Carraro Race 042 Aero Yol Bisikleti İncelemesi

Bundan yaklaşık 3 yıl önce, hem uzun kamplı turlar hem de şehir içi ulaşımımı sağlamak amacıyla Carraro Sportive 227 hibrit bisiklet satın almıştım. Geçen süre zarfında bu bisikleti oldukça yoğun biçimde kullandıktan sonra, performans ve sportif odaklı sürüşler için yetersiz gelmeye başladığına karar verip, bir de yol bisikleti edinmeye karar verdim.

Hibrit bisiklet arazideki beklentilerimi karşılamasına rağmen, uzun yol sürüşlerinde hantal kaldığını itiraf etmeliyim. Bu durum birebir tecrübe etmedikçe ortaya çıkan bir şey değil. Aslına bakarsanız, bu durum Bisiklet Forum gibi mecralarda yıllardan beri tartışılan, ancak hakkında görüş birliğine varılamayan bir konu. Gene de şunu söylemek mümkün; başlangıcı dağ bisikleti veya şehir bisikleti ile yapıp, bu işi ilerleten hemen herkes belli bir noktadan sonra yol bisikletine geçiş yapıyor.

Carraro Sportive 227 şehir bisikleti
Carraro Sportive 227 oldukça memnun kalarak kullandığım, ancak performans odaklı sürüşlerde yetersiz gelen bir bisiklet.

Alacağım yol bisikleti için öncelikle bir üst bütçe belirledim. Bu iş ayırabileceğim bütçe ile ancak yerli markaların (yerli derken montaj sanayini kastediyorum) giriş seviyesi alüminyum yol bisikletlerini alabileceğimi gördüm. Bunda pandemi sonrası bisiklet fiyatlarına %75 civarında zam gelmesinin de katkısı oldu. Bisiklet, pandemi ve buna bağlı üretim kayıplarından, dolayısıyla da fiyat artışlarından en çok etkilenen ürünlerin başında geliyor.

Neden Tekrar Carraro Tercih Ettim?

Hedef küçülünce yerli markaların Claris ve Sora grup setli modellerini incelemeye başladım. Kiminin kadrosunu bir şeye benzetemedim, kiminin de kalitesine güvenemedim. Eleyerek gidince geriye Carraro, Peugeot, Bisan ve Mosso kaldı. Bisan’ın Sora setli Grand Tour modeli, biraz da maşasının karbon olmasından dolayı, 1000 lira kadar daha pahalıydı. Mosso Cavalier 700 Sora’nın jantları hakkında baya olumsuz yorumlar duydum. Sonuç olarak Carraro markasının Race 042 modelinde karar kıldım.

Carraro Race 042

Diğer bir çok modelinde olduğu gibi, Carraro, grup set dışında kalan bileşenlerde genelde daha iyi malzemeler kullanıyor. Örneğin bu seviyedeki diğer yerli modellerin tamamı kendi üretimi no-name jant setleri kullanırken, Carraro Rodi Airline Evo kullanmış. Evet, başarılı bir jant seti değil, ama diğerlerinden daha iyi. Yine ön ve arka jant göbekleri ve orta göbeğin Shimano oluşu gibi, karar verirken tercih sebebi olacak ufak detayları mevcut. Önceki bisikletimin de Carraro marka olması ve bana hiçbir olumsuzluk yaşatmamasından ötürü 042 modelinde karar kıldım. Daha da uzatmadan inceleme faslına geçelim.

Kadro Geometrisi

Carraro 042'de, 012’den 063’e kadar tüm modellerde bu aynı kadro kullanılıyor. Dolayısıyla 042’nin kadro geometrisi ile ilgili söyleyeceğim her şey diğerleri için de geçerli olacaktır.

Kadrosu ilk bakışta doğrudan aero kadro bir yol bisikleti olarak karşımıza çıkıyor. Neden aero bir kadro olduğunu düşünüyoruz; üst borunun (top tube) neredeyse yere tam paralel uzanmasından. Bu beraberinde top tube ile effective top tube’nin neredeyse aynı uzunlukta olmasını beraberinde getiriyor.  Bunun yanında sele borusunun (seat tube) arka teker bölgesindeki kavisi yine aero kadro özelliklerinden. Ayrıca yine sele borusunun yuvarlak değil damla tasarımlı oluşu aero kadrolarda alıştığımız görüntülerden.

Carraro 042 Yol Bisikleti

Ek olarak chain stay denilen arka borunun (seat tube ile tekeri birbirine bağlayan) hem ince hem de kısa tutulmuş olması, yukarıdan değil de daha aşağıdan sele borusuna bağlanması yine aero kadronun ayak izlerinden.

Carraro 042 Yol Bisikleti

Bu saydıklarımın yanında bir de aero bir kadroda olmaması gerekenler var. Örneğin alın borusunun (head tube) aero kadrolarda oldukça kısa olması beklenirken, bu bisikletin alın borusu için bunu söyleyemeyiz. Sanırım biraz daha konfor için alın borusuna müdahale edilerek daha uzun olması hedeflenmiş. Ayrıca seat tube’un arka teker bölgesinde yaptığı kaviste lastikle arasındaki mesafe aero bir kadro için biraz fazla tutulmuş.

Carraro 042 Yol Bisikleti

Sonuç olarak kesinlikle bir all round ya da endurance kadro olmayan Carraro 042'yi “aero bir yol bisikletidir” diye tanımlayabiliriz. Safkan aerolar ile ufak farkları var diye de ekleyelim.

Peki bu kadro sürüşte konforlu mu? Yol bisikletlerinin genelinin kullanım pozisyonu, daha önce kullanmayanlar için başlangıçta rahatsız gelecektir. İlk kullanımlarda meydana gelen sırt ve boyun ağrıları zamanla geçiyor. 042 için konuşacak olursak, yukarıda da belirttiğim gibi konfor odaklı bir bisikletten ziyade, hıza önem verilmiş bir yapıda. Bu durumun özellikle tırmanışlarda (hele de endurance kadrolarla kıyaslandığında) biraz rahatsız bir bisiklet olmasına yol açtığını söyleyebilirim.

Kadro ile alakalı hoşuma giden bir detaydan da bahsetmek istiyorum. Fren ve vites kabloları kadro içinden yürütülmüş. Bu durum bisikletin aerodinamik yapısına katkıda bulunduğu gibi, daha derli toplu bir görüntüye sahip olmasına da yarıyor.

Carraro 042 Yol Bisikleti

Kadro geometrisi başlığı altında bir de kadro boylarından bahsedip bu faslı kapatayım. 48, 50, 52, 54, 56 ve 58 kadroları bulunan Race 042’de ben 54 kadro boyunu tercih ettim. Boyumun 1,81 iç bacak boyumun da 84-85 cm olduğunu söyleyeyim. Yabancı kadro boyu hesaplama motorlarında benim ölçülerim genellikle (markadan markaya ufak değişiklikler olabiliyor) 54’ün sonu 56’nın başı gibi çıkıyor. Ancak Carraro 042 için şundan eminim ki 56 kadrosu bana büyük gelecekti. Buradan kadro yapısı itibarı ile alt sınırda kadro boyu seçmenizin faydalı olacağı sonucu çıkarılabilir.

Bileşenler

Kadro üzerine yeterince konuştuk. Şimdi bisikletin komponentlerine gelelim. Yazının başında da söylediğim gibi Carraro Race 042’de Shimano markasının Sora serisi grup seti kullanılmış. Konuya yabancı veya bisiklete yeni başlayacak arkadaşlar için bir parantez açalım. Grup set; ön ve arka vites arttırıcılar, vites/fren kolları, aynakol, ruble, fren bacakları (varsa disk ve kaliperleri) ve zincirden oluşan parçaların toplamına verilen addır. Yol bisikleti kategorisinde Shimano’nun grup setleri başlangıç seviyesinden en üst düzeye sırasıyla şunlardır : Tourney, Claris, Sora, Tiagra, 105, Ultegra, Dura-ace. Son iki modelin ayrıca Di2 adı verilen elektronikleri de mevcuttur.

Carraro 042 Yol Bisikleti

Konumuza dönersek, 042’de Sora grup seti eksiksiz olarak yer almış (bazı üreticiler grup setin kimi parçalarını farklı ve daha ucuz modellerden kullanıyorlar). 2*9’lu sistem Sora’nın zaten özelliği. Carraro 042’de arka ruble 11-30 kullanılmışken, aynakolda ise 50-34 iki yaprak mevcut. Bu oranlar bize bisikletin tırmanışa bir miktar uygun olduğunu söylüyor. Yine de rublede 11-32 veya 11-34 tercih edilseydi yokuş performansı daha da artardı.

Carraro 042 Yol Bisikleti

Biraz da grup set dışında kalan bileşenlerden bahsedelim. Öncelikle jant setinden konuşalım. Carraro 042’de Rodi Airline Evo jantlar kullanılmış. Bu tabi oldukça giriş seviyesi bir jant seti. Ancak diğer yerli üreticilerin aksine Carraro, no name yada kendi adıyla üretilmiş jantları değil, giriş seviyesi de olsa Rodi jantları tercih etmiş. Jant göbekleri yine Shimano marka kullanılmış. Bunlar aslında önemli ayrıntılar, çünkü bisikletin akıcılığına, dolayısıyla da kullanımına doğrudan etki ediyor. Bu jant seti özelinde bir iki kelam edeyim; fiyatı kadar akıcılık sunan bir set diyebilirim. Alternatiflerinin hiç birinde (Bisan Grand Tour Eko Sora hariç) olmayan, markalı bir jant seti sonuçta. Bu arada jant setinin ağırlığı konusunda herhangi bir bilgi vermemiş üretici. Ben de çıkartıp ayrıca tartmadığım için bu konuda bir şey söyleyemeyeceğim. Sonuç olarak giriş seviyesi olmasına rağmen, 042’nin jantlarının kötü olduğunu söylemek mümkün değil. Zaten bu işin keyfi de zaman içinde komponentleri yükseltmekte.

Carraro 042 Yol Bisikleti jantlar

Jantlardan lastiklere geçelim. Carraro 042 üzerinde Schwalbe Lugano 2 K-Guard 700*25 lastiklerle geliyor. Bu lastikler Schwalbe’nin yol lastiği ürün gamında aşağılarda yer alsa da fena lastikler değil. Yuvarlanma direnci fena sayılmaz. Çok hafif lastikler değil, patlak koruması da alt seviyede. Buna rağmen yaklaşık 1000 km de hiç lastik patlaması yaşamadım. Lastik konusunda da Carraro rakiplerinden önde. Zira Sora set kullanan yerli rakipleri arasında en iyi lastik tartışmasız 042’de.

Schwalbe Lugano 2 K-Guard 700*25

Son olarak sele, gidon, gidon boğazı gibi komponentlere değinelim. Carraro 042’nin stok selesi İtalyan Selle Royal’in giriş seviyesi bir modeli. Çok hafif ya da çok ağır olmayan bu sele ile ilgili ilginç bir şey oldu: ben fena halde rahat ettim. En uzunu 110 km olan sürüşlerimde bu giriş seviyesi sele bana en ufak bir rahatsızlık vermedi. Tabi sele konusu tamamen sübjektif bir şey. Benim rahat ettiğim sele bir başkası için hayatının ızdırabı olabilir.

Selle Royale

042’de Hollandalı üretici XLC’nin gidon ve gidon boğazı kullanılmış. Hatta gidon sargısı da XLC. Yine burada da Carraro rakiplerinden sıyrılıyor. Çünkü yerli alternatiflerin neredeyse tamamında bu bileşenler no name yada üreticinin adıyla anılan parçalar. Yalnız gidon sargısını pek başarılı bulmadığımı belirtmeliyim. Gerçi giriş seviyesi bir yol bisikletinde de Lizard Skin, Fizik, Pro ya da Brooks gibi üst düzey bir gidon sargısı olmaması normal. Bir de stok olarak bisikletin üzerinde gelen pedallardan söz edeyim. Basit ama oldukça kullanışlı markasının ne olduğunu bilmediğim geniş platform pedallar var. Bu pedalların kullanımını beğendiğimi söylemeliyim.

Carraro Gidon

Bu arada söylemeden geçmeyelim. Carraro bildiğiniz üzere sitesinde bisikletlerinin ağırlık bilgisini paylaşmıyor. Ben söyleyeyim; 042 stok pedallarla birlikte yaklaşık 10,50 kg geliyor. Bu segmentteki çoğu model aşağı yukarı bu ağırlıkta.

Kullanım Deneyimi

Carraro 042 benim ilk yol bisikletim. Dolayısıyla kıyaslama yapabileceğim bir tecrübe (arkadaşlarımın bisikletleri ile yaptığım üç beş dakikalık deneme sürüşleri hariç) mevcut değil. Ancak yukarıda sıraladığım gibi, bileşenler üzerinden bir kıyas yapabiliyorum. Geleyim kullanım deneyimime. Daha önce 26’’ dağ bisikletinden 28’’ şehir/tur bisikletine geçince bisikletin akması ne demekmiş anlamıştım. Şimdi ise bu denli giriş seviyesi olmasına rağmen bisikletin akması ne demekmiş daha da şekillendi kafamda. Yol bisikletlerine karşı olan tüm önyargım ortadan kalktı diyebilirim. Çünkü siz istediğiniz anda hamlenize karşılık veren, oldukça atik makineler yol bisikletleri. Karbo kadrolu, daha üst düzey donanımlı dolayısıyla akıcılığı iyice fazla bir modeli düşünemiyorum bile.

Temiz ve düzgün asfaltta kullandığınız müddetçe yol bisikletinden keyif almamak için bir sebep göremiyorum. Hatta işe gidip gelirken bile tur bisikletimle dönüşümlü kullanıyorum. Her türlü istatistiğim tur bisikletine göre daha iyi. Asfaltta insanı daha az yoruyor, aynı eforla daha uzun mesafeler kat ettiriyor. Dağ ya da tur bisikleti ile tek seferde gidemeyeceğim mesafeleri gitmemi sağlıyor. Dolayısıyla ben yol bisikleti kullanmaktan keyif aldığımı söyleyebilirim.

Burada kısa bir paragraf açıp her bisikletin kullanım amacının farklı olduğunu ve bu amaç doğrultusunda kullanılınca her bisikletin keyif vereceğini söylemeliyim. Evde dağ, tur ve yol olmak üzere üç tane bisiklet oldu. Hepsinden ayrı ayrı müthiş keyif alıyorum. Çünkü emektar dağ bisikletini arazide, tur bisikletini kamplı uzun turlar hafif bozuk dağ yolları ve şehir içi ulaşımımda, yol bisikletini ise antrenman amacı taşıyan ya da taşımayan asfalt sürüşlerinde ve işe gidiş gelişlerde kullanıyorum. Özetle birçok doğa sporları malzemesi gibi bir tane alayım her şartta işimi görsün yaklaşımı, bisiklet için de doğru değil.

Fiyat ve Alternatifler

Son 1,5 yıl, bisiklet fiyatlarının adeta şirazesinden çıktığı bir süreç oldu. Şöyle örnekleyeyim; 2020 Temmuz ayında 3200 lira olan Carraro 042’nin 2021 Temmuz fiyatı 5550 lira. Bu da neredeyse %74 artışa tekabül ediyor. Bu durumdan ülke ekonomisinin batakta olmasından kaynaklı kur artışları kadar, pandemi sürecinde yaşanan üretim aksamaları dolayısıyla bileşenler konusundaki arz yetmezliği de sorumlu. Az önce söylediğim gibi ,Carraro Race 042’nin güncel fiyatı 5550 TL. Artık eskisi gibi bayide pazarlık eder, nakitte %10-15 indirim alırım devri de kapanmış durumda. Bisikletleri liste fiyatından yukarıya satan bayiler bile var artık.

Carraro 042’nin yerli (bu yerlilik de tartışmaya açık bir konu bu arada) alternatiflerinden bahsedelim. Tamamı Sora setli ve alüminyum kadrolu modeller olan bu rakipler şunlar:

  • Salcano Xrs044 Sora (5610 tl)
  • Kron Rc3000 (5790 tl)
  • Bisan Rx9500 Sora (5660 tl)
  • Mosso Cavalier 700 Sora (5400 tl)
  • Peugeot R15 (4950 tl)
  • Corelli Boolva Rc 300 (5360 tl)

Gördüğünüz gibi grup setlerinin aynı olmasının yanı sıra, fiyatları da birbirine oldukça yakın. Ben bu denklemde, yazının önceki kısımlarında da belirttiğim gibi, grup set dışında kalan bileşenlerine bakarak Carraro 042’yi tercih ettim. Bunu tercih etmesem, tercihimi büyük ihtimalle Bisan’dan ya da Peugeot’tan  yana kullanırdım. Tabi Bisan'ın bayilerine 2021 yılında tek bir yol bisikleti bile sevk etmediğini de ekleyeyim.

Carraro 042 Bisiklet Satın Al
Carraro Race 042 fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın
N11 fiyatı Hepsiburada fiyatı Trendyol fiyatı


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Carraro Race 042 Aero Yol Bisikleti İncelemesi” üzerine 4 yorum

  1. Hiç keşke 56 kadro alsaymışım demedim açıkçası. Sizin gibi benim de kadro boyu hesaplama motorlarında 56 nın başı gibi çıkıyordu. Sanırım 54 sizin için de uygun olacaktır. Aslında ikisini de deneme imkanı olsa daha iyi olur. Ama maalesef bisiklet yok piyasada.

    Yanıtla
  2. Hocam selamlar. Benimde boyum 180 cm ve iç bacak uzunluğum 82 cm olarak ölçülmektedir. Hemen hemen aynı ölçülerdeyiz. Fakat aynı şekilde yurt dışı sitelerden ölçü tablolarını kontrol etmem neticesinde ortalama 56 bedeni bulmaktayım. üst gövdem alt gövdeme göre biraz daha uzun. yani uzanma mesafemi rahat yapabiliyorum. sizce bu doğrultuda sizi gibi 54 kadroyu seçmem mantıklı olur mu? yoksa siz olsanız 56 kadro mu seçerdiniz? sürüş deneyimleriniz boyunca keşke 56 kadro alsaymışım dediğiniz anlar oldu mu? Soru sayısı biraz fazla oldu, bunun için kusura bakmayın. sizin kadar bu bisiklet hakkında detaylı bir veri bulamamıştım. emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  3. Açıkcası keşke dediğim bir nokta olmadı. İkinci el, yabancı marka bakımları düzenli yapılıp temiz kullanılmış bir bisiklet bulursanız, kadro boyu da size uygunsa tabi ki değerlendirilir. Grup seti de daha üst bir seviye ise neden olmasın.
    Ancak ikinci elde de fiyatlar el yakıyor maalesef. Bir de kadro boyunun uygununu bulmak her zaman mümkün olmuyor. Özetle sıfır düşünüyorsanız ve bütçeniz yaklaşık bu aralıktaysa Carraro yu öneririm.

    Yanıtla
  4. Hocam inceleme icin tesekkurler. Ben de bu bisikleti degerlendiriyorum ama diger yandan ayni fiyat araligindaki ikinci el yabanci markalari da incelemeye basladim. Acaba sizin de bu bisikleti alirken ikinci el degerlendirdiginiz, simdi keske tercih etseydim dediginiz yabanci bir marka model oldu mu?

    Yanıtla

Yorum yapın