkiye Dağcılık Federasyonunun konu ile ilgili yaptığı açıklama aşağıdadır.

Türkiye Dağcılık Federasyonunun eski logosunda kuruluş yılı 1966 olarak yazılmaktadır. Halbuki yapılan araştırmalarda ve Federasyonumuzun eski başkanlarının yazmış olduğu makale ve tarihçelerde bu tarihin 1936 yılında kurulan “Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu” olduğu görülmektedir.

Bununla birlikte “Dağcılık Federasyonunun 1940-1941 Yılı Faaliyet Hulasası” ve Alman Dağcılarının 1988 yılında Federasyonumuza 50. yılı anısına verdikleri plaket ayrı birer kanıttır. Bunun yanı sıra federasyonumuza dönemin Spor Genel Müdürlükleri tarafından Dağcılık Federasyonu bünyesinde kullanılmak üzere bütçeler verilmiştir.

Ayrıca 1936 yılından itibaren federasyonumuzdan ayrılan diğer federasyonlar da kuruluş yıllarını ayrıldıkları yılları değil 1936 yılını baz almaktadırlar.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Logosu

Bilindiği gibi “Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu”nun ilk başkanlığını 1936’dan 1941 yılına kadar camiamızın duayenlerinden merhum Latif Osman ÇIKIGİL yapmıştır. Bu nedenlerle federasyonumuzun gerçek kuruluş tarihi 1936’dır.

Dağcılık 13 1966 ise Federasyonumuzun Kış sporlarından ayrılarak bağımsız bir federasyon olarak yoluna devam ettiği tarihtir.

Türkiye Dağcılık Federasyonu günün gerekleri doğrultusunda bünyesinden yeni federasyonlar çıkartan üst bir federasyon olma özelliğini korumaktadır. Buna en son örnek olarak 2002 yılında bünyemizden ayrılarak yeni bir federasyon olan Oryantiring Federasyonu verilebilir. Federasyonumuzdan ayrılan her bir branş döneminde federasyonun tekrar kurulduğu algısı doğru bir yaklaşım değildir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın