The North Face Gold Kazoo Uyku Tulumu İncelemesi

Uzun süredir 1 kilonun altında, hafif ve sıkıştırılabilir bir uyku tulumu satın almak istiyordum, ancak yüksek maliyetler yüzünden sürekli erteleyip durdum. Sağolsunlar, siteye destek olan birkaç arkadaş var. Onların sayesinde nihayet bu planı gerçekleştirdim. Hatta verdikleri destek sırf bu tulumla da kalmadı, aynı markanın Green Kazoo modelini de elde etmiş bulundum. Onu da yakında inceleriz.

Bütçe konusundaki sıkıntıları aşınca, ilkbahar ve yaz aylarında yüksek irtifada kullanmanın yanı sıra, erken sonbahar ve geç kış aylarında da ihtiyacıma cevap verecek bir uyku tulumu arayışına girdim. Araştırmalarım sonucunda Gold Kazoo modelinde karar kıldım. The North Face Gold Kazoo beklentilerimin bir kısmına cevap verdi, ancak bazı konularda sınıfta kaldı.

İhtiyaçlar nelerdi?

Öncelikle bir ağırlık sınırı belirledim. Ilık havalarda 1,5 kilogram ağırlığındaki kışlık uyku tulumunu boşuna yanımda gezdirmek istemiyordum. Kullandığım kışlık tulum eksi 20 santigrat derecede bile içinde sıcaktan bunalttığı için, hem tulumu, hem de boşuna ağırlık taşıyan sırtımı rahatlatmak istedim. Nispeten ılık havalarda kullanmak amacıyla satın alacağım yeni tulum 800 gramın altında olmalıydı.

Hafif olmasının yanı sıra, satın alacağım yeni tulumun sıkıştırılabilir olması da önemliydi. Sırt çantamda fazla yer kaplamasını da istemiyordum.

Belirlediğim en son kriter yalıtımla ilgiliydi. Net bir şekilde ifade edecek olursam, satın alacağım tulumun artı 10 santigrat derece ile sıfır santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda iyi bir uyku çekmemi sağlamasını istedim.

Maliyet

Belirlediğim kriterleri yalnızca kaz tüyü dolgulu uyku tulumları karşılıyordu. Bu da araştırırken kıyaslama yapabileceğim seçenekleri azalttı. Yaklaşık 10 farklı seçenek arasında Gold Kazoo uygun fiyatıyla hemen dikkatimi çekti.

Bir üst seviye, örneğin 100 gram daha hafif veya 3 derece daha iyi yalıtım sağlayan tulumlarda fiyat bir anda iki misli pahalandığı için değerlendirmedim. Gold Kazoo'yu Euro kuru 6.30 TL civarındayken yaklaşık 165 Euro'ya mal ettim.

Özellikler

Gold Kazoo 1 santigrat derece konfor, eksi 5 santigrat derece limit ve eksi 21 santigrat derece extreme değerlerine sahip bir tulum. Bu değerleri hangi ölçüde karşıladığından birazdan bahsedeceğim.

The North Face Gold Kazoo ısı değerleri

Satın aldığım regular boyu 790 gram ağırlığında. Dış kabukta 20 denye naylon ripstop, iç astarda 20 denye naylon kumaş kullanılmış. Dış kumaş oldukça narin bir izlenim veriyor. Tulumun genel ağırlığını düşük tutmak için oldukça ince bir kumaş kullanmışlar. İnce olmasına rağmen, yırtılma mukavemetinin yüksek olduğunu söyleyebilirim. İç astarda kullanılan kumaş ciltle uyum içinde. Dış kabuk kumaşı kimyasal işlemden geçirilip su iticilik özelliği kazandırılmış. Bu özelliğin zamanla azaldığını, kullanım sıklığına bağlı olarak, belli aralıklarla Nikwax gibi çözümlerle tekrar bu özelliği kazandırmak gerektiğini hatırlatırım.

kumaş

Dolgu malzemesi olarak kullanılan kaz tüyü 700 fill değerinde. Üretici web sitesinde yazdığına göre, kaz tüyleri hidrofobik işlemden geçirilip su iticilik özelliği kazandırılmış. Kaz tüylerini silindir şeklindeki keselere doldurmuşlar. Bu keselerin 6 aylık bir kullanım boyunca tüy kaçırmadığını söyleyebilirim.

Boydan boya açılabilir fermuarlar YKK marka. Çift yönlü açılıp kapanan fermuar sorunsuz çalışıyor. Fermuardan ısı kaybı olmaması için eklenmiş kaz tüyü dolgulu pat fermuarın çalışmasını engellemiyor. Fermuarın ucundaki plastik aparat çekmeyi kolaylaştırdığı gibi, karanlıkta parlıyor.

fermuar

Yalıtım Özellikleri

3 mevsim olarak nitelendirebileceğim bu tulumu ilk kez sonbahar aylarında kullandım, ancak üreticinin belirtmiş olduğu ısı değerleri, tulumu kış aylarında da kullanmak için cesaretlendirdi.

Şubat ayının ilk haftasında çıktığım Likya yolu yürüyüşünde, yaklaşık 800 metre irtifada, tulumun içinde don atlet biçimde üşüdüğümü söyleyebilirim. Hava sıcaklığı büyük ihtimalle 1 veya sıfır dereceydi. Isının daha düşük olduğunu zannetmiyorum, çünkü çadırın dışında bıraktığım su şişelerinde kristallenme olmadı. Ertesi gün daha alçak bir irtifada, yaklaşık 300 metrede üşümedim, fakat içinde çok fazla ısındığımı söyleyemem.

kaz tüyü dolgu

Tulumun üst bölümünde şöyle bir sorun var. Yukarıdaki görsele dikkat edecek olursanız, açık sarı renkli yerlerde hiç kaz tüyü yok. 700 fill değerindeki kaz tüyü dolgu oldukça ince ve hafif (bu iyi bir şey), ancak üst bölümde o kadar az kullanılmış ki (sırt bölümünde böyle bir sorun yok), kaz tüyleri keseciklerin içinde homojen biçimde dağılmıyor. Tulumun üst bölümünü açıp kapayınca bile kaz tüyleri hemen kesececiklerin altında birikiyor. Böylece keselerin üst tarafında yalıtım sağlayacak hiç kaz tüyü kalmıyor. Sıfır santigrat derece ısıda dikkat ettim, dışarıyla aramda sadece iki kat 20 denye kumaş kalmış. Elimle vurarak tüyleri dağıtmaya çalıştım, fakat çok başarılı olamadım.

İlerleyen günlerde de, ortalama 500 metre irtifada (Şubat ayında) “oh fırın gibi oldu” diyebileceğim bir sıcaklığa ulaşamadım. Üretici konfor derecesini 1 santigrat derece olarak belirlemiş, ancak bunun kışlık bir içlik giymek suretiyle mümkün olduğunu söyleyebilirim. Tuluma benim gibi don alet girmekten hoşlanıyorsanız, 5 santigrat derecenin altında rahat edeceğinizi düşünmüyorum.

Gold kazoo arka sırt bölümü
Yukarıda bahsettiğim, tüylerin homojen dağılmama sorunu sırt bölümünde yaşanmıyor. Burada oldukça fazla miktarda kaz tüyü kullanılmış.

Etikette yazan eksi 21 santigrat dereceye güvenip de bu tulumla kışın dağa, yaylaya giderseniz, büyük ihtimalle helvanızı yeriz.

Mart 15'ten sonra Likya yolu, St Paul yolu gibi parkurlarda rahatlıkla kullanılabilir. İçlik bulundurmak koşuluyla, Mayıs ayından itibaren yüksek irtifadaki (1500 mt. +) yaylalarda, Haziran ayından itibaren de ısının sıfır derecenin altına inmediği Uludağ gibi dağlarda kullanabilirsiniz. Daha da açık ifade edeyim, 5 santigrat dereceye kadar don atlet, eksi 2 santigrat dereceye kadar da içlikle kullanılabilir.

Konfor

Tulum biraz dar bir kesime sahip. Bu tip hafif tulumların hemen hepsinde aynı durum söz konusu. Tulumu %20 genişletmeye kalksalar, bu da ağırlığın %20 artacağı anlamına geliyor.

İç astarda kullanılan kumaş The North Face tulumların diğer modellerinde olduğu gibi ciltle uyumlu ve hiçbir rahatsızlık vermiyor. Tulumda fermuar bölümünde kullanılan pat kaz tüyü dolgulu olduğu için hem yalıtımı sağlıyor, hem de cildin fermuara değmesine mani oluyor.

Gold Kazoo iç kumaş

Kafa bölümünde de yalıtım ve konfor açısından bir sıkıntı yok. Tek bir büzgü ile bu bölümü sıkıp bollaştırabiliyorsunuz.

Kullanım alanları

Konforlu bir gece geçirmek için 5 santigrat dereceyle sınırlı olmak koşuluyla kamplı yürüyüşlerde, taşıma kapasitesinin sınırlı olduğu bisiklet ve motosiklet turlarında kullanabilirsiniz. Özellikle hacim anlamında kısıtlı alan sunan bisiklet heybelerinde çok az yer kapladığını söyleyebilirim. İyi bir sıkıştırma torbası ile sıkıştırdığınıza 1 litrelik pet şişe kadar yer kaplıyor. Zaten bu tulumun en büyük olayı hafif ve düşük paket hacmine sahip olması. Birazdan geleceğim, eğer ağırlık ve paket hacmi konusunda biraz daha esnek olabilirseniz, önereceğim farklı bir tulum var.

Sonuç

Eğer genel maksatlı bir tulum arayışındaysanız, Gold Kazoo soğuk havalardaki ihtiyaçlarınıza cevap vermeyecektir. Benim gibi kışlık bir tulumunuz varsa, tek bir tulumun üstüne düşmek istemiyorsanız veya nispeten ılık havalarda daha hafif ve düşük hacimli bir tulum arayışındaysanız Gold Kazoo'yu değerlendirebilirsiniz.

The North Face'in Gold Kazoo (790 gram), Blue Kazoo (1150 gram) ve Green Kazoo (1500 gram) olarak isimlendirilmiş üç farklı Kazoo modeli bulunuyor. Eğer aradaki 360 gram ağırlık farkı sizin için pek bir anlam ifade etmiyorsa, Blue Kazoo modelini tercih edin. Blue Kazoo eksi üç santigrat dereceye kadar konfor vadediyor.

The north face gold kazoo tulum

Pek çoğunuz “Blue Kazoo almışken üç kuruş daha verip Green Kazoo alayım” diye düşünebilir. Green Kazoo ılık havalarda içinde havale geçireceğiniz kadar sıcak tutacaktır. Eğer maddi olarak imkanınız varsa, bir tane kışlık, bir tane de 3 mevsim tulum kullanmanızı öneririm.

Bir uyarı da Türkiye'de satılan Kazoo tulumlarla alakalı yapayım. N11 gibi platformlarda yeni seri fotoğrafları kullanmalarına karşın 2016 üretimi tulum (eski seri) sattıklarını fark ettim. Eğer Türkiye'den satın alacaksanız mutlaka durumu netleştirin. Eski seri Gold Kazoo'larda kırmızı, yeni serilerde gri renk ağırlıkta.

  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 6.5/10
    Özellikler - 6.5/10
  • 5/10
    Yalıtım - 5/10
  • 4/10
    Fiyat/Performans - 4/10
5.9/10

Özet

Ilık havalarda kullanabileceğiniz hafif bir tulum arayışındaysanız, Gold Kazoo tam size göre. 5 santigrat derece ısıya kadar içinde don atlet yatabilirsiniz. Bu fiyata ağırlık/hacim/yalıtım oranı daha iyi başka bir tulum bulamadım. Eğer ihtiyaçlarınız tulumun anlattığım özellikleri ile uyuşuyorsa satın alın. Biraz daha geniş aralıkta kullanabileceğiniz bir tulum arayışındaysanız, aynı markanın Blue Kazoo modelini değerlendirebilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın