Primus Micron Trail Hafif Kamp Ocağı İncelemesi

İsveçli Primus 1892 yılından bu yana kamp mutfağı odaklı üretim yapan, ürünlerini yıllar boyunca bozulmadan kullanabileceğiniz bir üretici. Tencereden bardağa, gazla çalışan kamp ocağından yakıtla çalışan ekspedisyon ocaklarına dek oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip bu firma, klasik modellerinin yanı sıra, durmadan ürün geliştirip yeni modellerle de karşımıza çıkıyor. Çadırlarıyla meşhur Hilleberg gibi, Primus da üretimini İsveç’in karşı kıyısı Estonya’da gerçekleştiriyor.

Son yıllarda hafif ve olabildiğince küçük ebatta kamp malzemeleri çeşitliliği gitgide artıyor. Sırt çantasını hafifletmenin, böylece daha az enerji harcayıp, hedefe doğaya daha fazla odaklanarak varmanın tadını alan doğa severler, malzeme tercihlerini hafif ve kompakt ürünlerden yana kullanıyor.

Her üründe olduğu gibi kamp ocaklarının da kullanılacağı alana ve şartlara göre model çeşitlilikleri bulunuyor.

Bugünkü yazıda, özellikle sırt çantası ile uzun mesafe yürüyüşü yapanlara hitap eden, hafif, küçük ve üzerine mühendislik açısından kafa yorulmuş, kullanılan malzeme kalitesine göre yüksek mukavemetli bir model inceleyeceğiz.

Primus Micron Trail (regulated-piezo çakmaklı model) alternatiflerine kıyasla maliyeti yüksek seçenekler arasında yer alıyor.

Primus firmasının Micron Trail serisine ait 4 farklı modeli bulunuyor. Bugünün inceleme konusu olan ocak “Micron Trail Regulated with Piezo” olarak adlandırılmış.

Primus ocağın kutu içeriği
Kutu içeriği

Adından da anlaşılacağı üzere, ocak, üzerinde gazı ve alevi daha efektif biçimde kontrol etmek için regülatör, ayrıca ıslak ve rüzgarlı havalarda daha kolay alev almasına yarayan bütünleşik piezo tipi çakmakla beraber geliyor. İncelediğimiz regülatör ve çakmaklı model 92 gram ağırlığında. Klasik Micron Trail'den yalnızca 12 gram daha ağır. Regülatör, soğuk havalarda ve bitmeye yüz tutmuş kartuşlarda regülatör kullanılmamış emsallerine kıyasla daha iyi sonuç veriyor.

Katlandığında oldukça ufalıyor. Ancak emsallerine kıyasla mucize beklemeyin.

Micron Trail'in, üzerinde bütünleşik çakmakla satılan alternatifleri ile karşılaştırıldığında en dikkat çeken özellikleri; parmak ile ateşleme yapılan parçanın (piezo çakmak) oldukça mukavemetli bir konstrüksiyon ile tasarlanmış ve iyi malzemeden mamul olması.

Çakmağın gövdeye cıvatalı sistemle bağlanmış olması sayesinde, olası bir arıza halinde, gerek ateşleme manyetosunu, gerek plastik parçayı değiştirmek mümkün. Primus bazı yedek parçaları sitesinden (pahalı) satıyor olsa da, değiştirme imkanı vermesi, yerine muadil bir parça ile değiştirme olanağı sunması takdir edilesi bir durum. Bu da bu tür ürünlerde uzun ömürlü sürdürülebilir kullanım sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda (kullan ve at) mantığı ile bilinçli olarak üretilen ürünler düşünülürse, üretimde çok dürüst bulduğum ve tercih ettiğim bir şey bu.

primus üstten
Taşıyıcı kolları ufak olmasına karşın ucuz ocaklar gibi yaylanmıyor. Geniş tencereler dahi üstünde dengeli duruyor.

Ocağın katlanabilir ayakları gövdeye diğer markaların neredeyse çoğunda olduğu gibi sabit perçinlenmemiş, mukavemeti arttırıcı ara elemanlar kullanarak Alyan vida kullanılarak monte edilmiş. Gerektiğinde el mahareti olan meraklı kullanıcıların bu ayarlanabilir ayakları değiştirme, tamir etme imkanı sunuyor. Misal en popüler markalardan MSR, Pocket Rocket gibi modellerinde buralarda sabitlenmiş perçinler kullanmakta, bir çok forumda, YouTube yayınlarında, bu perçinlerin zamanla esnediğini ve ocağın ayaklarının tehlike yaratacak derecede oynamaya başladığını belirtenleri gördüm.

msr pocket rocket ve primus micron trail
MSR Pocket Rocket 2 (solda) ile yan yana.

Herhangi bir yerde yazmayan, fakat incelerken dikkatimi çeken ve hemen hemen hiç muadil markanın ürününde görmediğim bir mühendislik detayı ile karşılaştım.

ocağın mandalı
Ateşleme mandalının omurgalı yapısı, diğer emsal markaların ürünlerine göre dikkat çekiyor.

Beni en çok etkileyen bir ayrıntı; gazı açma ve kapamaya yaran mandal regülatöre bilinçli olarak çapraz monte edilmiş. Bu detay “mükemmellik ayrıntılarda gizlidir“ sözünü anımsatıyor bana. Bu Kamp ocağında kırmızı mandal açık konumdayken sola çevirilerek gaz veriliyor ve sağa çevirilerek ocağın gazı kapatılıyor.

Primus bu mandalı hem yaylı sistem oluşturabilmek için çapraz monte etmiş, bu çaprazlık sayesinde mandal fotoğraftaki gibi kapalı konumdayken, ocağın kazara sola dönme imkanı bulunmuyor.

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 9/10
    Malzeme Kalitesi - 9/10
  • 6/10
    Fiyat/Performans - 6/10
7.7/10

Özet

Primus Micron Trail (regulated with piezo) hoyratça kullanmazsanız ömürlük bir kamp ocağı. Hafif ocak klasmanında tek rakibi MSR Pocket Rocket serisi. MSR Pocket Rocket ile kıyaslandığında tencere ve çaydanlık taşıyan ayaklarının daha stabil olduğunu söylemek mümkün. Tek olumsuz yanı yüksek fiyatı.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Primus Micron Trail Hafif Kamp Ocağı İncelemesi” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba bir sorum olacaktı. Msr pocket rocket ile aynı markanın pocket rocket 2 ürünü ile ağırlık dışında bariz bir fark var mı sizce? Arada 100 lira gibi bir fark var tam emin olamadım açıkçası.

    Yanıtla
    • pocket rocket 2 galiba regülatöre sahip fakat pratikte pek faydası yok. youtube’da su kaynatma testlerinde eski model bir iki saniye daha hızlı kaynatıyor. hangisi bütçenizi zorlamayacaksa alın gitsin.

      Yanıtla
    • Aralarındaki bir fark yeni nesli 15 gram hafif, ki bence çok önemli değil. Ama asıl fark ilk versiyonun bacakları çok az katlandığı için kutusu biraz fazla yer kaplıyor. Yeni neslinde ise katlanma olayı çok daha iyi ve daha kompakt bir hale gelebildiği için daha az yer kaplıyor. Hatta pişirme setinizin içine falan da sığdırabiliyorsunuz.

      Yanıtla

Yorum yapın