Millet Alpinist GTX Goretex Dağcılık Botu inceleme

Güncel sağolsun, kullandığı botu inceleyip bize gönderdi. Bugünkü incelemenin konusu Millet Alpinist GTX bot. Bakalım Güncel bot hakkında neler yazmış.

Millet Alpinist bot, en soğuk şartlarda inanılmaz konfor ve güvenle tırmanabileceğiniz mükemmel bir dağ botu. Teknik özelliklerinden bahsettikten sonra bot hakkındaki yorumlarımı yazacağım.

  • 4/4'lük tam sert taban her türlü teknik krampon kullanımına izin veriyor.
  • Yüksek bilek kesimi bileği çok iyi bir şekilde sararak kar ve kaya etaplarında büyük kolaylık sağlıyor.
  • Üst kısımda 2,8 mm kalınlığında suya karşı dayanıklı özel derisi haricinde Kevlar ve Poliüretan  malzeme kullanılmış. Bu da ayakkabının güçlü ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor.
  • Goretex duratherm malzeme özellikle çok soğuk şartlarda su geçirmezlik ve nefes alabilme özelliğinin devam etmesini sağlıyor. Ayrıca termal özelliği sayesinde ayağın sıcak kalmasına yardımcı oluyor.
  • Kullanılan 4/4'lük vibram taban botun aşınma sürecini nispeten uzatıyor.
  • Ayakkabının tamamını çevreleyen çarşak bandı deri ve kumaş aşınmalarına karşı iyi bir koruma sağlıyor.
  • Tam otomatik kramponla kullanılabililiyor.

Millet Alpinist bot hakkındaki yorumlarıma gelince;

Millet Bot
Solda kardan pek görünmese de Millet Alpinist GTX

Bu botu çok daha önce edinmiş olmama rağmen ilk defa Şubat ayında yaptığım Ilgaz Küçük Hacet (2548m) zirve tırmanışı faaliyetinde kullandım. Her ne kadar birkaç kez ev ortamında giymiş olsam da, dağda ilk defa kullanacağım için bir temkinli biraz da endişeliydim.. zira topuğumu vurma ihtimali yüksekti; bu da faaliyetin sonu demekti. Neyse ki korktuğum gibi olmadı ve botu sanki daha önceden 4-5 faaliyette kullanmışım gibi rahat ettim.

Kış sebebiyle zeminde yer yer 2.5 hatta 3 metreye kadar varan kalınlıkta kar vardı. Bu da faaliyetin tamamının kar içinde olması ve kaçınılmaz son olarak bir süre sonra ayaklarınızın üşümesi demekti. Bu tecrübeyi daha önce diğer botlarda yaşadığım için yanıma fazladan 2 çift çorap almıştım. Üşümeye başladığımda hemen kuru çorap ile değiştirmeyi planlamıştım. Buna gerek kalmadı. Çoraplar terden dolayı nemlendi ama ayağım faaliyet boyunca hiç üşümedi.

2050 gram (çifti) ağırlığına rağmen çok daha hafif hissettirdiler. Ayağımda bir çift demir botla yürüyormuşum hissiyatı hiçbir zaman olmadı. Faaliyet toplamda 12 saate yakın sürdü, botlarsa ayağımda ilk gün 3 ikinci gün 12 saat kaldı.

Yüksek bilekli olması bileği çok güzel destekliyor. Bir ara acaba bu botlarda kayak yapabilir miyim diye ciddi ciddi düşündüm. Elimden geldiğince beni rahatsız etmeyecek şekilde bağları sıkı bağladım. Hem topuklarım olması gerektiği gibi hareket etti, hem de ayağım botun içinde cenderdeymiş gibi sıkışıp kalmadı. Yüksek bilekli olması alırken “acaba rahatsız eder mi?” düşüncesini aklıma getirsede gerek evde gerekse dağda giydiğimde bu düşüncenin gereksiz olduğunu bana bir kez daha kanıtladı.

  • Dilin üst kısmında velcro bant var bu da dilin istemsiz bir şekilde sağa sola kaymasını önlüyor.
  • Deri haricinde kullanılan kevlar ve pu bota hem dayanıklılık hem de görsel anlamda bir şıklık katmış.
  • Kullanılan gore-tex duratherm teknolojisi ile bot hem nefes alabiliyor hem de ayağınız sıcak kalıyor.
  • 2 kg'lik ağırlıkları ile biraz ağır sayılabilir, ama kesinlikle gözardı edilebilir.

1200 TL mağaza fiyatı fazla gibi gözükse de böyle bir bot için kesinlikle vermeye değer.

Sonuç olarak Millet yine yapmış yapacağını ve mükemmel bir bot dizayn etmiş. Kullanan kişiye inanılmaz bir güven veriyor; bu da tırmanışı çok zevkli hale getiriyor. Tam anlamıyla evladiyelik. Uzun süre kullanıma izin verecektir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Millet Alpinist GTX Goretex Dağcılık Botu inceleme” üzerine 2 yorum

  1. Hocam öncelikle tavsiyeleriniz gerçekten çok çok güzel yön veriyor ve bizi hem ciddi bir harcamadan kurtarıyor hemde sıkıntıya düşmemizi engelliyor çok teşekkürler. Ben bestard top alpine pro 2 ve scarpa 6000 arasıdda kaldım amacım 6000 lik dağlara da çıkmak inşallah . Bestard idare edermi acaba.yada başka öneriniz varmı. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Selam, Top Alpine Pro bir kere denedim. Eski Top Mountain modelindeki aynı problem gene karşıma çıktı. Ayaklarım taraklı geniş olduğu için normalde 46 giymeme rağmen 48 numara denesem de her iki modelin de mesi ayaklarımı sıktı.
      Scarpa’nın tozlukları var. Ayrıca tozluk takmanıza gerek kalmıyor. Fiyatları da hemen hemen aynı.

      Yanıtla

Yorum yapın