Petzl Kafa Lambaları

Sizin için Petzl kafa feneri çeşitlerini araştırdık. Yapacağınız faaliyetle uyumlu bir modelde karar kılmanız hem fenerden daha çok verim almanıza hem de boşa para harcamamış olmanıza yarayacaktır.

Kafa feneri almak istiyorsunuz. Piyasada çeşitli marka ve modeller var. 20 TL'den başlayıp 1500 TL'ye varan kafa lambaları arasında seçim yapmak durumundasınız. Yanlış bir tercih bir sürü paranın boşa harcanması anlamına geliyor. Aynı zamanda ucuz Çin işi bir fener de sizi yarı yolda bırakabilir.

Ülkemizdeki marka seçenekleri maalesef sınırlı. Türkiye'de uzunca bir süredir Petzl'in (Toros) domine ettiği kafa feneri piyasasına Princeton Tec'de (Marintek) girdi. Petzl ve Princeton Tec dışında sınırlı ve istikrarsız bir biçimde ithal edilen Black Diamond (Meydan Av) ve Mammut'un (Marintek) yanısıra Gerber (Zirve İthalat) ve Karrimor'un (Atlas Kamp) da bazı çeşitleri satışa sunuluyor.

Bu yazıda Petzl çeşitlerini inceliyoruz. İlerleyen günlerde başta Princeton Tec ve diğer modellere de bakacağız. Meydan Av ve Marintek ile görüşüp Black Diamond ve Mammut'un ülkemizde geleceği ile ilgili de ne planladıklarını öğrenmeye çalışacağız.

Petzl

Fernand Petzl
Fernand Petzl (d.1913 ö.2003)

1930'lu yılların başlarında Fernand Petzl isimli genç mağaracılığa ilgi duymaya başladı. Çalıştığı atölyede kendisi ve arkadaşları için yardımcı ekipmanlar geliştirmeye başlayan Fernand Petzl 1940'lı yıllarda arkadaşı Pierre Chevalier ile başta mağaracılık sporuna yönelik ekipmanlar üretmeye başladı. Bu arada Fernand Petzl'in mağaracılık sporunda efsane bir isim olduğunu belirtelim.

1950'li yıllarda sportif, arama-kurtarma, endüstriyel ve inşaat alanlarına yönelik üretimler yapan Fernand Petzl 1970 yılında oğullarının da şirkete katılımları ile birlikte dağcılık ekipmanları ve  ilerleyen yıllarda aydınlatma ürünleri (1981 Petzl Zoom) üretimine başlamıştır.

Bugün Petzl'in teknolojik olarak en gelişmiş kafa lambalarını ürettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Aşağıda ülkemizde satılan Petzl kafa lambalarını tablo olarak yayınladık. Fenerlerin tüm özelliklerini tabloda yazmaya kalksak karman çorman bir şey olacaktı. Bu yüzden tabloyu biraz daralttık. Ağırlık, su geçirmezlik değeri, pil tipi, lamba tipi, ışık gücü ve fiyatlarını ekledik. Bir de uygun fiyatla bu ürünleri satan Doğaspor web sitesindeki ürün linklerini ekledik. Linklerde fenerlerin detaylı enerji sarfiyat verilerini inceleyebilirsiniz.

Çok önemli not : Petzl ürünlerini bayiler dışındaki firmalardan kesinlikle satın almayın. Yurt dışındaki çeşitli web sitelerinde taklit ürünler satılıyor. Ülkemizde sahibinden.com gibi web sitelerinde de uzak doğudan gelen bu tip taklit ürünler satışta. Özellikle taklit teknik malzemelerin kullanımı hayati risk oluşturuyor.

Tabloyu incelemeden önce şunlara karar vermeniz gerekiyor;

  • Bütçe ? Bu iş için bütçenizi ne kadar zorlayabilirsiniz bunu belirleyin.
  • Doğa Sporlarının hangi dalı ile uğraşacaksınız ? Mağaracılık, dağcılık, tırmanış, günübirlik yürüyüşler, cross koşu, vs.
  • Faaliyetlerinizin süresi.

Bütçe: 20 TL'lik Watton marka, Çin işi bir kafa lambası neredeyse bütün ihtiyacınızı görecektir.. bir yere kadar ! Watton ile ne gibi olumsuzluklar yaşarsınız? Bu meredin açıp kapama düğmesi her an bozulabilir. Satın aldıktan sonra ilk bir hafta içinde de, 6 ay kullandıktan sonra da faaliyetin ortasında ansızın çalışmayabilir… içindeki yay fırlayabilir.. pil haznesi açılır, piller fırlar.. pırpır eder, kısa devre yapar.. ampulü bozulur.. yani bunlara illa ki bir şey olur.

Petzl, neredeyse bütün ürünlerine 3 yıl garanti veriyor ve diyelim ki garantisi geçtikten sonra bozuldu, Türkiye'de teknik servisi var. Yollarsınız ve en geç bir haftada geri dönüş alırsınız.

Rahatlıkla söyleyebilirim ki, Çin işi kompak kafa fenerleri (Petzl Tikka benzeri taklit fenerler) çevreyi kirletmekten, enerji ve para israfından başka bir şey değil.

Bütçenizi 60-150 TL arasına çıkarabilirseniz Türkiye koşullarında birçok faaliyette kullanabileceğiniz, yağmur altında çalışabilen, soğuk havalarda aydınlatmaya devam eden, suya düştüğünde hemen bozulmayan, senelerce kullanabileceğiniz bir kafa fenerine sahip olursunuz. Bütçeyi daha da arttırırsanız 200 – 800 TL arası rakamlarda su altında çalışan, -40 hava sıcaklığında aydınlatmaya devam eden, bilgisayar vasıtasıyla kullanımını kişiselleştirebileceğiniz, kısa mesafeye baktığınızda otomatik gücü düşüren; uzun mesafede gücü arttıran fenerler satın alabilirsiniz.

kafa feneri
Geceleri kedilerin nasıl iyi gördüğünü daha iyi anlıyoruz.

Hangi doğa sporu: Tamam bir sürü paranız olabilir; bununla çok gelişmiş bir kafa lambası alabilirsiniz, ancak kışın Ağrı dağına tırmanmayacaksanız 750 TL verip Petzl Ultra Belt almanın alemi yok. Geceleri cross koşu veya kaya tırmanışı yapmıyorsanız, bilgisayarda programlanabilen Petzl Nao almanıza da gerek yok.

Kışın yüksek irtifada tırmanış yapacaksanız “Belt” modelleri tercih etmelisiniz. Bu modellerde pil fenere kablo ile bağlıdır ve pil kutusu ayrıdır. Böylelikle pilleri vücudunuza yakın tutabilir; soğuk havanın piller üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmış olursunuz. (Bkz. soğuk havalarda en iyi pil hangisi )
Faaliyet süresi: Doğa sporlarını yalnızca hafta sonları yapıyorsanız bu konuya fazla dikkat etmeyin. Ancak faaliyetleriniz uzun sürüyorsa ve özellikle yerleşim alanlarına uzak mesafelerde doğada bulunacaksanız yalnızca Petzl'in kendi özel şarj edilebilen pilleri ile çalışan modellerden uzak durun. AA ve AAA pillerle uyumlu modelleri tercih edin ki pil bittiğinde dağ başında feneri nasıl şarj edeceğinizi düşünmeyin. Doğayı ve cebinizi korumak için şarj edilebilen AA ve AAA pillerle uyumlu modelleri satın alın.

ModelAğırlıkSu GeçirmezlikPil TipiLamba TipiIşık GücüUygun faaliyetFiyatLink
Petzl Tikkina 2
Petzl Tikkina Kafa Feneri
80 gr.var IP X43xAAA
NiCD uyumlu
Lityum uyumlu
2 adet LED23 lümenKamp
Haftasonu yürüyüşleri
Yaz dağcılık
38 TL
Petzl e-LITE
Petzl E Lite Kafa Feneri
27 gr.var IP 672xCR20323 adet LED + 1 adet Kırmızı LED26 lümenKamp
Haftasonu yürüyüşleri
59 TL
Petzl Tikka 2
Petzl Tikka 2 Kafa Feneri
81 gr.var IP X43xAAA
Alkali uyumlu
NİCD uyumlu
Lityum uyumlu
4 adet LED40 lümenKamp
Haftasonu yürüyüşleri
Yaz dağcılık
61 TL
Petzl Zipka 2
Petzl Zipka 2 Kafa Feneri
69 gr.var IP X43xAAA
Alkali uyumlu
NİCD uyumlu
Lityum uyumlu
4 adet LED40 lümenKamp
Haftasonu yürüyüşleri
Yaz dağcılık
Kış dağcılık
74 TL
Petzl Tikka Plus 2
Petzl Tikka Plus 2 Kafa Feneri
83 gr.var IP X43xAAA
Alkali uyumlu
NİCD uyumlu
Lityum uyumlu
1 adet Highpower LED + 1 adet Kırmızı LED70 lümenKamp
Haftasonu yürüyüşleri
Yaz dağcılık
Kış dağcılık
86 TL
Petzl Zipka Plus 2
Petzl Zipka Plus 2 Kafa feneri
71 gr.var IP X43xAAA
Alkali uyumlu
NİCD uyumlu
Lityum uyumlu
1 adet Highpower LED + 1 adet Kırmızı LED70 lümenKamp
Haftasonu yürüyüşleri
Yaz dağcılık
Kış dağcılık
99 TL
Petzl Pixa 2
Petzl Pixa 2 Kafa feneri
160 gr.var IP 672xAA
Alkali uyumlu
NİCD uyumlu
Lityum uyumlu
1 adet Highpower LED40 lümenMağaracılık
Kamp
Haftasonu yürüyüşleri
Yaz dağcılık
Kış dağcılık
Endüstriyel kullanım
116 TL
Petzl Myo XP Belt
Petzl Myo XP Belt Kafa Feneri
220 gr.var IP X43xAA
Alkali uyumlu
NİCD uyumlu
Lityum uyumlu
1 adet Highpower LED85 lümenKış dağcılık
Kış yüksek irtifa
162 TL
Petzl Myo RXP
Petzl Myo Rxp Kafa Feneri
175 gr.var IP X43xAA
Alkali uyumlu
NİCD uyumlu
Lityum uyumlu
1 adet Highpower LED205 lümenKamp
Haftasonu yürüyüşleri
Yaz dağcılık
Kış dağcılık
169 TL
Petzl Tikka 2 XP Core
Petzl Tikka XP 2 Core kafa feneri
83 gr.var IP X4Li-Ion Polymer şarj edilebilir pil1 adet Highpower LED + 1 kırmızı LED60 lümenKamp
Haftasonu yürüyüşleri
Yaz dağcılık
Kış dağcılık
179 TL
Petzl Duobelt Led 5
Petzl Duobelt Led 5 kafa feneri
550 gr.var IP X8LR14Halojen + 5 adet Superbright LED40 lümenKış dağcılık
Kış yüksek irtifa
198 TL
Petzl Duo Led 14
Petzl Duo Led 14 Kafa Feneri
300 gr.var IP X84xAA
Alkali uyumlu
NİCD uyumlu
Lityum uyumlu
Halojen + 14 adet LED67 lümenMağaracılık
Kış dağcılık
Kış yüksek irtifa
272 TL
Petzl Nao
Petzl Nao Kafa Feneri
187 gr.var IP X4Li-Ion şarj edilebilir pil
2xAAA
1 adet Highpower LED + 1 adet Superbright LED355 lümenYaz dağcılık
Kış dağcılık
Gece Koşusu
Tırmanış
318 TL
Petzl Duo Atex Led 5
Petzl Duo Atex Led 5 Kafa feneri
380 gr.var IP 68Ni-Mh şarj edilebilir pil1 adet Highpower LED + 5 adet LED30 lümenEndüstriyel kullanım
Patlayıcı ortamlar
552 TL
Petzl Ultra Belt
Petzl Ultra Belt Kafa Feneri
495 gr.var IP 66ACCU 4 Ultra
Li-Ion 4000 mAh şarj edilebilir pil
6 adet Ultrapower LED350 lümenKış dağcılık
Kış yüksek irtifa
Gece dağ bisikleti
Gece Kayak
Gece Koşusu
736 TL

Hangi Model ?

  • Yeni başlayanlar, çok fazla para yatırmak istemeyenler Tikkina2 tercih edebilirler.
  • Uzun vadeli ve çok amaçlı kullanmak isteyenler, TikkaPlus2 tercih edebilirler. Kırmızı ışığı bisiklet kullanımlarında da işe yarar.
  • Mağaracılar DUO serisi fenerleri ana ışık kaynağı olarak kullanır ama yedek ışık olarak yine Tikka serisinden bir fener tercih edebilirler.
  • Koşucular ve gece oryantiring yapanlar için MYO ya da NAO uygun olacaktır.
  • Dağcıların ise soğuk havalarda pil haznesini mont içine alabildikleri bir fenere ihtiyaçları var.
  • Gece dağ bisikletine binenler ya da gece kayak kayak yapanlar ise ULTRA tercih etmeli.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Petzl Kafa Lambaları” üzerine 3 yorum

  1. Yazılarınızdan çok faydalandım. Çadır, mat, tulum gibi ihtiyaçlarımı temin etmek için 2 gündür yazı ve incelemelerenizi okuyup sonra ilgili ürünleri internetten araştırıp siparişlerimi oluşturuyorum. Emeklerinize sağlık.

    Ayrıca blog tasarımını da çok güzel yapmışsınız. İnşallah bu inceleme gibi oluşturulduğu tarih itibarıyla biraz gecikmiş incelemelerinizi de güncelleştirip benim gibi bir çok yeni macerasevere ışık tutmaya devam edersiniz.

    Yanıtla

Yorum yapın