En İyi Aliexpress Outdoor ve Kamp Malzemeleri

Son yıllarda dövizde gerçekleşen keskin artışlar, 1999 depreminin yaralarını sarmak için geçici olarak getirilip kalıcı hale gelen ÖTV ve haberimiz olmadan; örneğin su geçirmez botlara getirilen ek vergi gibi kalemler yüzünden doğa sporlarında kullanılan malzemelerin fiyatları artık cep yakar hale geldi.

Birçok branşta sıfırdan malzeme dizmek ikinci el otomobil fiyatına dayanmış durumda. İncelediğim malzemelerin büyük çoğunluğunun pahalı malzemelerden oluştuğu, uygun fiyatlı alternatiflere de yer vermem gerektiği konusunda mesajlar aldım. Bunun üzerine ilk olarak ilk Naturehike incelemesini yayınladım. Ardından aynı markanın çift kişilik çadırını kullanmış bir arkadaş ikinci Naturehike incelemesini yazdı. Bugüne kadar Aliexpress'ten onlarca kamp malzemesi aldığım veya alınmasına vesile olduğum için, satın almaya değer, fiyat/performans oranı iyi malzemeleri sizlerle paylaşmaya karar verdim. İncelemeler oldukça sık ziyaret edilince en iyi Naturehike çadırları anlattığım yazıyı birkaç gün önce paylaştım.

Bugünkü yazı kamp malzemeleri listesinde paylaştığım kalemlerle paralel gidecek. Listedeki malzemenin karşılığında Aliexpress'te ürün yoksa bunu belirteceğim.

Sırt Çantası

Sırt çantası hem dağcılıkta hem de sportif kampçılıkta en önemli malzemelerin başında gelir. Aliexpress'ten sırt çantası almanızı kesinlikle önermiyorum. Aslına bakarsanız Deuter, Lowe Alpine, Tatonka, Black Diamond ve TNF gibi az sayıda markanın haricinde sırt çantası almayın. Hiç mi uygun fiyatlı alternatif yok diye soracak olursanız, yalnızca Timberline önerebilirim. Daha da düşmeyin.

Kamp Çadırı

Naturehike markasıyla tanışana kadar Aliexpress'ten çadır almak konusuna sırt çantası kadar olumsuz bakıyordum. 2016 yılının son ayında 1200 lira ödeyerek MSR çadır aldım. 2017 yılına günler kala satın aldığım bu çadır 2012 üretimi çıkınca, bir de çadırdan genel anlamda memnun kalmayınca hırs bastı. Bu arada, arkadaşım Kadir Tunca'ya da tek kişilik çadır arıyorduk. Birlikte Naturehike'a şans vermeye karar verdik. Sipariş ettiğimiz ilk çadır Çin'den 8 günde Kadir abinin kapısına kadar geldi. 270 lira ödeyerek satın aldığımız, hemen ardından benim de sipariş vererek aldığım çadır 1200 liralık çadırdan daha çok hoşuma gitti. 200 gram daha ağırdı fakat neredeyse 1/5 fiyatına satılıyordu. Fiyat/performans ne diye sorsalar Naturehike derim.

İşin trajikomik tarafı, MSR çadır için altlık satın almak istediğinizde kargosuyla Naturehike'dan daha pahalıya geliyor. Naturehike aynı altlığı paketin içinde hediye olarak göndermiş. Öyle ya. 2 metre naylon kumaş neticede.

En çok hoşuma giden 3 çadır modelini aşağıda sıraladım (Aliexpress'teki en uygun fiyatlı ve en güvenilir, ürün satın aldığımız satıcıların linklerini paylaşıyorum)

Tek Kişilik 1.3 kilogram ağırlığında çadır – 79 dolar

naturehike ucuz kamp çadırı

İki Kişilik 1.5 kilogram ağırlığında çadır – 85 dolar

iki kişilik naturehike çadır

Üç kişilik 1,8 kilogram ağırlığında çadır – 101 dolar (linkteki sarı renkli çadırın fiyatı)

üç kişilik naturehike çadır

Şişme Mat

800 liranın üstünde rakama satılan Thermarest NeoAir All Season gibi bir performans beklemeyecekseniz, daha düşük R değerine sahip, neredeyse aynı ağırlık ve paket boyutuna sahip Naturehike şişme matlarını denemenizi öneririm.

Aşağıdaki Naturehike şişme mat kargo dahil 59 dolara (yaklaşık 220 lira) mal oluyor. NeoAir All Season matın neredeyse birebir kopyası. Taşıma çantasından tutun da tıpa sistemine kadar kopyalamışlar. Konfor anlamında aralarında bir fark olmasa da, R değeri (ısı kaybına direnç) Naturehike'da elbette daha düşük olacaktır. Kar-buz üzerinde kullanmayacaksanız çok da problem olmayacağına emin olabilirsiniz.

Kendiliğinden şişen matları almanızı hiç önermiyorum. Bunlar hem ağır hem de hacimli olup sırt çantasında çok fazla yer kaplıyorlar. Hangi tip matı seçmeniz gerektiği ile alakalı kamp matı çeşitleri yazımızdan faydalanabilirsiniz.Naturehike şişme mat

Şişme Yastık

Avustralyalı Sea to Summit markasının Aeros Ultralight yastığını kullanıyorum. Paket boyutu avucumun yarısı kadar bile değil. Ağırlığı da yalnızca 60 gram. Konforunu anlatamam. Tüm malzemelerim arasında en sevdiğim malzeme yastığım. Naturehike bunu da kopyalamış 🙂 Aşağıdaki bağlantıdan inceleyip satın alabilirsiniz.

naturehike şişme yastık

Uyku Tulumu

Henüz Aliexpress'ten alınma hiçbir uyku tulumu test etme fırsatım olmadı. Özellikle kış kampçılığı için yurt içindeki mağazalardan bilinen, en azından belli standartlara uygun üretildiği konusunda şüphe bulunmayan markaların ürünlerini tercih etmenizi öneririm. Eğer paylaşmaya değer bir Aliexpress tulumuyla karşılaşırsam bu yazıyı güncelleyeceğimden emin olabilirsiniz.

Kafa Feneri

Aliexpress'ten Fenix dışında bir markayı almanızı kesinlikle önermiyorum. Aydınlatma işini ciddiye alan, diğer çöp firmaların arasından sıyrılan tek Çinli firma Fenix.

Aşağıda önerdiğim Fenix HL26R 450 lümen aydınlatma gücünde ve fiyatı 39 dolar (kargo dahil 145 lira). Aynı aydınlatma gücünü Petzl marka bir fener alarak elde etmeye kalktığınızda 700 lira üzeri rakamları gözden çıkarmalısınız. Aliexpress'te HL26R'nin iki kat gücünde olduğu iddia edilen ve yarı fiyatına fenerler de var. Alırsanız elinizde kalır, uyarmadı demeyin.

Aşağıdaki görsele tıklayarak Fenix çeşitlerinin tümünü görebilir veya arama kutusunda HL26R yazarak tavsiye ettiğim modeli satın alabilirsiniz.

fenix kafa feneri

https://www.youtube.com/watch?v=zXZtN7OU2qM

Kamp Mutfağı Malzemeleri

Aliexpress'te kampçılıkla alakalı belki de en çok çeşide sahip kategori kamp mutfağı malzemeleri. O kadar çok çeşit ürün var ki, her birini incelemek elbette mümkün değil. Çok düşeş ve fiyatına göre üstün malzemeler olsa bile, bir o kadar da çöp malzemeye rastlamak mümkün. Eğer düşük bütçeyle ocak, tencere, tabak, bardak gibi aksesuarları almak istiyorsanız aşağıdaki malzemeleri gönül rahatlığıyla kullanabileceğinizi söyleyebilirim.

Kamp Ocağı

Kamp ocakları yazısında da önerdiğim gibi; vidalı kartuşlarla uyumlu ocaklar en basit ve randımanlı seçim olacaktır. Aşağıdaki ocak yaklaşık 5 dolar civarına (19 TL) kapınıza kadar geliyor. Üstünde çakmağı da var, ancak bu çakmak birkaç kullanımdan sonra genelde bozuluyor. Çakmağın bozulması ocağın çalışmasına engel değil. 1000 liraya yakın fiyata satılan Jetboil ocaklardaki çakmaklar da bozuluyor. En iyisi, yanınıza çakmak almayı unutmadıkça bu özelliğini kullanmayın. Acil bir durum olunca kullanmak için çalışır halde dursun.

aliexpress ocak

aşağıdaki model ise yaklaşık 12 dolar. Yukarıdaki modele kıyasla daha ağır tencere, çaydanlık taşıyabilir. Kendime alacak olsam aşağıdaki modeli tercih ederdim. Aynı ocak, üzerine Robens etiketi yapıştırılıp 100 liraya satılıyor. 40 liraya 10-15 günde kapınıza gelen bu ocağı alın, 60 lirayı başka ihtiyacınıza harcarsınız.

apg ocak

Tencere

Beni dinleyin, kamplarda asla çelik tencere kullanmayın ağır ve hacimli olurlar. Bir uyarı da yapışmayı önleyen teflon benzeri kaplamaya sahip olmayan tencereler için yapacağım. Bu tencerelere yemek yapışır, dağ başında sınırlı suyunuzla bunları temizlemek işkence halini alır.

Aşağıda önereceğim tencere tava seti alüminyum malzemeden üretilmiş. Ufacık, çantada yer kaplamayan boyutlara sahip. Yaklaşık 1 litre kapasiteli bu tencere seti ile iki kişiyi doyuracak kadar yemek pişirebilirsiniz. Tencere ve tavanın iç yüzeyleri kaplamalı olduğu için yemek yapışma ve buna bağlı temizleme derdi yok. Yalnızca plastik veya tahta kaşıkla kullanmaya dikkat edin. Benim kullandığım Primus Litech Kettle 140 liraya satılıyor. Aşağıdaki tencere seti kargo dahil 35 liraya mal oluyor. Her ikisinden de kullanıyorum ve aralarında hiçbir fark olmadığını, hatta Aliexpress'ten aldığım seti kullanmaktan daha çok hoşlandığımı bilmenizi isterim.

aliexpress kamp tenceresi

Çatal kaşık ve bıçak

Metal kaşık çatal kullanmanızı önermiyorum. Teflon tavalardaki kaplamaların zarar görmesine, alüminyum tencerelerin üzerinden metal partiküllerinin kopup dolaşım sisteminize girmesine neden oluyorlar. Isıya dayanıklı plastikten mamul, bir tarafı kaşık diğer tarafı çatal ve bıçak olarak kullanılan setlerden almanızı öneririm. 6 adedi 1 küsür dolara satılıyor.

aliexpress çift taraflı çatal kaşık bıçak

Katlanır Bardak

Kullanmadığınızda katlayabilir, böylece çantanızın ufak bir gözünde yer kaplamadan taşıyabilirsiniz. 200 ml sıvı kapasitesi çay, kahve için yeterli. Metal olmadığı için elinizi, ağzınızı da yakmaz.

katlanır bardak

Katlanır Tabak

Bunu da kullanmadığınız zamanlarda katlayabilirsiniz. Çantanızda standart bir kamp tabağının 1/4'ü kadar yer kaplayacaktır. Ayrıca ağız kısmı sert plastikten mamul olduğu için yemeği üzerinize dökme riski de yok. Aslında kedi köpek maması tabağı olarak düşünülmüş fakat kamp için ideal.

katlanır kamp tabağı

Çaydanlık

Aşağıdaki alüminyum çaydanlık 0.8 litre kapasitesine sahip olmakla beraber, kapağında ve kulpunda plastik kaplama mevcut. Böylece sıcakken kolayca tutabilirsiniz. Beraberinde süzgeç de hediye olarak geldiği için poşet çaya mahkum kalmıyorsunuz. 0.8 litreden daha geniş kapasiteli çaydanlıklar hem çantada fazla yer kaplıyor, hem de ağır oluyorlar. Ayrıca kapasite düşük olunca, daha az yakıt tüketerek daha hızlı su kaynatabiliyorsunuz.

kamp çaydanlığı

Sonuç

Her şeyin en iyisinden almanızı isterim. Ancak öğrencisinizdir, aile geçindiriyorsunuzdur, uygun fiyatlı malzemelere yönelmek için kendinize göre sebepleriniz vardır. Bu bakımdan uygun fiyatlı alternatifleri görmenizi, değerlendirmenizi istedim. Yukarıda içime sinmeyen, daha doğrusu denemediğim tek malzeme katlanır bardak. Bunun haricinde tüm malzemeleri şahsen kullanmışlığım var. Çadır, tencere, kaşık, ocak, çaydanlık malzeme rafında duruyor ve severek kullanıyorum. Diğer malzemeler de arkadaşlarıma alıp incelediğim ürünler. Sormak istediğiniz bir şey olursa, lütfen aşağıda yorum bölümünde düşüncelerinizi ve sorularınızı paylaşın.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“En İyi Aliexpress Outdoor ve Kamp Malzemeleri” üzerine 42 yorum

  1. Merhaba katlanabilir bardak sert plastik mi silikon mu? Sıcak kahve ve çaya karşı zararlı değil mi?

    Yanıtla
  2. Merhabalar. Sizden Nathrehike markasının sattığı akordiyon mat ile Therm-a-rest RidgeRest köpük matın arasındaki farkları ya da kişisel görüşlerinizi isteyeceğim. Therm-a-rest sizin önerdiğiniz bir marka ve fiyatı Naturhike matına göre daha ucuz.

    Yanıtla
      • Teşekkür ederim yanıtınız için,bir de şöyle ufak bir detay var.Benim attığım ürün sizin listenizde yer alan üründen 20 dolar daha ucuz olduğu için onu gözüme kestirmiştim.dolar çok yükseldiği için 20 dolar bile büyük fark yaratıyor.sizin attığınız üründen çok farkı var mıdır ya da bu ürünü de deneyimleme fırsatınız oldu mu acaba ? şimdiden teşekkürler bilgilendirmeleriniz için.

  3. 2 kişiyiz kamp süresi isteğimize bağlı mevsim olarak yaz hariç diğer mevsimler. loap garve 2 kişilik çadırın siparişini verdik n11 den 450 lira . Aliekspreste naturehike marka çadırın 3 kişilik p serisi şu en ucuz olanlar 300 lira civarı çadırları gördüm sizce hangisi?

    Yanıtla
    • Loap 2 kişilik olmasına karşın neredeyse 3 kilogram ağırlığında.. hangisi hafifse onu tercih edin. Bir de Loap yaz aylarında sauna gibi olur. Naturehike’lar daha havadar. Bunu da gözardı etmeyin.

      Yanıtla
  4. Yazınıza istinaden naturehike şişirme matını çinden aldım ve gece – 5 derece altında kullanma imkanı buldum. Altında klasik 20 liralık mat ile yerden gelen soğuğu yüzde 80 oranında kesti, rahat bir uyku çektim. Fiyat/performans olarak memnun kaldım. Yazınız için teşekkürler.

    Yanıtla
  5. Yapışmaz kaplamalı ürünlerde çok ucuza kaçılmaması gerektiğini düşünüyorum.direk odun ateşine maruz kalacakları için öyle alelade ucuz markalar kullanmanın sağlık açısından uygun olmayacağını düşünüyorum.Aynı şey plastik kaplar için de geçerli.

    Yanıtla
    • eğer sportif kampçılık yapıyorsanız malzemeleri ateşte değil de lpg kartuşlarıyla veya benzin ocağıyla kullanın. yapılan keyif kampçılığıysa pazardan 10 liralık alüminyum tencere alın gitsin.

      Yanıtla

Yorum yapın