Kış Koşullarında Su Tüketiminin Hipotermi ile İlişkisi

Dağlarda, özellikle de kış koşullarında hidrasyon veya yeterli su tüketimi çok önemlidir. Yüzde 10’luk bir dehidrasyon termal kontrolde yüzde 30-40’lık bir azalmaya neden olmaktadır. Su gereksinimlerimiz 800-1000 ml idrar, 100 ml dışkı için ve 600-1000 ml de ciltte ve ciğerlerde oluşan farkına varılmayan kayıptan dolayı günlük toplam olarak 1500 ml’dir.

Soğuk hava koşullarında kişiyi önceden dehidrasyona hazırlayan kuru olan göreceli nemdir. Nefes alırken tüm hava yaklaşık vücut içi sıcaklığına kadar ısıtılır ve ısıtılan bu havanın nem miktarı yüzde yüz arttırılır. Eğer bir kişi bu soğuk ve kuru koşularda aktifse solumayla kaybedilen nem miktarı artacaktır, bu yüzden bunun yerine geri konması gerekmektedir. Gün içerisinde kaybedilen su miktarı sürekli ve sık bir şekilde, eğer mümkünse saat başı yerine konmalıdır.

Vücudun su ihtiyacına karşılık susuzluk hissi oluşmaz, bundan dolayı su kaybı önceden tahmin edilmeli ve susuzluk hissi oluşmadan sıvı alınmalıdır. Kış koşullarında uygun miktarda sıvı alımını takip edebileceğiniz metot kar üzerindeki idrarınızın rengidir. Eğer çok koyu ve sarı-turuncu ise idrar çok konsantredir ve yetersiz sıvı alımının göstergesidir. Soğuk stresli koşullar altında yapılan birçok aktivitede günlük 3 litre sıvı alımının dehidrasyondan korunmak için uygun miktar olduğu görülmektedir.

Çoğumuzun içebileceği sıcaklık olan 55 derece sıcaklığa ısıtılmış 1 litre su, içen kişiye 18 kalorilik ısı sağlar.Donma noktasındaki 1 litre su ise vücudun onu iç sıcaklığa ısıtabilmesi için 37 kalori ısı absorbe eder. Bariz bir şekilde çok sıcak su çok fazla kalori veremezken, çok soğuk su kesinlikle çok miktarda kaloriyi uzaklaştırmaktadır. Soğuk suyun susuzluğu söndürücü hissi birçok soğuk hava gezgini için onu istenir kılar. Uygun miktarda ısı üretimi varsa soğuk su tüketimi bir zarar vermez. Hipotermik bir kişide daha fazla kalorinin çekilmesini önlemek en iyisidir. Ancak eğer soğuk su veya susuzluk arasında bir seçim yapılacaksa soğuk suyu vermelisiniz. Kurtarıcı suyu kendi vücuduyla ısıtarak kurbanda oluşacak ısı kaybını minimize edebilir, ama bu problemdeki ısı kaybı minimum önemdeyken, dehidrasyon maksimum önemdedir. Özet olarak hipotermi hastasına ısıtılmış su vermek hem dehidrasyona bağlı problemleri azaltacak, hem de vücut içi sıcaklığını arttıracaktır.

Çadırda kar eritip su elde etmek

Soğukta gezerken sık sık, soğutma etkisinden dolayı yapabileceği zararlardan ötürü kar yememiz konusunda uyarıldık. Popüler hikayeler bize kar yemenin en az deniz suyu içmek kadar zararlı olduğunu söylerler. Kar bizden ek bir ısı çalar. Karın ısısı düşürülmelidir. Karın yüzeyi lokal hava sıcaklığı kadar olacaktır. Daha derindeki kar ise daha önceki ortalama sıcaklık kadar olacaktır. Eğer hava sıcaklığı -40 derece civarındaysa bir litreyi normal vücut sıcaklığına getirmek için 77 kalori ısı ve ek olarak yaklaşık 80 kalori de buzu eritmek için gerekecektir. Aslında bu 157 kalori önemli miktarda bir ısı kaybıdır.

Kar sadece iyi beslenmiş ve hasta olmamış, önemli miktarda ısı üretimi olan bir kişi tarafından tüketilebilir. Erime noktasına yakın sıcaklıktaki kar ısı kaybı yüzünden soğuk kardan daha güvenlidir. Çok soğuk kar ağız boşluğundaki ve boğazdaki hassas dokuları dondurarak zarar verebilir. Karı tüketmeden önce eritmek çok daha güvenlidir. Karı daha önce etirilmiş suya eklemek karın yanmasını engeller ve daha fazla su elde etmenizi sağlar, soğukken minimum kalori kaybıyla susuzluğu giderir. Bazı yerlerde kar yemenin dehidrasyona yol açacağını okuyabilirsiniz. Bu ifadenin bir dayanağı yoktur.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın