Big Agnes Copper Spur UL2 Hafif Çadır İncelemesi

Geçen sene tek kişilik MSR Hubba çadır satın almaya karar verdiğimde, büyük ihtimalle 5-10 sene başka çadır almam diye düşünüyordum. 2016 yılının son aylarında Türkiye’den MSR Hubba NX diye aldığım çadırın aslında 2012 üretimi ilk jenerasyon MSR Hubba olduğunu fark ettiğimde, Türkiye’den bir daha malzeme almaya tövbe ettim.

Bu durumun benzerleri geçmişte de başıma gelmişti. Aldığım ceket, bot, çadır, tulum gibi pek çok malzeme aslında üretimden çoktan kalkmış, bizim toptancıların elde kalmış ürünleri topluca ucuza alıp pahalıya satmak amacıyla ithal ettikleri ürünlerdi. Ekonomik ömrünü tamamlamış malzemelerin çoğu ilk birkaç kullanımda dağıldı gitti. Kulağınıza küpe olsun; Türkiye'de malzeme satın alırken satın almayı planladığınız ürünün üretimde olup olmadığını, üretim yılını mutlaka araştırın.

Almanya'da yaşayan çocukluk arkadaşıma durumu anlattım. Çadır sipariş edeceğimi, ödemesini kendi kartımla yapacağımı, onun sadece çadır eline geçtikten sonra kendisi veya bir tanıdığı ile Türkiye'ye ulaştırmasını rica ettim. Beni kırmadı, kabul etti. Almanya'nın en büyük doğa sporları malzemeleri perakendecisi Globetrotter'in sitesini başladım incelemeye. Türkiye'de satılan antin kuntin markaların hiçbirini satmıyorlar. Amerika'nın en iyi hafif çadır üreticilerinin hemen hepsinin çeşitleri Globetrotter'da satılıyor. Bunu fark edince “battı balık yan gider, kesenin ağzını açıp en iyisinden bir çadır alayım” diyerek başladım araştırmaya.

MSR Hubba eski üretim de olsa bana tek kişilik çadırlar hakkında fikir vermişti. Ondan önce kullandığım Ferrino Lightent 1'in mezardan farkı yoktu. Uzunca süre kullandığım Ferrino Lightent 2 ise sert zeminde kurulamadığı; kendi başına ayakta durmadığı için beni hasta etmişti. Kamp çadırı seçmek aslında oldukça çetrefilli bir konu. Bu sefer alacağım çadırda benim için öncelikli dört kriter belirledim.

  1. Kazıklarını çakmadan kendi başına ayakta duracak.
  2. İçinde bağdaş kurup oturmak mümkün olacak.
  3. İki kişi kapasiteli olacak, tüm malzemelerim çadırın içine sığacak.
  4. Toplam ağırlık en fazla 1500 gram olacak.

Youtube, OutdoorGearLab ve Backpacker Magazine malzeme incelemeleri, Rei kullanıcı yorumları derken Big Agnes Copper Spur UL 2 çadır kafamda iyice yer etti.

Big Agnes Copper Spur UL2 Hafif Kamp Çadırı

Big Agnes Türkiye'de neredeyse hiç bilinmeyen, Amerika'da oldukça popüler, Avrupa'da ise gitgide tanınan, hafif ve konforlu kamp malzemeleri üreten Colorado merkezli küçük ölçekli bir firma. Şimdilerde 50'li yaşlarda olan 3 kamp arkadaşı tarafından 2000 yılında kurulan Big Agnes'in “en hafif” ürünleri üretmek gibi bir iddiası yok. Hafif, dayanıklı, konforlu ve kurulum/kullanım esnasında sorun çıkarmayan ürünlere odaklanmışlar.

Big Agnes Copper Spur UL 2'yi birçok defa kullandım. Eksi 30 derece ısıda, sağanak kar ve yağmur altında, güneşli ve rüzgarlı hemen her hava koşulunda deneme imkanım oldu. Özetleyecek olursam mükemmel, tam aradığım gibi bir çadır. Ayrıca sipariş verdiğim tarihten 2 ay önce üretilmiş.

Tek kişilik hafif çadır ararken tesadüfen bu incelemeye denk geldiyseniz, tek kişilik çadırlar hakkında yazdığım yazıyı okumanızı öneririm. Kim bilir; belki de dar, tek kişilik çadırlar size göre değildir. Big Agnes Copper Spur satın almamın en büyük sebebi tek kişilik çadırlarda rahat edemeyişim oldu.

Big Agnes Copper Spur UL2

Kullanım alanıSırt çantalı kamp faaliyetleri
Sezon3-4 mevsim
Kişi Kapasitesi2 kişi
Minimum ağırlık (çadırın tümü ve 6 adet kazık - taşıma torbası ve diğer kazıklar hariç)1 kilo 380 gram
Tüm aksesuarlar dahil (taşıma torbaları ve tüm kazıklar) toplam ağırlık1 kilo 550 gram
Paketliyken ölçüleri15 cm. x 45 cm.
Kuruluyken zemin genişliği ve uzunluğu228 cm. x 132 cm.
İç alan2.23 metre kare
Balkon alanları0.84 metre kare x 2
İç çadır yüksekliği106 santim
Kapı sayısı2
Balkon sayısı2
Pol sayısı1 adet tümleşik pol
Pol malzemesiAlüminyum DAC Featherlite NSL
Pol çapı9.0 mm.
Zemin kumaşıKaplamalı ripstop 30 denye naylon
Dış tente kumaşıKaplamalı ripstop 20 denye naylon

Kurulum

Copper Spur UL2 çadırı yeterince pratik yaparsanız 90 saniye içinde kurabilirsiniz. Acele etmeden kurmanız halinde bile, kurulumunu 2-3 dakika içinde tamamlanacağına eminim.

Big Agnes Copper Spur UL2 iç tente
İç tenteyi kurmak yalnızca 45 saniye sürüyor. Uygun havalarda çadırı dış tentesiz de kullanabilir, toplam ağırlığı 1 kilonun altına indirebilirsiniz.

Kurulumun hızlı olmasındaki en büyük etken pollerin tek parça olması ve iç tenteye toka yardımıyla sabitlenmesi. Bunun dışında pollerin ucunda, iç tentenin pol bağlantı noktalarında ve dış tentenin iç tente ile birleştiği noktalarda iki farklı renk var. Bir taraf gri, diğer taraf oranj renginde. Dolayısıyla hangi tarafın ne yöne geçeceği konusunda tereddüt yaşamıyorsunuz. Ayrıca dış tente iç tente ile klipslerle sabitleniyor. Herşey bittikten sonra tek yapmanız gereken 6 adet kazık ile çadırı sağlamlaştırmak.

çadır toka
İç tentenin pollere toka ile sabitlenmesi kurulumu hızlandırıyor.

Kapasite

Mecbur kalmadıkça çadırıma kimseyi almıyorum. Copper Spur UL2'yi iki kişi kapasiteli olduğu için değil; tek kişilik çadırların benim için dar olması sebebiyle aldım. Tek başımayken tüm malzemelerimi içeri alabiliyorum. Tek kişi için tam bir keyif çadırı.

Copper Spur UL2 iki kişi kapasiteli fakat iki kişi için dar sayılabilecek bir çadır. 132 santim genişliğe, 229 santim uzunluğa ve 107 santim yüksekliğe sahip iç mekan sevgilinizle yeterince yakın olmanıza yararken, arkadaşınızla aranıza en fazla 10 santim boşluk bırakabileceğiniz bir alan sunuyor.

Eğer çadırda sürekli 2 kişi konaklayacak ve rahatınıza düşkünseniz, iki kişilik model yerine 1.64 kg ağırlığındaki üç kişi kapasiteli Copper Spur UL3'ü tercih etmelisiniz.

Big Agnes Copper Spur Çadır
Copper Spur UL2 çift balkon ve girişe sahip. Hafif iki kişilik çadırlar için sıradışı bir özellik.

Copper Spur UL2'nin iki kişi için en büyük avantajı iki girişe ve iki balkona sahip olması. Böylece malzemeleri balkonlarda bırakabilir, içerideki alanı daha etkin kullanabilirsiniz. Ayrıca dışarı çıkmak istediğinizde birbirinizin üzerinden geçmek zorunda değilsiniz. Çift balkona sahip olmanın bir başka avantajı da, sıcak havalarda her iki balkonu da açık bırakarak çadır içindeki hava akımını arttırılabilir olması.

Çadır yükseklik bakımından ihtiyacı karşılıyor. İki kişi rahatlıkla bağdaş kurarak oturabilir, yemek yiyebilirsiniz.

Özellikler

Copper Spur UL2'nin hafif çadır klasmanında sunduğu en büyük özellik; kazıklarla sabitlemeye gerek olmadan, tek başına ayakta durabilmesi. “4 tane kazık sabitlerim ne olacak” demeyin. Kilometrelerce yürüdükten, pedal çevirdikten sonra bir an önce çadırın içine girmek istediğinizde; zemin sertse veya görünmeyen kayalar varsa çadırı kurmak saç baş yoldurabiliyor.

Copper Spur UL2 yalnızca polünü geçirmek suretiyle ayakta durabilen (free standing) bir çadır.

Çift kişilik ve tek başına ayakta durabilen bir çadır olmasına karşın ağırlığının 1 kilo 380 gram ile sınırlı olması kullanılan hafif materyaller sayesinde. Copper Spur'da kullanılan DAC Featherlite NFL pollerin esneklik katsayıları yüksek. Ayrıca sert esen rüzgarlarda çadırı stabil tutmaya yetecek kadar da kalın. Hatta bilin diye belirtmek istiyorum, kullanılan pol çapı Husky Flame 5 mevsim çadırlardan daha kalın.

Çadırda iç ve dış tentelerde oldukça ince ve narin sayılabilecek 20 denye ripstop kumaş kullanılmış. Silikon ve poliüretan kaplı bu kumaşlar su geçirmiyor (kanser yaptığı bilinen PVC kullanılmamış). Dikiş yerlerindeki bantlar da poliüretan malzemeden yapılmış. Sivri dikenli çalıların yakınında, taşlık zeminlerin üzerinde kullanırken çok dikkatli olmanız gerekiyor. En ufak yanlış bir harekette hasar görecek bu çadırı altlık olmadan sakın kullanmayın.

çadır havalandırma penceresi
Copper Spur'da bir adet havalandırma penceresi mevcut. Akıllara kondensasyon ile alakalı sıkıntı yaşanır mı sorusunu getiriyor, fakat çadır yeterince havadar.

Çadırda 1 adet havalandırma penceresi bulunuyor. Çift kapı/balkona sahip olduğu için ve dış tente yerden bir miktar yüksek olduğu için çadır içinde damlamaya meydan verecek kadar yoğun kondensasyon meydana gelmiyor.

big agnes cep
Çadırın her iki ucunda birer cep bulunuyor.

Çadırın içinde fener, telefon gibi çabuk ulaşmak isteyeceğiniz gereçler için birbirine zıt yönlerde iki adet cep bulunuyor. Ayrıca iç tentenin üstünde fener asabileceğiniz askı da mevcut.

Eleştiri ve uyarılar

Çadır ile alakalı olumsuz olarak niteleyebileceğim tek sıkıntı kapıların zemine doğru açılıyor olması. Fermuarı açtığınızda kapıların tül kumaşı yerde birikiyor. Üzerinden geçerken takılmak, incecik tül kumaşı yırtmak olası. Bu yüzden tül parçayı yuvarlayarak çadırın içine istiflemenizi öneririm.

Big Agnes Copper Spur çadır
Fermuarı açıldığında kapının incecik tül kumaşı aşağıda birikiyor. Bu kumaşa zarar vermemek için özen gösterin.

Copper Spur'un 20D naylon dış tente kumaşı incecik, aynı şekilde zeminde kullanılan 30D kumaş da ince. 1300 gram ağırlığı büyük ölçüde bu ince kumaşlara borçluyuz. Ancak Copper Spur kullanırken çadırın altında kesinlikle ilave bir koruyucu kumaş katmanı serili olmak zorunda. Ayrıca çadırı dikenli çalıların hemen yanına kurmuyorsunuz. Özet olarak kullanırken dikkatli olmanız gerekiyor. Zira oldukça pahalı olmasına karşın; çadırlar beraber tamir kiti, yedek kumaş gelmiyor.

big agnes kumaş
20 denye kumaş oldukça ince ve narin yapıda. Her ne kadar ripstop özelliği olsa da dikkatli kullanmak gerekiyor.

300 liralık çadırların bile paketinde tamir kiti bulunmasına karşın 1600 liraya mal olan bu çadırdan tamir kiti çıkmamasına oldukça şaşırdım. Bu konuda görüştüğüm Big Agnes yetkilileri “Type A Tear Aid” dedikleri tamir bantlarından satın almamı önerdiler. https://www.tear-aid.com/ adresinden bu bantlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 9/10
    Malzeme Kalitesi - 9/10
  • 9/10
    Kullanılabilirlik - 9/10
  • 8/10
    Fiyat Performans - 8/10
8.5/10

Özet

Big Agnes Copper Spur UL2'nin bugüne kadar sahip olduğum en iyi kamp çadırı olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Benim gibi geniş cüsseli birine fazlasıyla alan sunarken, aynı zamanda 1 kilo 300 gram ağırlığı ile tek kişilik dar çadırlara kafa tutacak (hatta pek çoğundan daha düşük ağırlığa sahip) kadar da hafif bir çadır. Hafif olmasının yanısıra paketliyken çantada kapladığı alan ucuz çift kişilik çadırların (Husky, Loap, vs) neredeyse 1/3'ü kadar.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Big Agnes Copper Spur UL2 Hafif Çadır İncelemesi” üzerine 25 yorum

  1. Benim de ilk fırsatta çadırımı yenilemem gerekiyor ancak ülkemizde ki çadırların hiç biri içime sinmiyor. Alınabilir çadırlar için de fahiş fiyatlar isteniyor. Ne güzel siz arkadaşınız sayesinde sorunu halledebilmişsiniz. İncelediğiniz çadır çok hoşuma gitse de maalesef bizim için erişlemez görünüyor çünkü bende ülkemize gönderim bulamadım. Arkadaşlarınız arasında bizim de erişebileceğimiz çadırlardan deneyimlemiş olan varsa tavsiye verebilirseniz çok faydalı olur. Benim için katlanmış pollerin uzunluğunun 40 cm yi geçmemesi önemli çünkü kullandığım çanta da güzel bir pol bölümü var ve kullanmak istiyorum. Ayrıca yüksek irtifa olmasa da kış kampı da yaptığım için uygun bir çadır arayışındayım. Çadırı çanta dışına asmayı seviyorum zaten çantamda bunun için yer de yok. Çanta içinde çok yer kaplayan eski dandik çadırım düzgün bir yerleşimi engelliyor ve bu da artık can sıkıcı olmaya başladı. Ayrıca en büyük ağırlığım da sanırım o. Her türlü bilgi yararlı olacaktır. Teşekkürler.

    Yanıtla
  2. Merhaba.Sizin tecrubenizden faydalanmak istiyorum,ben uzan zamandan beri yaz için Msr hubba nx 1 kış için Msr access 1 almayı düşünüyorum.Fakat sizin bu yazınızı okuyunca kafam karıştı acaba,bu iki Msr çadırların yerine Big Agnes Copper Spur UL2 mi alsam kış ve yaz aylarında bu iki çadırın yerini tutar mı? Bana yardımcı olursanız sevinirim.Saygılar.

    Yanıtla
    • Merhaba, hafif çadırların kış aylarında tek handikapları sert rüzgara dayanıklı olmayışları. yani 2000 metre ve üstünde kamp kuracaksanız, hava durumunda sert rüzgar görünüyorsa problem yaşamanız olası.yoksa yağmur, kar olsa dahi 4 mevsim çadırla hafif 3 mevsimlik bir çadır arasında fark olduğunu düşünmüyorum. kışın hubbanın çevresinde kardan 20 santim yüksekliğinde duvar örüyorum. içeri ne soğuk giriyor ne de kar. access 1’in iç tentesinde hiç tül kullanılmamış. ılık ve sıcak havalarda içinde bunalırsınız. Copper Spur tam bir keyif çadırı. Bu arada Naturehike Copper Spur’u neredeyse birebir kopyalamış https://goo.gl/MYtprD Dilerseniz bunu da satın alıp (500 gram daha ağır) kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  3. İyi günler. Kondensasyon tam olarak ne oluyor? Yeterli bir bilgi
    bulamadım da. Bende Marmot Vapor 2P kullanıyorum. Onunda dış tentesi yerden biraz yüksek. Acaba aynı nedenden mi merak ettim. Teşekkür ederim şimdiden.

    Yanıtla
    • Nefesinizden cikan su buhari, vucudunuzdan cikan ter buhari ve havadaki nem aniden soguyunca cadirin ic duvarlarinda su damlalari meydana getiriyor. Yer cekimi sagolsun, cok yogun oldugunda bu damlalar uzerinize damlayip islanmaniza sebep oluyor.

      Aynisi ayakkabi ve ceketlerde de oluyor. Magazalarin basina gidip bu urun su geciriyor diye cemkirenlerin basina sikca gelen bi doga olayi.

      Yanıtla
  4. İyi günler. Kondensasyon tam olarak ne oluyor? Yeterli bir bilgi
    bulamadım da. Bende Marmot Vapor 2P kullanıyorum. Onunda dış tentesi yerden biraz yüksek. Acaba aynı nedenden mi merak ettim. Teşekkür ederim şimdiden.

    Yanıtla
  5. 1,5 kilo altındaki çadırlarda genellikle ağırlığı hafif tutmak için iç tentenin neredeyse tamamını (zemin hariç) tülden yapıyorlar. bu da tozlu dağ ortamlarında rüzgar estiğinde çadırın içinin tozla dolmasına sebep oluyor.
    istisnalar yok değil.
    örneğin avrupa için üretilen msr hubba hplerde iç tentede çok az tül kullanılmış. (iki kişilik modelin adı msr hubba hubba hp)
    https://uploads.disquscdn.com/images/94cd2a8c0ae4d2f830d5444b326bbc13869ed7c4e7ab88428c2762abb0cfa8b3.jpg
    big agnes tozlu ve rüzgarlı ortamlarda içeri toz girmesi konusunda msr hubba hubba kadar başarılı olamayacaktır.

    Yanıtla
  6. Söylediğiniz özellikleri taşıyan veya buna en yakın olan Türkiye’den alabileceğimiz bir çadır öneriniz varsa çok seviniriz;

    1-Kazıklarını çakmadan kendi başına ayakta duracak.
    2-İçinde bağdaş kurup oturmak mümkün olacak.
    3-İki kişi kapasiteli olacak, tüm malzemelerim çadırın içine sığacak.
    4-Toplam ağırlık en fazla 1500 gram olacak.

    Yanıtla
    • maalesef bu özelliklerde bir çadır türkiye’de satılmıyor. everest outdoor bazen msr hubba hubba getiriyor. 1-2 adet getirdikleri için meraklıları hemen satın alıyor. bir sorun isterseniz.

      Yanıtla
      • The North Face Triarch 2 çadırını önerirmisiniz, olurda bir gün bu çadır elinize geçerse, incelemesini yaparsanız seviniriz.

      • https://www.thenorthface.com/shop/triarch-2 özelliklerine ve iç tenteye bakınca big agnesten eksik kalır yanı yok. 200 gram kadar daha ağır fakat fiyatı daha uygun. 200 gram da çok önemli bir fark değil. eğer satın alma imkanınız varsa alın da birlikte inceleyelim.
        ayrıca tnf’nin çadır malzemeleri çok kalitelidir.

  7. Çok başarılı bir inceleme. Elinize sağlık. Sadece toza karşı koruyuculuğu ve esen rüzgarda içeriye esip esmediği eksik kalmış olabilir mi? Gözümden kaçmış olabilir.

    Yanıtla
    • Maalesef satılmıyor. Ayrıca satılacağını da düşünmüyorum, zira Almanya satış fiyatı 1600 lira olan bu çadır Türkiye’de 2000 liradan aşağı satılmaz.. burada da bu fiyatı kaç kişi verir bilinmez. Bu nedenle ithal edileceğini düşünmüyorum.

      Fakat Amerika’dan sipariş edebilir, ortalama 200-300 lira vergi ödersiniz. 1600e çıkmışken vergisini düşünmeyin bence.

      Yanıtla

Yorum yapın