Ucuz Kamp Çadırı İncelemesi: Naturehike Hafif Kamp Çadırı

Naturehike ucuz kamp çadırı incelemesine geçmeden önce, çok da uzatmadan pahalılık ile ilgili birkaç şeye değinmek istiyorum. 2013 yılında 400 TL ödeyerek satın aldığım kaz tüyü uyku tulumu bugün 1800 liradan satılıyor. Gene aynı yıl 450 TL ödeyip de satın aldığım Garmin Etrex 30 şimdi 1300 lira. Garmin GPS için ödediğim rakamı dolar bazında inceleyelim.

MSR Hubba incelemesini okuduysanız, tek kişilik bu çadırdan çok da hoşlanmadığımdan bahsetmiştim. 1200 liraya satılan bu çadır pahalı olmasının yanı sıra, oldukça dar ölçülere sahip ve kullanılan kumaşın kaplama malzemesi yanık et kokuyor. Çadıra bir türlü ısınamadım. Bunun bir başka sebebi ise 2016 yılının son ayında satın aldığım çadırın 2012 üretimi, yani neredeyse 5 yıllık olması idi. MSR satın alırken üretim tarihine dikkat edin.

Bugün sıfırdan kamp ve dağcılık malzemeleri satın alacaklar için gerçekten üzülüyorum. Her şeyin iyisinden almaya kalksanız, 10-15 bin lira gibi ciddi rakamlar ödemeniz gerekiyor. Satın alma gücümüz gitgide düştüğü için, bundan böyle ucuz alternatiflere de yer verip tanıtacağım.

Naturehike son bir yıldır adını sıkça duyduğum Çinli bir firma. Naturehike Çinli hemen her firmanın yaptığını yapıyor; Amerikayı baştan keşfetmek yerine MSR, Big Agnes, The North Face gibi firmaların çadırlarını neredeyse birebir kopyalayıp üretiyor. Hatta işi abartıp, bu çadırlarda olumsuz yorum almış kapı, havalandırma gibi bazı detayları da düzeltiyorlar.

Naturehike çadır üretiminin yanı sıra, şişme mat, tulum, kamp ocağı gibi hemen her türlü kamp malzemesine el atmış durumda.

Naturehike'a en başta ön yargı ile yaklaşıyordum. Oysa ki kullandığımız hemen her türlü kamp malzemesinin kumaşları, fermuar gibi aksesuarları ve dikimleri zaten Çin'de yapılıyor. Olaya bu açıdan bakınca denemeye karar verdim.

naturehike tek kişilik kamp çadırı

Aliexpress'ten tek kişilik 1500 gramlık kamp çadırını gözüme kestirdim. 79 dolar fiyatı (kargo dahil yaklaşık 260 lira) ve 1500 gram ağırlığı oldukça avantajlı görünüyordu. Ayrıca en nihayetinde bir çadır ne kadar kötü olabilirdi ki? MSR Hubba'nın 60 santim genişliğine karşın, bu çadır 95 santim genişliğindeydi. Bu da tek kişilik Naturehike'ı tercih etmemde önemli bir kıstas oldu. Gümrük muafiyet bedeli 70 euro iken siparişini verdim.

Sipariş ettiğim, bugünkü incelemeye konu olan çadır.

Bu arada bilginiz olsun, Çinliler malın gümrükte takılma mevzusuna uyanmışlar; 70 dolarlık ürüne 10-15 veya 20 dolar yazıyorlar. “Ben gümrük vergisini öderim” diyorsanız, satıcıya mesaj atıp tam rakam deklare etmesini söylersiniz (söylemedikçe az yazıyorlar). Bu durumda 45 lira civarında bir vergisi var. Kapıya teslim için gelen PTT görevlisine ödersiniz.

Aliexpress'te 20-40 gün yazmasına karşın, çadır sipariş verdikten 7 gün sonra elime geçti. Verdikleri kargo takip numarasından kargo hareketlerini adım adım takip edebiliyorsunuz. Aliexpress siparişlerim genelde 7 ila 12 gün arasında sürelerde elime geçiyor. Bugüne kadar 50 sentlik basit ürünlerde bile sorun yaşamadım. Ayrıca bir sorun olması durumunda Aliexpress ya paranızı iade ediyor, ya da yeniden sipariş edilmesini sağlıyor. Buna ek olarak; eğer hatalı ürün gelirse, gene aynı prosedürü uyguluyorlar. Bizim yerli sitelere kıyasla katbekat güvenli olduğunu söyleyebilirim.

Naturehike Tek Kişilik Hafif Kamp Çadırı incelemesi

Buraya kadar sabırla okuduğunuz için taktir ve teşekkür ederim 🙂 Pahalı alternatifleri ile kıyaslandığında oldukça ucuz bir seçenek olarak öne çıkan Naturehike, fiyatına göre kalitesi, basitliği ve ince detaylarıyla beni çok şaşırttı. Özelliklerine geçelim.

naturehike çadır

Ölçüler

Naturehike tek kişilik bir çadır için oldukça geniş, içinde rahat edebileceğiniz, çadırı etkin olarak kullanabileceğiniz ölçülere sahip.

Paket ölçüleri: (içinde tüm aksesuarları bulunduğunda) 38cm x 15cm x 20cm

Kurulu ölçüleri: 205cm uzunluk, 95 santim iç tente genişliği, 60 santim balkon genişliği, 110 santim yükseklik.

60 santim iç tente genişliğine sahip MSR Hubba'da uyurken döndüğümde, uyandığımda malzemeleri dağılmış, kimilerini altımda buluyordum. 1200 liralık Hubba bildiğiniz tabut gibiydi. 260 liraya mal olan Naturehike'da böyle bir sıkıntı yok. 50 santim genişliğindeki matı serdikten sonra kalan 45 santim çok gerekli durumlarda ikinci bir kişinin bile çadırda konaklamasına yetecek büyüklükte. Çadırın içine çantanızı ve tüm malzemelerinizi rahatlıkla sığdırabiliyorsunuz.

naturehike çadır iç mekan ölçü
Matınızı serdikten sonra 45 santim boş alan kalıyor. Naturehike tek kişilik bir çadır için oldukça geniş ölçülere sahip.

Tek girişe sahip Naturehike, 60 santim genişliğinde yeterince büyük bir balkona sahip. Yağışlı ve rüzgarlı havalarda rahatlıkla yemek pişirebilir, su kaynatabilir, çanta ve botlarınızı bu alana koyabilirsiniz. Akrep ve örümcek fobim yüzünden sıcak havalarda çantayı mutlaka çadırın içine alıyorum. Yani tek kişilik çadırların çantayı içine alacak kadar geniş olması benim için olmazsa olmaz bir özellik.

Çadırın ortasında 110 santim yüksekliğe varan iç alan bağdaş kurup yemek hazırlamanıza, yemenize yetecek yükseklikte. Hemen her çadırda olduğu gibi; Naturehike'ta da baş ve ayak kısımları alçak. Baş kısmında sırt çantanıza dayanıp kitap okumanıza yetecek kadar yükseklik var.

Yapı ve Kurulum

Genel maksatlı bir kamp çadırında aranacak başlıca özellik nedir diye soracak olursanız, kendi başına kazık çakmadan ayakta durabilmesi diye yanıtlarım. Çok sevdiğim Ferrino Lightent çadırı sırf bu yüzden satmıştım. Yorgun argın kamp yerine varıp, bir an önce çadırın içine kendimi atmak istediğimde, kazıkları toprağa sabitlemek saç baş yolduruyordu. 4 tane kazıkla ayağa kalkan Lightent, 3 tane kazığı çakıp sıra 4ncüye geldiğinde, eğer zeminde görünmeyen kaya olursa (sıkça başıma gelen bir olay), tüm kazıkları söküp çadırın yerini değiştirmekten başka çare bırakmıyordu. Aynı durum çadır için yeni seçtiğim alanda da tekrarlandığında çıldırıyordum. Hele bir de yağmur yağmaya başlamışsa çadırın içi, tüm malzemeler ve üst baş sırılsıklam oluyordu.

Naturehike “free standing” olarak adlandırılan, yani sadece polünü kurarak ayakta durabilen bir çadır.

naturehike çadır iç tente
Naturehike, yalnızca pollerini kurmak suretiyle ayakta durabiliyor.

Çadırın kurulumu, birkaç kez pratik yaparsanız 90 saniye sürecek kadar basit. İç tenteyi yere seriyor, polü 4 noktadan iç tenteye sabitliyor, iç tente klipslerini pole takıyor ve üstüne dış tenteyi serip klipslerini takıyorsunuz. En son çadırı sabitlemek ve kurulumu muntazam tamamlamak için 6 kazık yeterli oluyor.

Malzeme Kalitesi ve Ağırlık

Çadırda kullanılan fermuar, su geçirmezlik için kullanılmış dikiş bantları, poller ve zemine serilen çadır altlığı, malzeme anlamında genel olarak orta kalitede. Konfeksiyon ve dikiş yerlerinin bantlanması gibi işçilikler ise pahalı çadırlar kadar iyi. Ripstop özellikli, su geçirmezlik için poliüretan sıvamalı zemin ve tente kumaşını beğendim. Taşıma çantası kulplara ve sıkıştırma perlonlarına sahip. Ancak 1000 lira ve üstü çadırlara boşuna para verdiğimizi söylemek haksızlık olur.

Poller sağlam duruyor. Alüminyum pollerin esneme katsayıları yüksek olacak ki; kurulum esnasında fazlaca bükmeme rağmen eğilip kırılmadılar. Bunların da DAC pol kalitesinde olmadığını belirtmeliyim. Kıyaslama açısından Husky, Loap gibi firmaların polleri ile aynı kalitede olduklarını söyleyebilirim.

naturehike çadırın polleri
Poller oldukça kalın ve güven veriyor. En az Husky ve Loap gibi markalarda kullanılan poller kadar iyi.

Çadırın dış tente ve zemin kumaşları 210T olarak adlandırılan polyester kumaş. Bu kumaş su geçirmezlik için poliüretanla sıvanmış olmasının yanı sıra, dikiş yerleri de su sızdırmazlık için bantlarla takviye edilmiş. Daha kalın 210T kumaş kullanılmış olan çadırın ağırlığı 1500 gram. Eğer 10 dolar fazla öderseniz (linkteki sarı renkliyi seçmelisiniz) 20 denye, daha ince ve hafif olan, ayrıca su geçirmezlik konusunda daha iyi netice verdiğini iddia ettikleri 1300 gram ağırlığındaki çadırı satın alabilirsiniz.

naturehike çadır kumaşı
Zemin ve dış tentede ripstop kumaş kullanılmış. İç ve dış tentede tüm dikiş yerleri bantlanmış. Kumaş kalitesini beğendim.

Çadırın beraberinde gelen kazıklar çok kalitesiz ve ağır. İleride 20 liraya satılan daha hafif kazıklardan satın almanızı öneririm.

malzemeler
Fermuar, toka gibi malzemeler çok kaliteli değil. Ancak iş görüyor.

Çinli üretici zemin kumaşında benim de mesleğim tekstil olduğu için anlamlandıramadığım bir şey yapmış. Zemindeki kumaşın yukarıya döndüğü bölümler ekli çalışılmış. Bu ek yerlerini dışarıdan biye ile dönüp, iç kısmını su geçirmez bantla kapamışlar. Ya ellerindeki fire kumaşı değerlendirmek istediler, ya da kampçı insanlar değil; özellik katmak mı istediler bilmiyorum, gereksiz bir iş yapmışlar.

Çok hoşuma giden bir ayrıntı

Naturehike haricinde iki çadırım daha var. Bunlar tek kişilik MSR Hubba ve iki kişilik Big Agnes Copper Spur. Hubba için çadır altlığı satın almaya kalksam kargosuyla 70 doları buluyor. Big Agnes için altlık almaya kalksam kargosuyla 100 dolar ödemeliyim. Maliyeti taş çatlasa 3 dolarlık polyester kumaş için insafsızların istedikleri rakamlara bakar mısınız!

Naturehike çadır altlığını da pakete dahil etmiş. Dandik bir kumaş parçası koymamış; gayet düzgün kesimli, ek yerleri su geçirmezlik için bantlanmış, köşelerde klipsli ve kenarları biyeli muntazam bir altlığı hediye etmiş.

Bisikletçiler için önemli bir husus

MSR Hubba, bir detay dışında bisikletçilerin tam da aradıkları özelliklere sahip bir çadır. Hubba'nın polleri katlandığında 53 santim uzunluğunda. Bu yüzden çoğu heybeye uzunlamasına ve yatay biçimde koyamıyorsunuz, kapağı kapanmıyor. Bilgisayar başında araştırırken insan bu gibi detaylara dikkat edemiyor.

Neyse ki Naturehike'ın polleri katlandığında 34 santim uzunluğunda. Hemen her tipte heybeye enine ve boyuna rahatlıkla sığdırabilirsiniz.

Sonuç

Tek kişilik çadır işimi görmez veya 90 santim bana yetmeyebilir diye düşünüyorsanız, aynı özelliklere sahip, çift kişilik Naturehike Cloud UP 2 kamp çadırı incelememizi okuyabilirsiniz.

260 liraya artık kaliteli yürüyüş batonu bile satın almak mümkün değil. Paranın değeri kuşa döndü. Bu açıdan bakıldığında Naturehike oldukça cazip bir seçenek. Hafif malzeme ile kamp yapmak istiyorsanız, bütçeniz de henüz 1000 lira üstü rakamlara uymuyorsa, Naturehike'ı gözü kapalı alabilirsiniz.

Naturehike'ın bu incelemedeki tek kişilik modeli Türkiye'de 450 liraya satılıyor. Ancak 190 lira fazla ödemek yerine, Çin'den sipariş edip 7-12 gün beklemek bana sorarsanız daha mantıklı.

Eğer bu çadır beklentilerinizle örtüşmüyorsa, tüm popüler Naturehike çadırları tanıttığım yazıya göz gezdirebilir, modeller hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Çadırı henüz yağmur altında denemedim. Fakat tüm dikiş yerleri su sızdırmasına karşı bantlanmış. Ayrıca dış tente kumaşı ve zeminde kullanılan kumaş su geçirmezlik için poliüretanla sıvanmış. İlk yağmurda kurup bu yazıyı güncelleyeceğim. Ancak pek çok çadır denemiş biri olarak, yağmur altında da, kışın yaylalarda, kar altında bile kullanmamanız için bir sebep göremiyorum.

Genişlik bakımından pahalı tek kişilik çadırlardaki “tabuta girmiş hissi” bu çadırda yaşanmıyor. Naturehike'ı iki kişilik dar bir çadır gibi de düşünebilirsiniz.

TNF, MSR, Marmot, Black Diamond gibi markaların çadırlarını daha önce kullanmadıysanız, kalite ve işçilik anlamında gözünüze çarpan bir eksiklik olmayacak. Ancak pahalı çadırlardan Naturehike'a geçince az da olsa kalite farkı hissedeceksiniz.

Naturehike
  • 7/10
    Özellikler - 7/10
  • 5/10
    Malzeme Kalitesi - 5/10
  • 8/10
    Kullanılabilirlik - 8/10
  • 10/10
    Fiyat/Performans - 10/10
7.5/10

Özet

Hafif, ucuz ve 3-4 mevsim kullanabileceğiniz solo bir çadır arıyorsanız Naturehike tek kişilik çadır tam size göre. Yağmur ve kar altında kuvvetli rüzgar olmadıkça kullanılmaması için sebep göremiyorum. Kullanışlı, ufak ve sıkıştırılabilir bir çanta ile geliyor. Ayrıca çadır zemininin yıpranmaması için altlık da hediye ediyorlar. Yukarıda verdiğim linkteki satıcıdan 3 çadır satın aldık. Naturehike'ın kendi resmi mağazasından daha ucuza satıp, daha hızlı kargoluyorlar. Özet olarak bu çadıra bayıldım. Umarım pahalı çadır satan büyük firmalar Naturehike'dan feyzalır. Zira ucuzluğuyla başlarını çok ağrıtacağa benziyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Ucuz Kamp Çadırı İncelemesi: Naturehike Hafif Kamp Çadırı” üzerine 23 yorum

    • belli başlı üreticilerin çadırlarda kullandıkları malzemeler birbirinin neredeyse aynısı. bu yüzden artık markadan ziyade marka bağımsız amaca yönelik çadırlar öneriyorum. Vaude kaliteli ürünler üreten bir Alman firması. Almanya’dan kötü firma çıktığını görmedim.

      Yanıtla
  1. Merhaba
    Yeni kampçılardanım, bisikletliyim.Sabahtan beri yazdıklarınızı okuyorum, husky bizam yerine cloud 2 20D almaya karar verdim. Galiba siz birkaç farklı siteden aldınız. Şu an dolar malum… 20dolar bile çok şeyi değiştirir benim için. Nerden almamı önerirsiniz?

    Yanıtla
  2. Mrh hocam, sizin attığınız linkte, 20D Silicone Fabric 1.3KG Wth Snow Skirt yazan 94 $ ben alayım bir tane dursun diyenlerdenim 😀 Belki bir zaman olur bir kampa gideriz 😀 bu fiyat normal mi yoksa sizin aldığınız daha uygun bir yer var mı? Saygılar, 10 numara yazılarınız olmuş.

    Yanıtla
    • kar etekli almanı önermem. boşuna ağırlık. ayrıca sıcak havalarda içinde fenalık geçirirsin. kar eteği alacağına karlı havalarda kar birikintilerinden 30 santimlik duvar yap aynı işi görür.

      Yanıtla
  3. Merhaba. Bisikletle uzun turlarda kullanmak için cloud up 1 model çadırı almak istiyorum fakat 20D/210T arasında kararsız kaldım. Aradaki fiyat farkı önemli değil,çok da hassas olmamalı ve az yer kaplamalı. Sizce hangisini alayım? Teşekkürler…

    Yanıtla
  4. merhaba ben de naturehike’nin sizin incelediğiniz tek ve iki kişilik çadırları arasında kaldım. gönlüm tek kişilikten yana fakat iç tentedeki tül oranının tek kişilikte fazla olması rüzgarlı havada içeri toz girmesine ya da soğuk havada rüzgarın içeri girmesine yol açar mı? bu bağlamda hangisini tercih etmeliyim?

    Yanıtla
    • 20 küsür senedir hasbel kader doğada vakit geçiriyorum. ben bu toz olayına daha şahit olmadım. rüzgar girsin içeri, tulumun içinde olduktan sonra sıkıntı yok. fakat yazın orada tül olmaması insanı deli ediyor. kafayı kaldırıyosun hafif bi esinti, bi indiriyosun esinti kesiliyor.. işte tül o zaman işe yarıyor.

      Yanıtla
      • benim için iki kişilik olan netleşti o zaman. teşekkür ederim

  5. merhaba, öncelikle bu detaylı ve özenle hazırlanmış incelemeniz için teşekkürler. bu markanın taga modeli hakkında bir bilginiz var mıdır acaba? artısı daha hafif eksisi(eğer bu model için bir eksi ise) ve beni düşündüren yanı tek kat olması ve yoğunlaşma-ıslanma riski.

    Yanıtla
    • Merhaba, arkadaşım 1 hafta önce sipariş etti. bugün yarın gelir inceler siteye koyarız. Neden bu modeli tercih ettiniz, daha doğrusu nasıl bir çadır arayışındasınız?

      Yanıtla
      • hafif, az yer kaplıyor ve bir şekilde yoğunlaşan suyun üzerime yağmayacağı bir dizayn (veya her ne) yaptılarsa iç tente ve dıştente ile ayrı uğraşmaktansa rüzgarda falan direkt kurup keyfime bakarım diye düşündüm. heybeme sığmayacağını farkettim yalnız size yazdıktan sonra. bu incelediğiniz ürün 40cm tam sığıyor heybeme. öbürü 4 cm uzun kalıyor. ya heybenin üzerine bağlarım yada ağır olmadığı için sırta da alabilirim, kazıkları heybeye koyup. bir de sormak istediğim bu incelediğiniz çadırın kar etekli olan modeli var. sanıyorum bu çadırı kış kullanmak için alacak benim gibi vatandaşlar kar etekli olanı tercih ederse daha iyi olur değil mi? sadece bisikletle değil, çantayla da kampa gidiyorum ve hatta bu çadırı çantayla gidilecek kamplarda kullancağım önümdeki aylarda ama heybeme de girerse iyi olacak tabii.

  6. Merhabalar. Bu çadır ile Naturehike Cloud Up 2 arasında kaldım. Paket ölçüleri olarak tek kişiliğin daha avantajlı olduğunu söylemişsiniz. Tek kişiliğin ölçülerini 38*15*20 olarak yazmışsınız. İki kişiliğin ölçüleri 40*13 olarak geçiyor sitesinde. Kayda değer bir fark yoksa ben iki kişilik modeli almanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum_ağırlık, malzeme kalitesinin aynı olduğundan yola çıkarak_ Bu konuda sizin düşüncenize değer veriyorum. Bir cevap yazarsanız sevinirim.

    Yanıtla
    • Selam, diğer incelemede sorunuzu cevapladım. İkinci kez sorduğunuza göre sizin gönlünüz çift kişilikten yana 🙂 paket ölçülerine çok takılmayın. Mesela ben çadırları hiçbir zaman paketlerinde taşımıyorum. Çadırın iç ve dış tentelerini bir poşete koyup iyice sıkıştırarak çantanıza yerleştirin. Pol ve kazıkları ayrı yerleştirin. Bu şekilde daha az yer kapladığını göreceksiniz.
      Her iki çadır arasında paket hacmi anlamında dişe dokunur bir fark yok. Ağırlık farkı da yok denecek kadar az. Çift kişilik alın gitsin. https://goo.gl/sCM4rT

      Yanıtla
  7. Ellerinize ve emeğinize sağlık hocam.Kamp yapmak isteyen kişiler için bulunmaz nimet deneyimlerinizi aktardığınız bu platform.

    Yanıtla

Yorum yapın