Yürüyüş botları ve ayakkabılardaki kötü kokular nasıl engellenir ?

Bugünkü yazıda ayaklarımızda meydana gelen kokunun nedenlerini araştırıp, kokuyu azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için neler yapabileceğimize bakacağız.

Ayak kokusu yeterli havalandırma olmayan, kirlenmiş çorap ve ayakkabılarda meydana gelir. Ayaktaki ter bezlerindeki terleme, sıcaklıktaki artış ve devamlı ıslaklığa bağlı olarak cildiniz kabarır ve tahriş olur. Bunun sonucunda sürekli çoğalan bakteri ve mantarlar gelişir. Ayrıca ıslak, yumuşamış cilt su toplaması gibi yaralanmalara da korumasız hale gelir. Doğru çorap seçimi, yapacağınız faaliyet ve mevsime uygun ayakkabı tercihi de kokmayı etkileyen unsurların başında gelir.

Ayak kokusu nasıl engellenir?

Bu tip kokuları gidermenin en önemli şartı hijyendir. Ayaklarımızı, parmakların aralarını sürekli temiz tutmamız, havalandırmamız gereklidir. Çoraplarımızı her gün değiştirmemiz, ayakkabı ve botları giydikten sonra havalandırmamız şarttır.

ayak kokusu
Bir de ayak kokusundan hoşlananlar var.

Bunları aslında hepimiz biliyoruz, ancak uzun ve yorucu geçen yürüyüşlerde maalesef ayak temizliği hep geri planda kalıyor.

“Ayakkabı ve botlardaki kötü kokuları nasıl engelleriz” bundan bahsetmeden önce yürüyüşlerde (yürüyüş ve kamp esnasında) neler yapmamız gerektiğinden kısaca bahsedelim. Hatta vaktiniz varsa ayakkabı ve bot bakımı nasıl yapılır yazımızı da okuyun.

  • Faaliyet esnasında ayaklarımızı yalnızca su ile yıkayalım. Sabun kesinlikle kullanmıyoruz. Ph dengesini bozacağından mantar oluşumunu tetikler.
  • Yanımızda temiz yedek çorap taşıyalım. Ayaklarımızı yıkadıktan sonra iyice kuru olduklarına emin olduktan sonra temiz çoraplarımızı giyelim. Ayaklar ve parmak aralarımız kurumadan çorap giymeyelim.
  • Terleme ve koku en çok yaz aylarında meydana gelir. Günün sonunda ayakkabılarımızı çıkardıktan sonra çıplak ayakla taş ve toprak üzerinde birkaç yüz metre yürüyelim. Çıplak ayakla yürümek mantar oluşumu ve tahrişlere karşı çok faydalıdır.
  • Ayakkabıları çıkardıktan sonra içlerindeki tabanlıkları çıkarıp bağcıkları gevşetelim. Ayakkabı içinde birikmiş nemi kurutmak, ayakkabıyı havalandırmak gereklidir. Kış aylarında bu işlemi botların içine gazete kağıdı koyarak hızlandırabiliriz.
  • Bolca su içmek ayak kokusunu gidermenin haricinde tüm kötü vücut kokularının azalmasına yardımcı olur.
  • Sallama çaydan (yeşil / kara farketmez) hoşlanıyorsanız, içtikten sonra çayı atmayın. Çayı 1 litrelik pet şişenin içinde bir süre suda bekletin. Bu su ile ayaklarınızı yıkarsanız bu da kötü kokuları uzaklaştırmada faydalı olur.
Karbonat
Bir paketten ancak bir çorba kaşığını dolduracak kadar karbonat çıkıyor.

Yukarıda yazılanları belki de zaten uyguluyorsunuz. Buna rağmen ayakkabı ve botlarınız kötü mü kokuyor?

  1. Marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz, kek yapımında kullanılan karbonatlardan iki paket satın alın.
  2. Akşamdan, bot veya ayakkabınızın kuru olduğuna eminseniz her birine birer paket karbonat döküp iyice yayıldığına emin olun (bir miktar sallayın).
  3. 12 saat sonra bu sefer ayakkabıların içindeki karbonatı silkeleyerek dışarı atın.
  4. İşlem tamam. Ayakkabı ve botlarınız uzun bir süre daha kokmayacak. Yukarıdaki hijyen kurallarına mümkün olduğunca uymaya çalışın.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın