Ferrino Lightent 2 hafif çadır incelemesi

Ferrino Lightent 2 başlangıçta kullanmaktan son derece keyif aldığım bir çadırdı. Ancak kimileri için çok da önemli sayılmayacak bir ayrıntı yüzünden geçtiğimiz haftalarda satarak elden çıkardım. İncelemeyi okuduktan sonra belki siz de bu çadırı satın alma kararınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz.

İlk zamanlar, herkes gibi ben de “almışken 5 mevsim olsun, yağmur geçirmesin, en sert rüzgarlara, tsunamilere, depremlere dayansın” diyerek; aslında kamp koşullarında yılda bir, bilemediniz iki kere karşılaşacağım durumlara hazırlıklı olmak için gidip 3,5 kiloluk çadır aldım. Vaude, TNF, Husky gibi üreticilerin 5 mevsim çadırlarını biliyorsunuz. 3 kilodan başlayıp 6-7 kilo ağırlığa kadar değişik modelleri bulunuyor. Ağır olmalarının yanı sıra, taşıma torbalarına koyduğunuzda fazla yer kaplamalarından ötürü çantanın içine sığdırmak da mümkün olmuyor.

Çantanın dışına çadır astığımda Bursa merkezden tutun da güneydeki sahil kasabalarına kadar, neredeyse gittiğim her yerde turist muamelesi görmek beni oldukça rahatsız ediyordu. Daha da önemlisi, ağır olan çadır çantanın altında asılı iken çantanın ağırlık merkezi de bir türlü dengede olmuyor, çanta yaylanarak rahatsız biçimde yürüyordum.

Kendime dedim ki, “bu rezaletten kurtul arkadaş, git hafif bir kışlık, bir de 3 mevsim kullanabileceğin çadır al”.  Baktım yalnızca çadırı çantanın içine almak durumu kurtarmıyor, gittim bir de şişme mat aldım. Çantanın dışına birşey asmayınca, meraklı bakışlar ve hello diye çığırmalar birden bire kesildi.

Ferrino Lightent 2'yi satın almamın en büyük sebeplerini, çantamın dışına çadır asmak zorunda kalmak ve 3 kilo ağırlığında hantal çadırları boşuna taşımaktan usanmak olarak özetleyebilirim.

Bu işlere gönül verdiyseniz bir tane kışlık, bir tane de 3 mevsim çadır almanızı öneririm. Böylece tek bir çadırın üstüne düşüp onu yıpratmamış, hafif olmanızı gerektiren, sıcak ve kuru havalarda yaptığınız etkinliklerde ağır kışlık çadır taşımamış olursunuz.

Hafif çadırların bir çoğunda karşılaşacağınız olumsuz durum

Lightent 2 ve aynı sınıftaki hafif çadırların bir çoğunun en büyük dezavantajları, çadırı sert, kayalık zeminlerde kurmanın neredeyse mümkün olmayışı. Ferrino Lightent, çadır kazıklarını zemine sabitlemeden (en az 4, rüzgara dayanıklı olması için yaklaşık 12 kazık) ayakta duracak özellikte değil. Bu tip hafif çadırların bir çoğunda ortada pol bulunmayışından ötürü, çadırı ancak kazıklarla yere sabitlemek, gerdirme ipleri ile aksi yönlerden çekmek suretiyle dik konuma getirebiliyorsunuz. Bu durum Lightent 2 satın alırken değerlendirmeniz gereken tek olumsuzluk. Yorgun argın bir halde çadır kurulumu yaparken can sıkabiliyor. Nitekim sadece bu sebepten ötürü yazının başında belirttiğim gibi çadırı satmak durumunda kaldım.

Ağustos ayında yaptığım Uludağ gezisinde Ferrino Lightent kullanmak canıma tak etti. Kamp yüküyle Teleferik semtinden Volfram'a kadar yürüyünce pestilim çıktı. Gece çok geç bir saatte “yeter bu kadar yürüyüş” deyip çadır kurmaya karar verdim. Volfram civarı zemin çok serttir. Polleri geçirdim ama kazıkları zemine çakmak ne mümkün. Neredeyse ağlayacaktım. Ufak kayalara gerdirme iplerini bağlayarak çadırı kısmen ayağa kaldırdım ve içine güç bela girdim. Tabi en ufak rüzgarda çadır üstüme yıkıldı. Yorgunluktan uyuya kalmışım.

ferrino lightent 2
Lightent 2 maalesef yer beğenmiyor. Faaliyetin 2nci günü de çadır yer seçince daha alçak irtifada yer bulmak ümidi ile saçma bir yerde bivak gibi serip üstüme dış tentesini alıp uyudum. Aynı olumsuzluk başka marka hafif çadırların çoğunda mevcut.

Faaliyetin ikinci günü de aynı durum başıma gelip, çadıra yer beğendiremeyince satmaya karar verdim.

Ferrino Lightent 2 özellikler

Ferrino Lightent 2, 2 kişilik, 3 mevsim olarak satılmasına rağmen ağır yağmur ve kar altında bile bana mısın demeyen, 1500 gram ağırlığa sahip bir çadır. Çadırın hafif olmasının yanısıra, paket hacmi de oldukça düşük. Paketliyken Husky çadırların yarısı kadar yer kaplayan Lightent 2, faaliyetlere daha düşük kapasiteli çantalarla katılmanıza, çadırı çanta içine yerleştirerek ağırlık merkezini dengelemenize de yarıyor.

ferrino lightent 2 çadır paketi
Keşke çadırı satmadan önce paketin yanına kıyaslama yapabileceğiniz bir obje koysaydım. Çadır, kazık ve pollerin yer aldığı torba sıkıştırma perlonları sayesinde inanılmaz ufak bir boyuta sahip.

 

İç tentede zeminde bantlı, su geçirmeye dirençli, geç alev alan, polyester kumaş kullanılmış. İç tentenin üst kısmında ise, sineklik şeklinde, geç alev alan, üstünde YKK fermuar kullanılan polyester kumaş mevcut. Çadırın içinde malzeme koyacağınız cep, tavana fener asabileceğiniz bağcıklar da mevcut.

ferrino lightent 2
İlkbahar ve yaz aylarında yağışsız havalarda çadırı dış tentesiz kurabilirsiniz. Bu durumda toplam ağırlığı 1 kiloya kadar indirmek mümkün (taşıma torbasız ve yeteri kadar kazıkla)

Dış tentede ise ripstop özellikli, yağmura karşı dirençli polyester kumaş tercih edilmiş. Aynı zamanda havalandırma için 2 adet açılıp kapanabilir pencere bulunuyor. İç tentede kullanılan kaliteli YKK fermuar burada da karşımıza çıkıyor.

Sahip olduğu mini balkona eşyalarınızı koyabilir, yazın ortasında yağışsız geçeceğine inandığınız havalarda dış tentesini yanınıza almayarak daha da hafif kullanabilirsiniz.

ferrino lightent 2 çadır

Kullanım alanı oldukça geniş olan Ferrino Lightent 2 ile kuvvetli fırtına olmadıkça tüm faaliyetlere her mevsim katılabilirsiniz. Likya yolu, Karadeniz yayla turları, hafta sonu kamplı faaliyetler ve bisiklet turları için ideal bir çadır. Arkadaşım aynı çadırın tek kişilik modeli ile oldukça sert bir havada Hasan Dağı'nda Karbeyaz otel mevkinde kamp kurdu ve hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadığını belirtti.

Duraliminyum poller
Lightent 2'de kullanılan duraliminyum poller 5 mevsimlik Husky çadırların neredeyse 1,5 katı daha kalın.

İki adet oldukça kalın duraliminyum pole sahip Lightent 2'yi muntazam kurar, tüm kazıklarını geçirirseniz, yağmur ve rüzgarda hiçbir problem yaşamayacağınıza bahse girerim.

ferrino lightent iç mekan
Lightent 2 iç mekanı neredeyse tam dikdörtgen formunda. Çoğu hafif çadırın aksine uçlarda daralmıyor. Tek kişi için oldukça geniş, iki kişi için ise biraz dar olduğunu söyleyebilirim.

Çadır 2 kişilik olsa da, tek kişi kullanılması taraftarıyım. İçinde malzemenizle birlikte oldukça ferah biçimde geceleyebileceğiniz bu çadır daha çok bireysel faaliyetler için uygun. Ağırlık konusunda benim gibi saplantılıysanız, sunduğu alandan biraz feragat ederek 250 gram daha hafif Lightent 1'i de tercih edebilirsiniz. 2 kişi kalamaz mısınız? Kalırsınız, fakat içinde sadece uyku uyuyabilirsiniz. Oturayım sohbet edeyim, ortada yemek pişirelim derseniz bu beklentinizi karşılamayabilir.

Sonuç

Hafif malzemeler sayesinde, ikmalsiz geçen 7 günlük kış faaliyetlerine bile Deuter Guide 45 çanta ile katılıyorum. Üstelik çanta dışına hiçbir şey de asmıyorum. Bu çadırı satın aldıktan sonra, bir diğer çadırım Ferrino Monster Lite 2 öylece bir kenarda duruyor. Monster Lite 2300 gram ağırlığı ile hafif sayılabilecek bir çadır olmasına rağmen hava koşulları nasıl olursa olsun 1500 gramlık Lightent 2'yi taşımak daha cazip geliyor.

Ferrino Lightent 2 mükemmel malzeme kalitesine sahip, hafif olmasına rağmen dış etkenlere dayanıklı bir çadır. Kışlık çadırım da Ferrino olduğu için, hatta aynı markanın Lightent 1 ve Bivy HL modelini de kullanmış biri olarak, bu markanın çadırlarının çok kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Lightent 2 satın almayı değerlendirirken kötü havalarda kullanımı konusunda tereddüt yaşıyorsanız, boşuna kuruntu yapıyorsunuz. Yukarıda ifade ettiğim; sert zeminlerde yaşanan olumsuzluk sizin için sorun olmayacaksa, çadırı sabitleyecek yumuşak toprak zemin bulurum diyorsanız tereddütsüz alın derim.

Eğer hem hafif, hem de kendi başına ayakta durabilen (free standing) çadır arıyorsanız tek kişilik çadır satın alma rehberimize göz gezdirebilirsiniz.

Bir sonraki hafif çadırım ne olacak henüz karar vermedim. Ülkemizde satılan, 1 kilo ağırlığa sahip The North Face O2 çadırı bir ara değerlendirdim, fakat Ferrino'daki problem onda da mevcut. REI'de satılan 700 gramlık bir çadıra göz koydum. Bakalım… Amerika'da yaşayan tanıdık birilerini bulabilirsem satın almayı düşünüyorum. Radara aldığım bir başka hafif çadır ise MSR Hubba. Ancak bu çadırın ülkemizde eski versiyonu satılıyor. Güncel modelin adı MSR Hubba NX. 1100 gram ağırlığında ve sadece pollerini takmak suretiyle ayakta durabiliyor.

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 10/10
    Malzeme kalitesi - 10/10
  • 6/10
    Kullanılabilirlik - 6/10
  • 8/10
    Fiyat Performans - 8/10
8/10

Özet

Hafif bir çadır arıyorsanız, hafif olmasının yanısıra oldukça ufak paket boyutu ile Ferrino Lightent 2 tam size göre bir çadır. Yaptığınız ve yapmayı planladığınız faaliyetleri değerlendirin, çadırın tek olumsuz yanı sert zeminde kurulma güçlüğü. Bu durum sizin için problem olmayacaksa kesinlikle tavsiye edebileceğim bir çadır.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Ferrino Lightent 2 hafif çadır incelemesi” üzerine 10 yorum

  1. Ferrino bu modeli sakın almayın. Gece poller kendi kendine kırılıyor. Benim hatamdır diye 2 defa satın ve aldım aynı sonucu yaşadım.

    Yanıtla
  2. Hangi çadırı kullanırsanız kullanın, sert zeminde çadırın mevcut kazıkları yetersiz kalacaktır. Bunun için yanınızda 4 tane 20’lik inşaat çivisi bulundurursanız sorun yaşamazsınız.

    Yanıtla
  3. Çadıra biraz haksızlık etmişsiniz.Aynı çadırı kullanıyorum dağlık kayalık yerlerde illaki toprak bir alan vardır.Yani bu bende o kadar problem olmuyor.Artiyen ben bununla öyle bir fırtınaya yakalandımki 8 kazıkla çadırım sağ salim kurtuldu hatta şunu derim başka bir çadır olsaydı patlardı.Ben çok ama çok memnunum.Şu ana kadar hammalık etmişim diğer çadırlarla.Ben husky bird ve felen modellerini kullandım.Bu çadırdan sonra ikisinide sattım.

    Yanıtla
  4. Merhaba. Şuan hangi çadırı kullanıyorsun? Ben yeni başlıyorum ve ne almam gerektiği konusunda fikrim yok.

    Yanıtla
  5. Big Agnes Copper Spur 2 aldım. 2 kişilik 1400 gram. Kendi başına ayakta duruyor. Almanya’dan aldım. Bir aya kadar incelemesini yazarım.

    Yanıtla
  6. Merhaba,
    Çok güzel bir yazı olmuş.Düzneli bir kamp geçmişim olmasa da, yaşadığınız ve ultra hafif çadırlara geçiş sebeplerinize dayanarak bu sınıftan başlamayı planlıyorum. Bu tip çadırların içinden ortayı daha kolay dik konuma getiren seçenekler bulabildiniz mi? (orta kısımda pole olan vb) Ferrino’dan sonraki seçiminiz ne oldu çok merak ediyorum.

    Yanıtla
    • Selam. Aslında ağır bir çadırdan başlayınca hafif çadırın kıymeti daha iyi anlaşılıyor. Tüm çadırlarımı sattım, gönlümden geçen çadırmsr hubba nx. ülkemizde tek kişilik versiyonu satılıyor, ancak yeni “NX” versiyonu maalesef yok… eski üretimleri bizim gibi ülkelere gazlıyorlar. bir tanıdık ayarlayabilirsem linktekli çadırı almayı çok istiyorum.

      Yanıtla
      • linke tıkladığımızda tek bir çadır yerine outdoor malzemeler satan bir site çıkıyor Çağatay bey.Keşke ismini de yazsaydınız.Ayrıca almak istediğiniz çadırı deneyebildiniz mi.Ve neden ve hangi özelliklerinde dolayı almak istiyorsunuz acaba?

    • Merhaba Şenol bey, çok istesem de henüz bir çadır alamadım. Fiyatlar çok yükseldi ve daha da önemlisi avrupa amerika pazarlarında elde kalmış, üretimden kalkmış modelleri burada eritmeye çalışıyorlar. Gönlümden MSR Hubba NX 2P geçiyor. Bakalım kısmet 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın