Jetboil Sol Ti kamp ocağı inceleme

Jetboil aslında ülkemizdeki beslenme alışkanlıklarıyla pek örtüşmeyen bir kamp ocağı. Kuru gıdaları ıslatmak, sıcak bir şeyler içmek istiyorsanız sizin için çare olabilir. Yemek pişirmek için ayrı bir tencere ünitesi satın almanız gerekiyor.

Ağırlık : 270 gr. (gaz kartuşu hariç)

Hacim : 0,8 Litre

Kaynamış Su / Yakıt : 100 gr. Jetpower kartuş ile 12 lt kaynamış su

Ölçüler : 104 mm X 165 mm

Jetboil Sol Ti Ocak
Jetboil Sol Ti Ocak

Özellikler :

  • Jetboil Thermo-Regulate teknolojisi ile -6 dereceye kadar uygun gaz basıncı sağlanıyor.
  • 0,8 litre sıvı kapasiteli titanyum alaşımlı Fluxring kupa sayesinde %80'e varan yakıt tasarrufu (geleneksel ocaklarda bu oran %30 seviyelerindedir).
  • Isı kaybını minimuma indiren, temas sonucu muhtemel yaralanmaları engelleyen izolasyon örtüsü.
  • Kullanışlı, güvenilir ve dayanıklı piezzo ateşleyici.
  • Destekleyici ve sabitleyici tripod dahil.
  • Sıvıyı bardağa aktarmanıza gerek bırakmadan içebilmeniz / süzebilmeniz için kapak üzerinde ağız yapısına uygun sıvı alım bölümü.
  • Tüm Jetboil aksesuarları ile uyumlu.
  • Nurgaz ve Optimus vidalı kartuşlar ile uyumlu.
Dwight Aspinwall ve Perry Dowst
Jetboil'in mucitleri / firma kurucuları Dwight Aspinwall ve Perry Dowst

 

Jetboil 2001 yılından beri kampçılar için pişirme gereçleri üreten New Hampshire / Amerika merkezli bir firma. Firmanın kurucuları ve aynı zamanda Jetboil'in mucitleri olan Dwight Aspinwall ve Perry Dowst gerçek birer kampçı. Geleneksel ısıtma sistemlerinden yola çıkarak kafa kafaya veren ikili bugün kampçılar için solo pişirme sistemlerinden gruplar için pişirme sistemlerine kadar bir çok çözüm üretiyor.

Jetboil solo (Sol) ve gruplar için (Sumo, Helios) geliştirdikleri pişirme ünitelerinin en büyük özellikleri titanyum ve aluminyum alaşım kullanılarak imal edilmiş olmaları; böylece ultra hafif ve kompakt olmalarıdır.

Bugün yazımızda Jetboil'in solo kampçılar için üretmiş olduğu en hafif ve kompakt ürün olan Jetboil Sol Ti pişirme sistemini inceliyoruz.

Ağırlıkla ilgili büyük takıntım var. Tüm gayretim bütçem elverdikçe paranın satın alabildiği en hafif ve en az yer kaplayan kamp malzemeleriyle yola çıkmak. Günaşırı, dağ başlarında yapılan yürüyüşlerde ocaksız yola çıkmak düşünülemez. Yaz aylarında bile bir yudum sıcak çayın, akşam yenilen basit hazırlanmış makarnanın yerini hiçbir şey tutmaz.

Geleneksel ürünlerin fiyat avantajları inkar edilemez. Bugün en temel ihtiyaçları görecek komple bir set 40-80 TL arası rakamlara mal edilebiliyor. Ucuz olmaları avantaj gibi görünse de, bu sistemler kartuşu, ocağı, tenceresi, bardağı ve tabağı derken 1000 – 1500 gram kadar ağırlıklara çıkıyor ve hacimleri ile çantanın sınırlı kapasitesini zorlamaya başlıyorlar.

İnternet'e dalıyorum. Piyasada satılan bir sürü ürünü araştırıp fiyat, ağırlık ve hacimlerini inceliyorum. Benzinli sistemlerden uzak duruyorum, çünkü benim gibi sakar adamlar için çok riskli buluyorum. Benzinli ocakla ya kendimi ya da en iyi ihtimal dağ başında çadırı yakarım.

Jetboil Sol Ti (Ti titanyum anlamına geliyor) gerçekten çok hafif. Ağırlığı resmi olarak 270 gr. belirtilse de tüm aksesuarları ile birlikte toplam 330 gr. olarak ölçüyorum. Gene de hayret verici bir biçimde hafif. Jetboil kartuş ile kullanırsanız kartuşu pişirme kabının içinde muhafaza edebiliyorsunuz. Bu şekilde çok az yer kaplıyor. Jetboil kartuş yerine farklı vidalı kartuşlarla da kullanabiliyorsunuz. Nurgaz ve Optimus kartuşlar ile denemelerimde hiçbir sorunla karşılaşmadım. Yalnızca bu kartuşlar Jetboil'in pişirme kabına sığmıyor.

100 gramlık olarak satılan Jetboil vidalı kartuşlar ile yaklaşık 12 litre su kaynatabiliyorsunuz. 0,5 litrelik suyu 2 dakika 15 saniyede kaynattım. Kaynama süresi gerçekten çok kısa. Kısa sürede suyu kaynatabildiğim için kartuşu da idareli kullanma imkanım oluyor. Normalde 2 kartuş ile çıktığım gezilere bundan böyle tek kartuşla çıkabiliyorum.

jetboil
Aerodinamik tasarımı sayesinde hem yakıtı efektif kullanıyor, hem de sert rüzgarlarda sönmüyor.

Jetboil Sol Ti'nin en çok hafif ve kompakt yönlerini vurguluyorum. Fakat bu ocak bundan fazlasını sunuyor. Jetboil Sol Ti'yı en sert rüzgar dahi söndüremiyor. Aslında bu özellik tüm Jetboil ürünlerinde bulunuyor. En güç koşullarda dahi Jetboiller inatla ısıtmaya devam ediyor.

Bu ürün klasik kamp ocağı çeşitleri ile kıyaslandığında oldukça sıra dışı bir ocak. Çok enteresan özellikleri var. Bunlardan biri Jetboil Thermo-Regulate teknolojisi. Şöyle anlatayım. Sıcak havalarda gaz kartuşlarında basınç yüksek olur. Soğuk havalarda ise tam tersi basınç düşer. Kartuşlu ocakların randımanlı çalışmasını sağlayan içindeki basınçtır. Basınç azaldığında verim düşer ve böylece suyun kaynama süresi uzar. Tam dolu bir kartuş dahi -10 hava sıcaklığında +10 hava sıcaklığına göre yarı yarıya verim kaybına uğrar. Örneğin sabah çadırda uyandığınızda hızlıca su ısıtmanız ve birşeyler yiyip içmeniz gerekiyor. Bu durumda yatmadan önce kartuşu tulumunuzun içine koyarak sabah sıcak olmasını sağlayabilirsiniz. Ya da Jetboil Thermo-Regulate teknolojisine sahip Jetboil Sol Ti satın alabilirsiniz. Bu teknoloji sayesinde kartuşlardan -6 derece sıcaklıklara kadar aynı derecede verim alınabiliyor.

jetboil sol ti ocak
Üstte yer alan üniteyi çıkarıp Jetboil'i klasik ocaklar gibi kullanabilirsiniz.

Jetboil Sol Ti ile herşeyi yapabiliyor muyuz? Hem evet, hem hayır. Dağ başında çay içmek, sıcak bir çorba hazırlamak, makarna yapmak (içine kavurma veya ton balığı katarak) bana yeterli geliyor. Doğadaki yemek alışkanlıklarımla bu ürün örtüşüyor. Bu ürün ile yapabildiğiniz temel şey su kaynatmak. Pişirme ünitesi olan kupa, içinde sucuk, et yemekleri pişirmeye uygun değil. Bunun için yanınızda ek olarak tava taşımanız gerekiyor. Kupa bölümünü ocaktan ayırıp yanınızda getirdiğiniz tava ile farklı kamp yemekleri yapabilirsiniz.

Jetboil Sol Ti içinde puding bile yaptım. Fakat ısıyı tek bir noktaya verdiği, birazda karıştırmaya üşendiğim için pudingin altını yaktım. Gene de oldukça lezzetliydi. Bir de unutmamanız gereken bir şey var ! Jetboillerin içine kesinlikle metal kaşık sürmüyorsunuz. İçinden plastik kaşık çıksa da bu kaşık kolaylıkla kırılabiliyor. En güzeli semt pazarlarında çok ucuza satılan ufak tahta kaşıklardan birkaç tane satın almak.

Sonuç : 

Amerika'da 150 dolara satılan bu ürün henüz ülkemize gelmemiş. Yurt dışında bir tanıdığınız varsa, bütçeniz de elveriyorsa mutlaka almanızı tavsiye ederim. Kamp mutfağı setinizin demirbaşı olabilecek nitelikte bir ürün. Ülkemizde henüz satılmıyor, ancak eli kulağında olduğuna eminim. Yurt dışında 270 TL civarına satılan bu ürün ülkemizde ne kadara satılır işte bunu düşünmek bile istemiyorum.

Yurt dışında tanıdığınız yoksa veya 270 TL bütçenizi aşıyorsa size hemen bir alternatif önerebilirim. Jetboil PCS 1 L ocak ülkemizde satılıyor. Jetboil PCS 1 L ile Jetboil Sol Ti arasındaki farklar ağırlık (270 gr titanyum / 425 gr aluminyum), hacim (Sol Ti 0,8 lt / PCS 1 L 1 lt) , ve PCS 1 L'de bulunmayan Thermo-Regulate teknolojisidir. Bu farklar sizin için önemli değilse PCS 1 L satın alabilirsiniz, hemen hemen aynı özelliklere sahip.

Artılar:

  • Kullanım kolaylığı.
  • Suyu çok hızlı kaynatıyor / Düşük yakıt sarfiyatı.
  • Az yer kaplıyor.
  • Piezo ateşleme sistemi.
Eksiler:
  • Tahta veya plastik kaşık kullanmamanız halinde pişirme ünitesi olan kupa çok çabuk çiziliyor.
  • Ayakta sabit durmasına yarayan tripod ve diğer aksesuarları kolaylıkla kırılabiliyor, fakat yedek parçaları bulmak mümkün.
  • Metal üniteler nemli ortamlarda paslanıyor.
  • Su kaynatma ve kaynayan suda yapılan yemekler/içecekler dışında bir yemek yapmak mümkün değil. Bunun için ilave olarak tava veya tencere taşımanız gerekiyor.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Jetboil Sol Ti kamp ocağı inceleme” üzerine 4 yorum

  1. cep telefonundan girdiğim için paketin içinde ne varmış okuyamıyorum. Aynı böyle paketlerin içinden karışım kuru gıda çıkıyor. Kaynar suyu paketin içine döküyorsunuz birkaç dakika sonra yiyorsunuz. Türkiyede de böyle kuru gıdalar varmı acaba ? Zira her zaman kaynar suyum oluyor.

    Yanıtla
  2. Youtebe de birçok videoda izledim, yabancılar ufak cips poşeti gibi bir ambalaja sahip ürünü açıyorlar, hava almayan poşetin içinden karışık kuru gıdalar çıkıyor. Bu kuru gıdaları sıcak suya atıp karıştırıyorlar. Birkaç dakika içinde kuru gıdalar suyu çekiyor ve yumuşuyor. Sonra da afiyetle yiyorlar. Bazıları ise kuru gıdaların poşetini açıyorlar kaynar suyu direk poşetin içine döküyorlar. Bir süre sonra cici bebe bisküvisi paketine benzeyen paketin içindeki kuru gıdalar kaynar su ile yumuşadıktan sonra yeniliyor. Bunların paketlerinden çıkan bu gıdalar ne oluyor acaba ?

    Yanıtla
    • Ahmet aynı şeyleri araştırmışız 🙂 Bahsettiğin ürünler maalesef ülkemizde yok denecek kadar az. Amerika’da kampçılık koca bir sektör olmuş durumda. Giyeceğinden yiyeceğine geniş bir yelpazede ürün bulmak mümkün.
      Kuru gıda konusunda araştırma yapmıştım. Tefal, Moulinex gibi kaliteli firmaların sebze kurutucuları ülkemizde satılmıyor.
      şöyle birşey buldum fakat çin malı birşeye benzediği için bana güven vermedi..fakat 160 lira pahalı değil en azından. Bu tarz bir kurutucu ile süper hafif ve besleyici kamp yemekleri hazırlanabilir.

      Yanıtla
  3. Youtube’de aliminyum şişelerden yapılan alkol ocaklarını anlatan birçok video var. Bende kendime bir alkol ocağı yaptım. Kolanya ile sorunsuz çalışıyor. 400mg 80 derece limon kolanyasını BİM’den 2 lira kadar bir rakam ödeyerek alıyorum. Bendeki ocakla en zor pişen yemeği (mesela dana eti kavurma çok uzun sürede pişer) 200mg kolanya ile rahatça pişirebiliyorum. Melemeni ise yaklaşık 60-70 mg. kolanya ile pişirebiliyorum. Cep telefonu ile video çekimi yaptım bir ara yayınlayacağım… Bu ocağın üstüne tıpkı jetboil de olduğu gibi dar ve uzun 700mg. lık minik bir tencere koydum. Bu dediğim tencere dar olduğu için şimdilik sadece su kaynatabiliyorum. 60-70 mg. kolanya ile 1 litre suyu rahatça kaynatabiliyorum. Sorum şu: kaynayan suda makarna haricinde ne gibi kolay yemekler pişirebiliriz ?

    Yanıtla

Yorum yapın