Yurt Dışından Gümrük Bedelsiz Alışverişe 30 Euro Sınırı

Gümrük ve Ticaret bakanı Bülent Tüfenkçi bugün yaptığı açıklamada, bugüne kadar 75 Euro olan gümrük muafiyet bedelini haksız rekabeti önlemek için 30 Euro’ya düşürdüklerini açıkladı.

TOBB Konferans Salonu’nda tertiplenen Türkiye Teknoloji Buluşmaları etkinliğinde konuşan bakan Tüfenkçi, elektronik ticareti çok önemsediklerini dile getirerek “”Elektronik ticaretin önü açık. Türkiye olarak çok mesafe alacağımız bir alan. Bunun temellerinin doğru atılması lazım.” diye konuştu.

Bülent Tüfenkçi
Gümrük ve Ticaret bakanı Bülent Tüfenkçi.

Kargo bedeli hariç 75 euro'ya kadar ürünlerin Türkiye'ye gümrük ve kdv vergisiz sipariş edilebildiğini hatırlatan Gümrük ve Ticaret bakanı konuşmasına şu şekilde devam etti.

“İncelediğimizde bizim elektronik ticaret firmalarının yurt dışına mal gönderdiğinde gümrüklerde karşılaştığı oranlarla, bizim yurt dışından elektronik ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere ve siparişlere gümrük muafiyet oranlarımızın çok yüksek olduğunu gördüm. Geçtiğimiz günlerde bunun önerisini Bakanlar Kuruluna götürdük, bunu 30 euroya düşürdük. Avrupa aynı oranı 22,50 euro olarak uyguluyor. Çünkü bunun başka etkileri de var. Bakanlar Kurulunda imzadan çıktı, inşallah önümüzdeki birkaç gün içerisinde de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer.”

Bakanın Haksız Rekabet İddiası Doğru mu?

Bakan Tüfenkçi'nin haksız rekabet iddiası kısmen doğru. Yurt dışından Türkiye'ye gelen ticari amaç taşımayan bireysel siparişlerde 75 euro bedele kadar gümrük muafiyeti uygulanıyor. Ancak yurt dışında, örneğin Avrupa'da yaşayan biri Türkiye'den bir ürün sipariş ettiğinde bu muafiyet oranı 22,50 euro.

Haksız rekabete yol açan bir diğer konu ise, ilgili ürünü resmi yollardan ithal etmiş firmaların aynı ürünü yüksek vergiler yüzünden neredeyse 2 kat fiyata satması ve bu yüzden tüketicilerin yurt dışından alışveriş yapmayı tercih ederek firmaların rekabet şansını ortadan kaldırması.

Sahibinden.com, Gittigidiyor gibi sanal ticaret mecralarında işin ticarete dökülmesi de haksız rekabete ve vergi kaybına yol açan bir başka konuydu.

Haksız Rekabete hayır peki Haksız vatandaşlık ne olacak?

Avusturya'da asgari ücret 1200 Euro, bugünkü kurla 4400 TL yapıyor. Avusturyalı doğa sever Garmin Etrex 30 el tipi gps'e sahip olmak için 600 TL öderken, asgari ücretin 1300 lira olduğu ülkemizde aynı ürünü biz satın almak istediğimizde 1250 TL ödüyoruz.

75 Euro muafiyetin 30 euroya düşmesinin doğa severlere yansıması nasıl olacak?

75 Euro aslında çok yüksek bir bedel değil. Bu fiyata doğa severlerin alabilecekleri malzemeler oldukça sınırlı.

75 euroya kadar ancak çeşitli kamp aksesuarları, yağmurluk kalitesinde ceketler, düşük kapasiteli veya düşük kaliteli çantalar, basit spor ayakkabılar ve yürüyüş ayakkabıları, kafa fenerleri gibi malzemeler alabiliyorduk. Kaliteli bir ceket, kaz tüyü uyku tulumu gibi malzemeler zaten 200 euro üzerinde bedellerle satılıyor.

Ancak doğa sporu malzemesi satan mağazaların biraz daha rahatlayacaklarını söyleyebiliriz. Zira düşük bedelli ürünler, sürümleri fazla olduğu için bu tip mağazaların gelirlerinin büyük kısmını oluşturuyor.

berghaus rg delta
Berghaus RG Delta yağmurluk ceket kargo dahil 230 lira civarlarına yurt dışından sipariş edilebiliyordu. 30 Euro muafiyeti aştığı için artık vergisiyle birlikte toplam 280 liraya mal olacak.

Gümrük Muafiyet Bedelinin Düşürülmesinin Sorumlusu Kim?

Bu işin sorumluları devletin kendilerine tanıdığı hakkı suistimal eden vatandaş. Ülkedeki pahalılığın sorumlusu tabi ki siyasiler. Bir ürünün vergisinin vergisinin vergisi olur mu?

Vatandaşlar şeytanın aklına gelmeyecek yöntemlerle, örneğin bireysel ithalatı yasak olan telefonları bile parçalar halinde birer gün arayla sipariş edip (anakart, ekran, kasa, batarya) yasağı deliyor, burada monte edip kullanıyor veya satıyor.

Vatandaş bu işten ticari kazanç elde ediyor. Evindeki 1 yaşındaki çocuğundan tutun da 70 yaşındaki annesini bile sipariş vermiş göstererek, aynı üründen defalarca stoklayarak satış yapıyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Yurt Dışından Gümrük Bedelsiz Alışverişe 30 Euro Sınırı” üzerine 3 yorum

  1. Peki bu bedeli aşan alışveriş yapmak ve vergisini de ödemek istersek neler yapmamız gerekir? O süreç nasıl işliyor?

    Yanıtla
    • bir şey yapmanıza gerek yok. eğer vergi çıkarsa bu bedeli kargo firması sizden tahsil ediyor. ab’den gelen ürünler için %18, ab ülkeleri dışından gelen ürünlerde %20 gümrük vergisi çıkıyor. buna göre hesap yapıp yanınızda tl bulundurun.

      Yanıtla
  2. gümrük muafiyetinin düşmesi bu işi çakallığa dökenleri belki bir nebze azaltır. bu bakımdan iyi oldu, ama her zamanki gibi kurunun yanında yaş da yanıyor.

    Yanıtla

Yorum yapın