MSR Hubba Tek Kişilik Hafif Çadır İncelemesi

MSR Hubba özellikle Amerika’da uzun mesafe yürüyüşçüleri arasında oldukça popüler, birkaç kez yenilenmiş hafif bir çadır. Tek, iki ve üç kişilik olarak satılan Hubba’nın, olumlu olduğu kadar olumsuz yönlerini de yazdım.

İncelememize konu olan Hubba 2011-2013 yılları arasında üretilmiş, ancak Avrupa ve Japonya pazarlarında iç tentede bazı değişikliklerle Hubba HP olarak satılmaya devam ediyor. Güncel model Hubba NX. İncelemeye başlamadan önce ilk olarak HP ve NX modelleri ne gibi farklara sahip bunlardan bahsedeyim. Uzun lafın kısası, yeni üretim olan Hubba NX modelini satın almanızı öneririm.

Renk

msr hubba hp vs nx

Hubba'nın (Ülkemizde satılan ilk sürüm ve Avrupa'daki HP sürümleri) dış tentesi ve iç tente zemini yeşil renkte, yeni Hubba NX ise beyaz renkli dış tente, kırmızı zeminli iç tente ile satılıyor. Doğada fark edilmeden kamufle olmak isteyenler için HP modeli daha iyi bir seçenek sunuyor.

İç Tente

Birazdan okuyacaklarınız kafanızı karıştıracak. İfade etmek istediğimi aşağıdaki görselde görebilirsiniz. Avrupa'da satılan Hubba HP'nin iç tentesi soğuk havalarda ve tozlu dağ ortamlarında çok daha iyi bir koruma sunuyor. Yeni NX çadırda, Amerikan HP çadıra kıyasla iç tentede daha fazla tüle yer verilmiş.

msr hubba iç tente çeşitleri

Yalnız bu konuda bir sorun var. Ülkemizde satılan Hubba modellerinin iç tenteleri biraz tuhaf. En soldaki HP modelinin iç tentesi. Dikkat ederseniz neredeyse tamamı kumaş kaplı. Bu durum kış aylarında ve tozlu dağ ortamında çok büyük bir avantaj sunuyor. Ülkemizde satılan Hubba iç tentesi yeni NX iç tentesine daha çok benziyor, ancak soğuk havalarda ve tozlu ortamda yeni NX iç tentesi (en sağda) daha çok koruma sunuyor. Türkiye'de satılan (ortada) iç tentenin neredeyse tamamı tülden oluşuyor. Yazın çok büyük bir avantaj, fakat kışın dışarıda esinti olduğunda doğrudan çadırın içine giriyor.

Hubba HP çadırda olduğu gibi bir iç tenteyle karşılaşacağımı umarken, neredeyse tamamı tülden oluşan iç tenteyle karşılaşmak benim için sürpriz oldu. Türkiye'de NX bulamadığım için kendimi kışın daha avantajlı olurum diye avuturken, satın aldığım çadırda NX'ten bile daha çok tül kullanılması hayal kırıklığı yarattı.

Avantajına gelecek olursak, bu durum çadırın 100 gram kadar daha hafif olmasına ve çok sıcak havalarda daha ferah gecelemenize yarıyor.

Havalandırma ve Kondansasyon (terleme)

Hubba HP bu konuda başarısız. İç tentenin neredeyse tamamen kumaşla kaplı oluşu uygun atmosferik koşullarda terlemeyi (kondansasyon) arttıran bir faktör.

Yeni Hubba NX ise bu konuda daha başarılı. MSR hem çadırı daha da hafifletmek, hem de kondansasyon ile alakalı şikayetleri dinlemiş olacak ki yeni sürümde tüle daha çok yer vermiş.

Ayrıca yeni Hubba NX'te havalandırma için bir adet de pencere bulunuyor. Yeni Hubba'da iç ve dış tente arasındaki mesafe arttırılarak hava dolaşımına katkıda bulunmuşlar. Bu da terlemeyi azaltan bir faktör.

Bizim Türk Hubba biraz Allahlık. Dış tente eski Amerikan sürümü ile aynı, havalandırma için pencere yok. Ancak iç tentenin zemin dışında her tarafı tül olduğu için terleme ile alakalı bir sorun yaşamadım.

Pol Bağlantı Noktaları

Malzeme kalitesi açısından HP tipi Hubba çadırların en zayıf olduğu nokta pollerin perlona tutturulduğu halkalar. Yeni Hubba NX'lerde özel bir klips yardımıyla iç ve dış tenteler pollerle sabitleniyor. Belli ki bu konuda çokça şikayet alınmış.

hubba nx pol klipsi
Hubba NX'lerde pol klipsleri alüminyumdan mamul.

Bana gazladıkları modelde eski tip bağlantı noktaları kullanılmış.

msr hubba hp bozuk halka

Bu parçaya ne deniyor bilmiyorum, fakat daha ilk kurulumda elimde kaldı. İç tentenin üst kısmındaki tek polü gerdirmeye yarayan, polün geçtiği halkalardan biri gerilime daha fazla dayanamayıp cortladı. Ben de baktım olacak gibi değil, birkaç kurulum yapsam o halka oradan düşüp kaybolacak; yeni ve kalın bir perlona (kırmızı) aynı halkadan yaptırdım. Şimdi taş gibi oldu.

msr hubba halka tamiri

Üretim Tarihi

msr hubba üretim tarihi
üretim tarihi 10/2012

Sahip olduğum, 2016 yılında birkaç ay önce satın aldığım çadır 2012 yılının 10ncu ayında üretilmiş. Hadi üretim tarihini geçtim, “distribütörler sağ olsun! ülkemiz Amerika ve Avrupa'daki üretimden kalmış malların ucuz fiyatlara alınıp pahalı satıldığı bir çöplük” Amerika'daki Hubba HP'nin iç tentesine neden sahip değil anlayamadım. MSR'a bir mail atayım bakalım ne diyecekler.

MSR'dan mail geldi. Satın aldığım çadır HP bile değilmiş. Düz Hubba. Yani ilk sürüm. Buradan emeği geçenlere bir bir saydırıyorum. Hay sizin yapacağınız işe…

MSR Hubba 1P (Türkiye'de satılan (çakılan) sürümü) İncelemesi

Türkiye'de satılan tek kişilik çadır çeşidi oldukça sınırlı. Ferrino Lightent 1 – Tabut gibi ve kendi başına ayakta durmuyor, Karrimor X-Lite X 1 – ağır (1.9 kg), Vango Soul River 100 – ağır (1.9 kg) ve kendi başına ayakta durmuyor.

Ağırlık

Yukarıdaki çeşitlerin arasına MSR Hubba'yı koyduğunuzda hemen dikkat çekiyor. Ortalama 1.2 kilo ağırlık ve kendi başına kazıkları çakmadan ayakta durabilmesi ilgi çeken başlıca özellikleri. Ağırlık konusunda daha da detay verecek olursam

  • Çadır, pol ve kazık taşıma torbaları ve tüm kazıkları ile beraber 1.36 kg.
  • Taşıma torbaları hariç, 5 adet kazıkla taşındığında 1.16 kg.
  • DAC Featherlite Pollerin ağırlığı 354 gram.

İç Tente ve Poller

Tek kişilik bir çadır olan Hubba 1P genişlik bakımından oldukça dar ölçülere sahip. İç tente, yani yaşam alanınız 66 santim genişlik, 2 metre 18 santim uzunluk ve 1 metre yükseklik ölçülerinde.

1 metre yükseklik çadır içinde rahatlıkla oturmanızı, üst baş değiştirmenizi sağlıyor. Genelde tek kişilik çadırların çoğu alçak yapıda. Yağışlı, rüzgarlı havalarda ve uzun gecelerde insan kimi zaman oturmaya ihtiyaç duyuyor. Bence yükseklik, tek kişilik çadır satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus.

Hubba 1P genişlik konusunda sıkıntılı. Hatta sırf bu yüzden artık Hubba'yı kullanmamaya karar verdim. 50 santimlik matımı serdiğimde geriye 16 santim kalıyor. Matı ortaladığınızda yanlarda hiç boşluk kalmıyor. Matı ortalamadan bir tarafta kullanmak en iyi çözüm. Kalan 16 santim boşluğa çeşitli malzemelerinizi sıralayabilirsiniz, ancak benim gibi uyku esnasında çok dönen biriyseniz uyandığınızda tüm malzemelerin dağıldığını, hatta kimilerinin üstünde uyuduğunuzu fark edeceksiniz.

msr hubba hp çadırın içi
Değerli ve gece boyunca size gerekecek malzemeleri kafa bölümüne dizmek, çantayı ve diğer malzemeleri dışarıda bırakmak Hubba'yı kullanmanın en etkin yöntemi.

Çadırın içine çantayı da almaya kalkarsanız problem yaşıyorsunuz. Kafa ve ayak bölümleri yeterince yüksek olmadığından çanta bu bölümlere dik biçimde sığmıyor. Ancak tüm malzemeleri çantadan çıkarıp, çantayı yastık gibi kullanmak bir çözüm olabilir. Tüm bunları yaparken bunaldım ve “başlarım böyle aşkın ızdırabına” diyerek çadırın benim için kullanışsız olduğuna karar verdim.

Genişlik biraz da sizin alışkanlıklarınızla alakalı bir konu. Çanta ve malzemelerinizi çadırın balkonunda bırakmak sizin için problem olmayacaksa, bu konuda daha az sıkıntı yaşayacaksınız. Planlarım arasında Likya yolunu tekrar yürümek olduğu için; akrep, örümcek ve yılan dolu o etaplarda çantayı ve malzemeleri dışarıda bırakmak işime gelmiyor.  Tek kişilik kamp çadırı ile alakalı yazdığım yazıda bu gibi konulara değindim. Vaktiniz olduğunda okumanızı öneririm.

Poller ağırlık bakımından oldukça hafif. Yürüyüşçüler için sıkıntı yaratmayacak, fakat bisikletçiler için problem olabilecek bir detaydan bahsedeyim. Katlı vaziyette 53 santim uzunluğundaki polleri heybenize sığdırmakta problem yaşayabilirsiniz. Heybenizin derinliğini mutlaka ölçün.

Balkon

Neyse ki balkon oldukça geniş, kapalıyken bile içinde yemek pişirebileceğiniz kadar ferah büyüklükte. Balkona çanta, bisiklet heybesi, ayakkabı ve kamp mutfağı ile alakalı malzemelerinizi istif edebilirsiniz.

Dış Tente – Su Geçirmezlik

Türk milletinin kabusu, korkulu rüyası su geçirmezlik hakkında da bir şeyler yazayım. Dış tentede iç yüzeyi silikon kaplı ripstop kumaş kullanılmış. 1000mm su kolonu değerine sahip dış kumaş su geçirmiyor. Husky gibi 2nci sınıf çadırlarda yazılan 6000mm gibi değerler pazarlama ile alakalı. Su geçirmezlik için 1000mm yeterli bir değer.

Bir kumaşı 6000mm veya 60000mm değerine ulaştırmak marifet değil. Boca edersin silikonu olur biter.

Dikiş birleşim noktaları ustaca bantlanmış çadırda ıslanmayla alakalı bir sorun yaşamayacaksınız.

Dış tentede içeride hava akımı oluşması için pencere bulunmuyor. Neyse ki dış tente yerden yeterince yüksek, ayrıca iç tentenin neredeyse tamamı tülden oluşuyor. Çok sıcaklarsanız balkon kapısını açık bırakabilirsiniz.

Fiyat

Dolar sapıtmadan önce 1000 TL civarı peşin paraya satın almıştım. Şimdi 1200 TL civarına satılıyor olması gerek. Bu arada yurt dışında yeni sürüm Hubba NX 1P'nin fiyatı da 1200 liraya denk geliyor.

Sonuç

İlk önce olumsuz taraflarından bahsedeyim. Bu çadırı almaya niyetliyseniz enlemesine dar olduğunu bilmenizi istiyorum. Tek kişilik çadırlar enlemesine dar olur demeyin. 90 santime kadar genişlik sunan çadırlar da var.

Malzeme konusunda minimalist biriyseniz, vücut ölçüleriniz de özellikle enlemesine geniş değilse veya eşyalarınızı çadırın balkonunda bırakmak sizin için sorun teşkil etmeyecekse bu çadırda rahat edebilirsiniz.

Çadırın incelemesini yazmaya karar verene kadar 2012 üretimi olduğunun farkında değildim. Güncel modeli ve bir önceki sürümü iyice araştırınca ortada bir tuhaflık olduğunu fark edip MSR firmasına konu ile alakalı mail attım. Onlardan aldığım cevap beni çok şaşırttı. Birkaç ay önce satın aldığım çadır meğerse ilk sürüm Hubbaymış. ilk sürüm Hubba, ikinci sürüm Hubba HP ve en son sürüm Hubba NX olarak adlandırılmış.

Yukarıda olan biteni özetledim. Bu çadırı satın alacaksanız Hubba NX modelini tercih edin, bizdeki çakallara para kazandırmayın. Aşağıda sormanız halinde yurt dışından en ucuz nasıl ve ne kadara getirilir araştırır paylaşırım.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 5/10
    Malzeme kalitesi - 5/10
  • 6/10
    Kullanılabilirlik - 6/10
  • 5/10
    Fiyat Performans - 5/10
4.3/10

Özet

Çadırın kendisi ile alakalı eleştirebileceğim tarafı dar olması ve pol geçme halkasının cortlaması. Yurt dışında daha geniş alternatifler mevcut. Asıl eleştireceğim 2016 yılında 2012 üretimi çadırı, üzerine 2 farklı versiyon üretilmesine rağmen Türkiye tüketicisine yurt dışındaki güncel sürümle aynı fiyata çakan distribütör. Yazıklar olsun diyorum.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“MSR Hubba Tek Kişilik Hafif Çadır İncelemesi” üzerine 19 yorum

  1. Merhaba,

    2022 itibari ile, sanırım 9 yıldır kullandığım Hubba artık gittigidiyor: pol eklem yerlerinden birinde bir çatlak başlamıştı, ve sonunda pol kırıldı. Ayrıca dış tentenin ısıl işlemle birleştirilmiş izolasyon bantları, geri dönüştürülebilir poşet gibi tiftik tiftik dökülüyor.

    Hubba iyi bir çadır, ama biraz daha uzun ömürlü olmasını beklerdim: mesela Husky Bizam’ımda muşambada bir dökülme yok. Poller de sapasağlam. Bu dökülme kullanımla ilgili değil yaşla ilgili diye düşünüyorum. Pollerin 9.yılda sukoyvermeleri de hoş değil: iç tente polleri çok kastırdığı için ömrü daha kısa oldu bence Husky’e göre.

    Sevgiler

    Yanıtla
  2. Yaklaşık 5 yıldır Hubba kullanıyorum (Yeşil seri). Oldukça memnunum; yağmur çamur konularında fena değil – tabi bu üç mevsim bir çadır, bunu gözden kaçırmamak lazım. Rüzgarı eğer doğru açıdan alırsa, aerodinamik özellikleri bence tatminkar. Fermuarlar dandik ama (tahtaya vuralım) henüz sorun yok. 5 yıldır henüz dış tentede akıtma olmadı. Zemin malzemesi narin olmasına rağmen aşınma yok – bende ek taban koruyucu var, ve matımı da çadırın içine DEĞİL dışına seriyorum. Çadır UV ışınlarına maruz kalmamasına özellikle dikkat etmeme rağmen biraz çekti ve pollere ancak slim-fit oturuyor. Pollerin epey uzun olması, Ortlieb bisiklet çantalarına biraz zor sığmasına sebep oluyor. Hacim olarak falan zaten acayip memnunum. Ancak fiyatı şu an oldukça pahalı, bundan dolayı yeniden bu modelden satın almakta tereddüt ederdim. Ayrıca NX serisinde, hafiflik uğruna sağlamlıktan fedakarlık ettiklerini okudum bir yerlerde.

    Benim puanım bir çadır olarak 8/10, ancak fiyat yüksek kalıyor.

    Yanıtla
    • sizde de çadırın kumaşında yanık et kokusu var mı? bir de genişliği hakkında ne düşünüyorsunuz? 66 santim genişlik bana yeterli gelmedi. fakat koku ve darlık yüzünden, bir de 2012 üretimi 5 yıllık bir çadırı satın alınca hiç ısınamadım. çadır halen rafta duruyor. bir ara tekrar kamp kurup daha objektif değerlendirmeye çalışırım.

      Yanıtla
      • Çadırda bir koku var ama et diyemem, daha ziyade sentetik bir esans var. 🙂 genişlik benim için mükemmel. ama benim hem boyum kısa hem de kendim de inceyim.

  3. galiba bu model bendeki.. havalar biraz serinlesin bu hafta içi delmece yaylasında yağmur var. gider bir gece kalır, fotoğraflarını çekerim.

    Yanıtla
  4. merhaba 🙂 verdiğiniz bilgiler çok faydalı çok teşekkürler.msr hubba hubba nx2’yle ciddi düşünüyorum ?ama ne yazık ki usa fiyatı 400$.tr’de ise durum çok daha vahim :/ daha uygun bulma şansım var mı sizce?

    Yanıtla
  5. Yalnızca satın aldığım, kullandığım malzemeleri inceliyorum. Parayla aldığım için ancak yeni ürün satın aldıkça malzeme ekliyorum.
    Bir allahın kulu da şu malzemeyi kullandım, incelesini yazdım yayınla demiyor… Ancak tüketmeyi ve eleştirmeyi bilen bir toplumuz.
    Yeni bir çadır daha aldım, iyice kullanayım önümüzdeki ay yazarım.

    Yanıtla
  6. sürekli eleştirdiğin uyduruk ürünleri tanıtmak yerine şu da harikaymş dediğin bir şeyi paylaşsan daha güzel olur millet için.En azında hafif , kullanışlı, dayanıklı ve keyifle kullanılacak malzemeler almış oluruz.

    Yanıtla

Yorum yapın