Aku Trekker Lite II Gtx Yürüyüş Botu İncelemesi

Nihayet tam anlamıyla memnun kaldığım bir yürüyüş botunu tecrübe ettim. Aslında bot tavsiyesi vermek çok da istediğim bir şey değil. Söz konusu ayaklar olunca, benim çok memnun kaldığım bir bot bir başkasının ayaklarını rahatsız edebileceği gibi, beklentilerine de cevap veremeyebiliyor.

Önce yürüyüş botundan neler beklemeliyiz, gerçekçi bir yaklaşımla bu konuyu irdeleyelim.

Bizim millet bir şey satın alırken “olmuşken en iyisi olsun, her koşula dayansın” şeklinde ütopik bir yaklaşım sergiliyor. “Amaca uygun ürün” nedir pek haberimiz yok. Geçen gün forumda biri sordu. Adam öyle bir bot tarif etmiş ki, bota split klima taksan gene memnun edemezsin. Absürt beklentilere en çok çadır satın alanlarda karşılaşıyorum. Hatta bu konuda 5 mevsim çadırların ne denli gerekli olduğunu sorguladığım bir yazı yazdım.

Likya yolunda sırtında yükle yürüyecek kişi, ihtiyacı olmadığı halde “200 lira daha çok öderim, yeter ki her koşulda ayakta dursun” diyerek gidip 3,5-4 kiloluk hantal çadırlara parayı gömüyor. Sonra? sonra güzelim yolları pert olmuş biçimde yürüyüp “ben nerede yanlış yaptım” diye söyleniyor.

Ayakkabı ve bot seçiminde de aynı yanlışları yapıyoruz.

Beklentiler şunlar

  • Yazın serin tutsun
  • Kışın ayaklarım üşümesin
  • Su geçirmesin
  • Terletmesin
  • Sakatlanmaları önlesin
  • Ayakları yara yapmasın
  • Kayalara vantuz gibi yapışsın
  • Terlik giymişcesine rahat olsun

Arkadaşlar, böyle bir ürün içinde bulunduğumuz yüzyılda henüz keşfedilmedi.

Ayakkabı ve botları iyi tanıyıp, amaca uygun modelleri artı ve eksi yönleriyle bilmemiz gerekiyor.

Bir bot ılık havalarda tüm beklentilerinizi karşılarken, ıslak ve soğuk havalarda ondan nefret etmenizi sağlayabilir. Tam tersi de olabilir. Ancak bu botun kötü olduğu anlamına gelmiyor. Sizin botu yanlış beklentilerle satın aldığınızı gösteriyor.

Amma yazdım be arkadaş. İnceleme nerede dediğinizi duyar gibiyim. Tamam, traşı kesiyorum. En iyisi bu konuyu başka bir yazıda irdeleyelim.

Bugünkü incelemenin konusu AKU Trekker Lite II GTX bot ihtiyacınızı geniş aralıkta karşılayan, çok amaçlı harika bir bot.

AKU Trekker Lite II GTX

Botta 1.8 mm. kalınlığında süet deri kullanılmış. Derinin yanı sıra, AIR8000 adını verdikleri, ter buharının deriye kıyasla çok daha hızlı tahliye edilmesine izin veren kalın, Cordura benzeri kumaş kullanılmış. Trekker Lite'da AIR8000'e oldukça fazla yer verilmiş. Botun her iki yanında yer alan bu malzeme, aynı zamanda tüm dil boyunca da kullanılmış. Ter buharı diğer marka/model botlarla kıyaslandığında fark edilir biçimde hızlı tahliye ediliyor. Bu sayede kışın ayaklarınızın kendi teriyle ıslanması, yazın da ıslanıp ayak derinizi yumuşatıp su toplaması gibi yaralanmalara neden olma olasılığını azaltıyor.

AKU Trekker Lite II GTX trekking botu
AIR8000 sayesinde ter buharı çok daha hızlı tahliye oluyor.

Yukarıdaki paragrafın son cümlesinde “engelliyor” demiyorum, “azaltıyor” diyorum. Lütfen beyninizle anlayın. Gore-tex veya benzer bir su geçirmez astar varsa o ayak terleyecek ve kendi teriyle ıslanacak. Bundan kaçış yok. Sırf bu yüzden kuru hava yürüyüşlerinin tamamını Gore-tex benzeri astarı bulunmayan yaklaşım ayakkabısıyla yürüyorum. “Ne diyon bilader” diyorsanız, sizi Gore-tex gerekli mi yazısına alalım.

Trekker Lite II'nin burun kısmında tabanla bütünleşik bir koruyucu bulunuyor. Bu koruyucu botun ömrünü uzattığı gibi, aynı zamanda ayak parmaklarınızı sert objelere karşı koruyor. Topuk kısmında da benzer bir malzeme kullanılmış.

Botta çarşak bandı bulunmuyor. Neyse ki süet deri maruz kalacağı aşınmaya dayanacak kadar kalın. Ayrıca aşınmanın en çok meydana geleceği noktalarda dikiş yok.

AKU Trekker Lite II GTX

Çarşak bandının bulunmayışını eksiklik olarak görmedim. Çarşak bantlarının botun esnekliğini olumsuz etkileyeceğini, her adımda daha çok güç harcayacağını ve elbette botu bir miktar daha ağırlaştıracağını unutmayın. Eğer daha ince deri kullanılmış olsaydı bu fikrim değişebilirdi.

Botu ilk olarak St Paul yolunun yaklaşık 200 kilometresini yürüdüğüm Isparta Yalvaç – Adada antik kenti arasında kullandım. Normalde yaklaşım ayakkabısıyla yürüdüğüm bu tip yollarda botu hem test etmek, hem de Kasım ayı sonunda yağması muhtemel olan yağışlara karşı hazırlıklı olmak için tercih ettim. O günden bu yana Trekker Lite hakkında yeterince fikir sahibi olacak kadar; yağış, kar ve çamur içeren parkurlarda kullandım.

Türk milletinin kabusu “ıslanmak” konusunda güvenilir olduğunu söyleyebilirim.

Trekker Lite adından da anlaşılacağı gibi aynı kategorideki emsallerine kıyasla daha hafif bir bot. Botun çifti yaklaşık 1200 gram ağırlığında. Bu sayede enerjinizi daha etkin kullanıyor ve böylece daha az yoruluyorsunuz.

Konfor konusunda çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Çarşak bandı olmadığı ve hafif materyaller kullanıldığı için kolay esniyor. Bir numara büyük almış olduğum halde ayaklarımı tam da olması gerektiği gibi sardı.

Araya girip tekrar bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Bizler aynı tarladan çıkma canlılar olmadığımız için, hiç birimizin ayak ölçüleri diğeriyle birebir aynı değil. Bu yüzden benim bu botlarda rahat etmiş olmam, sizin de rahat edeceğiniz anlamına gelmiyor. Ayakkabı tavsiyesi olayı böyle pis bir konu.

Botun tabanında Vibram'ın diğer botlarda da görmeye alışkın olduğumuz klasik, yumuşak formüle edilmiş kauçuk tabanı kullanılmış. Doğada her türlü zeminde iyi tutunan bu taban, şehirde mermer ve fayans üzerinde yürürken dikkatli olmanızı gerektiriyor.

AKU Trekker Lite II GTX
Vibram taban

AKU Trekker Lite II GTX modeli Romanya'da üretilmiş. Dolomite gibi İtalyan markalar çok pahalı olmalarına karşın üretimlerini büyük ölçüde Çin'e kaydırmışlar. Bu açıdan düşünüldüğünde botun Romanya'da üretilmiş olması kalite yönünden daha güven veriyor.

Sonuç

Bu botu kış zirve faaliyetleri hariç, kışın tüm aktivitelerde kullanabilirsiniz. “Zirve hariç” dememin sebebi yumuşak tabanı ve yalıtım konusunda ekstra malzeme kullanılmamış olması.

Trekker Lite yağışlı havalarda yapacağınız hafta sonu faaliyetleri, Likya, St Paul gibi uzun mesafe yürüyüşlerinde de ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Hatta bu tip uzun yürüyüşlerde özellikle bot kullanmayı tercih ediyorsanız, Trekker Lite'ın gördüğüm en iyi nefes alabilen bot olduğunu söyleyebilirim.

Kuru havalarda bot kullanmıyorum. Yürüyüşlerde baton kullandığım ve dikkatli yürüdüğüm için yaklaşım ayakkabısını hem güvenle kullanabiliyorum, hem de büyük rahatlık sağlıyor.

Botu Adrenalin'den (aynı firma N11'de Outdoor Steps adıyla da satış yapıyor) Kasım ayında 595 TL'ye satın aldım. Bugün baktığımda fiyatı daha da düşürüp 529 TL'ye inmişler. Farklı renklere de bakıp kendiniz için uygun beden bulabiliyorsanız satın alın. Zira aynı bot şu an İngiltere'de Türk lirasına göre hesaplandığında 1200 TL'ye satılıyor.

Bu veya diğer marka bot/ayakkabı satın alırken yarım veya bir numara büyük satın almanız gerektiğini önemle hatırlatırım.

 

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 8.5/10
    Malzeme Kalitesi/İşçilik - 8.5/10
  • 5.5/10
    Soğuktan Yalıtım - 5.5/10
  • 9/10
    Nefes Alma - 9/10
  • 7.5/10
    Dayanıklılık - 7.5/10
  • 9/10
    Fiyat/Performans - 9/10
7.9/10

Özet

Ayaklarınıza uyan bedenini bulabiliyorsanız harika bir fiyata satılıyor. Aynı bot yurt dışında 1000-1200 lira civarlarında.

Çok iyi nefes alabilen, dayanıklı, konforlu ve hafif bir yürüyüş botu. Tavsiye ederim.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Aku Trekker Lite II Gtx Yürüyüş Botu İncelemesi” üzerine 7 yorum

  1. Merhaba . Akü trekker pro modeline eşime aldık . Normalde 38 giyiyor fakat 39 numara satışı olmadığı için 38 aldık mecburen . Normalde tam oldu Fakat Outdoor çorapla biraz sıkı oldu . Size sormak istediğim bu kadar kullanım sonrası esneme genişleme oldu mu ? Cevap verirseniz sevinirim teşekkür

    Yanıtla
    • Merhaba. Kesinlikle bollaşmaz, ayakları yara olur. Faaliyet burnundan gelir. Dışarıda giymediyseniz derhal iade edin. 40 numara bile iş görür, neticede bilekten sabitleyip kalın çorap giyeceksiniz.

      Yanıtla
  2. Acaba, Aku TREKKER PRO GTX ile aralarında büyük farklar varmı ve pro modelini de tavsiye edermisiniz,

    Yanıtla
  3. Merhaba
    İnceleme iki yıl önceye ait olsa da bir şey sormak istiyorum.Yürüyüşlerde en çok sıkıntı çektiğim konu ayak bileklerim.Bu botun (LiteIII modelini almayı düşünüyorum) bilek koruma noktasındaki performansı hakkında bir fikir verebilir misiniz?

    Yanıtla
    • Ahmet selam. AKU Trekker Lite III modelini öneririm. Lite II ile aralarında çok büyük bir fark yok. Rahat ve makul fiyatlı botlardır. https://www.outdoorhaber.com/aku-t-lite-3-mavi şu fiyatı kaçırma, şayet 47 bedeni olsaydı ben de bir tane yedek alırdım.

      Tüm botlar ayak bileklerini belli sınırlar dahilinde korur. Bu botun veya diğerlerinin bilek koruma anlamında sunduğu artı bir özellik yok. Ayak bileklerinle ilgili sıkıntı çekiyorsan, 1 – Yürüyüş batonu kullanmalısın 2- Nispeten kolay arazide bot yerine ayakkabı giyerek bileklerini güçlendirmelisin.

      Yanıtla
      • Cevap için çok teşekkür ederim.
        1-Çift baton kullanıyorum
        2-Bilekleri güçlendirecek yaşı geçtik 🙂
        Büyük ihtimal ile alacağım bu botu.

Yorum yapın