The North Face Green Kazoo Uyku Tulumu İncelemesi

Geçtiğimiz yılın sonbahar aylarında eski tulumum The North Face Superlight’ı İzmir’den bir arkadaşa sattım. Niyetim malzeme yenilemek ve böylece Outdoor Haber’de inceleyecek güncel bir kışlık uyku tulumu tedarik etmekti. Siteye destek olan iki arkadaşa geçtiğimiz aylarda incelemesini yayınladığım Gold Kazoo ve bugün inceleyeceğim Green Kazoo uyku tulumlarını, ayrıca çeşitli kamp malzemeleri satın aldırdım. Böylece elimde yaz boyunca peyderpey inceleyeceğim bir sürü malzeme birikti.

Yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi, The North Face Green Kazoo uyku tulumunu ihtiyacım olduğu için satın almadım. Hem eskimiş tulumu yenilemek, hem de üretimden kalkmamış bir tulumu güncel haliyle sizlere tanıtmak istedim. Green Kazoo, özellikleri ve sağladığı yalıtım anlamıyla eski Superlight tulumun neredeyse birebir aynısı.

The North Face Superlight eksi 20 santigrat dereceye kadar içinde rahatça uyku çekebildiğim, hafif olmasının yanı sıra, oldukça sıkıştırılabilir ve böylece sırt çantasında az yer kaplayan bir tulumdu. Eksi 20 santigrat derece, Türkiye şartlarında neredeyse tüm kış dağcılık ihtiyaçlarına cevap verebilen bir yalıtım değeri. 

The North Face Superlight uyku tulumu
Eski tulumum TNF Superlight

Aslına bakarsanız bu kez farklı bir marka denemek istedim, ancak kaz tüyü dolgulu tulumlarda fiyat/performans bakımından The North Face'in pek fazla bir alternatifi yok. Yaptığım araştırmada “100 gram hafif, 2-3 derece daha iyi yalıtım değeri olsun” istediğimde, fiyatların bir anda ikiye katlandığını gördüm. Fiyat ve özellik bakımından Green Kazoo'ya alternatif olarak gösterebileceğim tek tulum Marmot'un Never Summer modeli, ancak bu tulumla ilgili dar kalıba sahip olduğu ve fermuarı açıp kaparken sıkça takıldığı yönündeki yorumları okuduktan sonra, dönüp dolaşıp gene The North Face'de karar kıldım.

Teknik özellikler

Green Kazoo regular boy (183 cm.) modeli 1513 gram ağırlığında. Bu ağırlığın 793 gramı 700 fill kaz tüyü dolguya ait. Dış kabukta 20 denye ripstop naylon, iç yüzeyde ise 20 denye naylon tafta kumaş kullanılmış. Fermuar oldukça kalın, YKK marka. 

Green Kazoo ısı değerleri

Eksi 18 santigrat dereceye kadar konforlu bir gece vadeden tulumun EN 13537 standardına göre test değerleri şu şekilde: eksi 10 santigrat derece yüksek konfor, eksi 17 santigrat derece konfor limiti, eksi 39 santigrat derece extreme. 

Yalıtım özellikleri

Dolgu malzemesi olarak kullanılan 700 fill değerindeki kaz tüyleri ve tulumun dış kumaşı hidrofobik işleme tabi tutulmuş. Bu kimyasal işlem sayesinde dış kumaşa temas eden su damlacıkları genellikle kayıp akıyor. Dolgu malzemesindeki hidrofobik işlem sayesinde kaz tüyleri vücudumuzdan yayılan ter buharından daha az etkileniyor. Tulumun su geçirmez olmadığını hatırlatırım.

The North Face Green Kazoo

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci nedeniyle, tulumu kış şartlarında yalnızca 2500 metrede test edebildim. Eksi 19 santigrat derece ısıda ince bir içlikle rahatlıkla uyuduğumu söyleyebilirim. Zaten gerek kumaş, gerekse dolgu malzemesi özellikleri bakımından eski Superlight tulum ile neredeyse birebir aynı. Tulumu görmeden içine girmiş olsam, Superlight içinde uyuduğumu zannedebilirdim.

Hem çene, hem de ense bölümünde kalın pat kullanılmış. Bu sayede kafa bölümünden ısı kaybı en az seviyeye indirilmiş. Fermuar boyunca kullanılan pat oldukça dolgulu. Bu sayede fermuar bölümünden yaşayabilecek ısı kaybı önlenmiş. 

The North Face Green Kazoo

Tulumun alt kısmında, sırt ve popo bölümlerinde kullanılan ince sentetik tabaka yalıtıma katkıda bulunup, konvektif ısı kaybını azaltıyor. 

Ayak bölümünde eksi modellere kıyasla daha fazla dolgu kullanılmış. 

Konfor ve özellikler

Geniş kalıplı biri olmama rağmen tulumda oldukça rahat ettim. Çok dar kalıplı bir tulum olmadığını, bu sayede tulumun içinde çeşitli esneme hareketleri yapabileceğinizi, iki büklüm olmadan sağa sola dönebileceğinizi söyleyebilirim.

The North Face Green Kazoo

Fermuar boyunca kullanılan dolgulu pat sayesinde fermuarı hiçbir şekilde hissetmiyorsunuz. Ense ve çene bölümünde ısı kaybını engellemek için kullanılmış patlar rahatsızlık vermiyor. 

The North Face Green Kazoo

İç astarda kullanılan tafta kumaş ciltle uyum içinde. Eğer tulumu kirlenmeye bağlı olarak sık yıkamak istemiyorsanız, yurt dışından Sea to Summit markasının çok hafif kılıflarından (yaklaşık 230 gr.) edinebilir, tulumun iç astarının temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. 

Tulumun konfor bakımından eleştirebileceğim bir tarafı yok. Tüy kaçırma konusunda konuşmak için henüz erken. İlerleyen aylarda, şayet önümüzdeki kış döneminde sokağa çıkma yasağı uygulamazlarsa bu konudaki gelişmeleri yazarım.

The North Face Green Kazoo

The North Face uyku tulumlarında standart aksesuar olan fermuar ucundaki plastik aparat gece karanlığında parlıyor. Green Kazoo'da fermuarlı ufak bir cep mevcut. Fermuar çift yönlü açılabiliyor. Tulumla birlikte sıkıştırma ve saklama torbası geliyor. Sıkıştırma torbası eski modellerin aksine oldukça kaliteli ve pratik.

The North Face Green Kazoo

Ağırlık ve sıkıştırma özellikleri

Kaz tüyü dolgulardaki ağırlık/yalıtım oranı tüyler ufaldıkça artıyor. Green Kazoo'da 700 fill kaz tüyü dolgu kullanılmış. Sunduğu yalıtım değerleri göz önüne alındığında, bunları elde etmek için çok iyi bir ağırlık tutturmuşlar. Yaklaşık 150-200 gram daha hafif olup, aynı yalıtım özelliklerini sunan tulumlar yok mu? var, ancak 850-900 fill kaz tüyü dolgu kullanılan bu tulumların fiyatları Green Kazoo'nun neredeyse iki katı. 

The Nort Face Gold ve Green Kazoo
Solda serinin en hafifi Gold Kazoo. İncelemesi sitede.

1513 gram ağırlık, nispeten makul bir fiyata satın alınabilecek, eksi 20 santigrat ısıya kadar rahatlıkla idare edebilecek bir tulum için oldukça iyi bir değer. Benzer yalıtım özelliklerine sahip sentetik tulumlar yaklaşık 2300-2500 gram ağırlığında ve çantada çok fazla yer kaplıyorlar. 

Sıkıştırma konusunda eleştirebileceğim bir şey yok. Güya kaz tüyü dolguların bulunduğu kesecikleri öyle bir tasarlamışlar ki, tulumu sıkıştırma torbasından çıkarınca çok çabuk kabarıyormuş. Eski tulumumla kıyasladığımda bir fark göremedim.

sıkıştırma torbası

Eski Superlight tulumumla birlikte gelen sıkıştırma torbasından hiç hoşlanmazdım. Green Kazoo ile gelen sıkıştırma torbası silindir şeklinde ve kapaklı. Tulumu perlonlar yardımıyla sıkıştırıp çantaya yerleştiriyorsunuz. Silindir şeklinde olduğu için çantada çok fazla yer kaplamıyor. Superlight ile gelen torba üçgen şeklinde ve çok şekilsizdi. 

Kullanım alanları

Green Kazoo'yu sıfır santigrat derece altındaki etkinliklerde kullanabilirsiniz. Kışın yaylalarda, zirve faaliyetleri için kamp kurduğunuz 2000-3500 metre aralığında, eksi 20 santigrat dereceye kadar sorunsuz bir şekilde barınmanızı sağlayacaktır. 

Sıfır santigrat dereceye kadar ısılar için daha hafif bir tulum edinmenizi öneririm. Böylece tek bir tulumun üstüne düşüp eskitmeyecek, ayrıca fazladan ağırlık taşımamış olacaksınız. 

Sea to summit

Green Kazoo ve diğer tulumlarınızın yalıtım değerlerini birkaç derece daha iyileştirmek istiyorsanız, Sea to Summit'in Thermolite Reactor veya Thermolite Reactor Extreme uyku tulumu astarını satın alabilirsiniz. Bu sayede tulumunuzun iç kumaşı temiz kaldığı gibi 3-4 derece daha düşük ısıda (Sea to Summit'e göre Reactor 8 derece / Reactor Extreme 14 derece) daha konforlu bir gece geçirebilir, tulumun limitlerini arttırabilirsiniz.

Özet olarak, Green Kazoo'nun Türkiye şartlarında neredeyse tüm kış dağcılık faaliyetleri için yeterli olacağını düşünüyorum.

  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 9/10
    Özellikler - 9/10
  • 8/10
    Yalıtım - 8/10
  • 7/10
    Fiyat/Performans - 7/10
8/10

Özet

Sırt çantanızda sentetik tulumlara kıyasla daha az yer kaplayan, daha hafif bir uyku tulumu arayışındaysanız, Türkiye dağlarındaki kışlık tulum ihtiyacınızı karşılayabilecek rakipsiz bir tulum olduğunu söyleyebilirim. 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“The North Face Green Kazoo Uyku Tulumu İncelemesi” üzerine 6 yorum

  1. Teşekkür ederim, 150 Euro üzeri çok sıkıntı oluyor ve genelde tarekse düşüyor. O da çok uzun sürüyor. Marmotla aralarında çok büyük fark yok gibi duruyor, o stresle uğraşılmaz 🙂

    Yanıtla
  2. Merhaba,

    Türkiye’de boy olarak hep regular var green kazoo modelinde, anladığım kadarıyla long olan gelmiyor. Benimde boyum 190cm. Sizce regular olur mu ürünü kullanan biri olarak fikrinizi almak istedim. Aksi halde Marmot Never Summer alacağım.

    Yanıtla
    • Selam. Regular boy almayın, sığsanız bile esneyemezsiniz, sürekli dizler kırık halde uyumak zorunda kalırsınız. Yurt dışından alın diyeceğim, fakat 150 euro üstü alımlarda gümrük müşaviri tutmak, antrepo ücreti, müşavir ücreti, gümrük vergisi + ötv + ek gümrük vergisi ödemeniz gerekli, üç kat fiyata mal olur. Bir tanıdığa getirtme imkanı yoksa, long olan marmot alın.

      Yanıtla

Yorum yapın