Marmot Selkirk Fire / Afterdark Gore Tex Teknik ceket inceleme

Bugünkü incelemenin konusu Marmot’un Gore-tex astarlı ceketi Selkirk. Gore-tex Pro Shell dış kabuğa sahip, 3 katman şeklinde lamine edilmiş kumaştan mamul Selkirk, ince düşünülmüş ayrıntıları ile, dağdaki ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir teknik ceket.

Bu hafta malzeme inceleme bölümümüzde ismini geçen haftalarda The North Face ceket incelemesinde bahsettiğimiz Marmot Selkirk teknik ceketi inceliyoruz.marmot selkirt gore tex teknik ceket

Son üç ayda yaptığımız on faaliyetin sekizini arkadaşımla birlikte geçirdiğim için bu ceketi çok yakından tanıma fırsatı buldum. İki hafta önce gerçekleştirdiğim, yüksek efor gerektiren bir faaliyette arkadaşım sağolsun ceketi kullanmam için bana verdi. Bu hafta da ceketin fotoğraflarını çekme imkanı buldum.

450 TL verip aldığım North Face ceket ile yağmurda ıslandıktan, sauna eşofman giymiş gibi terle boğuştuktan ve üşüdükten sonra Marmot ceket ile kuruluğun, üşümemenin, terden vıcık vıcık olmuş koltuk altlarında kayan atleti düzeltmemenin ne demek olduğunu öğrendim.

Gore Tex 3L (3 layer) performance Shell
Gore Tex 3L (3 layer) performance Shell

Cekette Gore Tex Performance 3L teknolojisi kullanılmış. Gore Tex membran 3 katmandan oluşmuyor, ceket 3 katmandan oluşuyor (pek çok outdoor mağazasının sitesinde 3 katmanlı gore tex membran şeklinde bilgi verilmiş, biri çeviride hata yapmış, diğerleride kopyala yapıştır olayına alıştığı için bu yanlış bilgi halen veriliyor). En üst katman sert koşullarda rüzgarı kesen, kolay deforme olmayan sentetik bir kumaş, orta katmanda suyu geçirmeyen, fakat içeride oluşan ter buharını dışarı atmaya yarayan Gore Tex membran (zar), en alt tabakada ise ortadaki Gore Tex membranı koruyan dayanıklı bir astar.

Marmot bu sistemi çok iyi bir dikiş ve akıllı tasarım ile birleştirip mükemmel, aynı zamanda uygun fiyatlı bir teknik ceket oluşturmuş.

Ceket çok sert koşullarda her türlü ihtiyacınızı görecek donanıma sahip. Ceketi kullandığım iki gün boyunca yağmur hiç eksik olmadı. İlk gün geceyi çadırda geçirdiğim için ceketi kurutma imkanım olmadı, ceket 24 saat ıslak kalmasına rağmen ikinci gün su geçirmezlik ve nefes alabilirlik konusunda hiçbir sıkıntı yaşatmadı. Ceketin koltuk altındaki fermuarlarını yağmur yüzünden kapalı tutmama rağmen ter rahatsız edici boyutlara ulaşamadı. Belli ki Gore Tex işini iyi yapıyordu.

marmot selkirk goretex teknik ceketCeketin dış kısmında iki adet cep bulunuyor. Bu ceplere malzeme koyabileceğiniz gibi, soğuktan üşüyen ellerinizi de ısıtmanız mümkün. Ceketin iki tane de iç cebi bulunuyor. Fileli cebe çok soğuk havalarda suyunuzu koyabilir; donmasını engelleyebilirsiniz. Diğer gizli iç cebe de cep telefonu, gps, kimlik gibi ıslanıp kaybolabilecek değerli malzemelerinizi koyabilirsiniz.

Melek kanadı tasarımı sayesinde kollarınızı havaya kaldırdığınızda ceket havaya kalkmıyor ve beliniz açılmıyor. Bu sayede ısı kaybı oluşmuyor ve ceketi düzeltip durmak zorunda kalmıyorsunuz. Ceketin başlığı (kapüşonu) büzmek için lastiklere sahip, kafanıza göre ayarlayabiliyorsunuz. Kapüşon tam kapandığında çene ve dudaklarınız burun seviyesine kadar kapanıyor. Bu sayede ısı kaybını minimuma indiriyor ve yüzünüzü donmaktan koruyorsunuz. Kapüşonun tepe vizörü ise sert, büzüşmez bir yapıda. Vizör yağmurun içeri girmesini engelliyor ve güneşli havalarda güneşi bir miktar kesiyor.

Marmot Selkirk Goretex teknik ceketBel kısmındaki elastik büzgü ile oynayarak ceketin hava almasını sağlayabilir veya soğuk hava girmesini engelleyebilirsiniz. Ceketin tüm fermuarlarında çift pat sistemi kullanılmış. Bu şekilde fermuarlardan su ve hava girişi kesilmiş.

Bu ceket şu an 545 TL fiyat ile pek çok outdoor mağazasında satışta, 950 TL'den düştüğü için bedeninize uygun ölçüde bulabiliyorsanız hemen satın alın. Large beden bulursanız lütfen bana da haber verin.

Marmot Selkirk Goretex teknik ceket
ceketin iç yapısı bu şekilde
Marmot Selkirk Goretex teknik ceket
Dikiş yerleri ısıl işlem ile bantlanmış. Bu bantlar goretex ceketlerin en zayıf noktaları. Yanlış yıkama, yüksek ısı ve zaman faktörleri ile bu bantlar kopmaya başlıyor.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Marmot Selkirk Fire / Afterdark Gore Tex Teknik ceket inceleme” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba,
    İnternette ürün ararken denk geldiğim bazı ürün açıklamalarında “yarı teknik ceket” diye bir tanım geçiyor. Bu tam ne anlama geliyor acaba?

    Yanıtla
    • anne tarafından vatkalı ceket olduğuna işaret ediyor gibi görünüyor. hhahhahaha şaka bir yana ceketin “teknik ceket” olması tamamen kesimle alakalı. kumaş olarak su geçirmez, rüzgar geçirmez bir sürü çeşitleri var. kapüşonu kask uyumlu olunca, bir de kolları havaya kaldırınca bel hizasında oynama olmayınca oluyor teknik ceket. “yarı teknik” dedikleri belki de sadece kask uyumlu olabilir. bir de bizim milletin böyle isimler uydurma hastalığı var. mesela kaya tırmanış ayakkabılarına “friction” diyorlar. dünya üzerinde kaya tırmanış ayakkabısına friction diyen tek millet biziz. belki söz konusu ceket de bundan nasibini almış olabilir.

      Yanıtla
  2. peki bu ceket kaz tuyu ceketler gibi sıcak tutar mı.

    kac tuyu olarak ne onerirsiniz hem terletmeyecek hem de ısıtacak sıcak tutacak. ayrıca bu ceketin satıldıgı magaza link vs varmıdır. ? tesekkurler

    Yanıtla
    • Soru sorulalı 4 yıl olmuş ancak merak eden başkaları için de cevap vereyim.
      Bu ceket sizi rüzgardan korur, terlediğinizde ter buharının atılmasına yarar; böylece içten ıslanmazsınız. Bu ceketin ısıtma özelliği yoktur. Bütçe ve ne amaçla kullanılacağını bilmeden maalesef kaz tüyü ceket öneremem.

      Yanıtla
  3. Değerli bilgiler için öncelikle teşekkürler.Bu bahar da bende yaptığım araştırmalar neticesinde doğa yürüyüşlerinde yeterli olabileceğini öğrendiğim Marmot Oracle ceket almıştım.Şiddetli yağmur altında deneme şansım olmadı ama hava sıcaklıklarının iyi olduğu, içine ayrıca bir katman gerektirmeyen bir ortamda, ceket gerçekten yağmura karşı oldukça güzel bir performans gösterdi.Sadece yağmur etkisi ile hava sıcaklığının düşmesi neticesinde ceketimin cildimle temas ettiği alanlardan üşüdüğümü hissettim.BBunun da iç katmanlar kullanılarak önüne geçilebileceğini düşünüyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın