Magellan Triton 1500 / 2000 El Tipi GPS inceleme

Her iki cihazı da kullandım. Bu nedenle yazıya Triton 1500 ve Triton 2000 arasındaki farkların Triton 2000’de bulunan 2 mega piksel kamera, elektronik pusula ve barometre olduğunu belirterek başlamak istiyorum. En başta farklardan bahsederek, yazının diğer bölümlerini ortak özelliklere ayırarak daha iyi toparlarım diye düşünüyorum.

Triton 2000'de yer alan kamera eski Nokia marka telefonların çekim kalitesinden daha iyi bir sonuç vadetmiyor. Resimlere konum bilgisi ekleme özelliğine sahip (Geo-Tagging) olan kameradan çok fazla bir şey beklemeyin.

Magellan Triton 2000'de yer alan elektronik pusula sabit durduğunuzda hangi istikamete yönünüzün dönük olduğunu gösteriyor. Her pil değişiminde pusulanın kalibre edilmesi gerekliliğinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Triton 2000'de yer alan barometre özelliği yükseklik tahminini daha az hata ile yapılmasını sağlıyor. Pusula ile aynı şekilde; her pil değişiminde altimetre değerlerini de kalibre etmek gerekiyor. Pusula ve Barometre özellikleri açıldığı zaman birazdan bahsedeceğim “düşük pil süresi” daha da olumsuz etkileniyor. Şahsen Triton 2000'de yer alan elektronik pusula ve barometre özelliklerini hiç kullanmadım diyebilirim.

Gelelim ortak özelliklere…

Her iki cihaz da raster harita desteğine sahip. Basit bir şekilde anlatacak olursak, cihazlara Google uydu, yol ve topografik haritalarını yükleyebiliyorsunuz. Raster harita destekli diğer cihazlarda zaruri olan harita kalibrasyon işlemini yapmanıza gerek kalmıyor. Triton 1500/2000 Türkiye'den yetkili satıcılardan satın aldığınızda Türkiye topoğrafya haritası yüklü şekilde geliyor. Yurt dışından satın alacaksanız, ücretsiz Türkiye topoğrafya haritası mevcut. Ücretsiz haritanın oldukça hatasız olduğunu söyleyebilirim. Magellan gps için ücretsiz Türkiye haritası linkinden indirip deneyebilirsiniz.

Cihazlarda 2.7 inç renkli dokunmatik ekran bulunuyor. Güneşli havalarda kolaylıkla okunan ekranın dokunmatik özelliğini, ancak cihazla birlikte gelen ufak kalem ile birlikte verimli kullanabiliyorsunuz. Parmakla dokunmaya kalktığınızda çok kötü bir deneyim sunduğunu söyleyebilirim.

triton 2000 ile çekilmiş test resmi
Triton 2000 ile Uludağ Kilimli Göl'de çekilmiş bir fotoğraf

60 megabayt dahili hafızaya sahip cihaza sd kart ilave edilerek istediğiniz kapasiteye yükseltebiliyorsunuz (Fat32 sınır 32 gb).

Cihazın kasası IPX-7 standardında su ve toz geçirmezliğe sahip.  Kanyon geçişlerinde suya devamlı batıp çıkmasına rağmen su geçirmedi.  Darbelere dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. En sağlıklısı yaklaşık 30 TL'ye satılan kılıfı ile birlikte kullanmak.

Yukarıda yazdıklarımın dışındaki teknik özelliklere İnternet'ten kolayca ulaşabilirsiniz. Bu nedenle gereksiz ayrıntılara girmek istemiyorum. Burada kullanıcı deneyimlerinden bahsetmeye gayret edeceğim.

triton 2000

Cihazın bana göre en olumsuz yanı düşük pil süresi. En iyi alkalin piller dahi cihazı 8-9 saatten fazla çalıştırmaya yetmiyor. Varta'nın 2700 mAh şarj edilebilir pilleri ile en fazla 12 saat gördüm. Birkaç günlük yürüyüşlerde yanımda en az 10 tane 2700'lük varta, bir o kadar da alkalin pil taşımak zorunda kaldım. Pil süresi düşünüldüğünde Garmin 60 CSX'i özlememek mümkün değil. Garmin en basit alkalin pil ile 15-16 saat çalışıyor. Garmin 60 CSX'i veya Etrex 30'u 2700'lük piller ile 20 saat üzeri çalıştırabilirsiniz. Pil süresi harika bir cihaz olan Garmin GPS incelemesini okumanızı öneririm.

triton 2000 batarya

Cihazın diğer bir olumsuzluğu Windows CE 5.0 platformu üzerinde çalışması. Garmin gibi kendine özgü bir işletim sistemi yazmamış olmaları, kilitlenmelere ve donmalara çok açık windows işletim sistemi kullanmaları çok tuhafıma gitti. Neyse ki son güncellemelerle birlikte donmaları çok nadiren yaşayacağınızı söyleyebilirim.

Bu cihazlardan birine sahip olmak istiyorsanız, yurtdışından ucuza refurbished cihaz alın derim. 300 – 500 TL arasında bir rakama mal olur. Cihaz yurt içinde yetkili satıcılarda 1600 TL civarında çok yüksek bir rakama satılıyor. 300-500 TL arası bir rakama alınabilecek, 1600 TL vermeyi hak etmeyen bir cihaz.

Amacınız yürüyüşlerinizi kayıt etmek, Internet'te wikiloc gibi sitelere aktarmak, topografik haritadan konumunuzu izlemek ise bu cihaza hiç bulaşmayın derim. En sağlıklısı gene yurtdışından 300-500 TL arasında alınabilecek Garmin GPSMap 60 CSX gps ünitesidir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın