Kar Neden Beyazdır?

Yoğun kar yağışlı bir geceden sonra uyandığınızı hayal edin. Pencereden dışarı bakarsınız ve beyaz bir dünya görürsünüz. Ancak bir musluğu veya dondurucuyu açarsanız, sıvı su ve buzun genellikle berrak göründüğünü fark edeceksiniz. Peki kar neden beyaz?

Doğası gereği berrak bir madde olan H2O'nun (suyun) nasıl beyaz bir şeye dönüşebileceğini anlamak söz konusu olduğunda bazen zorlanırız.

Optik bilimine göre, ışık bir nesneye çarptığında ya iletilir (nesnenin içinden geçer), emilir veya yansıtılır (nesneden sıçrar). Işık, cam veya buz gibi pürüzsüz, düz bir yüzeye çarptığında, görünür ışınları genellikle yolları bozulmadan doğrudan geçer. Gözlerimiz nesneleri yalnızca nesneden yansıyan veya nesnenin soğurduğu ışık dalgalarını işleyerek gördüğü için , cam ve buzun genellikle net görünmesinin nedeni budur.

Bununla birlikte, aslında saydam ve renksiz olan bir camı kırıp iyice ufaladığınızda, artık sayısız pürüzlü yüzey mevcuttur. Işık bu düzensiz yüzeylere çarptığında, her yöne yansır ve dağılır. Bu, şekil ve yapı bakımından değişen yüzlerce minicik buz kristalinden oluşan kar taneleri için de geçerli . Cam parçalarına veya kar tanelerine çarpan ışık eşit olarak geri yansıtıldığı için, bu ışınlar, birlikte beyaz görünen ışığın (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor) tüm bileşik dalga boyu renklerini içerir. Bu yüzden kara baktığımızda gözümüz beyaz “görür”.

Karın doğal rengi beyaz olsa da, daha hipnotize edici tonlar aldığı bilinmektedir.

Mavi buz

Kar yığınları, buzdağları ve buzullar bazen mavi görünebilir. Bu durum, ışık kar ve buzun içinde dolaşırken, sayısız buz kristali ışığı dağıtır. Işık ne kadar uzağa giderse, o kadar çok dağılır. Su ve buz, mavi ışıktan daha fazla kırmızı ışığı emdiği için, ışık nihayet kar katmanlarından çıktığında, gözlerimize yansıyan daha uzun kırmızı dalga boylarından ziyade daha kısa mavi dalga boylarıdır. Saçılma ne kadar uzun süre tekrarlanırsa mavi ton o kadar belirgin olacaktır.

Kırmızı kar

Pembe veya kırmızı renkli kar da belgelenmiştir. Rengi kırmızı olan kar, karın içinde yaşayan bir tür soğuk seven tatlı su yosunundan gelir. Benzer şekilde, diğer parçacıklar ve organizmalar da karı renklendirebilir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın