Ergon GP-1 Biokork Bisiklet Elcik İncelemesi

7 yıl önce satın aldığım, sitede incelemesi bulunan Trek FX bisiklet üzerindeki Bontrager elcikler kullanılmaz hale geldi. Pek çok bisikletçiden methini duyduğum Ergon GP-1 modelini denemeye karar verdim.

Trek FX'in elciklerini sökünce tatsız bir sürprizle karşılaştım. Isozone adını verdikleri, gidondaki titreşimleri çok başarılı bir şekilde sönümlemeye yarayan özelliğin yalnızca elcikle sınırlı kalmayıp, silikon bir parçanın gidona entegre edilmiş olduğunu gördüm. Bu parçayı gidon barına sığdırmak için yaklaşık 10 santimlik bölümü bükmüşler.

Bontrager Satellite IsoZone
Bontrager Satellite Plus IsoZone gidon ve Bontrager Satellite IsoZone elcik.

Özet olarak Ergon GP-1 gidona geçse dahi, kelepçesini sıkıp gidona sabitlemek mümkün olmadı. Bu yüzden yeni bir gidon satın almak zorunda kaldım. Isozone gidona sahip sıfır veya ikinci el Trek bisiklet satın alırken bu durumu mutlaka göz önünde bulundurun.

Ergon GP1 vs Bontrager Satellite IsoZone elcik
Ergon GP-1 ve Bontrager Satellite IsoZone elcik birbirine çok benziyor.

Gidonu yaklaşık 41 mm. yükselten, açılı bir gidon satın aldım. Bisiklete Ergotec City Cruiser gidon takınca Ergon GP-1 monte etmek bir sorun olmaktan çıktı. Ergotec'in incelemesini yakında yayınlarım.

Ergon GP-1 Biokork Elcik

Ergon GP serisi elcikler, tamamen plastik ve Biokork adını verdikleri, güya çevre dostu olan bir tür fabrikasyon mantar seçeneği ile satılıyor. GP-1 serinin düz modeli. GP-2, GP-3, GP-4 ve GP-5 adını verdikleri, yanlarda boynuzu andıran kulplara sahip modeller de mevcut. Bir de Brooks etiketiyle satılan, deri kaplamalı Ergon elcikler var, ancak deri malzeme ıslanınca şişeceği için değerlendirme dışı bıraktım.

Ergon GP-1 Elcik

Malzeme

Biokork modelini tercih ederken mantar gövde ile ilgili şüphelerim vardı. Geçtiğimiz yıllarda mantardan mamul tutacağa sahip Leki baton kullanıp, mantarın çatlayıp un ufak olduğuna şahit olmuştum. Neyse ki, Biokork adını verdikleri mantar plastikten farksız, oldukça sert bir malzeme çıktı.

Ergon GP-1 Biokork elcik

Elciğin orta bölümünde kullanılan, mantara kıyasla nispeten daha yumuşak olan plastik bölüm darbeleri bir miktar sönümlüyor, ancak bu konuda pek başarılı değil. Elciğin üst ve alt kısmında kullanılan doku kaymayı engelliyor.

Elciği gidona sabitlemeye yarayan alüminyum kelepçe fırçalanmış. Oldukça şık duruyor, ancak çizilmelere karşı korumasız.

Konfor

Şayet silindir şeklinde, sıradan bir elcikten GP-1'e geçiş yapmış olsaydım, muhtemelen oldukça konforlu olduğunu yazacaktım. Bisikletimde amortisör olmamasına karşın, amortisörlü bir bisiklet kadar konforlu olduğunu söylemem mümkün. Bu durum ilk defa Trek FX 7.4 kullanan arkadaşlarımın da dikkatini çekti.

bontrager isozone elcik
Bontrager Satellite IsoZone elcik

GP-1'e geçene kadar, konforlu sürüşün karbon maşanın marifeti olduğunu sanıyordum. Meğerse titreşim sönümlemenin ardında Bontrager Satellite IsoZone elcikler ve Bontrager'ın gidona entegre ettiği IsoZone sistemi yatıyormuş.

GP-1, konu darbe sönümleme olunca, böbrek taşı düşürtecek kadar konforsuz bir elcik. Konforsuz dediysem yanlış anlamayın, darbe sönümleme konusunda hiçbir katkısı olmadığını ifade etmeye çalıştım.

Ergon GP-1'in bütün olayı şu. Sahip olduğu çıkıntı (bilek desteği) sayesinde bileğinizi bükmenizi belli ölçüde engelleyip, elinizdeki baskıyı dağıtarak, biraz daha konforlu bir sürüş yapmanıza olanak tanıyor. Bütün olay bu.

Maliyet ve Sonuç

GP-1 Amazon.com.tr'de ithalat masrafları ve kargo dahil yaklaşık 45 USD'ye satılıyor. Sipariş vermeniz halinde, ortalama 5 iş günü içinde kapınıza geliyor. Amazon.com.tr yurt dışı teslimatları konusunda çok başarılı.

GP-1'i üçte bir fiyata satılan avuç içi destekli elciklerden üstün kılan bir özelliği yok. En dikkat çekici özelliği şık durması, o kadar. “Hiç mi olumlu bir yönü yok?” diye soracak olursanız, yukarıda gördüğünüz gibi, Bontrager elcikler darmadağın olmuş durumda. Yaklaşık 3 yılda bu hale geldiğini söyleyebilirim. Ergon GP-1 on yıllarca sorunsuz kullanabileceğiniz kadar kaliteli bir elcik.

Özet olarak, sizin için şıklık ön plandaysa Ergon GP-1 tercih edebilirsiniz, ancak konfor anlamında avuç içi destekli herhangi marka bir elcikten farkı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Uygun fiyatlı ve ortalama konfora sahip avuç içi destekli elcik olarak XLC GR-S30 önerebilirim.

 

  • 8.5/10
    Malzeme Kalitesi - 8.5/10
  • 6/10
    Ergonomi - 6/10
  • 5/10
    Konfor - 5/10
  • 5/10
    Fiyat-Performans - 5/10
6.1/10

Özet

Pahalı ve şık bir elcik. Konfor anlamında, üçte bir fiyatına satılan bilek destekli elciklerden fazlasını sunmuyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Ergon GP-1 Biokork Bisiklet Elcik İncelemesi” üzerine bir yorum

Yorum yapın