Garmin Etrex 20 / Etrex 30 El tipi GPS inceleme

Garmin Etrex 30 küçük boyutundan beklenmeyecek ölçüde işler başaran harika bir GPS cihazı. Oldukça kompakt yapıdaki bu cihaz doğadaki navigasyon ihtiyaçlarımızı ne denli karşılıyor, birlikte inceleyelim.

Garmin ve Magellan el tipi gps cihazlarının neredeyse her modelini kullanmış biri olarak, yaklaşık 3 aydır kullandığım bu mükemmel cihazı tanıtmadan geçmek istemedim.  “Mükemmel” dedim diye yazının devamını okumadan direk bu cihazı satın almaya karar vermeyin.  Yazıyı okuyup cihazın ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığına siz karar verin. Garmin Etrex 30'u anlatarak başlıyorum. Burada anlatacağım hemen hemen tüm özellikler Garmin Etrex 20'yi de kapsıyor. Garmin Etrex 20'de yalnızca elektronik pusula, barometrik altimetre (deniz seviyesinden yükseldikçe hava basıncının değişimesi kuralına göre çalışan; böylece yüksekliği hesaplayan basınç ölçer) ve kablosuz paylaşım özelliği yok. Bu farklar dışında her iki cihaz bire bir aynı.

Garmin Etrex 20 ve Etrex 30 arasında 120 – 150 TL arasında bir fiyat farkı var. Fiyat farkının sebebi yukarıda da belirttiğim gibi elektronik pusula, altimetre ve kablosuz paylaşım özelliği. Aşağıda bu özellikleri anlatmaya çalışayım. Siz de fiyat farkını vermeye değer mi kendiniz karar verin.

Elektronik pusula nedir? Çok mu gereklidir?

Elektronik pusula desteği olan cihazlar hangi yöne baktığınızı mekanik pusula gibi gösterirler. Örneğin cihaza rota attınız, rotayı takip ederek yürüyorsunuz. Soluklanmak için durdunuz cihaza baktınız, biraz rotadan sapmışsınız. Eğer cihazınızda elektronik pusula desteği varsa  rotaya gireceğiniz yönü bulmanız çok kolay. Cihazla birlikte kendinizi döndürerek rotanın hangi istikamette olduğunu kolaylıkla anlıyorsunuz.

Garmin Etrex 30
İmleç yönü gösteriyor. Etrex 30 Elektronik Pusula sensörü sayesinde olduğunuz yerde dönseniz dahi yönünüzü gösterebilirken, Garmin Etrex 20'de imlecin yönünüzü doğru göstermesi için birkaç metre yürümeniz gerekiyor.

Siz döndükçe ekrandaki yön imleci de dönüyor. Cihazınızda elektronik pusula yoksa yüzünüzün hangi istikamete baktığını nasıl anlıyorsunuz? Bunun için birkaç metre yürümeniz gerekiyor (yaklaşık 3 ila 10 metre) Eğer gps sinyallerini iyi alan bir noktadaysanız genelde 3 metre kadar yürürseniz cihaz hangi yöne baktığınızı algılıyor ve sizde rotaya yakınlaşıyor musunuz, uzaklaşıyor musunuz, rota ileride mi geride mi kaldı anlıyorsunuz. Kısaca şöyle ifade edeyim; cihazda elektronik pusula yoksa yönünüzü bulmak için zahmet edip birkaç metre hareket etmeniz gerekiyor. Birkaç metre yürürüm, nasıl olsa cihaz  yönümü aynen elektronik pusulalı cihazlar gibi gösterecek diyorsanız Garmin Etrex 20 alın boşuna Etrex 30 için 150 TL fark ödemeyin. Peki elektronik pusula için fiyat farkı ödeyenler boşuna mı ödüyor? Hayır. Dik bir kulvar çıkıyorsunuz. Ne yapacaksınız? 3 metre yürüyeyim de yönümü göreyim diyerek cihaza bakarak ilerlerseniz uçar gidersiniz. Dar bir vadide ilerliyorsunuz, gps sinyalleri yarım yamalak geliyor.. git git cihazda yön sürekli değişiyor.. işte bunlarla uğraşmak istemiyorsanız Garmin Etrex 30 satın almanız gerekiyor.  3-5 metre yürür yönümü görürüm, 150 TL cebimde kalsın diyorsanız rahatlıkla Garmin Etrex 20'yi tercih edebilirsiniz. Unutmadan dezavantajlarından da bahsedeyim.

  • Pil süresini yaklaşık %20-30 kısaltıyor.
  • Her pil değişiminde kalibre etmek gerekli. (Yaklaşık 30 saniyelik bir işlem)
  • Fiyata yansıyor (halbuki sensörün maliyeti 5 dolar)

Altimetre nedir? Çok mu gereklidir?

Altimetre deniz seviyesinden yükseldikçe hava basıncının değişimi kuralına göre çalışan; böylece yüksekliği hesaplayan basınç ölçerdir. Garmin Etrex 20'de elektronik pusula olmadığı gibi barometrik sensör de yok.

Garmin Etrex 30 ekran
Oturduğum apartmanda yer seviyesinde yükseklik 41 metre, ölçümü 4ncü katta yaptığım için Etrex 30 altimetresi doğru sonuç veriyor. Aynı ölçümü Etrex 20 ile yapsaydım, Etrex 20 yükseklik bilgisini topografik haritadan okuyacağı için yüksekliğim 41 metre olarak görünecekti.

Altimetre yüksekliği ölçmesine rağmen cihazda görünen yükseklik durduğunuz yerde alçak ya da yüksek basıncın etkisiyle değişebilir. Örneğin siz 3900 metredesiniz ve altimetre 4000'lerde gösterebilir. Bu demektir ki alçak basıncın etkisindesiniz ve de hava bozuyor. Basınç değişikliği yüksek irtifalarda sıkça yaşandığından bu tip cihazlara neden altimetre koyuyorlar anlamıyorum. Bütün topografik haritalarda zaten yükseklik bilgileri mevcut. Garmin Etrex 20 yükseklik bilgisini haritadan okuyor (konuma bağlı olarak), Garmin Etrex 30 ise üzerindeki basınç ölçer ile yüksekliği belirliyor. Hangisi daha kesin sonuç veriyor derseniz bunun gerçekten net bir yanıtı yok. Uludağ Zirve'de (2543 metre) her iki cihaz yanlış değerler verdi 🙂 +20 -20 metre gibi farklar bulunuyordu. Bana sorarsanız Altimetre özelliği olsa da olur, olmasa da. Bugüne dek herhangi bir avantajını göremedim.

Belki amatör pilotsanız veya yamaç paraşütü gibi sporlarla uğraşıyorsanız, yani ayağınız yerden kesiliyorsa altimetre bir işinize yarar. Bu durumda Garmin Etrex 20 bulunduğunuz konumdaki yüzey yüksekliğini verecek (örneğin siz 3000 metrede uçuyorsunuz fakat altınızdaki dağ 1900 metre, bu durumda yüksekliğiniz 1900 görünecek), Garmin Etrex 30 ise yaklaşık +30 -30 sapmayla gerçek yüksekliğinizi verecektir. Denize sıfır 8 katlı bir apartmanın 8nci katındasınız. Etrex 20'de yüksekliğiniz 1 – 2 metre görünecek, Garmin Etrex 30 ise birkaç metre sapmayla 35 – 40 metrelerde olduğunuzu üzerindeki altimetre sayesinde algılayacaktır. Yüzeydeyseniz problem yok, ancak doğal olmayan bir biçimde yüksekteyseniz (apartmanda, uçakta, paraşütte) bu durumda Garmin Etrex 30 doğru yüksekliği verecektir.

Gps cihazında altimetre bulunmasının dezavantajları

  • Pil süresini kısaltıyor.
  • Her pil değişiminde kalibre etmeniz gerekli. Ayrıca kalibre ettiğiniz yüksekliği kesin olarak bilmeniz gerekiyor. Sırf bu yüzden imkan bulabilirsem deniz kenarında kalibre ediyorum. Bu da can sıkıcı bir durum.
  • Fiyata yansıyor (halbuki 5 dolarlık bir sensör)

Cihaz tanıtayım dedim. Ansiklopedi gibi konu uzadı da uzadı. Bu kadar ayrıntıyı gereksiz, sıkıcı buluyorsanız lütfen aşağıda yorum bölümünde düşüncelerinizi paylaşın.

Garmin eTrex 30 donanımı

Butonlar

Garmin Etrex 30
Garmin eTrex 30 sol yan

eTrex üzerinde 3 adet solda, 2 adet sağda ve bir adet joystick özellikli buton önce olmak üzere toplam 6 adet buton bulunuyor.

  • Zoom butonları (zoom + ve zoom -) cihazın solunda yer alıyor. Bu butonlar haritayı yakınlaştırıp uzaklaştırıyor. Ayrıca ekranlar arası geçiş yapılabiliyor.
  • Menü butonu cihazın solunda yer alan 3ncü buton. Menüye giriş yapılıyor.
  • Geri butonu sağ üstte bulunuyor. Menüde ilerledikçe bir geri menüye dönmeye yarıyor.
  • Güç/Işık butonu sağ altta bulunuyor. Cihazı açıp kapayabilir, ışık şiddetini ayarlayabilirsiniz.
  • Cihazın ön kısmında yer alan joystick özellikli buton sayesinde haritada gezinti yapabilir, menü seçimi yapabilir, noktalama yapabilirsiniz.

Ekran

Garmin kıyaslama
Soldan sağa Montana 650t, GPSMAP 62s, Oregon 550, eTrex Legend, Dakota 20, eTrex 30

eTrex'te ufak fakat her koşulda rahatlıkla okunabilen, çok parlak güneşli havalarda dahi yansıma yapmayan renkli ekran mevcut. Ekran boyutu 3.6 cm x 4.3 cm. Kıyaslama yapabilmeniz açısından Garmin 62s Gps”in ekran boyutlarının 4.1 cm x 5.6 cm. olduğunu belirteyim.

Garmin Etrex 30
Güneşli parlak havalarda dahi, ekran ışığı kapalı iken rahatlıkla okunabiliyor.

Büyük ekran iyidir diye düşünmeyin. Büyük ekran pil katilidir. Büyük ekran büyük kasa gerektirir. Yoğun efor gerektiren bir çıkışta telsiz boyutunda bir cihazı cebinize sokmak – çıkarmak, göğsünüzdeki klipsten söküp – takmak ciddi konsantrasyon ve vakit kaybına sebep olur. Garmin eTrex 30 avuç içine sığan boyutlarıyla pantolonunuzun yan cebine, çantanızın bel pedindeki ceplere kolaylıkla sığabiliyor. Cihazın ekran ve tuşlarla ilgili bir olumsuz tarafı ekran kiliti tuşunun olmaması.

Ön tarafta yer alan joystick cihazı cebinize koyduğunuzda cihazın sürekli kendi kendine menülerde gezmesine, noktalama yapmasına sebep oluyor.

Arabirim

Garmin Etrex 30
Ana menüden kolaylıkla bütün fonksiyonlara ulaşabiliyorsunuz. Joystick işleri oldukça kolaylaştırıyor.

Garmin eTrex 30'u açtığınızda karşınıza gelen menüde joystick yardımı ile kolaylıkla gezinebiliyorsunuz. eTrex 30 kusursuz, anlaşılabilir Türkçe desteği de sunuyor. Yukarıda kısaca belirttiğim gibi arabirim, ekran ve tuşların tek kusuru (bence önemli bir eksik) ekran kilidine sahip olmayışı. Cihazı çantanın yan pedlerindeki cebe veya pantolon-ceket üstündeki ceplere koyduğunuzda joystick'in kafasına göre takılması kaçınılmaz oluyor. Bu durum pil süresini kısaltabiliyor. Bu durumu engellemenin çaresi, cihazı orjinal koruma kılıfında tutup bel veya göğsünüzdeki bir askıya asmak.

Garmin eTrex 30 yeni özellikler

Burada gereksiz ayrıntılara girmek istemiyorum. Zira internette cihazın tüm standart özelliklerini bulabilirsiniz.  Cihazda her gps cihazında bulunan standart özellikler mevcut. Göze çarpan en büyük yenilik cihazın Amerikan GPS uyduları dışında bir de Rus GLONASS uydularını destekliyor oluşu. Garmin'in bu özelliği çok da istekli biçimde eklediğini zannetmiyorum. Rusya GLONASS desteği olmayan gps cihazlarından ek vergi alıyor. Zannediyorum bu bariyeri aşmak için GLONASS desteği eklenmiş. Çünkü pratikte hem GPS hemde GLONASS desteği biz son kullanıcılara bir avantaj sağlamıyor.

Garmin Etrex 30 glonass
Cihaz apartman içinde dahi (pencereye yakınsanız) GPS ve GLONASS uydularına rahatlıkla bağlanabiliyor. Çekim kalitesi mükemmel.

Belki çok derin vadilerde, kanyonlarda; ancak 3-4 GPS uydusuna bağlanılabilen alanlarda ek olarak birkaç GLONASS uydusuna da bağlanmak  işimize yarayabilir. Bu arada ülkemiz de GLONASS yayın alanı içinde. Diğer dikkat çekici özellikleri başlıklar halinde vereyim ki bu yazı daha da sıkıcı bir hal almasın;

  • Kağıtsız geocaching :  geocaching.com'dan indirdiğiniz cache'leri direk cihaza atabiliyorsunuz.
  • Kablosuz iletişim : Garmin Etrex 30, Garmin 62s ve 62st gibi kablosuz desteği olan cihazlar arası rota, geocache, waypoint paylaşımı yapabiliyorsunuz.
  • Uydu görüntülü harita desteği: Raster harita desteği bu cihazda mevcut fakat özellikle Google uydu görüntüsü yüklemeniz için cihaza biraz takla attırmanız gerekiyor. Vakit bulduğumda bu işlemi adım adım anlatacağım.
  • Alan hesabı : Haritacıların, inşaatçıların, emlakçıların kolaylıkla alan hesabı yapmasını sağlayan bu özellik Magellan gibi cihazlarla kıyaslandığında Garmin'de oldukça kolay. Tek yapmanız gereken menü'den alan hesabı bölümüne gitmek ve hesaplamak istediğiniz alanı cihazın “başla” seçeneğini tıklayarak yürümek. Çok büyük alanlarda araba veya traktöre binerek bu hesabı yapabilirsiniz. Başladığınız noktaya geri döndüğünüzde hesapla diyorsunuz ve alan hesabı yapılmış oluyor.
  • Araç navigasyon: Menüden profillere gidip “araç” profili seçiliyor. Baytekin'in yüklediği harita oldukça detaylı ve ömür boyu güncellenebiliyor. Basit bir araç tutacağı ile full navigasyon sistemine sahip olabilirsiniz.

Performans

Batarya Ömrü : Cihaz iki adet AA tipinde kalem pil dediğimiz pil ile çalışıyor. Cihaz alkalin veya şarj edilebilir pilleri destekliyor. Şarj edilebilir pil taktığınızda ayarlardan pil tipini değiştirmeniz gerekiyor. Böylece cihaz voltaj gereksinimini değiştiriyor.

Garmin Etrex 30
arka kapak çevirerek kolayca açılıyor. sdcard takıp çıkarmak için pili çıkarmak gerekiyor. kasa IPX-7 standartlarında su geçirmezliğe sahip.

Alkalin ve şarj edilebilir pillerin performansları arasında neredeyse fark yok. Bu nedenle 6 adet şarj edilebilir pil almanızı öneririm. Böylece en az 4-5 yıl pil satın almak derdinden kurtulacak, ayrıca çevreyi daha az kirleteceksiniz. Varta'nın 2700 mAh pilleri ile ekran ışığı kapalı iken 23 buçuk saat, ekran ışığı açıkken 11-12 saat kadar kullanabiliyorsunuz.  Renkli ekran GPS cihazları arasında en iyi değer diyebilirim. Magellan cihazların (Triton ve yeni explorist serisi) ekran ışığı ile 3-4 saat, ekran ışıksız taş çatlasın 8-9 saat çalıştığını ve kullanıcısına pil konusunda saç baş yoldurttuğunu belirteyim. Yalnızca pil süresi bile Garmin tercih etmemdeki en büyük sebep.

Cihaz Performansı : Ufak boyut, uzun pil ömrü maalesef yavaş çalışan bir işlemci demek. Haritalara zoom yaptığınızda yakınlaşma ve uzaklaşma esnasında cihaz akıcı değil. Bir miktar gecikme yaşanıyor. Cihazı satın aldığımdan beri 3 kere firmware güncellemesi çıktı ve her güncellemede cihaz biraz daha akıcı hale geliyor. İleride bu sorunun tamamen ortadan kalkmasını umuyorum.

 

Garmin Etrex 30 koruyucu
GizzMoVest firmasının sert köpükten imal koruyucuları Ebay'de satılıyor. Bir de ekrana film koruyucu eklenirse bu cihaz 20 yıl sorunsuz, yıpranmadan çalışır.

Kasa

Kasa IPX-7 standardında su geçirmezlik özelliğine sahip. Joystick dışındaki tuşları söküp çıkarmak imkansız. Ekran çizilmelere çok müsait. Magellanlarda ekran kasadan birkaç milimetre daha derine konumlandırılıyor böylece çizilmeler daha az yaşanıyor. Garmin maalesef neredeyse tüm cihazlarında ekranı çizilmelere karşı çok korumasız bırakıyor. Bunun tek çözümü cihazı orjinal kılıfı ile birlikte kullanmak. Kılıf ülkemizde henüz yok. En iyisi telefonlar için satılan ekran koruyucu filmlerden birkaç tane edinmek ve cihazı şimdilik bu şekilde kullanmak.

Garmin Etrex 30 Avantajlar

  • Parlak ekran
  • Ufak boyut
  • GLONASS desteği
  • Geocaching.com desteği
  • Raster harita desteği
  • Mükemmel batarya ömrü
  • 3 eksenli elektronik pusula (eTrex 20'de yok)
  • Barometrik altimetre desteği ( eTrex 20'de yok)
  • Kablosuz paylaşım (eTrex 20'de yok)
  • Düşük fiyat (1200 – 2000 TL'lik cihazlardan daha fazla özellik var)

Garmin Etrex 30 Dezavantajlar

  • Ufak ekran (benim için sorun olmadı)
  • Ekran kilidi bulunmuyor. Cihaz cepte veya çantada açıkken joystick durmadan komut gönderiyor, birşeylere tıklıyor. Bu durumdan usanan Amerikalı bir arkadaş şöyle bir çözüm geliştirmiş https://www.wildsnow.com/1806/garmin-etrex-hack-mod-modificatio/
  • Yavaş işlemci (çok can sıkıcı bir durum değil, fakat haritada zoom yaparken bir miktar yavaşlık söz konusu)
  • Cihaz üzerinde herhangi bir askı aparatı yok. Kılıf ile birlikte kullanıldığında bu sorun çözülüyor.

Sonuç

500-550 TL civarına faturalı, Baytekin çıkışlı Garmin Etrex 20 bulmak mümkün. Yukarıda anlattığım elektronik pusula, barometrik altimetre ve kablosuz paylaşım özellikleri bir işinize yaramayacaksa, bütçeniz müsait değilse Etrex 20'yi tercih etmemeniz için hiçbir neden yok.

650-700 TL civarında faturalı, Baytekin çıkışlı Garmin Etrex 30 bulmak mümkün. 1200-1400 TL'ye satılan Garmin 62s cihazından temelde hiç ama hiçbir farkı yok. Hatta GLONASS desteği ile bir adım önde. 62s'in tek farkı çok az daha büyük ekran ve daha hızlı işlemci. İki kat fiyat farkı vermeye değer mi? çok paranız varsa değer.

Her iki cihaz da eTrex 20/30 bütün GPS ihtiyaçlarınızı görüyor. Magellanların PDA'den bozma janjanlı cihazlarına aldanmayın. Windows CE işletim sistemli Magellanlar devamlı kilitlenmeler, sorunlar çıkarıyor. Ayrıca dokunmatik ekranları ile Magellan kullanmak tam bir kabus. Yürüyüşte işi gücü bırakıyor, parmak uçları ile belli noktalara dokunmakla cebelleşiyorsunuz.

Garmin cihazlar kendi işletim sistemleri üzerinde çalışıyor. El tipi Garmin cihazlar tamamen doğada kullanılmak için tasarlanmış ve gereksiz tüm özelliklerden arındırılmış. Bu kadar uygun fiyata ülkemizde satılan başka GPS cihazı yok. GPS almayı düşünüyorsanız hiç tereddüt etmeden satın alabilirsiniz. İlk ve son GPS cihazınız olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Garmin Etrex 20 / Etrex 30 El tipi GPS inceleme” üzerine 71 yorum

  1. YUKARDA ANLATILDI BENDE AYNEN KATILIYORUM..FATURALI ALDIM TÜRKÇE KİTAPÇIĞINI DEFALARCA OKUDUM..YETERSİZ BİR ANLATIMI VAR..ETREX 20…BENDE KURCALAYARAK ÖĞRENİYORUM.3 AYDA %40 ANCAK ÇÖZEBİLDİM..YARDIMCI OLABİLİRSENİZ,ÖĞRENMEK İSTEDİĞİMŞEY ŞU..YOLA ÇIKARKEN.BİRYER GİRMEYE ÇALIŞIYORUM…CİHAZIN SIRALAMASINA GÖRE,,ÜLKE,ŞEHİR.GİRİYORUM.ŞEHİRDENSONRA..SOKAK VEYA CADDE VEYA NOYU İSTİYOR..OYSA,BEN O ŞEHRİN BİR KÖYÜNÜ YAZMAK İSTERKEN O NOTADANSONRA BULUNAMADI VERİYOR..EĞER ŞEHİR SEÇİMİNDEN SONRA BİTTİ DERSEK,OZAMANDA SİZE O ŞEHRİN CADDESİNİ SORMAKTA…BU DURUMU,, GARMİN KULLANICISI BİR ARKADAŞIMDA ÇÖZEMEDİ..BENDE GARMİNDEN DESTEK ALDIM..ONLAR BANA BAHSETTİĞİM KULLANIMI ANLATTILAR..ÇOK DOLAMBAÇLI ANLATIMDAN..İKİDEFA UYGULADIM VE KÖYLERİ BULDUM …BİRDAHAKİ KULLANIMDA UNUTTUM VE TEKRAR ARAMALARIMA RAĞMEN YAPAMADIM..

    Yanıtla
  2. ilginize çok teşekkürler…dediğin gibi kurcalayarak biraz bir şeyler çözdüm..fakat çok ayrıntılı bir cihaz.eğer video ile anlatım yaparsan çok makbule geçer :))))..kolay gelsin:))

    Yanıtla
  3. Ahmet bey niye rahatsız olayım. Rahatsız olacak olsam telefonu açmam 😀
    En iyisi bu cihazın kullanımı ile ilgili bir video hazırlamak sanırım.
    Bu hafta bu işle ilgilenip temel özellikleri anlatan bir video hazırlayacağım.
    Su altında kullanım için bir tane “housing” bulmak gerekiyor. Sizde veya dalışla ilgilenen arkadaşlarınızda fotoğraf makinaları için “housing” varsa etrex’i housing içine koyup dalışı gerçekleştirebilirsiniz. Cihaz ufak, bu yüzden her türlü housing içine uyacağını düşünüyorum.

    Yanıtla
  4. Merhaba, teşekkür ederim. Cihazı 490 TL’ye mal ettiyseniz muhtemelen yurtdışı cihazlardan satın almışsınız. Harita olmaması bu yönde ipucu veriyor.
    Keşke 150 TL daha ödeyip haritalı ve garantili cihaz satın alsaydınız.
    Şimdi şu olabilir; İstanbul Karaköyde Baytekin’e gidin önce 100-150 TL arası bir fiyata harita yükletin. İşaretlenen noktanın görünmemesi harita ile ilgili olabilir.
    Önce harita şart.
    Ana cadde görünüyorsa muhtemelen üzerindeki standart her cihazda gelen detaysız dünya haritasından alıyordur o bilgiyi.
    Siz harita işini halledin gerisine ben yardımcı olmaya çalışırım.

    Yanıtla
  5. verdiğiniz bilgilerden çok yararlandım..garmin 20 beni dalış için idare eder sanırım…siz nedersiniz???

    Yanıtla
    • hocam hem dalış alanına götürür, hemde uygun bir housing bulabilirseniz 10-20 mt arası derinlikte dalışlarda dalış logunuzu tutar denizden çıkınca dalarak nereleri gezmişsiniz google earth’ten görebilirsiniz.

      Yanıtla
      • etrex 20 yi aldım .fakat kullanma konusunda biraz acemiyim umarım yardımcı olursunuz.

      • hocam uzaktan biraz zor olur. en güzel öğrenme şekli kurcalamaktan geçer. hiç korkmadan kurcalayın, en kötü fabrika ayarlarına dön deriz olur biter. bu arada şehir içinde kullanmaya başlamak, cihaza alışmak en ideali.

      • merhabalar, öncelikle süper bi çalışma olmuş media da etrex 30 görünce önce çalışmanı okudum sonra gidip kaptım 490 tlye. önceden colorado 300 kullanıyordum ama çalındı baya bi kurcaladım bunu ama biraz zor. özellikle şehir içi navigasyonu bulamadım. sadece ana cadde var. başka bi yer görünmüyor. önceki garmin colorado 300 de lokantalar bile vardı bu da aynıdır diye aldım ama çok yetersiz kaldı tek sorum şu acaba harita mı satın almam gerekiyor. çalıamanda bulunan resimler gayet ayrıntılı bende bu olmuyo bi de harita ekranında işaretlediğim tüm noktalar görünmüyor. yardımcı olursanız sevinirim. saygılarımla . avk.eren mülayim

      • akşam akşam rahatsızlık verdim..teşekkür ederim..ilk defa gps kullandığım için dün zorlandım ve kullanamadım.sorum şu denizde kullanacağım için en kolay nasıl kullanabilirim

  6. yazı çok güzel emeğinize sağlık. cihaz da oldukça yeterli görünüyor. bu fiyata ülkemizde gps cihazı satılması gözlerimi yaşarttı 🙂
    1500 tlden aşağı gps yoktu bir iki sene öncesine kadar… garmin’e helal olsun

    Yanıtla
  7. çok uzun ama çok yararlı bir yazı olmuş. bu cihazlar hakkında türkçe bu kadar ayrıntılı ve kullanıcı tarafından yazılmış karşılaştırmalı bilgi bulmak çok zor. görüşlerinizi tarafsız aktarmaya çalışmış olmanız da iyi olmuş…
    umarım garmin 62 serisi için de benzer bir yazı yazarsınız.
    ellerinize sağlık.

    Yanıtla

Yorum yapın