Asolo Path GV Ayakkabı İncelemesi

Son 6 yıldır yaklaşım ayakkabılarını benimseyip, yağış ve yağış sonrası koşullar hariç, yürüyüşlerde tamamen ayakkabıya geçmiş durumdayım.

Asolo daha önceden tecrübe ettiğim bir marka değildi. Yürüyüşlerde başkalarının ayaklarında gördüğüm kadarıyla “taş gibi” botlar üreten bu köklü İtalyan markasını denemeye karar verdim.

Maalesef uzaktan ürün sipariş etmek, hele de ürün hakkında hiç kimse yorum yapmamışsa oldukça riskli bir olay. Fotoğrafta görüp az da olsa fikir sahibi olduğumuz bir ürün, kargodan alınca hayal kırıklığı yaşatabiliyor. Malzeme inceleme bölümünü bu yüzden önemsiyorum.

The North Face Verto Plasma bundan 6 yıl önce satın aldığım ilk yaklaşım ayakkabısıydı. Bu ayakkabıyı tabanını dümdüz edene kadar hunharca kullandım. Ardından Vaude Dibona satın alıp 2 yıldır kullanıyorum. Her iki ayakkabıda da Gore-tex veya başka bir su geçirmez membran bulunmuyor. Asolo Path denediğim ilk Gore-tex membranlı yaklaşım ayakkabısı oldu.

Vaude Dibona yaklaşım ayakkabısı
Vaude Dibona 2 yıl önce satın aldığım, en az 1000 km yürüdüğüm, hiçbir su geçirmez astarı bulunmayan, böylece harika nefes alan bir yaklaşım ayakkabısı.

Bu arada bilmeyenler için yaklaşım ayakkabısı nedir, kısaca açıklayayım. Yaklaşım ayakkabıları yürüyüş botlarının özelliklerini taşıyan, hafif, spor ayakkabıların daha dayanıklısı olarak düşünebileceğiniz, aslında kaya tırmanış sporuyla uğraşanların asıl dik parkura ulaşana kadar kolay tırmanışlarda giydikleri, araziye uygun ayakkabılardır. En belirgin özellikleri tabanlarının burun kısımlarının düz olması ve burun (bazı modellerde tamamı) kısımlarını saran çarşak bantlarıdır.

Dost acı söyler deyip doğrudan olaya girmek istiyorum.

Asolo Path son derece şık, kaliteli malzemelerden mamul, rahat, su geçirmez, Gore-tex Surround astarlı, Vibram tabanlı, İtalya üretimi, güzel bir işçilikle ustalıkla birleştirilmiş, ancak yaklaşım/yürüyüş ayakkabısı olamayacak kadar zarif bir ayakkabı.

Asolo Path GV ayakkabı

Dayanıklılık konusuna gelmeden önce, ayakkabının eleştirebileceğim başka bir kusurundan bahsedeyim. Gore-tex Surround astar ciddi biçimde terletiyor. Ayakkabının her iki yanında ağ gibi dokunmuş, güya nefes almasına yardımcı olması için koydukları plastik parçalar süs olmaktan başka işe yaramıyor.

Asolo Path GV

Ağ şeklindeki bu parçalar aynı zamanda ayakkabının en zayıf bölümlerini oluşturuyor. Buralara denk gelecek sivri bir taş parçası malzemeyi delmekle kalmayıp, ayaklarınızı da yaralayabilir.

Eğer mağazada elime alıp incelemiş olsaydım, Asolo Path GV'den kesinlikle uzak dururdum.

Aladağlara gidenleriniz bilir. Maden vadisinden girip Karagöl, Yedigöller yapıp Çelikbuyduran geçidinden aşağı salıyorum kendimi. Vaude Dibona ve TNF Verto Plasma bu güzergahı başarıyla atlattılar. Ancak Asolo Path ile sırf Çelikbuyduran inişini yapsam ayakkabı bildiğiniz ikiye ayrılır. Sanırım Asolo Path en kısa kestiğim inceleme olacak.

Dokunuşu hoş (mikrofiber kumaş kullanılmış), incecik, kadife gibi bir kumaş kullanmışlar. Bir de yukarıda ifade etmeye çalıştığım ağ gibi plastik parçalar eklenince olay yürüyüş/yaklaşım ayakkabısı olmaktan çıkmış.

Ortamlarda şekil yapayım, polar, kot, altına da bunu giyeyim diyecek olursanız, Asolo Path çok şık. Tereddütsüz alın.

Belgrad ormanı, Bolu Abant gibi hafif parkurlarda spor ayakkabı niyetine kullanabilirsiniz. Ancak “sırt çantamı alır, arazide yardırırım” diyorsanız, Vaude Dibona gibi kalın derili, çarşak bantlı ciddi modelleri değerlendirin. Bir de benden tavsiye, ayakkabılarda Gore-tex olan modelleri tercih etmeyin. Amacınız yağmurdan korunmaksa bot kullanın. Ayakkabıda Gore-tex olması hiçbir şey ifade etmiyor. Zira su birikintilerinde ve sağanak yağışta su bilekten içeri giriyor. E öyleyse ayakları terletmeye ne gerek var değil mi..

  • 3/10
    Özellikler - 3/10
  • 8/10
    Malzeme Kalitesi/İşçilik - 8/10
  • 4/10
    Nefes Alma - 4/10
  • 1/10
    Dayanıklılık - 1/10
  • 1/10
    Fiyat Performans - 1/10
3.4/10

Özet

Oldukça şık fakat narin bir ayakkabı. Sportif amaçla alıp dağlarda yürümeyi düşünüyorsanız, çok çabuk paramparça olacaktır.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Asolo Path GV Ayakkabı İncelemesi” üzerine 6 yorum

  1. Çağatay Bey sitenizi ilgiyle ve merakla takip ediyorum Likya yolu vb. bahar/sonbahar giyilebilecek yaklaşım ayakkabısı olarak Scarpa Zen modelini tavsiye edermisiniz ? Yabancı outdoor sitelerinde trekking/hiking ayakabbısı olarak Salomon X Ultra 3 en çok tavsiye edilen ve incelemerde en çok puan alan ayakkabı modeli sizin düşüncelerinizi de öğrenebilirmiyim. Son olarak dağcılık konusunda (yaz dağcılığı max. 3000 mt yapmayı düşünmekteyim) İstanbulda iyi eğitim veren/verebilecek kurum öneriniz olur mu ?

    Yanıtla

Yorum yapın