Çin’de 21 Ultramaraton Koşucusu Hayatını Kaybetti

Çin’in Gansu eyaletindeki bir turizm bölgesi olan Yellow River Taş Ormanı’ndaki 100 km’lik ultramaratondaki katılımcıları şiddetli rüzgarlar ve dondurucu yağmur vurdu.

Yarış Cumartesi günü yerel saatle 09: 00'da başladı ve yarışmacılardan bazıları sadece şort ve tişört giyerek yola çıktı. Hayatta kalan katılımcılar, hava tahminlerinin biraz rüzgar ve yağmurun beklendiğini gösterdiğini, fırtına ile ilgili bir tahmin bildirilmediğini söyledi.

Yakındaki Baiyin şehrinden yetkililere göre, yarışın başlamasından yaklaşık üç saat sonra, yarışın dağlık bir bölümünde dolu, şiddetli yağmur ve fırtınanın sıcaklıkların ani bir şekilde düşmesine neden oldu. Yağmura maruz kalıp ıslanan sporcular, artan rüzgar ve düşen ısı ile birlikte hipotermi geçirdiler.

O sırada yarışta yaklaşık 24ncü kilometrede, geride olan ve henüz dağlara ulaşmamış olan Mao isimli bir yarışmacı, “Yağmur gittikçe ağırlaşıyordu” dedi. Daha önce hipotermi ile ilgili kötü deneyimler yaşamış olduğu için oteline geri dönmeye karar verdi, ancak diğerleri devam etti ya da zaten en kötü etkilenen bölgelerdeydi.

Çinli koşucular
Dağ koşullarında geceyi ıslak bir biçimde şort tişört ile geçiren koşuculardan 21'i hayatını kaybetti.

Yarış, 172 koşucunun bir kısmının kaybolması üzerine durduruldu ve kurtarma operasyonu başlatıldı. Hava durumunun görüş mesafesini etkilemesi nedeniyle birçok koşucunun rotada yolunu kaybettiği bildirildi. Eyalet medyasına göre, termal görüntüleme dronları ve radar dedektörlerinin yardımıyla 1.200'den fazla kurtarıcı görevlendirildi. Çin'in Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre, operasyon gece boyunca Pazar sabahına kadar devam etti ve bu sırada sıcaklıktaki daha fazla düşüş, aramayı daha da zorlaştırdı.

Devlet medyasında çıkan haberlere göre, bir ultramaraton şampiyonu olan Liang Jing ve Çin'in 2019 Ulusal Paralimpik Oyunları'nda erkekler işitme engelli maratonunu kazanan Huang Guanjun kurbanlar arasında yer aldı.

Yetkililer, 151 koşucunun artık güvende olduğunu ve sekizinin yaralandığını söyledi. Yaşamını yitiren toplam sporcu sayısı 21 olarak bildirildi.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Çin’de 21 Ultramaraton Koşucusu Hayatını Kaybetti” üzerine 2 yorum

Yorum yapın