Mikroplastikler

15 Milyon Ton Mikroplastik Deniz Tabanını Kirletiyor

Avustralya’nın Ulusal Bilim Ajansı tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, derin okyanus tabanında tahminen 15 milyon ton mikroplastik birikti. Bu, okyanus yüzeyindeki plastik kirlilik miktarının iki katından daha fazla bir değer.

Tarihteki doğal felaketler

Tarihteki En Ölümcül 10 Doğal Felaket

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık 100.000 kişi doğal afetlerde (depremler, volkanik patlamalar, kasırgalar, tsunamiler, seller, orman yangınları ve kuraklıklar) hayatını kaybederken, dünya çapında 150 milyondan fazla insan bundan etkileniyor. Bugünkü yazının konusu, bize Doğa Ana’nın ne kadar güçlü olduğunu hatırlatan geçmişte yaşanmış doğal felaketler.

Kar neden beyazdır

Kar Neden Beyazdır?

Yoğun kar yağışlı bir geceden sonra uyandığınızı hayal edin. Pencereden dışarı bakarsınız ve beyaz bir dünya görürsünüz. Ancak bir musluğu veya dondurucuyu açarsanız, sıvı su ve buzun genellikle berrak göründüğünü fark edeceksiniz. Peki kar neden beyaz?

Glifosat

Glifosat Yabani Ot Sökücü Nedir?

Glifosat, etkili bir herbisit, yani yabani ot öldürücü olarak çalışan kimyasal bir bileşiktir. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünyada en yaygın kullanılan herbisit kimyasalıdır. Glifosat, tarım arazilerinden ev ve apartmanların arka bahçelere kadar, istenmeyen yabani bitkilerin olduğu her yere kullanılmaktadır.

Ozon tabakası

Ozon Tabakası Nedir?

Ozon, birbirine bağlanmış üç oksijen atomundan oluşan açık mavi bir gazdır . Dünya yüzeyini zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyan bu gaz, doğal biçimde yüksek yerlerde oluşur. Ayrıca, yere daha yakın bulunduğunda insanlar ve diğer canlılar için olumsuz etkileri olan bir kirletici olarak kabul edilir.

Çölde geceleri soğuk

Çöller Geceleri Neden Soğur?

Kuzey Afrika’daki Sahra Çölü’ne günübirlik gezi yapacaksanız, yanınızda bolca su, güneş kremi ve şapka getirmeniz gerekir. Geceyi burada geçirmeyi planlıyorsanız, yanınıza alacağınız malzemelere bir de kışlık uyku tulumu eklemelisiniz. Sahra Çölü’nde gündüz ila gece arasında yaklaşık 42 santigrat derece ısı farkı bulunur.