AKU Superalp GTX Dağ Yürüyüşü Botu İncelemesi

Geçen yıl kampanyalı fiyatını görünce dayanamayıp 460 liraya satın aldığım AKU Superalp dağ yürüyüşü botu, gümrük vergisi ve döviz kurlarından dolayı bu yıl 1400 liraya fırlamış durumda. Fiyatların yüksek olmasının tek nedeni yalnızca bu iki vergi değil. ÖTV ve su geçirmez ayakkabı/botlara yönelik İlave Gümrük Vergisi’nin (İGV) üstüne bir de KDV’yi katınca, fiyat bu hale geliyor.

Aslına bakarsanız, ayakkabı ve botlardaki fiyatlar şu sıralar Avrupa seviyesinde. Bunun başlıca nedeni, distribütörlerin sırf ellerindeki stokları eritmek için maliyetine satmasından kaynaklanıyor. Yani ekonomi tıkırında olmuş olsa, hem distribütör hem de perakendeci doğru düzgün kar ederek satmaya kalksalar, aslında bu fiyata bile bulmak mümkün olmayacak. Nakliye masrafı haricinde, ürün Türkiye'ye adımını attığı anda 4 farklı vergiye (KDV katarsak 5) tabi oluyor.

Botun distribütöre maliyeti şu şekilde özetlenebilir. Fabrika çıkış fiyatı + nakliyat + gümrük vergisi + ilave gümrük vergisi + ötv + kdv (sonradan tüketiciye yansıtılıyor) + gümrük masrafları, depolama ve işletme giderleri.

Neyse, bu kadar ekonomi dersi yeter. Bugünkü incelemenin konusu, alternatiflerine kıyasla uygun fiyatıyla dikkat çeken (1400 lira artık uygun fiyat kategorisine girdi… gülsek mi ağlasak mı) bir dağ yürüyüşü botu olan AKU Superalp GTX. “Dağcılık botu” tabirini kullanmıyorum, çünkü İtalyan üretici AKU bu ürünü özellikle “dağ yürüyüşü botu” olarak sınıflandırmış. Nedenlerine birazdan gelirim.

Aku Superalp GTX

Superalp, 1.8 milimetre kalınlığında süet deriden mamul, 360 derece çarşak bandıyla çevrelenmiş, Vibram Foura tabanlı, orta tabanda yüksek yoğunluklu poliüretan kullanılmış, daha iyi soluması için AIR 8000 adı verilen kumaşa yer verilmiş, Gore-tex astarlı bir bot. Botun ön kısmında kullanılan deri tek parçadan oluşuyor, herhangi bir ek, dikiş birleşim yeri yok. Buna çarşak bandı eklenince, bot “tank gibi” sıfatını hak ediyor.

AKU Superalp GTX dağ botu

Superalp GTX, bir dağcılık botu değil, ancak bu botu kışın Ağrı Dağı dahil olmak üzere, teknik tırmanış gerektirmeyen tüm dağlarda kullanabilirsiniz. Botun asıl olayı, kayalık, çarşaklı, yer yer kardan oluşan ağır arazi koşullarında ilerlemek için tasarlanmış olması. Dış taban ve orta tabandaki sertliğe, botu 360 derece çevreleyen çarşak bandı eklendiğinde, elbette ortaya trekking botu kıvamında bir esneklik çıkmıyor, ancak safkan bir dağcılık botu gibi kaskatı da değil… bir süre kullandıktan sonra, aslında görüntüsüyle tezat biçimde, oldukça esnek olduğunu fark ediyorsunuz.

AKU Superalp GTX Vibram taban

Çifti 1400 gram olan bot, ağır arazi koşullarında gerçekleştirilecek sırt çantalı dağ yürüyüşleri için tasarlanmış. Yani, bildiğiniz trekking botlarının daha dayanıklı muadili gibi düşünebilirsiniz. Dayanıklılık, beraberinde daha fazla ağırlık ve daha az esneklik gibi bir takım handikaplar getiriyor. İşte bu noktada, bizim Türk halkı gibi düşünmeyi bir kenara bırakıp, bu botu amaca yönelik bir şekilde kullanırsanız verim alacağınızı bilmenizi isterim. Bu bir haftasonu doğa yürüyüşü botu değil. Toprak etaplarda bu botla yürüyemezsiniz diye bir kural yok, ancak hem bota hem de ayaklarınıza yazık.

“Türk halkı gibi düşünmek” meselesini biraz açayım. Çoğunlukla maddi nedenlerden ötürü, bizde “almışken iyisini alayım, her işimi görsün, bir daha masraf çıkarmasın” düşüncesi oldukça yaygın.

Aku goretex astar

Goretex astarla ilgili söylenecek çok fazla bir şey yok. Dağcılık ve trekking botlarında karşımıza çıkan, bildiğimiz Gore-tex astar kullanılmış. Sol botta, ayak baş parmağının hemen yanında, astar bir miktar potluk yapmış. Bu da üretim kalitesiyle ilgili bir olay. Şayet yeterince dikkatli kontrol etmiş olsalardı, gözden kaçmazdı. Bir kaşık yardımıyla potluğu dağıtıp sorun olmaktan çıkardım. Bu tip potluklar, gün içinde atacağınız on binlerce adımda, sürtünme yoluyla su toplamalarına neden oluyor. Mağazadan alırken elinizle botun iç yüzeyini kontrol edin, herhangi bir potluk, sertlik elinize geliyorsa o botu satın almayın. İnternet'ten yaptığınız alımlarda da aynı kontrolü yapın (botu teslim alır almaz, giymeden) ve gerekirse iade edin.

Bu bot ne tip faaliyetlere gider?

Bir bölgenin bir ucundan girip öbür ucundan çıktığınız trans faaliyetler, örneğin Aladağlar, Toros Dağları, Beydağları, Karadeniz (Kaçkar Dağları), yurt dışında İran (Sabalan, Demavend), Gürcistan (Svaneti) ilk aklıma gelenler.

Bunların dışında, yaz-kış Türkiye'deki tüm dağlarda yapacağınız zirve faaliyetleri de Superalp'in size eşlik edebileceği faaliyetler arasında sıralanabilir.

AKU Superalp GTX dağ botu
Superalp GTX bağlamalı ve yarı otomatik kramponlarla uyumlu

Superalp, bağlamalı ve yarı otomatik kramponlarla uyumlu. Düz duvar, donmuş şelale tırmanmayacaksanız, klasik dağcılık faaliyetleri için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yalıtım ve nefes alma

Superalp'in içinde ekstra bir yalıtım katmanı (Thinsulate, vs.) yok. Bot, 1.8 milimetre kalınlığında deriden mamul dağcılık botları kadar bir ısı yalıtımı sunuyor. Şayet bir numara büyük alır, çift katman çorap giymezseniz, yani botun içinde ayaklarınızdaki kan akışını kesmez, durağan havanın oluşabilmesi için bir boşluk bırakırsanız, ayaklarınızın normal şartlarda üşümeyeceğini söyleyebilirim.

AKU Air 8000
AIR 8000

Botun dil ve bilek kısmında kullanılan kumaş (AIR 8000) sayesinde, kalın derili botlarda yaşanan ayak terlemesi sorunu iyileştirilmiş. Bu da soğuk kış aylarında ayaklarınızın daha az üşümesi için önemli bir detay. AIR 8000, daha önce incelemesini yaptığım AKU Trekker Lite yürüyüş botunda ve yakın zamanda incelemesini yayınlayacağım AKU Bellamont AIR yürüyüş ayakkabısında karşıma çıkmış, denediğim ve faydasını gördüğüm bir özellik.

tropik askeri bot
Vietnam savaşı'nı anlatan filmlerde sıkça görebileceğiniz “Jungle Boot”.

AKU'nun AIR 8000 olarak adlandırdığı bu sistem, aslında ikinci dünya savaşı'ndan bu yana askeri botlarda karşımıza çıkan, tropik ve ıslak ortamlarda deri botların içinde biriken nemi tahliye etmek, böylece ayağın nispeten kuru kalmasını sağlayan bir özellik.

Sonuç

Dağlarda ve sert koşullarda gerçekleştireceğiniz tüm yürüyüş faaliyetlerinin üstesinden kalkabilecek bir bot, ancak Likya Yolu, Saint Paul Yolu gibi parkurlarda, haftasonları gerçekleştirdiğiniz toprak etaplar için rafınızda yaklaşım ayakkabısı veya hafif bir trekking botu bulundurmanız gerekiyor, bu tip faaliyetler için gereksiz bir ağırlığa sahip.  Yani yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi, “almışken iyisini alayım, her işimi görsün, bir daha masraf çıkarmasın”  düşüncesiyle satın almayın, çünkü böyle çok amaçlı bir bot henüz geliştirilmedi.

AKU bot ve ayakkabılarda genel olarak bir kalite sorunu mevcut. Yani Asolo, Dolomite, Lowa gibi birinci sınıf üretim yapmıyorlar. AKU, bu işin biraz ekonomik tarafında. Aslına bakarsanız tüm üretim İtalya'da gerçekleşiyor. Kullanılan malzemeler büyük çoğunlukla İtalyan ve Avrupa menşeli ürünlerden oluşuyor. Kalite kontrol aşamasında, kabul edilebilir hata payları daha geniş desek belki daha doğru olur. Daha önce yayınladığımız AKU Tengu Lite GTX modelinde de bazı kusurlar göze çarpmıştı.

Alternatif botların 2500-3000 lira gibi fiyatlarda satıldığı göz önüne alındığında, iki kat fiyat farkına değecek bir kalite sıkıntısı yok. Kullanılan malzemeler hemen hemen aynı. AKU, yalnızca işçilik konusunda bir kademe geride.

  • 7/10
    Özellikler - 7/10
  • 6/10
    Malzeme Kalitesi / İşçilik - 6/10
  • 7.5/10
    Nefes Alma - 7.5/10
  • 8/10
    Dayanıklılık - 8/10
  • 8/10
    Fiyat Performans - 8/10
7.3/10

Özet

Fiyatlar uçtuktan sonra, satın alınabilecek en uygun fiyatlı botlar arasında yer alıyor. Sert arazide gerçekleştireceğiniz trans yürüyüşlerin yanı sıra, klasik dağcılık faaliyetleri için de kullanabilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“AKU Superalp GTX Dağ Yürüyüşü Botu İncelemesi” üzerine 17 yorum

  1. Merhaba. Vanda yaşıyorum ve öğretmenlik yapıyorum. Kışın baya soğuk geçiyor. Günün çoğu ders anlatmak için ayakta ve binanın içinde oluyorum. Zamanımın çoğu şehir içinde geçiyor. Bu ayakkabıyı önerir misin yoksa başka modellere mi bakayım. Şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  2. Merhaba ben özel güvenlik görevlisiyim sürekli dışarda ve ayakta olduğum 12 saatlik vardiyalar oluyor.5-6 aydır yds bot kullanıyorum pek memnun değilim.çalıştığım şirkette yaz kış bot giymeyi zorunlu tutuyor.aku pilgrim Hı gtx combat almayı düşünüyorum internetten.bu botu alırsam memnun kalırmıyım? Kışın soğuklardan korur ve uzun süre ayakta kalmama yardımcı olurum?yazında var tabi çok terletirmi ayaklarımı ?bide akunun kalıpları normalmi darmı yani 42 yada 42,5 giyiyorum çok kalın olmayan bir çorapla.akubotturkiye sitesinde indirimli olarak satılıyor güvenilirmidir sizce bu siteden almam? Çok soru sordum kusura bakmayın cevaplarınıza ve fikirlerinize ihtiyacım var.iyi akşamlar

    Yanıtla
    • Merhaba, sabit durduğunuz zamanlar ayağınız terleyip ıslanıyor ve üşüyor. Önerebileceğim tek şey, botu 1 veya 1,5 numara büyük satın almanız (botun içinde durağan hava ve bu havanın ısınması için boşluk, tek kat çorapla kullanmanız (sentetik veya yün) ve en önemlisi, botta Thinsulate gibi bir yalıtım malzemesinin dolgu olarak kullanılmuş olması. the North Face ve Keen kar botlarına bakmanız gerek. Başka ciddi markaların da Thinsulate dolgulu modelleri mutlaka vardır. Dağcılık botu tercih etmeniz bir şey değiştirmez. Yazın bilek kısmı kumaş (jungle boot olarak geçer) herhangi bir bot kullanın gitsin. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  3. Merabalar hocam aku trekker gtx modeli de superalp te bahsettiğiniz sağlamlağı işlevini görebilirmi

    Yanıtla
  4. Hocam öylede Aku de dağda taşta kayada giyiliyor, Lowa z-8s c de. Kategorileri farklı olsa da iklim ve giyim yerleri aynı. Ben kalite ve dayanıklılık açısından sormuştum. Peki Lova tibet gtx mi yoksa aku superalp mi dersem?…..

    Yanıtla
  5. Hocam Lowa z-8s gtx c bot ile akü süperalp kahverengi arasında kaldım. Siz hangisini önerirsiniz teşekkürler.

    Yanıtla
  6. Merhaba,
    Erzurum da ocak, şubat aylarında kırsal bölgede ( köy içi) bulunmam gerekiyor, dizi – belgesel tarzı bir işte teknik ekipte çalışacağım. uzun yürüyüşüm, tırmanmam olmayacak. Ancak 10 – 12 saat dışarda kalmam gerek. Kardan, soğuktan koruyacak bi ayakkabı arıyordum. Bu yazı tam zamanında geldi 🙂 Aku Superalp ilk sırada, ikinci sırada, asolo Arctic, üçüncü sırada YDS Moraine Asker botu var. % 75 Merino yünlü çorapla hangisini tavsiye edersiniz.

    Yanıtla
    • Merhaba, hiçbirini önermem. Keen Revel 4 veya The North Face Chilkat botlardan birini almalısınız. Sizin olayınız sportif değil, sabit durduğunuzda üşümemek istiyorsunuz.

      Yanıtla

Yorum yapın