Birçok İlde Orman Girişleri Yasaklandı

İstanbul, Bursa, Çankırı, Kastamonu, Gümüşhane, Kırklareli, Niğde, Çanakkale, Kocaeli, Balıkesir, Aydın, Hatay, Gaziantep, Edirne ve Antalya’da ormanlık alanlara giriş çıkışlar yasaklandı. Uygulamaya diğer illerin de katılması bekleniyor.

Temmuz ayında tüm yurt çapında art arda meydana gelen, kundaklama sonucunda çıktığı düşünülen orman yangınlarının ardından pek çok ilde ormanlık alanlara giriş çıkışlar yasaklandı.

Yasaklar, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl idaresi Kanunu'nun 9'uncu maddesinin (g) bendi ve 66'ncı maddelerine dayandırılıyor.

Genelgelerdeki dikkat çekici maddeler şunlar:

  • İligli il sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi kesinlikle yasaktır.
  • Ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaktır.
  • Orman Kanunu'nun 31'inci ve 32'inci maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahalleler de dahil olmak üzere, anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.
  • İlçe Kaymakamlıkları ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır.
  • Bu karar il sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanır.
  • Yukarda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.

Yasaklar 31 Ağustos'a kadar kesinleşmiş olup, Ağustos ayında yapılacak değerlendirme sonucunda Eylül ayı ile ilgili durum netleşecektir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın