Batı Torosların en yüksek noktası Kızlar Sivrisi Dağı

Ülkemizin batısında, Antalya il sınırları içinde yer alan Kızlar Sivrisi Dağı, Batı Anadolu’nun en yüksek dağıdır. Beydağları silsilesinin bir parçası olan Kızlar Sivrisi’ni birlikte inceleyelim.

Uzun bir süredir doğa yürüyüşü yapıyorsunuz ve artık zirvelere çıkmak mı istiyorsunuz? Spil Dağı, Tahtalı, Uludağ, Ilgaz Büyük Hacet gibi dağlarda zirve gördünüz artık 3000'lik dağları zorlamak mı istiyorsunuz?

Hasan Dağı, Erciyes Dağı, Medetsiz, Kaçkar Dağı gibi nispeten daha yüksek irtifada yer alan dağlara çıkmadan önce, 3086 mt. yüksekliği ile Kızlar Sivrisi yaz-kış kolaylıkla zirvesine çıkabileceğiniz bir dağdır. Kızlar Sivrisi'ne çıkarak hem kondisyonunuzu sınamış hem de vücudunuzun irtifaya karşı verdiği tepkiyi ölçmüş olursunuz.

Kızlar Sivrisi
Avlan gölü istikametinden geldiğinizde Sedir Ormanından çıkınca sizi bu manzara karşılayacak.

Kolay olmasına karşın dikkat etmeniz gereken bazı hususlar elbette yok değil. Bu yazıda bunlardan da bahsedeceğiz.

Kızlar Sivrisi'ni anlatmadan önce kısaca  Bey Dağlarından bahsedelim.

Bey dağları Antalya Körfezi'nin batısında yer alır. Körfeze paralel uzanan bu dağların yükseklikleri 600 ila 3086 mt. arasında değişir. En yüksek zirve 3086 mt. ile Kızlar Sivrisi'dir. En çok bilinenler Teke Dağı (2155 mt), Bakırlı Dağı (2547 mt), Tahtalı Dağı (2360 mt) ve yazıda bahsedeceğimiz Kızlar Sivrisi'dir.

Kızlar Sivrisi'ne ulaşım

Tamamı yürünen bu rotayı detaylı incelemek, GPX formatında indirmek için lütfen https://tr.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2146512 adresine gidiniz.

Önce en kestirme yoldan bahsedelim. Kızlar Sivrisi'ne Antalya Otogarından kalkan Elmalı Minibüsleri ile ulaşabilirsiniz. Elmalı'ya ulaştıktan sonra bir taksi ile anlaşıp veya otostop çekerek Büyüksöğle / Küçük Söğle köyüne geçmeniz gerekmektedir. Bu iki köy aslında zaman içerisinde genişleyerek tek bir köy olmuşlardır. Bu yüzden iki farklı köy olarak algılamayın. Tabanlarınıza güveniyorsanız köyden patikayı takip ederek dağın eteğinde yaklaşık 2000 metrede bulunan (1950 mt)Todosk'un dağ evine ulaşabilirsiniz.

Bir diğer alternatif köy kahvesine giderek pazarlık etmek suretiyle traktörle ulaşımdır. Çıkış için 100-150 TL gibi bir rakam istenmektedir.  Bu arada eğer özel aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız aynı güzergahı izleyebilir, dağ evine her tip binek araçla ulaşabilirsiniz (otomobil, 4×4, minibüs ve hatta otobüs).

Elmalı'ya Finike Otogarından bineceğiniz Elmalı-Finike minibüsleri ile de ulaşmanız mümkün.

Kızlar Sivrisi'ne sizi götürecek en güzel yol Avlan Gölü

Tamamı yürünen bu rotayı detaylı incelemek, GPX formatında indirmek için lütfen https://tr.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3013157 adresine gidiniz.

Vaktiniz varsa, kondisyonunuza güveniyorsanız bu yolu mutlaka denemelisiniz. Finike-Elmalı arasında bulunan Avlan gölüne Finike veya Elmalı'dan minibüs ile ulaşabilirsiniz. Gölün kenarından; asfalttan Elmalı Sedir Araştırma Ormanına giriş yapıyorsunuz. 10 kilometrelik Sedir Ormanı içerisinde sürekli yükseldiğiniz bu yol eşsiz güzellikler barındırıyor. Yolunuz üzerinde sayısız yayla, kamp alanı mevcut. Ücret karşılığında Orman Müdürlüğü'nün misafirhanesinde kalmanız da mümkün. Su konusunda sıkıntı yok, fakat herkesin yanında 2 litre su bulundurmasında fayda var. Su kaynakları arasındaki mesafe az değil.

Çamkuyusu Yaylası
Çamkuyusu yaylasında kamp atabilirsiniz.

Bu yol sizi Kızlar Sivrisi'nin eteklerine kadar götürecek. İsterseniz bu yolu özel araçlarınızla katedebilirsiniz. Bu yolu yürümeyi düşünüyorsanız Kızlar Sivrisi tırmanışı dahil en az 3 gün (dönüş hariç) ayırmanız gerektiğini unutmayın. 1000 metreden 3086 metreye yapacağınız yaklaşık 25 km. mesafedeki bu yolculuk oldukça yorucu geçecek.

İlk gün yükselebildiğiniz kadar yükselin. Sedir Ormanını terk etmeden kampınızı kurup dinlenmeye çekilin. 10 km gibi bir hedefiniz olabilir. İkinci gün hedefiniz Todosk Dağ Evine ulaşmak olabilir. İlk gün 10 km tamamladıysanız zoru aşmışsınız demektir. Yaklaşık 5-6 saatlik bir yürüyüşle Dağ Evine ulaşabilirsiniz. Dağ Evi çevresinde kampınızı kurun ve dinlenmeye çekilin.

Zirve

kızlar sivrisi zirve
Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetten bir kare.

Teorik olarak zirveye her yönden çıkabilirsiniz. En sık kullanılan rota dağın doğusundan yapılan çıkıştır. Bu rotaya girdikten sonra birkaç km. sonra zirveyi görecek, isterseniz ve ardınızda kalabalık bir grup yoksa (taş düşebilir) zirveye dik, kafanıza göre bir rota takip ederek ulaşabilirsiniz. En üstteki wikiloc rotası buna örnektir. Klasik rota ise ikinci wikiloc rotasında görülebilir.

İnişi ise geldiğiniz rotayı takip ederek veya yukarıdaki ikinci wikiloc rotasındaki gibi dağın güneyinden alçalarak batısından tekrar dağ evine ulaşmak suretiyle gerçekleştirebilirsiniz.

Kızlar Sivrisi Rota
Kırmızı çizgi çıkış, sarı çizgi iniş rotasını temsil ediyor.

Kızlar Sivrisi teknik rotalar da barındırır. Bunlara en güzel örnek İlter Güvendik ve Dağhan Çelik'in Nisan 2010'da gerçekleştirmiş olduğu soldaki çıkış örnek gösterilebilir. İkili çıkışlarında Nisan ayı olmasına rağmen buz kazması, krampon ve kask kullanmışlardır.

Yukarıdaki videoyu lütfen ses açık izleyin. Ekim 2011'de 3d053 mt.'de çektim. Bundan sonrasını zirveye sürünerek gidebildim. Ağır bedenimi rahatlıkla uçurabilecek şiddette bir rüzgar vardı. Çıkmadan önce hava gayet güllük gülistanlıktı. Ekim 2011'de Antalya bölgesinde yaşanan fırtına esnasında çıkmışım. Neyse ki ucuz atlattım.

Dikkat etmeniz gerekenler

  • Dağ oldukça çarşaklı bir yapıya sahip. Özellikle kalabalık yürürken futbol topu büyüklüğünde taşların birilerinin kafasına düşmemesi için dikkatli olmalısınız.
  • Dağ evi civarlarında ve dağın eteklerinde yaz aylarında su bulunmuyor. Kamp yapmayı da düşünüyorsanız mutlaka yanınıza kişi başı 3-4,5 litre arası su alın.
  • Hava durumunu mutlaka çok yakından takip edin. Hava patladığında rüzgarın hızı 100 km/s'yi geçebiliyor. Bölge rüzgara çok açık.
  • Dağ evinin çatısı uçmuş (2011 yılında yerindeydi), en azından rüzgardan korunmak amacıyla dağ evine sığınabilirsiniz.
  • Telefon bir çok yerde çekiyor, yağışlı ve bulutlu havalarda yıldırım çekebileceğinden kullanmaktan kaçının.
  • Nisan ayına kadar sert kar mevcut. Kazma ve krampon bulundurmakta fayda var.  Klasik rotada krampona ihtiyaç duyulmayabilir. Teknik rotadan tırmanacaksanız her mevsim kask kullanmanız gerekiyor.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın