Boreal Bulnes Dağcılık Botu inceleme

Boreal Cayenne incelemesinde belirttiğim gibi, 11 yıl önce satın aldığım Boreal bottan çok memnun kaldığım için gidip aynı markanın Cayenne ve Bulnes modellerini satın aldım. Firmanın 11 yıl boyunca kaliteyi geliştirdiğini düşündüm. Yanılmışım.

Normalde kullandığım bir ürün çok kötü olsa dahi olumlu taraflarını da yazmaya çalışıyorum. Fakat bu ürünün maalesef benim açımdan yazabileceğim iyi tarafı yok.

İhtiyaçlarım basitti. Ayaklarımı sıcak tutacak, konforlu, ter buharını dışarı atan (nefes alan), su geçirmeyen, yarı otomatik ve tam otomatik kramponlarda uyumlu, dağ koşullarında kullanabileceğim bir bota ihtiyacım vardı. Boreal Bulnes bu özelliklerin tamamına sahip görünüyordu.

Memleketimde internet kullanımı %50'ye dayanmış, ancak ne yazık ki bu botu kullanan hiç kimse internete düşüncelerini aktarmamıştı .

Botu ilk satın aldığımda sert tabanı yüzünden botu şehir içinde açmaya başladım (break-in deniyor bu işe). İki hafta kadar şehir içinde giydikten sonra tabanı esnemeye, derisi yumuşamaya başladı.

İlk arazi deneyimimde bot ayağımı paramparça etti. Parmaklarım, topuğum, ayağımın altı cılk yara oldu. “Bu da açılmanın bir parçası, demek ki iyi açamamışım” diyerek kendimi avuttum.

Botu ikinci kez kullandığımda Uludağ'a çıktım. Kıştan kalan bir miktar kara hiç umursamadan bastım. Ne de olsa su geçirmezdi !! bir lokma kar bu ayakkabıya ne yapabilirdi ki? Zirveye vardığımızda serin havada biraz güneşlenelim dedik. Ağrıyan ayaklarımı dinlendirmek için ayakkabıyı çıkarmaya karar verdim. Bir de ne göreyim. Çorabım ıslanmış. Sağ ve sol ayaklarımın yan arka bölümleri boydan boya su.

Yaz sonunda yaptığım ıslak parkurlarda ayakkabı sünger gibi su çekmeye başladı. Bu süre zarfında Nikwax ve Woly'nin su geçirmezlik ürünlerini kullandım. Su kaydırıcı kimyasallar sayesinde ayaklarım birkaç saat kuru kalıyordu, ancak sonrasında ayakkabının içi Manavgat Şelalesine dönüyordu. Bu kış yaptığım yürüyüşlerde su almanın yanı sıra, kuru fakat soğuk havalarda yaptığımız faaliyetlerde botun ayaklarımı sıcak tutmadığını fark ettim.

boreal bulnes
İç astar çok kısa sürede paramparça oldu

7 ay önce satın aldığım ayakkabının iç astarı ve orta tabanlığı 10 bilemediniz 12 faaliyetten sonra paramparça olmuştu. Ayrıca tabanlarda ayrılmalar, çatlamalar başlamıştı. Şimdi bu ayakkabı bir kenarda öylesine duruyor. Bundan sonra ancak bu tip yazılara konu olur.

boreal bulnes
İç astar ön tarafta da aşınarak parçalandı

Sonuç

Boreal Cayenne ile geçirdiğim olumsuz deneyimden sonra Boreal Bulnes'in bu güne dek satın aldığım en kullanışsız dağ botu çıkması, müşteri desteğinin sıfır olması, Türkiye distribütörünün son iki yılda iki kez değişmesi (Boreal İspanya bana bu bilgiyi verdi) neticesinde sizlere bu botu satın alırken dikkatli olmanızı tavsiye edeceğim.

Boreal'den 11 yıl önce satın aldığım bot halen kullanılabilir şekilde ayakkabılıkta duruyor. Boreal'in Atlas gibi kendini ispatlamış modelleri var. Fakat yeni Boreal botlar belli ki eski kalitesini koruyamamış.

Satın aldığım mağaza “buna değişim yapmazlar abi” diyor, Boreal ispanya “Distribütör değişti, sizin bot hangi distribütörden çıkma bilmiyoruz, bir şey yapamayız” diyor. Anlayacağınız bot elimde patladı.

Aynı süreç talihsiz bir Polonyalının başından da geçmiş. Adam üşenmemiş Boreal İspanya'ya botları kargolamış (Belki de AB yasaları bunu gerektiriyor bilemiyorum). Boreal İspanya adamın rahatsızlık iddiasına hak vermiş, ancak su geçirmediği konusunda ısrar etmiş. Botu yenisiyle değiştireceğine, üşenmemiş ayakkabının tabanını söküp sadece tabanı yenisi ile değiştirmiş (Boreal raporda ayakkabıya üretim aşamasında yanlış numara taban takıldığını itiraf ediyor ve değiştiriyor !!). Raporda botların 7 küsür saat su testine tutulduğunu ve su geçirmediği ısrarla belirtilmiş.

Boreal tarafından gönderilen raporu gören, ayakkabılarına ne ücret iadesi nede değişim yapılmadığını anlayan Polonyalı kardeşimiz deli oluyor ve başlıyor ayakkabıyı evindeki küvette test etmeye. Aşağıda fotoğrafları paylaşıyorum.

 

Boreal rapor
Boreal firması 7 saat su testi yaptığını, zerre su geçirmediğini iddia ediyor.

 

Boreal test
Boreal'in 7 saatlik testine karşılık Polonyalı kardeşimiz botu kendi küvetinde 5 dakika boyunca teste tabi tutacak.

 

Boreal su geçirmezlik testi
Botları giyiyor, 5 dakikalığına küvete giriyor.

 

Boreal su geçiriyor
5 dakika sonra çorabın hali. Çok samimiyim sünger gibi derken abartmıyorum. Bende de aynısı oluyor.

 

Boreal su geçirdi
Farklı bir açıdan

 

Boreal su geçiriyor
Bir de bu açıdan fotoğraflanmış

 

Boreal bot su geçiriyor
5 dakikada derinin rengi neye döndü görüyorsunuz değil mi? Kırmızı ile işaretli noktadan su alıyor.

Sonuç

Lafı çok fazla uzatmayacağım. Boreal botlar deyim yerindeyse adeta dökülüyor. Geçmişi uzun yıllara dayanan bir firmanın böylesine içler acısı bir hale düşmesi üzücü. Umarım bir an önce ürünlerine çeki düzen verirler.

  • 1/10
    Malzeme Kalitesi - 1/10
  • 1/10
    Soluma - 1/10
  • 1/10
    Su geçirmezlik - 1/10
  • 3/10
    Kullanım - 3/10
  • 2/10
    Fiyat-Performans - 2/10
1.6/10

Özet

Boreal'in Türkiye distribütörü kim belli değil. Herkes topu birbirine atıyor. Bot tam anlamıyla dökülüyor. Aynı firmanın bir başka ürünü de dökülünce kendimden şüphe etmeyi bıraktım.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Boreal Bulnes Dağcılık Botu inceleme” üzerine 5 yorum

  1. Arkadaşlar Birdal Fuji modeli hakkında bilgisi olan varmı, satın almayı düşünüyorum, tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
  2. Bu botu alırken yorumları okuduğumda kafam çok karışmıştı.Botu aldım ve 4 günlük bir zigana faaliyetinde (4 gün boyunca kar içinde) kullandım.Botun dış astarı genelde faaliyet boyunca ıslak bir görünüm gösterdi ama ASLA içine su almadı.Dış ıslak görüntüsü dinlenme zamanlarında yani karla temas halinde değilken kendiliğinden eski haline döndü.Dış astarı ıslanıp kuruması olayı sürekli tekrarlanmasına rağmen yine tekrar ediyorum bot su almadı.Ha ileride astar zarar görür su alırsa o da gayet normaldir.Botun iç konforu-tabanı gayet iyi.Ayrıca şunu da belirtmek isterim ben botu ikinci elden aldım..(ayak numaram 45 bot ise 10,5 yani 45,5)

    Yanıtla
  3. su alma olayı astarın yırtılmasından önce olduysa, problem boreal de olabilir. görmediğim için hakikaten yorum getirmem yanlış olur. ama astar yırtılması ayakkabının kötülüğünü değil, sizin ayağınıza uygun ayakkabı almadığınızı gösterir. yani iç astarın yırtılması ancak ayakkabı içinde bir sürtünmeden olur. eğer ayağınıza fazla büyük ayakkabı alırsanız elinde sonunda astarı yırtılır.(bağcıkları bağlı iken giyip çıkarmadığınız var sayıyoruz) veya kullanıcı olarak çok kabul etmediğimiz sağ sol ayaklar arasındaki numara farkından olur. (keza benim sağ ayağım yarım numara ufaktır) büyük ayağınıza göre alım yaptığınız için ufak olan ayağınız ayakkabı içinde hareket ettiği için astarı parçalar.
    Sadece boreal değil bütün firmalar ayakkabının iç astarı yırtılırsa, su geçirmemezlik garantisi işleme koymaz. Saygılar

    Yanıtla
    • merhaba,
      astarın dış kumaşı bildiğiniz tülbent kumaşı gibi ince. örme kumaş kullanılmış ve çok narin yapıda. goretex astarlar gibi kaliteli değil. mağazalarda denk gelirse inceleyin, göreceksiniz.

      Yanıtla
  4. Geçmiş olsun, kötü bir durum. Bu bilgilendirmeniz ile Boreal üreticisinin pazarcı mantıgına sahip bir firma olduğuda net bir şekilde görülüyor.

    Yanıtla

Yorum yapın