Botlar rafa kalksın! Yaklaşım Ayakkabısı ile tanışın

Eğer sabit fikirli değilseniz, bu yazının hoşunuza gideceğini düşünüyorum. İlkbahar, yaz, hatta sonbahar aylarında doğa yürüyüşlerinde, kamplı yürüyüşlerde, kolay zirve tırmanışlarında neden devamlı bot giydiğinizi hiç sorguladınız mı?

Ben sorguladım. Ağır, nefes almayan, ayaklarımı kokutan ve uzun süre giydiğimde yara yapan botlarımı rafa kaldırdım. Eskiden tüm yürüyüşlerde, mesafe ve hava koşulları fark etmeksizin bot giyiyordum. Son 4 yıldır kar, yağmur ve çok zor rotalar haricinde, neredeyse hiç bot giymedim.

Bu sayede gereksiz ağırlıktan kurtuldum. Adımlarımı daha az enerji harcayarak atabiliyorum. Böylece daha uzun mesafeleri daha az yorularak kat ediyorum. Ayrıca, daha az terleyen ayaklarım kokudan ve sürtünmeye bağlı oluşan yaralardan da büyük ölçüde kurtuldu.

ayaklar çığlık atıyor
Botla sıcak havada çok uzun mesafe yürümenin sonu. Ayağımın dili olsa çığlık atacak.

Ayakkabı dediysem, aklınıza klasik spor ayakkabılar gelmesin. Approach shoe, yani yaklaşım ayakkabısı, en kötü koşullarda dahi kolaylıkla dağılmayan, genellikle çarşak bantı ile sağlamlaştırılmış, çoğu zaman vibram taban kullanılan, spor ayakkabılardan evrilmiş bir tür yürüyüş ayakkabısı.

Yeri gelmişken, sıklıkla kullandığım bir başka ayakkabıdan da kısaca bahsedeyim. Özellikle sıcak havalarda severek kullandığım sandalet. Sandalet deyip geçmeyin. Sandaletimle Likya Yolu etaplarından bir çoğunu yürüdüm. Bunu neden belirme gereği duyduğumdan da bahsedeyim. Arazide “botla yürümek şarttır” gibi yanlış bir inanış yaygınlaşmış. Arkadaşlar, yok böyle bir şey. Yaklaşım ayakkabıları aslında tırmanıcılar için üretilmiş, dik kaya duvarlarına erişirken, engebeli ve kayalık arazide tırmanış kulvarlarına yaklaşım yapabilmeniz için geliştirilmiştir. Doğru düzgün, temkinli biçimde yürür, yürürken baton kullanırsanız, ayakkabı kullanımından kaynaklanan bir yaralanma yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Keen Newport Sandalet
Likya Yolu Fethiye – Kalkan etabında Keen Sandalet ile

“Dağcı içten ısınır” , “burundan nefes alır” gibi duymaktan sıkıldığım kalıpları sıkılmadan anlatan dayılar, büyük olasılıkla bu yazıda anlattıklarıma karşı çıkacaklar. Ancak, onlara da ön yargılarından kurtulmalarını, kuru havalarda çok sevdikleri botlarını rafa kaldırmalarını öneririm.

İlk olarak 3 yıldır ayağımdan düşürmediğim, hatta abartarak yılın en az 200 günü, günlük olarak da kullandığım, henüz en ufak bir dağılma belirtisi göstermeyen The North Face Verto Plasma Approach Shoe yaklaşım ayakkabısından bahsedeyim.

TNF Verto Plasma Yaklaşım Ayakkabısı
TNF Verto Plasma Yaklaşım Ayakkabısı

The North Face ayakkabı yapamaz şeklinde bir kanı var. Açıkçası kullanana kadar ben de bu markanın ayakkabılarına şüphe ile yaklaşıyordum. Bu ayakkabıyı yağmur, kar ve çamur hariç, hemen her türlü günübirlik yürüyüşte, kış aylarında da kullanıyorum.

Günübirlik yürüyüşlerin haricinde, Likya yolu'nun 2/3'sini bu ayakkabı ile tamamladım. Ayrıca defalarca Uludağ zirve ve trans, iki kez Kızlar Sivrisi zirve, Ağrı Dağı 4200 kamp alanı, Erciyes Dağı 3100 Kamp alanı, Hasan Dağı zirve, Aladağlar trans yürüyüşlerini de gene aynı ayakkabı ile gerçekleştirdim.

TNF Verto Plasma Romanya'da fason üretilmiş. Romanya bot ve ayakkabı üretimi konusunda uzman atölyelerin bulunduğu bir ülke. Asolo, Mammut, Scarpa gibi popüler birçok marka botlarını fason olarak Romanya'da ürettiriyor. Şaşırtıcı derecede dayanıklı ve rahat bu ayakkabı hakkında ayrıca bir inceleme yazısı yazacağım.

Çok severek kullandığım diğer ayakkabım ise Keen Newport deri sandalet. Burunu kapalı ve muazzam dayanıklı olduğu için Likya yolunda 180 km. civarı bu sandalet ile yürüdüm. Keen ile uzun mesafe yürümenin tek sırrı kalın çorap. Çorapla kullandığınız müddetçe ayaklarınız yara olmadan uzun mesafeler yürüyebilirsiniz.

Keen Newport sandalet
Keen Newport Sandalet kapalı burun yapısıyla ayakkabıyı aratmıyor.

Todosk ile katıldığım bir Likya yolu etabında astronot gibi giyinmiş, gore-tex ekipmanları çekmiş abiler ablalar bana acıklı, hatta birkaçı da küçümseyen gözlerle bakıyorlardı. Etapta tam gaz ilerledikçe, yürüyüşe deniz şortu, atlet ve sandaletle tüy gibi hafif katılmamın avantajlarını ben de, onlar da gördü.

Keen sandalet
Sandaletle yürürseniz su gördüğünüz yerde içine dalabilirsiniz. Bu esnada bot giyen arkadaşlarınız hayatın anlamını sorgulayabilir.

Bot kullanmamayı savunmuyorum. Yürüyüş botları ayağınızı soğuk, su, çamur gibi dış etkenlere karşı koruyan, tboğazlı oluşu sayesinde ters hareketlerde bileğinizi koruyan bir araç. Otomobillerde nasıl farklı lastik çeşitleri varsa; örneğin, kışlık lastikleri Mart ayından sonra kış aylarına kadar söküp kullanmıyorsak, bence yürüyüşlerde giydiğimiz botlarda da benzer tercihler yapmalıyız.

Aslında beni bu konuda uyandıran, güney bölgelerinde yaptığım yürüyüşlerde karşılaştığım turistler oldu. Gencecik kızlar, yaşını başını almış amcalar yürüyüşlerde sandalet veya ağzı burnu dağılmış ayakkabılarla karşıma çıkıyordu. Malzeme fetişizmi ülkemizde çok yaygın. Ben bunu doğa sporları ile geç tanışmamıza bağlıyorum. İlerleyen zamanlarda daha yalın, iş görmeye odaklı hafif malzemeler tercih edeceğimize inanıyorum.

Likya yolu
Turistlerin ayakkabılara dikkat. Sadelik de dikkat çekici. Yerli turistler aynı yolu robocop gibi donanımlı yürümeyi tercih ediyor.

Önümüz yaz. Eğer yaz aylarında da yürüyüşten vazgeçemiyorsanız bütçenize uygun bir approach shoe (yaklaşım ayakkabısı) edinmenin tam sırası. Yukarıda yaklaşım ayakkabısı ile yürüdüğüm parkurların zorluğu hakkında fikir vermeye çalıştım. Yere sağlam bastığınız sürece, oynak taşların üzerinden dikkatle geçerseniz, bir de baton kullanma alışkanlığı kazanırsanız, ayakkabı giymenin herhangi bir burkulmaya sebep olacağını düşünmüyorum. Son 13 yıldır aralıksız yaklaşım ayakkabısı kullanıyorum. Bu süre zarfında başıma herhangi olumsuz bir olay gelmedi. Sıcak havalarda uzun yürüyüşlerde kaçınılmaz olan su toplaması, ayakların leş gibi kokması gibi problemler yaşamıyorum.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Botlar rafa kalksın! Yaklaşım Ayakkabısı ile tanışın” üzerine 21 yorum

  1. 20 kg üzeri çanta ile dağcılık ayakkabısı giymeden faaliyet yapacak olan her sporcu Plantar Fasciitis adayıdır.

    Yanıtla
  2. Bilgiler için teşekkür ederim.
    Sizce bu ayakkabıyla yürüyüş yapma ile sınırlı mı kalınmalı yoksa patika koşusu içinde kullanılabilir mi?

    Yanıtla
  3. Merhabalar,
    TNF Verto Approach ürünle ilgili olarak kullandığınız ürünün GORE-TEX özelliği olup olmadığını sormak istiyorum. Piyasada bu özelliğe sahip ve sahip olmayan iki çeşit olduğunu görüyorum, hangisini tevsiye edersiniz? Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Bence gore-tex yaklaşım ayakkabılarını kuru havalarda yürüyüş maksatlı kullanacaksanız gereksiz bir özellik. Hem gore-tex hem de hiçbir astarı bulunmayan yaklaşım ayakkabılarım oldu. karlı dağ eteklerinde gore-tex içeri su girmesini engellese bile neticede ayakkabı olduğu için kar/su boğazdan giriyor ve neticede ayak ıslanıyor.

      gore-tex olmayan modellerde ter birikmesi diye birşey söz konusu değil. ayak çok çabuk kuruyor ve buna bağlı su toplaması gibi şikayetler azalıyor. gore-tex ter buharını tahliye eden bir astar olsa da bu işi yavaş yapıyor.

      Yanıtla
  4. Merhaba,
    Gore-tex özelliği olan yaklaşım ayakkabısı mı tavsiye ediyorsunuz yoksa olmayan mı? Bildiğim kadarıyla Gore-tex olmayan özellikte olan ayakkabılar daha sağlıklı bulunuyor.

    Yanıtla
  5. merhabalar, bu yıl bahar aylarında iki arkadaş likya yolunu yürüme planımız var ama ayakkabı konusunda çok kararsız kaldık acaba bot mu alsak yoksa normal bir yürüyüş ayakkabısı mı alsak diye, açıkçası gözümüzü salomon xa pro 3d gtx e diktik ama dediğim gibi çok kararsızız. Sizce bu ayakkabı ile günde ortalama 20 km sırtta yaklaşık 13 kg çantayla yürünebilir mi ne dersiniz ??? Ciddi anlamda bileklerimizde burkulma tehlikesi yaşar mıyız ? yukarıdaki konuyu açmış biri olarak sizin görüşünüz bizim için önemli, şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Salomonlar çok dandik ağzı burnu çabuk dağılır. Asolo, Scarpa gibi markalara bakın. Burkulma riski şehirde de var. Dikkatli yürür, baton kullanırsanız bir şey olacağını düşünmüyorum. Selamlar

      Yanıtla
  6. yaklaşım ayakkabısı tam sert ayakkabının yerini tutabilir mi kış faaliyetlerinde tdf nin kış eğitimleri için almayı düşünüyorumda tam sert mi almalıyım yaklaşım ayakkabısı mı ? kramponla kullanımı mümkün oluyor mu ?

    Yanıtla
      • Arkadaş haklı. Ayakkabıdan kar, su girecektir. Ayrıca karda kaymak daha kolay olduğundan bot giyerseniz bilek burkulmalarına karşı önlem de almış olursunuz.

  7. Bahsettiğiniz yaklaşım ayakkabısı pek çok internet sitesinde bulunmuyor. Olanda da numaraları yok

    Yanıtla
    • Asolo, Scarpa veya Bestard yaklasim ayakkabilarini tavsiye ederim. Satin aldiginizda ayakkabinin baglarini cozup gevsetmeden ayaginizdan cikarmamaya ozen gosterirseniz yillarca giyersiniz. Bir de yarim veya 1 numara buyuk alin.

      Yanıtla
    • TNF’den başka yaklaşım ayakkabısı denemedim. Çarşak bandı ayakkabının her tarafını TNF’de olduğu gibi sarıyorsa Asolo ile problem yaşayacağınızı zannetmiyorum.

      Yanıtla

Yorum yapın