Cinsel İstismar Kurbanı Hayatını Değiştirip Huzuru Buldu

Çocukken defalarca tecavüze uğrayıp şiddete maruz kalan Damien Rider, erken yaşlarda uyuşturucuya başladı, 22 yaşında kalp krizi geçirdi ve dört kez intihara teşebbüs etti. Hayatındaki bu talihsiz döngüyü kırmak için dayanıklılık atletizmine başlayan Rider, tek başına gerçekleştirdiği tehlikeli bir paddling gezisi ile tüm hayatını değiştirdi.

Damien Rider'ın son on yıldaki başarılarının listesi ağızları açık bırakıyor. Tek başına elleriyle kürek çekerek, okyanusta 17 gün boyunca destek almadan Gold Coast'tan Sidney'in Bondi Plajı'na kadar Avustralya'nın doğu sahil şeridi boyunca 800 kilometrelik bir rota katetti.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Mojave Çölü'nde 56 gün boyunca 4.000 kilometre kaykay yaptı ve 55 santigrat dereceye varan sıcaklıklara dayandı.

Gold Coast Otoyolunda 28 km boyunca üç tonluk bir kamyonu itti ve sırtında 16 kilogramlık ağırlık ile Gold Coast Maratonu'nu koştu.

45 yaşındaki Rider’ın başarılarını kayda değer kılan şey, yıllarca uyuşturucu ve alkol bağımlılığı ile boğuştuktan sonra, ancak 30'lu yaşlarının ortasında dayanıklılık sporcusu haline gelmesidir.

Damien Rider

Sadece 22 yaşında bir kalp krizi geçirmekle kalmadı, sporu bir tutku haline getirmeden önce kendi canına kıymak için dört defa teşebbüste bulunmasına rağmen hayatta kaldı. Madde bağımlılığı, Rider’ın çocukluğundaki hayal bile edilemeyen kabusu silmeye çalışmanın bir yoluydu. Ailesinde istismarcı bir akrabası, çocuk yaştan itibaren ona rutin olarak tecavüz etmiş ve dövmüştü. Yıllar boyunca fiziksel, duygusal ve cinsel tacize maruz kalan Rider, “destek alacak kimse yoktu ”diyor.

“Bir yetişkin olarak çocukluk travmamla başa çıkmaya çalışırken kontrolden çıktım. Geçmişim tüm hayatımı, ilişkilerimi, işimi ve özgüvenimi etkiledi ” diyerek, erken yaşlarda travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını da sözlerine ekledi.

Rider, Avustralya'nın Adelaide kentindeki evinin yakınındaki sahile mağaralara sığınmak için koştuğunu hatırlıyor. “Her günü bir sonraki gün doğumunu görüp göremeyeceğimi bilmeden yaşadım” diye hatırlıyor ve en karanlık anlarında bir daha asla görmeyeceğini umduğunu ekliyor.

Hikayesi, National Geographic belgeselinde, Heart of the Sea'de yer aldı.

Son intihar girişimimden sonra değişmem gerektiğini biliyordum. Travma ve ızdırap döngüsünü kırmak istedim.”

Rider, bir dayanıklılık sporcusu olarak antrenman yapmaya karar verdi ve Gold Coast'tan Bondi Beach'e tek başına elleriyle kürek çekme girişiminde bulundu. Sekiz ay boyunca, 20 kg'lık bir yelek giyerek sıkı bir şekilde koşarak, kürek çekerek çalıştı.

Rider, 3 Ocak 2015'te, Coolangata, Gold Coast'taki Rainbow Koyu'nda okyanusa girdi ve Sidney'in Bondi sahiline inene kadar 17 gün boyunca okyanusta günde 13 saat geçirdi. Dönüşümsel bir yolculuktu.

Rider, “Karada veya denizde bana yardım eden bir ekip yoktu ve sonunda kurdele veya kupa yoktu” diyor. Yol boyunca 21 köpekbalığı karşılaşmasından sağ kurtuldu ve hatta birden fazla durumda büyük beyaz köpekbalıkları tarafından kürek tahtasından atıldı. Susuzluk, açlık, yorgunluk ve neredeyse boğulma ile karşı karşıya kaldı, zaman zaman bilincini kaybettiği de oldu.

Denizde olmak, gidecek başka bir yer olmadığından, beni geçmişimdeki şeytanlarla yüzleşmeye zorladı. Hayatımda olan her şeyi düşünmek için çok zamanım oldu.

Verdiği bu savaş, ona herkesin en büyük korkularının ve zorluklarının üstesinden gelebileceğini öğretti. Zihninde, içinde bulunduğu koşulların kurbanı gibi hissetmekten, kendi hayatının kontrolünü elinde bulunduran kişi olmaya doğru bir değişim yaşadı. “Geçmişimiz, ne kadar acı verici olursa olsun, kaç kez yıkılsak da, ayağa kalkabilir ve ilerlemeye devam etmenin bir yolunu bulabiliriz” diyor.

Bondi'ye giden yolda kürek çekmek bana hayatımın amacını gösterdi. Geçmiş üzerinde herhangi bir kontrolünüz olmasa da geleceğinizi yazma gücünüz var.

Damien Rider aynı zamanda motivasyonel bir konuşmacı. TEDx'te de yolculuğu hakkında birkaç kez konuştu.

Rider, 2014 yılında Paddle Against Child Abuse, PACA adlı yardım kuruluşunu kurdu ve 2015'te her yıl Ocak ayında Avustralya ve Tayland'da düzenlenen “çocuk istismarı farkındalık haftasını” oluşturdu. Her iki girişim de çocuklara yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmak için dünya çapında spor etkinlikleri düzenlemektedir.

Rider, 2015'te (Australian Men’s Health dergisi tarafından) Yılın Men's Health Adamı seçildi.

Dayanıklılık becerileriyle Rider, zihinsel ve fiziksel olarak neyin mümkün olduğunu keşfetmek için kendine meydan okumaya devam ediyor ve görüşlerini başkalarıyla paylaşıyor. 2017'de Rider, sakin ve kontrollü hale gelerek her türlü stresli durumun üstesinden gelmek için Rider'ın yaşam becerileri “araç setinin” bir parçası olan One Breath Meditation adlı kitabını yayımladı.

damien rider

Rider, şimdiki anın ve çevrenizin farkında olmanızı ve hedefinize ulaşmak için büyük bir hedefi daha küçük, ölçülebilir hedeflere dönüştürmenizi öneriyor. “Bana yardımcı olan şey, detayları fazla düşünmemek ve elimdeki göreve devam etmek” diyor ve mottosunun “Nefes al, kabul et, uyum sağla ve ilerlemeye devam et” olduğunu ekliyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın