AKU Tengu Lite GTX Bot İncelemesi

Bugün hafif bot klasmanında İtalyan menşeli AKU markasının Tengu Lite GTX modelini inceledim. Hafif bot arayışlarımda Tengu Lite oldukça dikkatimi çekmişti. Bir kaç deneyimli arkadaşın inceleme yazılarını okuduktan sonra, üreticinin paylaştığı bilgiler doğrultusunda Tengu Lite GTX modelinde karar kıldım.

AKU Tengu Lite GTX hafif bot klasmanına uygun olarak tasarlanmış, tabir edildiği gibi emsallerine kıyasla oldukça hafif bir bot. Botun ayakkabı şeklinde tasarlanmış AKU Tengu Lite Low GTX modeli de bulunuyor.

AKU Tengu Lite GTX Low ayakkabı
İncelemeye konu olan Tengu Lite'ın ayakkabı modeli.

Normal ayakkabılarda 44 numara giyen biri olarak, üreticinin paylaştığı cm tablosu üzerindeki değerlere göre 45 numara büyüklüğünde olanı tercih ettim. Giydiğimde 44,5 numaranın da rahat ve yeterli olabileceğini söyleyebilirim.

AKU Tengu Lite

Botu tarttığımda bir tekininin 684 gram geldiğini gördüm. Bu rakam bot numarasına göre değişiyor. Esasen bot klasmanlarında, B* kategorisinde 45 numara ayakkabıya göre 684 gram gerçekten hafif bir bot.

Özellikler

Aku bu botların taban katmanında ELICA adıyla lanse ettiği bir teknoloji kullanıyor. Bu esasında gerçekten ilgimi çekmiş bir ARGE çalışması. Bunu başarılı bir girişim olarak görüyorum. Özellikle bu nedenden daha üst kategori botlarını başka bir zaman inceleyeceğim.

Taban olarak Vibram Curcuma tercih edilmiş, Curcuma sınıfsal olarak çok iyi hatlara sahip olsa da ıslak kayalık zeminlerde kayma yarattığına dair kullananların yorumlarıyla karşılaştım.

Aku TEngu Lite

Bu yorumda bulunan arkadaşlardan biri tecrübeli tanıdıklarımdan. Bu nedenden söyleneni muteber sayıyorum. Her koşulda ıslak kayalarda kayıyor diye bir şey söz konusu değil, iyi tutunamadığı yönünde yorumlanmış.

AKU Tengu Lite

Vibram Curcuma'nın dişlerinin Vibram AW Integral gibi çok derin olmadığını gözlemledim. Firmanın bu tabanı seçmesinin nedenini, hafif olması açısından karar verdiğini düşünüyorum. Botu geri iade etmeye karar verdiğim için, bizzat deneme fırsatım olmadı.

AKU Tengu Lite

Tasarım

Tengu Lite GTX tasarım bakımından, tasarımcı gözüyle hoşuma gitti. Hatlarını güzel bulduğumu söylemek isterim. Kullanılan malzemelerin sağlamlık konusunda iyi intiba bıraktığını söyleyebilirim.

Bot ile birlikte iki çift bağcık gönderiliyor, biri çok açık gri ve turuncu renkte. Bağcıklar ne yazık ki çok ince ve kısa kullanım sonrasında yavaş yavaş dağılmaya başlayacak gibi duruyor. Kesinlikle daha iyi bağcık seçebilirlerdi.

Detaylar

Botun bazı yerlerde işçiliğini ve malzeme seçimini beğenmedim.

Aku Tengu Lite iç astar
Oranj rengindeki astarın gore-tex astar ile birleştiği yer, özellikle de topuk kısmı zamanla birbirinden ayrılabiliyor.

Yukarıdaki görselde, botun iç bilek havuzunu oluşturan turuncu renkli kumaş ve işçiliğini beğenmedim. Salewa'nın benzer klasmanındaki botlarında da aynı problem var. Seçilen malzeme benim nazarımda iyi değil.

Aşağıdaki görselde sizin de göreceğiniz üzere, bağcıkların bileklerini saran bölgedeki bağcık tutamaçları güzel perçinlenmemiş. Mukavemet arttırıcı iç astar kullanılmış, ancak seçilen malzeme bende sağlam olabileceği konusunda iyi intiba bırakmadı. Bağcık tutamacının da perçinini ve perçinleme işçiliğini beğenmedim.

Perçinler
Perçinler zamanla kumaşı yırtıp delebilir.

Bu fiyat aralığında satılan botlarda, detayları incelediğimizde böyle kötü işçilik ve malzeme seçimi, benim için kabul edilebilir değil. Ama genel olarak botun dış ve taban ana malzemeleri gayet iyi, işçiliği gayet başarılı. Bota bağlamalı krampon takılabiliyor ancak benim görüşüm yüksek karlı bölgeler için uygun değil. Yine de B* kategorisinde olduğunu söylemek mümkün.

Dolayısı ile bu çok hoş tasarıma ve tabanında çok etkileyici ARGE çalışması barındıran botu geri göndermek zorunda kaldım.

Fakat bu gözlemlerim, benim şahsi düşüncelerimdir. Başkalarınca hiç önemsiz bulunacak şeyler olabilir. Bu veya buna benzer ürün arayışlarında olanlar için bir tanıtım olması açısından bunu paylaşmak isterim.

* B: Bozuk zeminler için uygun, orta yükseklikteki irtifalar, uzun turlara uygun.

Meindl firmasının yetmişli yıllarda ortaya çıkardığı Outdoor ayakkabılarını kulanım alanlarına göre bir sınıflandırması mevcuttur. Genel olarak bu tür ürünler sınıflandırılırken, hangi marka olursa olsun bu tablo dikkate alınır.

 

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 4/10
    Malzeme Kalitesi/İşçilik - 4/10
  • 6/10
    Nefes Alma - 6/10
  • 4/10
    Dayanıklılık - 4/10
  • 6/10
    Fiyat Performans - 6/10
5.2/10

Özet

İşçiliğe daha çok dikkat etmiş olsalardı kesinlikle önerebilirdim. Bu haliyle, bende birkaç kullanımdan sonra açılma yapacağı izlenimi oluşturdu.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“AKU Tengu Lite GTX Bot İncelemesi” üzerine 9 yorum

  1. Merhaba
    Aku Conero Gtx için görüşleriniz nedir? Daha çok günlük ve zaman buldukça arazi yürüyüşleri için. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Bu modeli bilmiyorum, ancak AKU fiyatları diğer markalara kıyasla makul seviyelerde. Asolo veya Dolomite gibi markalar tercih edince +1000 lira oynuyor. Ben herhangi bir olumsuzluk yaşayacağınızı düşünmüyorum. 1 veya 1,5 numara büyük satın alın. Bol gelse bile bilekten sabitlersiniz.

      Yanıtla
  2. Çağatay bey fiyat performans oranı açısından makul, 3 mevsim yürüyüş ve hafif tırmanış ayakkabısı önerebilir misiniz acaba

    Yanıtla

Yorum yapın