Nepal’de Dağ Rehberlerine Ruhsat Mecburiyeti

Nepal hükümetinin bu hafta başlarında dağ rehberi lisansı vermeye karar vermesinin ardından, dağcılar Nepal tarafından Himalaya Dağları’na tırmanmak için lisanslı dağcılık rehberleri kullanmak zorunda kalacak.

Nepal hükümeti ilk kez dağcılık rehberlerine ruhsat vermeye hazırlanıyor. Bugüne kadar Nepal Dağcılık Derneği'nin tavsiyesine dayanarak, Nepal hükümeti rehberlerin dağcılarla seyahat etmesine izin verdi.

Dağcılık izinlerini veren Nepal Turizm Bakanlığı müsteşarı Meera Acharya Cuma günü Xinhua'ya “Dağcılık rehberlerine lisansları ilk kez veriyoruz” dedi. “Lisanslı rehberler, dağcıların ülkenin dağlarına tırmanmasına yardım etmekten sorumlu olacak.”

Önümüzdeki birkaç gün içinde lisans alma kriterlerine ilişkin bir bildirim yayınlanacağını söyledi. “Karar, resmi duyuru yayınlandıktan hemen sonra uygulanacaktır.” dedi.

Nepal Dağcılık Derneği'nin eski başkanı Ang Tshering Sherpa'ya göre, Nepal'de 8.000'den fazla lisanssız dağcılık rehberi var.

Dernek, keşif kurumlarından potansiyel dağcılık rehberlerinin isimlerini aldıktan sonra, isimleri Nepal hükümetine keşif gezileri için rehber olarak çalışmak üzere onay için tavsiye ediyor. Dağcılık rehberlerinin çoğu, dağ tırmanışıyla dünyaca ünlü Nepal'in Sherpa topluluğundan.

Nepal'in önde gelen dağcılık keşif şirketlerinden biri olan Seven Summit Treks'in başkanı Mingma Sherpa, Nepal hükümetinin tırmanma rehberlerinin deneyimlerine ve uzmanlığına dayalı olarak farklı kategorilerde lisanslar vermesi gerektiğini söyledi.

Nepal Turizm Bakanlığı'na göre, 2019 yılında 2166 dağcıya Nepal'de dağ zirvelerine tırmanma izni verildi ve bunlar arasında 985 kişi dağları başarıyla tırmanmayı başardı.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın