MSR Pocket Rocket 2 Kamp Ocağı İncelemesi

2010 yılından bu yana aktif olarak kullandığım ilk nesil MSR Pocket Rocket “benden buraya kadar” dedi. Vidalı kartuşun girdiği delikteki dişler yalama olunca, yeni bir ocak satın almaktan başka çarem kalmadı.

Benzinli ocaklarla işim olmaz, alkol ocaklarını pratik ve verimli bulmuyorum. Bu yüzden sadece gazla çalışan vidalı kartuşlu ocakları değerlendirdim. Son birkaç yıldır gitgide derinleşen ekonomik kriz yüzünden ülkemize çok fazla kamp ocağı ithal edilmiyor. Kaliteli olarak nitelendirilebilecek seçenekler, MSR, Kovea ve Primus ile sınırlı. Primus modelleri arasında elde kalmış birkaç işe yaramaz çeşit dışında seçenek yok. Burada çok fazla çeşit olmadığı için yurt dışındaki seçenekleri de araştırdım. Hatta bir ara sitede daha önce incelemesi yapılan Primus Micron'u sipariş vermeyi düşündüm, ancak Pocket Rocket 2 hem hafifliği hem de katlandığında aldığı ultra kompakt şekil sayesinde beni ikna etmeyi başardı.

Pocket Rocket 1
Pocket Rocket 1'in yalama olmuş dişleri. İlk diş tamamen erimiş durumda ve ocağı kavramıyor, boşa dönüyor.

İncelemeye geçmeden önce, Pocket Rocket 1 ile yaşadığım sıkıntıdan ve bu duruma neyin sebep olduğundan bahsedeyim. Antalya'ya taşındıktan sonra bisikletle deniz kenarına gidip kahve pişirme alışkanlığı edindim. Son 3 yıldır Pocket Rocket'ı o kadar fazla kullandım ki, söküp takmaktan dişleri eridi, artık kartuş vidalamak mümkün olmuyor. Halbuki 50-100 liralık bir Aliexpress ocağım olmuş olsaydı, MSR'ı sadece sırt çantalı yürüyüşlerde kullanır, belki 8-10 sene daha idare edebilirdim. Ağırlık kaygısı gütmediğiniz günlük faaliyetlerde pahalı malzemelerinizi evde bırakın, daha ucuz alternatifler kullanın.

MSR Pocket Rocket 2

Pocket Rocket 2'de MSR'ın ilk defa MicroRocket ocağında denediği katlanabilir ayaklar kullanılmış. Bu ayaklar eski nesil Pocket Rocket'e kıyasla, ocak katlandığında çok daha az yer kaplamasına yarıyor. İlk nesil Pocket Rocket'i 500 ml'lik titanyum potun içine sığdıramıyordum. Pocket Rocket 2 ise rahatlıkla sığıyor. Potun içine ocağın yanı sıra, katlanabilir bardak ve şeker-tuz gibi malzemeler sığdırabiliyorum.

Pocket rocket 1 vs 2
Solda ilk jenerasyon Pocket Rocket, sağda Pocket Rocket 2

Pocket Rocket 2 73 gram ağırlığında ve ilk nesil Pocket Rocket'a kıyasla 9 gram hafiflemiş. Eski nesil ocakla aralarındaki tek benzerlik brülör (kafa) bölümü. Brülörün üstündeki metal parça brülörü üçe bölüp, farklı yönlerden esen rüzgarı belli ölçüde keserek ocağın sönmesini engelliyor. Çok sert esmedikçe, normal şiddetle esen rüzgarlarda işe yaradığını söyleyebilirim. Şiddetli rüzgarlı dağ koşullarında açık arazide kullanmak için Jetboil veya MSR Windburner gibi bir çözüm değerlendirmelisiniz.

Pocket Rocket 2 brülör

Ocağın ayakları narin bir yapıda, ancak üzerine konan pot ve hafif tencereleri dengeli biçimde taşıyabiliyor. Ayakları katlayıp açmak biraz zahmetli. Pocket Rocket 2'yi uzun süre kullanmak istiyorsanız, ayakları katlayıp açarken nazik davranmanızı öneririm.

Pocket rocket 2

Pocket Rocket 2'de ocağın dış bölümünde conta kullanılmamış. İçerideki contanın kafi geleceğini düşünmüş olmalılar. Bazen değişik marka vidalı kartuşlarda diş sayısı yetersiz geldiğinde, gaz akışının sağlıklı olabilmesi için contayı çıkarmak gerekebiliyordu. Pocket Rocket 2'de bu bir sorun olmaktan çıkmış.

MSR Pocket Rocket 1 vs 2

Ocağın gaz sarfiyatı konusunda olumlu veya olumsuz bir görüş bildiremeyeceğim. Bugüne kullandığım ocaklarla kıyasladığımda, aralarında belirgin bir farkı olmadığını söyleyebilirim. Kafayı kamp malzemeleriyle bozmuş, yurt dışında yaşayan bir doğasever, Pocket Rocket 2'yi adeta bir kuyumcu titizliğiyle Jetboil MightyMo ile kıyaslamış. Jetboil güya birkaç gram daha az gaz tüketiyormuş. Bu durum regülatör ile ilgili olabilir. Jetboil MightyMo regülatöre sahip bir ocak. Aynı şekilde MSR Pocket Rocket Deluxe de regülatöre sahip. Deluxe'ün yakıt sarfiyatının Pocket Rocket 2'ye kıyasla daha az olduğu ile ilgili yorumlar var. 1/15 gibi çok da anlamlı olmayan bir fark söz konusu, ancak regülatörlü ocakların neredeyse iki kat fiyat farkı ile satıldığını unutmayın. Regülatörlü modellerin çok soğuk havada ve yüksek irtifada daha kararlı çalışacağını söylemek mümkün. Tabi sistem ne kadar komplike hale gelirse, arıza ve tıkanma gibi sorunlarla karşılaşabileceğinizi de göz önünde bulundurun. Türkiye koşullarında bugüne kadar regülatörlü ocak kullanma ihtiyacı hissetmedim. Bence ağırlıklı olarak kış dağcılığıyla uğraşıyorsanız regülatörlü modelleri değerlendirin.

MSR Pocket Rocket 2

Sonuç

Pocket Rocket 2'yi öne çıkaran olumlu özellikler şunlar:

  • Kompakt yapısı
  • Hafif olması
  • Kaliteli seçenekler arasında uygun fiyatı
  • Stabil olması
  • Hassas ateş kontrolü

Olumsuz olarak nitelendirilebilecek bir yönü yok. Hem genel maksatlı kamp ocağı ihtiyacınızı karşılayabilecek hem de hafif ve kompakt kamp mutfağı setinizin tamamlayıcısı olabilecek bir ocak. Yüksek kur, ÖTV, gümrük vergisi ve ilave gümrük vergisi yüzünden 600-800 TL aralığında satılıyor, ancak aşağıdaki bağlantılardan birinde 430 liraya mal olduğunu gördüm.

MSR Pocket Rocket 2 Satın Al
MSR Pocket Rocket 2 fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın
N11 fiyatı Gittigidiyor fiyatı Trendyol fiyatı

  • 7/10
    Özellikler - 7/10
  • 9/10
    Malzeme Kalitesi - 9/10
  • 6/10
    Fiyat/Performans - 6/10
7.3/10

Özet

Hafif ve kompakt bir kamp ocağı arıyorsanız, biraz tuzlu olmasının dışında hiçbir olumsuzluğu olmayan bir ocak. Kış dağcılığı yapıyorsanız belki regülatörlü olan Pocket Rocket Deluxe'ü değerlendirmek isteyebilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“MSR Pocket Rocket 2 Kamp Ocağı İncelemesi” üzerine 7 yorum

  1. Merhaba, eski ocağınızı farklı marka tüplerle denediniz mi, tüpten tüpe de farklar olabiliyor. Aslında eski ocağınızın bire bir klonu BRS olarak Aliexpress’te var, ben ondan almıştım halen kullanıyorum. Kutusunun büyüklüğü evet dert, ben plastik kutusunun kapağının gereksiz kısmını biraz alarak boyunu ufalttım ve bu şekilde Optimus Weekend yemek setime sığdırdım.
    Bu arada yaptığım bir modifikasyonu da yazayım, 3 ayağı tam açılmıyor gibiydi, tencere ufaksa kayabiliyordu ben stoper tırnaklarını az traşlayarak ayakların tencereye oturan kısımlarının açıldığında yere paralel olmasını sağladım. Hem daha geniş bir yüzey elde ettim hem de tencere az da olsa ocağın kafasına yaklaştı.
    Eski ocağınızı atmayın. Satılan adaptörler var birini takarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Örneğin KOVEA’nın 190gramlık tüpleri bu tip ocaklarla kullanabilin diye bir modeli var. Aynı şekilde farklı tüplerin de adaptörleri mevcut.

    Yanıtla
    • Eski ocağın dişleri maalesef aşındı. Hani uğraşacak olsam belki tornacıda yeniden diş çektirerek bu işi çözebilirim, fakat bu kadar dar bir alanda diş çekebilirler mi emin değilim.

      Yanıtla
  2. Merhabalar , yurt dışında kullandığım kamp ocağımı getirdiğimde Türkiye’deki nurgaz vs gibi markaların giriş yerleri sizce bir sıkıntı yaratır mı? Teşekkür ederim 🙏

    Yanıtla
  3. 3 yıldır kullanıyorum ve genel olarak memnunum. Ancak, kullandığım Stanley 710 ml lik pişirme kabının tabanı 8 cm çapında ve ocak üstünde ucu ucuna duruyor. Alırken bu hususa dikkat edilmesini, taban çapı 9 cm den aşağı pişirme seti alınmamasını veya pişirme setinize uygun başka alternatiflerin değerlendirilmesini tavsiye ederim.

    Yanıtla
  4. Sanırım gaz çıkışını kontrol eden valfin ucundaki metal tutacak da eski nesile göre biraz daha büyük tutulmuş. Bu hassas gaz kontrolü için iyi bir şey bence.

    Yanıtla

Yorum yapın