AKU Superalp GTX dağcılık botu

AKU Superalp GTX Dağ Yürüyüşü Botu İncelemesi

Geçen yıl kampanyalı fiyatını görünce dayanamayıp 460 liraya satın aldığım AKU Superalp dağ yürüyüşü botu, gümrük vergisi ve döviz kurlarından dolayı bu yıl 1400 liraya fırlamış durumda. Fiyatların yüksek olmasının tek nedeni yalnızca bu iki vergi değil. ÖTV ve su geçirmez ayakkabı/botlara yönelik İlave Gümrük Vergisi’nin (İGV) üstüne bir de KDV’yi katınca, fiyat bu hale geliyor.

AKU Tengu Lite GTX

AKU Tengu Lite GTX Bot İncelemesi

Bugün hafif bot klasmanında İtalyan menşeli AKU markasının Tengu Lite GTX modelini inceledim. Hafif bot arayışlarımda Tengu Lite oldukça dikkatimi çekmişti. Bir kaç deneyimli arkadaşın inceleme yazılarını okuduktan sonra, üreticinin paylaştığı bilgiler doğrultusunda Tengu Lite GTX modelinde karar kıldım.

bot ve ayakkabı bağlamak

Yürüyüş ve Dağ Botları nasıl bağlanır ?

Su toplaması gibi yürüyüş boyunca ızdırap duyacağınız yaralanmaların başlıca sebepleri yanlış çorap seçimi ve yanlış ayakkabı bağlamaktır. Bugünkü yazıda konforlu bir yürüyüş için botlarınızı nasıl bağlamanız gerektiğiyle ilgili bilgiler paylaşacağım.

Vibram Taban Nedir?

Bu olaydan sonra ölen dağcıların yakın arkadaşı Vitale Bramani isimli İtalyan mucit dağcı botlarında kullanılabilecek sert ve dayanıklı alternatif malzeme arayışına girişmiştir. Böylece Vibram firmasının temelleri atılmıştır.

Vibram Carrarmato taban
75 yıl önce üretilen Vibram Carrarmato taban modeli günümüzde halen ilk günkü şekli ile üretilmektedir.

1937 yılında ilk patentini alan Vitale Bramani, kauçuk ayakkabı tabanı üretimine başlamıştır. Ürettiği kauçuk tabanlar ilk olarak dağcılık botlarında kullanılmaya başlanmıştır. Vitale Bramani kendi isminden esinlendiği “Vibram” firmasını Pirelli lastiklerinin başkanlığını yapmış Leopoldo Pirelli'den aldığı finansal destek sayesinde kurmuştur.

1954 yılında ilk başarılı K2 zirve tırmanışı yapan İtalyan ekibin botlarında Vibram taban kullanılmıştır. Bu başarıdan sonra Vibram firması ismini dünya çapında duyurmayı başarmıştır.

Vibram tabanlar günümüzde Brezilya, Çin, İtalya ve Amerika Birleşik Devletlerinde üretilmektedir. 1000'den fazla ayakkabı üreticisi firma ürünlerinde Vibram taban kullanmaktadır.

1954 K2 tırmanışında kullanılan dolomite bot
1954 yılında K2 tırmanışında kullanılan Vibram tabanlı Dolomite marka bot

Dağcılık ve doğa sporlarına yönelik tabanların yanısıra; Vibram tarafından askeri, endüstriyel, sportif ve moda kullanımına yönelik tabanlar da üretilmektedir.

Vibram dağcılık sporuna yönelik 4 farklı sertlikte taban üretmektedir.

  • 4/1 günlük ve trekking kullanımına yönelik taban
  • 4/2 trekking ve hafif dağ yürüyüşlerine yönelik taban
  • 4/3 orta zorlukta dağcılık aktivitelerine izin veren taban
  • 4/4 her türlü dağ koşulunda kullanılmaya müsait taban

Vibram tabanların başlıca özellikleri hafif, esnek, sağlam olmaları ve yüksek sürtünme katsayılarıdır. Desenleri özel olarak tasarlanmıştır. Bu sayede yol tutuş artırılmış, desenlerin arasına kar ve çamur çamur dolması engellenmiştir.

Şehir içinde Vibram taban kullanacaklar için uyarı

Şehir içinde, özellikle de yağmurlu havalarda mermer, seramik gibi kaygan yüzeylerde Vibram tabana güvenip de dikkatsiz biçimde yürümeyin. Bir anda kendinizi yerde bulabilirsiniz. Bu tabanlar doğada çamurlu, taşlık ve kayalık ortamlarda kullanılmak için tasarlanmıştır. Şehir ortamında oldukça kaygan olurlar.

Boreal Cayenne bot

Boreal Cayenne Bot incelemesi

Boreal ile ilk tanışmam 2000 yılında Beşiktaş’ta bulunan Adrenalin mağazasından satın aldığım bir çift trekking botu ile oldu. Bu botu 11 sene boyunca giydim. Yürüyüşlerde kullanmanın yanı sıra, günlük hayatta da ayağımdaydı. Tabanı erimiş olsa da, derisi halen mükemmel durumda.

Boreal bulnes bot

Boreal Bulnes Dağcılık Botu inceleme

Boreal Cayenne incelemesinde belirttiğim gibi, 11 yıl önce satın aldığım Boreal bottan çok memnun kaldığım için gidip aynı markanın Cayenne ve Bulnes modellerini satın aldım. Firmanın 11 yıl boyunca kaliteyi geliştirdiğini düşündüm. Yanılmışım.