En İyi Dağcı Filmleri ve Belgeselleri

Bir dağ aşığıysanız ve dünyanın en görkemli zirvelerinden bazılarını görüp, zirvelerine ulaşmak için verilen mücadeleye tanık olmak istiyorsanız, şimdiye kadar yapılmış en iyi dağcılık filmlerinden 10 tanesini sizler için derledik!

Aşağıdaki filmleri izledikten sonra, dünyanın en ulaşılamaz zirvelerinden bazılarını tırmanmayı deneyen dağcıların hikayelerine tanık olacaksınız. Tarihi tırmanış figürlerinin izinden giden ya da daha önce hiç kimsenin ayak basmaya cesaret edemediği yerlere ulaşmayı deneyen dağcıların verdiği mücadeleyi anlatan bu filmler size ilham verecek. Bazen gerçeklere bağlı kalarak kurgulanmış, bazen de bizzat o mücadelenin içinden yapılan çekimlerin yer aldığı en iyi 10 dağcılık belgeseli ve filmi.

1- Sherpa (2015)

Sherpa, Avustralyalı yapımcı Jennifer Peedom'un 2014 yılında Everest'te yaşanan çığ felaketi esnasında çektiği bir belgesel film. Başta Everest Dağı'na 21 kez tırmanmış Şerpa Phurba Tashi'ye odaklanan film, Şerpa kültürü içindeki dağların kutsallığını keşfediyor. Belgesel çekilirken bölgede yaşanan çığ felaketinde 16 Şerpa'nın hayatını kaybetmesi, filmin içeriğini trajedinin ardından meydana gelen olaylara doğru değiştirdi.

Imdb sayfası

2- Mountain (2017)

Mountain, günümüz dağcılık film yapımcıları tarafından dünyanın en yüksek zirvelerine yazılan en nefes kesici aşk mektuplarından biridir. Willem Dafoe tarafından, güzel görüntüler ve sinematografi ile anlatılan belgesel, dünyanın dört bir yanındaki en yüksek dağlardan bazılarını sergiliyor. Ayrıca Jennifer Peedom'un yönettiği Mountain, ilk filmi Sherpa'yı takip ediyor ve insanlık ile dünyanın yükselen doğa harikaları arasındaki ilişkiyi araştırıyor.

Imdb sayfası

3- Meru (2015)

Jimmy Chin ve Elizabeth Chai Vasarhelyi'nin ortak yönetmenliğini üstlendiği Meru, Chin, Conrad Anker ve Renan Öztürk'ün Hint Himalayalarında Meru'daki Köpekbalığı Yüzgeci (Shark's Fin) rotasının ilk tırmanışını anlatıyor ve hatta anlatmakla kalmayıp, bizzat tırmanışı belgeliyor. 2008'de Meru'yu zirveye çıkaramayan Anker, Chin ve Öztürk, 2011'de bir kez daha denemek için zirveye geri döner. Film, onların yükselişini ve iki girişim arasında geçen yıllarda meydana gelen olayları belgeliyor. Öztürk, kendisini neredeyse öldürecek bir kaza geçirir, hayatta kalmayı başarır ve Meru'ya dönmeden önce iyileşmesi için sadece beş ayı vardır. Chin, bir çığdan neredeyse tek bir sıyrıkla kurtulmayı başarır ve Anker, merhum akıl hocasının Meru'ya tırmanma hayalini gerçeğe dönüştürmeye çalışırken geçmişin hayaletleriyle başa çıkmak zorundadır.

Imdb sayfası

4- Free Solo (2018)

Free Solo, Elizabeth Chai Vasarhelyi ve Jimmy Chin tarafından yönetilen bir başka belgesel film. Film, kaya tırmanıcısı Alex Honnold'un Yosemite Ulusal Parkı'nda El Capitan'a serbestçe tırmanan ilk kişi olma yolculuğunu anlatıyor. Serbest tırmanma veya tek başına tırmanma, bireylerin herhangi bir halat, koşum takımı veya koruyucu ekipman yardımı olmadan yükselmeye çalıştığı aktivitedir. Bireyler genellikle normalden çok daha yükseğe çıktıkları için tek başına tırmanış, kaya tırmanışından farklıdır. Free Solo, Honnold’un Yosemite’nin 3000 fit yüksekliğindeki El Capitan Duvarı’nın tepesine herhangi bir yardım almadan ulaşma konusundaki olağanüstü başarısını belgeliyor.

Imdb sayfası

5- The Summit (2012)

K2, dünyanın ikinci en yüksek dağıdır ve 2008'de tarihindeki en kötü dağcılık felaketlerinden biri yaşandı. K2 ikoniktir; en korkunç ölüm bölgelerinden birine sahip, ancak bazı dağcılar Pakistan'daki bu zirveye ulaşmayı Everest'ten daha büyük bir ödül olarak görüyor. Zirve, 2008'de Cuma yükselişi ile Cumartesi inişi arasında meydana gelen olayları gerçek görüntüler ve dramatize edilmiş rekreasyonlarla anlatıyor. Trajedi sırasında tamamı K2'de olan Pemba Gyalje Sherpa, Chhiring Dorje Sherpa, Pasang Lama ve Tshring Lama filmde yer alıyor.

Imdb sayfası

6- Everest (2015)

Everest, Jon Krakauer'in en çok satan kitabı Into Thin Air'den uyarlanan ve 1996 Everest Dağı felaketinin yıkıcı olaylarını anlatan ticari bir filmdir. Everest filmi Krakauer'den çok fazla tepki almasına rağmen, gişede milyonlarca dolarlık hasılat yapmıştır.

Film, ünlü dağcılar Rob Hall (Everest'in ticari tırmanışını popülerleştirmesiyle ünlü ve filmde Jason Clarke'ın oynadığı) ve Scott Fischer'in (Hall'un rakibi ve Jake Gyllenhaal'ın oynadığı) liderliğindeki iki ticari keşif grubunun hayatta kalma girişimlerine odaklanıyor. . Krakauer, Outside dergisi için bir gazeteci olarak Hall’un keşif gezisine katıldı. Maalesef tırmanışın üst bölgelerinde halatların takılmaması nedeniyle zirve denemeleri ertelendikten sonra ekspedisyon kaosa dönüşür ve hava aniden değişir.

Bu yüksek profilli trajedi, Everest Dağı'na tırmanmanın ticarileştirilmesi üzerine bir tartışma yarattı. Into Thin Air, zengin amatörlerin keşiflere katılmak için binlerce para ödediğini ve kendilerini ve diğer dağcıların ve rehberlerin hayatlarını riske attığını vurguladı.

Imdb sayfası

7- The Climb / Fransızca: L'ascension (2017)

The Climb, Nadir Dendoune'un gerçek hayat hikayesinden esinlenerek, Ludovic Bernard tarafından yönetilen bir Fransız macera komedi filmidir. Dendoune, hiç bir dağa ayak basmamış, ancak Everest Dağı'na tırmanmaya karar veren Cezayir asıllı bir Fransızdır. Film, tam bir kararlılığın bir insanı ne kadar ileri götürebileceğini vurguluyor. 2008'de Dendoune, Everest'e tırmanan ilk Fransız-Cezayirli oldu ve bu, dağcılık deneyiminden tamamen yoksun olmasıyla daha da dikkat çekici hale geldi.

Imdb sayfası

8- Beyond the Edge (2013)

Dünyanın en yüksek dağının zirvesine bugünlerde daha çok ulaşılıyor gibi görünse de, 1953'te Everest Dağı'na tırmanmanın mümkün olup olmadığını kimse bilmiyordu. Beyond the Edge filmi, dramatize edilmiş sahnelerin yanı sıra dokuzuncu İngiliz keşif gezisinden Everest'e orijinal görüntüler ve fotoğraflarla Tenzing Norgay ve Sir Edmund Hillary'nin Everest'in zirvesine yükselişini anlatıyor.

Imdb sayfası

9- Touching the Void (2003)

Touching the Void, Joe Simpson ve Simon Yates tarafından Peru'daki Siula Grande Dağı zirvesine yapılan, neredeyse ölümcül tırmanışın hikayesini anlatan bir belgesel film. Film, Simpson’ın aynı adlı 1988 kitabına dayanıyor.

1985'te Simpson ve Yates, Peru'daki Siula Grande'nin daha önce tırmanılmamış Batı Yüzü'nü yükselmeye çalışır. Zirveye doğru ilerlerken hava değişir ve Yates düşerek bacağını kırar. Kendi kendini kurtarmanın ardından Simpson, dik uçurumdan aşağı iplerle Yates'i indirmeye çalışır. Ancak Simpson, fırtına nedeniyle partnerini nereye indirdiğini göremez ve Yates büyük bir uçurumun üzerinden düşer ve havada asılı kalır. Birbirini göremeyen ve duyamayan Simpson, ortağını kurtarmanın bir yolu olmadığını düşünür, ipi kesmeye karar verir, Yates bir yarıkta sıkışıp kalır ve bir çıkış yolu bulmalıdır.

The Guardian, Touching the Void'in İngiliz tarihinin en başarılı belgesel filmlerinden biri olduğunu belirtiyor.

Imdb sayfası

10- The Wildest Dream (2010)

The Wildest Dream, 1924'te Everest Dağı'na tırmanmaya çalışırken partneri ile birlikte Everest Dağı'nda ortadan kaybolan İngiliz dağcı George Mallory hakkında bir belgesel filmdir. Film iki hikâyeyi keşfeder: biri, sonunda Mallory'nin vücudunu keşfeden dağcı Conrad Anker hakkındadır. 1999'da Everest ve Mallory hakkındaki diğer hikaye, kendisi ve karısı Ruth Mallory arasındaki mektuplarla yeniden anlatılıyor. Karısına olan sevgisi ile Everest'e ilk tırmanan erkek olma saplantısı arasında kalan Mallory, Everest'in zirvesine çıkmak için her şeyi riske atmaya karar verir. Anker, Mallory'nin bedenini keşfettikten sonra, Mallory'nin gerçekten de dünyanın en yüksek noktasına ulaşıp ulaşamayacağını görmek için modern ekipman kullanmadan 1924'te Mallory'nin yaptığı gibi dağa çıkmaya karar verir.

Imdb sayfası

Bonus: Zabardast (2018)

Pakistan'daki Karakoram silsilesinin kalbinde yer alan 5880m yükseklikte, gezegendeki en güzel dağlardan birini arayan inanılmaz bir Freeride keşif gezisinin seyahat günlüğü.

Aşağıdaki videoda maceranın tamamını izleyebilirsiniz.

Imdb sayfası


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“En İyi Dağcı Filmleri ve Belgeselleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın