Güneş Kremi Nasıl Seçilir ve Kullanılır – Güneş Koruma Faktörleri

Gökyüzü ister parlak mavi , ister gri renkte olsun, güneş ışınları saniyede milyarlarca foton partiküllerini üzerimize yağdırmaktadır.  Güneş ışınları, güneş yanıklarının, erken cilt yaşlanmasının ve cilt kanserinin kaynağı olan ultraviyole (UV) radyasyonu içermektedir. Cilt kanseri dünyada en yaygın kanser çeşididir.

Açık hava aktivitelerinden önce ihtiyatlı davranıp güneşe karşı önlem almayı planlıyorsanız, yapmanız gereken bazı seçimler vardır. Bu makale, güneş koruyucularının seçiminde ve uygulanmasında dikkat etmeniz gereken hususları ele almaktadır.

  • Güneş filtresi derecelendirmeleri
  • Güneş koruyucularının içerdiği bileşenler
  • Uygulama şekilleri
  • Toplam UV koruması için ipuçları

Not: UPF dereceli kumaşlardan mamul giysiler, cildi güneşten daha etkili bir şekilde korur. Bu yüzden en iyi stratejiniz, koruyucu kıyafetlerle cildinizi mümkün olduğunca örtmek ve açıkta kalan cildin kalan bölgeleri için güneş kremi kullanmaktır.

Güneş Kremi Derecelendirmelerini Anlama

Güneş kremlerinin üzerilerinde yer alan etiketler, etkinliklerini değerlendirmenize yardımcı olan önemli bilgileri içerir. Tüm etiketler, güneş korumasının güneş yanığına neden olan ışınlardan cilt korumasını yansıtan bir sayı olan Güneş Koruma Faktörünü (SPF) listeler. Ayrıca, ilgili testlerden geçen güneş koruyucuları diğer korumaları da listeleyebilir: deriyi erken yaşlandıran ışınlara karşı geniş spektrumlu kapsama ve belirli bir süre için su geçirmezlik gibi.

güneş koruyucuları

SPF (Sun Protection Factor) ülkemizde bilinen adıyla Güneşten Koruma Faktörü

SPF, yani güneşten koruma faktörü, güneş kreminin korumasız bir cildin özel bir UV radyasyon türünün neden olduğu hasardan ne kadar iyi korunduğunu gösteren bir numaradır. Güneş yanığına neden olan, cilt kanserini teşvik eden başlıca UV Radyasyonu türü UVB ışınlarıdır.

  • SPF 15, UVB ışınlarının% 93'ünü engeller
  • SPF 30, UVB ışınlarının% 97'sini engeller
  • SPF 50, UVB ışınlarının% 98'ini engeller
  • SPF 100, UVB ışınlarının% 99'unu engeller

Güneşten koruma faktörü ile ilgili bilmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir.

SPF 15, dermatologların herhangi bir şiddette güneş ışığı için tavsiye ettikleri minimum derecelendirmedir.

50'nin üzerindeki SPF puanları anlamlı değildir. Hiçbir şey UVB ışınlarının% 100'ünü engellemez. SPF 100 derecesine sahip bir güneş kremi, aslında SPF 50 güneş koruyucudan yalnızca % 1 daha fazla UVB ışınını engeller. Kısacası SPF 50'nin üstü kremlere boşuna para ödeyeceğinizi söyleyebiliriz.

Güneşten koruma faktörü

SPF derecelendirmeleri, ne kadar süre sonra etkisini kaybedeceğini size söylemez. SPF testinde koruma süresi bir faktör olsa da, güneş koruyucuları düzenleyen Federal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA – ABD), SPF derecesine bakılmaksızın her iki saatte bir güneş koruyucu uygulamanızı tekrarlamanızı önerir.

Geniş Spektrum hangi anlama gelir

Ultraviyole (UV) radyasyon, değişen dalga boylarındaki ışınları içerir. Yukarıda belirtilen UVB ışınlarına ek olarak, cildi erken yaşlandıran ve aynı zamanda cilt kanserine katkıda bulunan UVA ışınlarından da korunmaya ihtiyacınız vardır. Sayısal bir derecelendirmeden ziyade, UVA-ışın koruması spesifik bir terim ile gösterilir: geniş spektrum.

UV ışınları

Özet olarak “geniş spektrum” ibaresini gördüğünüz güneş kremleri hem UVA ışınlarına, hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Geniş spektruma sahip bir koruyucudaki UVA koruma seviyesinin, UVB koruma seviyesiyle (SPF derecesi) aynı orantıda olacağı kabul edilir.

Su ve Ter Direnci

“Suya dayanıklı” ibaresi, güneş koruyucusunun su veya ter mevcudiyetine rağmen iyi performans gösterecek şekilde formüle edildiği anlamına gelir. Yüzerken veya terlerken güneş koruyucu uzun süre etki göstermediği için, FDA ürün etiketlerinde “su geçirmez” veya “ter geçirmez” kullanımını yasaklamıştır (ülkemizde böyle bir kısıtlama bulunmamaktadır). Yine de suya karşı direnci gösteren iki farklı derecelendirme bulunur.

  • 40 dakika suya dayanıklı
  • 80 dakika suya dayanıklı

Bununla birlikte, cildinizi yıkamanın güneşten koruyucuları temizlediğini unutmayın. Bu nedenle, suya dayanıklılık derecesine ve bıraktığınızı düşündüğünüz zamana bakılmaksızın, havlu kullanmanızın hemen ardından güneş kremini tekrar uygulamanız gerekir.

Güneş kremlerinin içerikleri hakkındaki düşünceler

FDA, güneş kremlerinde hangi malzemelere izin verildiğini düzenler. Aşağıdaki listede, FDA eleştirmenlerinin dikkat etmesi gerekenler de dahil olmak üzere, bu önemli içeriklerin bazılarını vurgulamaktadır:

Oksibenzon: Bu kimyasal, dünya çapında mercan-resif eko sistemlerine zarar vermekle suçlandığından, Amerika'da çeşitli eyaletler bu bileşeni içeren güneş koruyucularının yasaklanmasını düşünüyor. UVB ışınlarına karşı son derece etkili olan ve güneş kremlerinde yaygın olarak kullanılan oksibenzon, ABD genelinde insanların kan örneklerinde eser miktarda miktarda bulunmuş, bu yüzden sağlık araştırmacılarının dikkatini çekmiştir. ABD dahil birçok ülke, güneş koruyucularında oksibenzon yüzdesini sınırlar. Ülkemizde ise bu yönde bir çalışma ve yaptırım yapılmamıştır.

Not: Oksibenzon, mercan resiflerinin sağlığına zarar verdiğinden şüphelenilen tek güneş koruyucu madde değildir. Bununla birlikte, iklim değişikliğinin ve diğer pek çok faktörün bu krize katkıda bulunduğu, hangi faktörlerin en büyük endişe kaynağı olduğunu ayrıştırmanın zor olduğu belirtildi.

Para Amino Benzoik Asit (PABA): Bazı kişilerde alerjik ve fotosensitivite reaksiyonlarına neden olur. Kullanmayan ürünler genellikle etiketlerinde “PABAsız” (PABA FREE) olarak belirtilir.

Parabenler: Bunlar, bazı güneş koruyucu ürünler de dahil olmak üzere bazı cilt bakım ürünlerinde bulunan koruyucu maddelerdir (örn., Metilparaben). Butilparaben, mercan resiflerinin ağartma işleminde rol oynamıştır. Parabenler bazı sağlık sorunları ile ilişkilendirilmeye başlanmış, bu nedenle artan sayıda marka tarafından kullanımına son verilmektedir. Bu maddeyi ihtiva etmeyen güneş koruyucularında “parabensiz” (PARABEN FREE) ibaresi yer almaktadır.

Kokular: Kokularla ilgili endişelerden bazıları gözlerinizi tahriş edip, cildinizde bir takım alerjik reaksiyonları tetikleyebilecekleridir. Sırf çocuklar için değil, güneş altında terleyecek yetişkinlerin de koku içeren güneş koruyucularından sakınması önerilir.

Nano parçacıklar: Birer mikroskobik partikül olan nano parçacıklar hücre zarlarından kolaylıkla geçebilirler. Uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen bu durum karşısında, üreticiler nano-parçacık riski bulunmayan ürünlerde, “nanosuz” (NANO FREE) olduklarını belirten uyarılar koyarlar.

Çinko oksit ve titanyum dioksit:  Naturel, doğal veya organik gibi ibarelerle pazarlanan güneş koruyucuları bu maddeleri ihtiva eder. Bu mineralleri içeren birçok güneş kremi, daha pürüzsüz ve daha net bir uygulama sağlamak için kısmen nano parçacıkları kullanır.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır? Uygulama Yöntemleri

Hemen hemen herkes güneş kremini çok az kullanır ve neredeyse hiç kimse onu doğru şekilde kullanmaz. Aşağıdaki uygulama ipuçlarını benimseyin, böylece güneş koruyucusunu doğru şekilde kullanan birkaç kişiden biri olacaksınız.

Cilt üzerinde güneş kremi uygulaması

  • Seçtiğiniz güneş koruyucudan çok daha önemli olan, uyguladığınız yoldur. Örneğin Koruma faktörü 50 olan bir güneş koruyucu özensiz ve rastgele uygulandığında, yüksek performanslı bir SPF 30 (veya SPF 15) güneş koruyucudan daha az koruma sağlar. Bu nedenle güneş kremini cildinizde güneş gören her noktaya eşit biçimde uyguladığınızdan emin olun.
  • Güneşe maruz kalmadan 15 dakika önce uygulayın. Bu tüm güneş koruyucuları için geçerlidir.
  • Yapmanız gerektiğini düşündüğünüzden çok daha fazla güneş koruyucu kullanın. Az miktarda kremle yapılan uygulama yeterince işe yaramayabilir, ancak fazla kullanmanın bir zararı yoktur.
  • En az iki saatte bir tekrar edin. Bu kural tüm güneş koruyucular için geçerlidir.
  • Yolculuk için yeterli paket. Güneş koruyucu bir satış aracı gibi görünse de, dermatologlar size güneşli bir günde dört saatlik bir yürüyüşte iki kişinin 4 fl kullanması gerektiğini söyleyecektir. oz. tüp. Başka bir şekilde söylemek gerekirse, eski bir tüpün son kullanma tarihine bakıyorsanız, yeterince getirmeyebilirsiniz (ve muhtemelen son kullanma zamanınızı yeterince uygulamamış olabilirsiniz).
  • Güneşe maruz kalan herkesin koruyucu sınıfı SPF 15 veya daha yüksek olan bir koruyucuyu günlük olarak kullanması tavsiye edilir. Bu Amerikan Cilt Kanseri Vakfı'nın bir önerisidir .

Güneş koruyucu ve bebekler: 6 aylıktan küçük çocukları korumak için sadece gölgeyi kullanın. Bebeklerin ciltleri güneş koruyucuların içindeki kimyasalları kolaylıkla absorbe edebilir.

Sprey güneş koruyucuları: FDA, inhalasyon ve astım gibi solunum problemleri nedeniyle çocuklarda spreylerin kullanılmamasını önermektedir.

Güneş koruyucu son kullanma tarihleri: Genellikle 3 yıldır. Ürün etiketinde son kullanım tarihi yer alır.

Toplam UV Koruması İçin İpuçları

UV ışınlarından korunmak yalnızca güneş kremi kullanarak yapılmaz. Cilt kanserinin gitgide yaygınlaştığı, ozon tabakasının inceldiği günümüzde, UV ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmak için bir bütün olarak uygulanması gereken ipuçları şunlardır:

  • UPF derecelendirilmesi yapılmış kıyafetler kullanın.
  • Cildin açıkta kalan tüm kalan bölgelerine güneş koruyucu uygulayın.
  • Yüzde 100 UV ışın koruması sunan güneş gözlüğü kullanın.
  • Mümkün olduğunda gölge arayın.
  • Kendinizi özellikle de yoğun gündüz saatlerinde UV radyasyonuna maruz bıraktığınız süreyi – yaklaşık olarak saat 9 ile 15 arası – izleyin ve sınırlayın.
  • Süzülen güneşin cildinize hala zarar verebileceğini unutmayın, bu yüzden kendinizi bulutlu günlerde de koruyun.

Güneş kreminin doğru kullanımı da dahil olmak üzere, UV ışınlarının üzerinizdeki etkisini azaltmada ekstra dikkat gerektiren faktörler bulunur. Aşağıdaki faktörlerden herhangi biri devreye girdiğinde UV ışınlarına maruz kalma riskleri büyük ölçüde artar:

  • Koyu teniniz varsa, güneş koruyucuları atlatabileceğinizi varsaymayın, çünkü cildinizde UV hasarı gerçekleşebilir, ancak hasarın gözle görülmesi kolay olmayacaktır.
  • Çocuklar daha ince, daha hassas bir cilde sahiptir. Erken yaşta meydana gelen hasarlar, daha sonraki yaşamlarında daha ciddi sorunlara neden olma riskini artırabilir.
  • Akne tedavisi, antihistaminikler, antibiyotikler, antienflamatuarlar ve bitkisel takviyeler gibi ilaçlar güneşe duyarlılığı artırmaktadır.
  • Işık yaz aylarında kışın olduğundan daha yoğundur.
  • Işık, öğlen ya da öğleden sonra olduğundan daha yoğun olur.
  • Ne kadar yükselirseniz, güneş ışığı o kadar yoğun olur.
  • Suyun veya karın yakınındaysanız, bunların UV ışınlarını yansıtacağını unutmamalısınız. Gölgede olsanız dahi güneş koruyucu kullanmalısınız.
  • El, boyun, burun, kulak ve sırt, vücudunuzun diğer bölgelerinden daha fazla güneşe maruz kalma eğilimindedir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Güneş Kremi Nasıl Seçilir ve Kullanılır – Güneş Koruma Faktörleri” üzerine 2 yorum

  1. Geçen yaz kayınvalidem 6 aylık bebeğimi benden habersiz denize sokmuş ve güneş kremi kullanmamışlar 🙁 az kalsın yüzünü gözünü tırmalayacaktım kadının!!!

    Yanıtla

Yorum yapın