AKU Tengu Lite GTX

AKU Tengu Lite GTX Bot İncelemesi

Bugün hafif bot klasmanında İtalyan menşeli AKU markasının Tengu Lite GTX modelini inceledim. Hafif bot arayışlarımda Tengu Lite oldukça dikkatimi çekmişti. Bir kaç deneyimli arkadaşın inceleme yazılarını okuduktan sonra, üreticinin paylaştığı bilgiler doğrultusunda Tengu Lite GTX modelinde karar kıldım.

Asolo Path GV yaklaşım ayakkabısı

Asolo Path GV Ayakkabı İncelemesi

Son 6 yıldır yaklaşım ayakkabılarını benimseyip, yağış ve yağış sonrası koşullar hariç, yürüyüşlerde tamamen ayakkabıya geçmiş durumdayım.

Asolo daha önceden tecrübe ettiğim bir marka değildi. Yürüyüşlerde başkalarının ayaklarında gördüğüm kadarıyla “taş gibi” botlar üreten bu köklü İtalyan markasını denemeye karar verdim.

AKU Trekker Lite II GTX yürüyüş trekking botu

Aku Trekker Lite II Gtx Yürüyüş Botu İncelemesi

Nihayet tam anlamıyla memnun kaldığım bir yürüyüş botunu tecrübe ettim. Aslında bot tavsiyesi vermek çok da istediğim bir şey değil. Söz konusu ayaklar olunca, benim çok memnun kaldığım bir bot bir başkasının ayaklarını rahatsız edebileceği gibi, beklentilerine de cevap veremeyebiliyor.

ayakkabı goretex

Ayakkabı ve Botlarda Gore-tex Gerekli mi?

Gore-tex teoride suyu dışarıda tutan, ter buharının tahliye olmasına izin veren bir zardır. Teoride diyorum; çünkü bu membranın üzeri kalın deri veya kumaşla kaplıdır. Ayrıca düzenli olarak su iticilik kimyasallarıyla bakımı yapılmazsa (hiç birinizin bununla uğraştığını sanmıyorum), suya maruz kalan deri Gore-tex’in üzerini film gibi bir su bariyeriyle çevirecek, ter buharı tahliye olamayacaktır.

Bu sefer ayaklarımız kendi ter buharıyla ıslanacaktır. “Gore-tex botum su geçirdi” şikayetlerinin çoğunluğu, aslında kendi teriyle ıslanan, ancak bunu botun su geçirdiğini zannederek yapılan şikayetlerden oluşmaktadır.

eski su geçirmez giysi teknolojisi

Su Geçirmez Giysilerin Bağırsaktan Gore-tex’e Uzanan Tarihi

İnsanoğlunun varoluşuyla birlikte başlayan mücadelelerinden biri de kuru kalmaktır. İnsan toplulukları bulundukları ortamdan elde edebildikleri malzemelerle tarih boyunca çeşitli kuru kalma yöntemleri geliştirmiştir. Islanmayla mücadele Gore-tex gibi gelişmiş malzemelerin yükselişiyle, günümüzde de sürmektedir. Yeni teknolojileri kenara bırakıp bu kez geriye dönelim ve geçmişte bu işler nasıl yapılıyormuş bir bakalım.

Gore-tex

Gore-tex Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Gore-tex membran (zar) kullanılan giysi ve ayakkabılar sayesinde, terlediğimiz halde kuru kalmayı başarıyor, aynı zamanda yağmur gibi dış etkenlerden korunuyoruz. Gore-tex membran artık gelişiminin uç noktasına ulaşmış olsa bile, Gore firması değişik amaçlar için farklı kumaşlar üretilmeye devam ediyor.

Bugünkü yazıda Gore-tex kumaş çeşitleri hakkında bilgi verip, yapacağınız faaliyet için en uygun Gore-tex çeşidini seçmenize yardımcı olacağız.

Chiruca Anso

Chiruca Anso Goretex Trekking Botu incelemesi

Chiruca ülkemizde pek fazla bilinmeyen İtalyan bir üretici. Ayakkabı çeşitlerinin yanısıra, doğa yürüyüşü ve dağcılığa yönelik bot üretimleri de yapan firmanın Anso modelini inceliyoruz.

Vibram Taban Nedir?

Bu olaydan sonra ölen dağcıların yakın arkadaşı Vitale Bramani isimli İtalyan mucit dağcı botlarında kullanılabilecek sert ve dayanıklı alternatif malzeme arayışına girişmiştir. Böylece Vibram firmasının temelleri atılmıştır.

Vibram Carrarmato taban
75 yıl önce üretilen Vibram Carrarmato taban modeli günümüzde halen ilk günkü şekli ile üretilmektedir.

1937 yılında ilk patentini alan Vitale Bramani, kauçuk ayakkabı tabanı üretimine başlamıştır. Ürettiği kauçuk tabanlar ilk olarak dağcılık botlarında kullanılmaya başlanmıştır. Vitale Bramani kendi isminden esinlendiği “Vibram” firmasını Pirelli lastiklerinin başkanlığını yapmış Leopoldo Pirelli'den aldığı finansal destek sayesinde kurmuştur.

1954 yılında ilk başarılı K2 zirve tırmanışı yapan İtalyan ekibin botlarında Vibram taban kullanılmıştır. Bu başarıdan sonra Vibram firması ismini dünya çapında duyurmayı başarmıştır.

Vibram tabanlar günümüzde Brezilya, Çin, İtalya ve Amerika Birleşik Devletlerinde üretilmektedir. 1000'den fazla ayakkabı üreticisi firma ürünlerinde Vibram taban kullanmaktadır.

1954 K2 tırmanışında kullanılan dolomite bot
1954 yılında K2 tırmanışında kullanılan Vibram tabanlı Dolomite marka bot

Dağcılık ve doğa sporlarına yönelik tabanların yanısıra; Vibram tarafından askeri, endüstriyel, sportif ve moda kullanımına yönelik tabanlar da üretilmektedir.

Vibram dağcılık sporuna yönelik 4 farklı sertlikte taban üretmektedir.

  • 4/1 günlük ve trekking kullanımına yönelik taban
  • 4/2 trekking ve hafif dağ yürüyüşlerine yönelik taban
  • 4/3 orta zorlukta dağcılık aktivitelerine izin veren taban
  • 4/4 her türlü dağ koşulunda kullanılmaya müsait taban

Vibram tabanların başlıca özellikleri hafif, esnek, sağlam olmaları ve yüksek sürtünme katsayılarıdır. Desenleri özel olarak tasarlanmıştır. Bu sayede yol tutuş artırılmış, desenlerin arasına kar ve çamur çamur dolması engellenmiştir.

Şehir içinde Vibram taban kullanacaklar için uyarı

Şehir içinde, özellikle de yağmurlu havalarda mermer, seramik gibi kaygan yüzeylerde Vibram tabana güvenip de dikkatsiz biçimde yürümeyin. Bir anda kendinizi yerde bulabilirsiniz. Bu tabanlar doğada çamurlu, taşlık ve kayalık ortamlarda kullanılmak için tasarlanmıştır. Şehir ortamında oldukça kaygan olurlar.

Gore-tex logo

Gore-tex nedir?

Mazisi oldukça eski olan Gore-Tex, sportif giyim malzemelerinin yanı sıra, sağlık ve endüstriyel alanlarda da oldukça geniş bir kullanıma sahip bir çeşit zardır. Bugünkü yazımızda Gore-tex nedir, birlikte inceliyoruz.

The North Face Apex Icefall pantolon

The North Face Apex Icefall Pantolon

Güncel, bir ürün incelemesi daha gönderdi. Bugünkü incelemenin konusu The North Face Apex Icefall pantolon. Bakalım Güncel pantolon hakkında neler yazmış.

Marmot Selkirk ceket

Marmot Selkirk Fire / Afterdark Gore Tex Teknik ceket inceleme

Bugünkü incelemenin konusu Marmot’un Gore-tex astarlı ceketi Selkirk. Gore-tex Pro Shell dış kabuğa sahip, 3 katman şeklinde lamine edilmiş kumaştan mamul Selkirk, ince düşünülmüş ayrıntıları ile, dağdaki ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir teknik ceket.