Boreal Flyers Yaklaşım Ayakkabısı İncelemesi

Bu siteyi Boreal ürünleriyle yaşadığım kötü tecrübeyi paylaşmak için hayata geçirdiğimi biliyor muydunuz? Sitede “Boreal” kelimesini aratırsanız, 2 farklı modelin öfke ve sitem dolu incelemelerini okuyacaksınız.

Elimde incelenecek bir sürü malzeme var. Şanslıyım, tüm bu malzemeleri dolar 5 ila 7 lira civarlarında iken satın almıştım. Şu satırları yazarken, az önce 1 dolar 14 TL'yi gördü. 3 yıl önce indirimde 400 liraya satın aldığım botu bugün tekrar satın almaya kalksam, 2800 lira ödemem gerekiyor. İnanın canım malzeme inceleme yazısı yazmak dahi istemiyor, çünkü artık film koptu, fiyatlar tam anlamıyla çıldırmış durumda. Yüksek döviz kurları bir yana, gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi, su geçirmez ayakkabılara uygulanan vergi, spor malzemelerine uygulanan %30 ek vergi, ÖTV, KDV gibi kalemler de eklenince, 30 dolara ithal edilen bir malzeme tüketiciye 100 dolara mal oluyor. Doğa sporları tam bir “tuzu kuru sporu” halini almış durumda. Hal böyleyken, “incelediğim malzemeleri kim satın alacak?” sorusu motivasyonumu son derece olumsuz etkiliyor. Belki de içinde bulunduğumuz ekonomik buhrana uygun biçimde, sitede ekonomik alternatiflere daha çok yer vermek gerek.

Boreal Flyers

Boreal Flyers yaklaşım ayakkabısına dönecek olursam, bu ayakkabıyı Gore-tex, Event ve benzeri su geçirmezlik astarına sahip olmadığı için tercih ettim. Ayakkabılarda su geçirmezlik astarını son derece gereksiz buluyorum. Astarlı ayakkabılar hem terlemeye neden oluyor hem de neticede ayakkabı olduğu için bilekten su alıyor. Tüketiciler Gore-tex astarsız bir ayakkabı sahibi olunca sanki bir şeyler eksik kalacakmış gibi düşündükleri için, bu durum üreticileri astarlı ayakkabı üretmeye zorluyor, bu yüzden yakın zamana kadar su geçirmezlik astarı olmayan ayakkabı bulmak oldukça zordu. Neyse ki son zamanlarda bu anlayış kırıldı, pek çok firma cesur kararlar alıp ayakkabı modellerinde astar kullanmayı bıraktı veya astarsız alternatifler sunmaya başladı.

Boreal Flyers yaklaşım ayakkabısı

Boreal Flyers safkan bir yaklaşım ayakkabısı. Boreal, spor ayakkabı formundaki bir ayakkabıya çarşak bandı geçip “al sana yaklaşım ayakkabısı” dememiş. Tabanından formuna, bağcıklarından üstündeki malzemelere varıncaya kadar, tırmanış özellikleriyle ön plana çıkan bir ayakkabı yaratmışlar. Flyers'ın kaya tırmanış ayakkabılarıyla pek çok ortak özelliğe sahip olduğunu söyleyebilirim. Flyers size tırmanış parkuruna kadar eşlik etmekle kalmıyor, aynı zamanda kolay seviye tırmanışlarda da (grade 1 ve 2) kullanabileceğiniz bir ayakkabı.

Boreal Flyers
Tabanı oldukça hassas, neye bastığınızı hissetmenizi sağlıyor.

Ayakkabıda kullanılan Boreal'in kendi üretimi olan taban (2021 modellerde Vibram kullanmaya başladılar) oldukça ince. Hatta aşırı ince. Bu durum, kayalardaki çıkıntıları, çatlakları ve bastığınız zemini hissetmenize yararken, arazideki yürüyüşlerde ayakkabının ömrünü kısaltan bir faktör olarak değerlendirilebilir. Yani benim bu ayakkabıyla ilgili hayallerim suya düştü diyebiliriz. Flyers'ı kuru havalarda sırt çantasıyla yaptığım uzun yürüyüşlerde kullanmayı hayal ederek satın almıştım, ancak taban 300-400 kilometre sonra dümdüz olacak kadar ince. Avrupa'da tüketiciler bu tip durumlarda ayakkabı ve botları üreticiye gönderip, makul bir ücret karşılığında re-soling yaptırabiliyor yani yeni taban taktırabiliyor, fakat biz aynısını yapmaya kalksak ayakkabı parası kadar kargo bedeli, bir de ayakkabı bize geri gönderildiğinde, ürünü yeni almış gibi gümrük vergisi öderiz.

Boreal Flyers yaklaşım ayakkabısı
Taban oldukça ince. Tırmanış için istenen, uzun mesafe yürüyüşleri için taban ömrünü kısaltan bir özellik.

Ayakkabının konforu muazzam. Terlik mi ayakkabı mı giydiğim belli değil. Kullanılan 1.8 mm kalınlığındaki split deri malzeme birinci sınıf. Yumuşak ve esnek deri sayesinde ayakkabı giydiğinizin farkına bile varmıyorsunuz. İç astar ve astarla deri arasında yastık görevi gören malzeme ayakkabının konforunu ve soğuk havalardaki yalıtımını artırıyor, ancak her ne kadar su geçirmezlik astarı mevcut olmasa dahi, konforu artırmaya yönelik kullanılmış dolgu sıcak havalarda terlemeye neden oluyor. İç taban ayak tabanıyla uyumlu.

Topuk bölümü kavisli tasarlanmış. Bu sayede ayağınız çok iyi biçimde sabitleniyor, topuğunuz ayakkabı içinde gezmiyor. Bu durum tırmanışta güvenlik, yürüyüşte konfor sağlıyor. Bu arada tırmanış dediysem, bu ayakkabının bir kaya tırmanış ayakkabısı olmadığını hatırlatırım. Flyers, tırmanacağınız kayaya ulaşırken yürüyeceğiniz parkurda, bu esnada aşmanız gereken kolay tırmanışlarda (en fazla grade 1 ve 2) kullanabileceğiniz bir ayakkabı.

Boreal Flyers yaklaşım ayakkabısı

Ayakkabının anatomik karakteri tırmanış ayakkabılarına çok benziyor. Bağcık sistemi neredeyse tırmanış ayakkabılarının aynısı. Bu sayede ayakkabıyı ayağınıza göre rahatlıkla ayarlayabiliyor, dilediğiniz bölgeleri son derece kontrollü biçimde sıkıp gevşetebiliyorsunuz.

360 derece çarşak bandına sahip ayakkabıda esnekliği etkilememesi için ince kauçuk bant kullanılmış.

Sonuç

Flyers'ın tırmanıcılara hitap ettiğini, her ne kadar konforlu olsa dahi yürüyüşçülerin yeterince verim alamayacakları bir ayakkabı olduğunu düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse, Bursa şehir merkezi – Çobankaya gibi nispeten toprak etaplarda kullanılabilir, ancak taşlık ve kayalık arazide birkaç yüz kilometre sonra tabanı kullanılmaz hale gelecektir. Tırmanışla ilgileniyorsanız gözü kapalı tercih edebilirsiniz, çünkü piyasadaki yaklaşım ayakkabılarının bir çoğu aslında boğaz bölümü kesip atılmış botlardan oluşuyor. Yani tırmanış karakterine sahip ayakkabılar değiller. Flyers bu konuda diğer ayakkabılardan oldukça farklı.

Garmont Dragontail
Garmont Dragontail

Yürüyüş için sağlam ve konforlu bir ayakkabı arayışındaysanız, Garmont Dragontail, AKU Rock DFS gibi farklı bir modele yönelin.

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 9/10
    Malzeme Kalitesi/İşçilik - 9/10
  • 6/10
    Nefes Alma/Soluma - 6/10
  • 6/10
    Dayanıklılık - 6/10
  • 5.5/10
    Fiyat/Performans - 5.5/10
6.9/10

Özet

Yaklaşım ve tırmanış özellikleriyle ön plana çıkan bir ayakkabı. Yürüyüşçülere hitap etmiyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın