eski su geçirmez giysi teknolojisi

Su Geçirmez Giysilerin Bağırsaktan Gore-tex’e Uzanan Tarihi

İnsanoğlunun varoluşuyla birlikte başlayan mücadelelerinden biri de kuru kalmaktır. İnsan toplulukları bulundukları ortamdan elde edebildikleri malzemelerle tarih boyunca çeşitli kuru kalma yöntemleri geliştirmiştir. Islanmayla mücadele Gore-tex gibi gelişmiş malzemelerin yükselişiyle, günümüzde de sürmektedir. Yeni teknolojileri kenara bırakıp bu kez geriye dönelim ve geçmişte bu işler nasıl yapılıyormuş bir bakalım.

ip testi cihazı

IP Kodları: Su ve Toz Geçirmezlik Sertifikaları

Son yıllarda doğa sporlarında elektrikle çalışan cihazların yaygınlaşması ile birlikte IP kodlarını sıkça görür olduk. Kafa fenerleri, gps cihazları, cep telefonları, saatler ve hatta fotoğraf makinalarında bile IP kodları karşımıza çıkıyor. Örneğin Petzl kafa fenerlerinin tüm modelleri çeşitli IP sertifikalarına sahiptir.

Gore-tex logo

Gore-tex nedir?

Mazisi oldukça eski olan Gore-Tex, sportif giyim malzemelerinin yanı sıra, sağlık ve endüstriyel alanlarda da oldukça geniş bir kullanıma sahip bir çeşit zardır. Bugünkü yazımızda Gore-tex nedir, birlikte inceliyoruz.

Dağcılıkta giyim 3 katman

Dağcılıkta Giyim 3 Katman Sistemi

Üç katman giyim sistemi yüzyıllardır kaşifler, avcılar ve soğuk bölgelerde yaşayan topluluklar tarafından kullanılmaktadır. Eskimoların bir sözü vardır “Terlemek ölüm demektir.” Soğuk havalarda terlediğimizde giysilerimiz ıslanır. Islak giysiler çekirdek vücut ısımızın hızla soğumasına neden olur.

Marmot Selkirk ceket

Marmot Selkirk Fire / Afterdark Gore Tex Teknik ceket inceleme

Bugünkü incelemenin konusu Marmot’un Gore-tex astarlı ceketi Selkirk. Gore-tex Pro Shell dış kabuğa sahip, 3 katman şeklinde lamine edilmiş kumaştan mamul Selkirk, ince düşünülmüş ayrıntıları ile, dağdaki ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir teknik ceket.

Boreal Cayenne bot

Boreal Cayenne Bot incelemesi

Boreal ile ilk tanışmam 2000 yılında Beşiktaş’ta bulunan Adrenalin mağazasından satın aldığım bir çift trekking botu ile oldu. Bu botu 11 sene boyunca giydim. Yürüyüşlerde kullanmanın yanı sıra, günlük hayatta da ayağımdaydı. Tabanı erimiş olsa da, derisi halen mükemmel durumda.

Boreal bulnes bot

Boreal Bulnes Dağcılık Botu inceleme

Boreal Cayenne incelemesinde belirttiğim gibi, 11 yıl önce satın aldığım Boreal bottan çok memnun kaldığım için gidip aynı markanın Cayenne ve Bulnes modellerini satın aldım. Firmanın 11 yıl boyunca kaliteyi geliştirdiğini düşündüm. Yanılmışım.

bot temizlik ve bakım

Yürüyüş Botlarının Temizlik ve Bakımı

Sikayetvar.com gibi mecralar, satın aldıkları ayakkabı ve botların deforme olmasıyla, su geçirmesiyle alakalı sinir krizi geçiren binlerce kişinin mesajları ile dolup taşıyor. Muhatap olunan firmaların basmakalıp cevapları ve “tüketici hatası” deyip konuyu kestirip atması tüketicinin sorunlarına çare olmuyor. Aslına bakarsanız sorunun ana kaynağı ayakkabı veya bot seçimini yanlış yapmaktan, bir de temizlik ve bakımı ihmal etmekten kaynaklanıyor.