Husky Flame çadır inceleme

Husky Flame ülkemizde en çok tercih edilen, “5 mevsim” tabir edilen çadırlardan birisi. Husky Flame çadırın bu denli popüler olmasının başlıca nedeni muadili ürünlere kıyasla fiyatının daha uygun olması. Çadır beklentilerinizi ne derecede karşılar düzeyde, dezavantajları neler hep birlikte inceleyelim.

Bu incelemeyi yazalı neredeyse 9 yıl olmuş. Şimdi okuyunca yeterince tatmin edici bilgiler vermediğimi fark ettim. Aradan geçen süre zarfında bir düzineden fazla farklı çadır kullandım. Çadırdan beklentilerim değiştiği gibi, daha üstün çadırlar kullanınca bu yazıya bir şeyler katabileceğimi düşünerek güncellemeye karar verdim.

Husky Flame'in ilk satılmaya başladığı yıllarda ülkemizde çok fazla marka model alternatifi yoktu. 2800 gram ağırlığındaki bu çadır bugünlerde ağır sayılabilecek bir değere sahip olsa bile, o günler için hafif kategorisinde olduğunu söyleyebilirim. Flame'i rakiplerinden üstün kılan yönü, aynı ağırlıktaki muadillerinin neredeyse 1/3 fiyatına satılıyor olmasıydı. Aradan geçen 10 yılın ardından Husky Flame'in halen üretilip satıldığını görmek şaşırtıcı.

Teknik Bilgiler

Flame iki parçadan oluşan, toplam üç adet 8.5 mm. çapında duraluminum pole sahip, tek girişli, iki kişilik (tek kişilik modeli de var) kışlık bir çadır. İç ve dış tente ancak bir arada kullanılabiliyor. Bu durum kurulumu kolaylaştırsa da, çadırı dış tente olmadan kullanmayı imkansız kılıyor. Çadırın en çok öne çıkan özellikleri kar eteklerine sahip olması ve tabanda 11000 mm./cm2, dış tentede 7000 mm./cm2 poliüretan kaplamalı kumaşları.

Kısaca fabrika verilerine göz gezdirelim;

Ölçüler: (Genişlik × Uzunluk × Yükseklik) 145 × 295 × 110 cm.
Paket ölçüleri: 50 × 15 cm
Ağırlık: paket ve aksesuarlarla beraber 3,2 kg. / paketsiz, aksesuarsız ve 6 adet kazık ile birlikte 2,8 kg.

Dış  tente: 210T Polyester RipStop, 7 000 mm/cm2 poliüretan kaplama, bantlanmış dikişler
İç tente: 190T Naylon ve tül

Zemin: 190T Polyester, 11 000 mm/cm2 poliüretan kaplama
Poller: Duraluminum- 8,5 mm. çapında
Aksesuarlar: kar etekleri, hafif kazıklar, tamir kiti, taşıma çantası

Kurulum

Çadırın kurulumu çok zor değil. Ancak tek başına yapılan kurulumlarda biraz uğraştırdığını söylemek mümkün.  Çadırı kurmak için 3 polü kanallardan geçirmeniz gerekiyor. Kanallardan geçirirken bazen takılan poller, zaman zaman ayrılıp vakit kaybettiriyor. Çadırı ayağa kaldırırken poller oldukça fazla gerildiği için, her an kırılacakmış gibi kaygı duyabilirsiniz.

Husky Flame Çadır
Kurulum için önce çadırı sermek daha sonra 3 adet polü geçirmek gerekiyor.

Husky Flame çadırın iç ve dış tenteleri birbirine entegre olarak tasarlanmış. Bu şekilde diğer çadırlardaki gibi, önce iç tente kurulumu yapıp sonra üzerine dış tente geçirmeye gerek kalmıyor. Ani bastıran yağmurlarda iç ve dış tente bir arada kurulum yaptığınız için iç tente yağmura maruz kalmıyor ve kurulum esnasında ıslanmıyor. Bu çok büyük bir avantaj. Yıkanması gerektiğinde iç ve dış tenteleri birbirinden ayırabiliyorsunuz.

Husky Flame Çadır
İç ve Dış tenteler tümleşik. Böylece ayrı kurulum gerektirmiyor.

İç ve dış tentelerin tek başlarına kullanılmaması ılık ve sıcak havalarda bir dezavantaja dönüşüyor. Çadırı yalnızca iç tenteyle, dış tentesiz biçimde kullanmak imkansız. Bu durum çadırın kullanımını soğuk ve yağışlı havalarla sınırlıyor.

Su geçirmezlik

Husky Flame Türk milletinin korkulu rüyası olan doğada ıslanma konusundaki beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Poliüretanı adeta boca edercesine kullandıkları bu çadır hiçbir şekilde su sızdırmıyor. Dikiş yerleri bantlandığı için bu noktalardan da su sızmayacağını söylemek mümkün. Ancak bu bantların kalitesi üst düzeyde değil. Bantlar kısa süre içinde deforme olup yer yer kumaştan ayrılıyor.

Dış tentede 7000 mm./cm2, iç tentenin zemininde 11000 mm./cm2 poliüretan ürünün albenisini arttıran unsurların başında geliyor. Ancak bu değerlerin gereksiz olduğunu, çadırın toplam ağırlıklarını arttırmaktan başka bir işe yaramadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

The North Face Assault gibi Flame'in 4 katı fiyata satılan çadırlarda zeminde 1500-3000 mm./cm2 aralığında poliüretan kullanılıyor. Yani 11000 mm./cm2 poliüretanın ürünü tercih edilir kılmak için tercih edilmiş olduğuna şüphem yok. Benim çadırımda zeminde 1500 mm./cm2 poliüretan kullanılmış. Antalya'nın muson yağmurlarını aratmayan yağışlarını bilen bilir. Henüz tek bir damla su aldığını görmedim.

Sert Rüzgar

Çadır sert hava koşullarında beklenenden fazlasını veriyor. Çadırı üşenmez, muntazam kurarsanız, sert rüzgarlarda “bana mısın” demiyor. 8,5 mm. çapındaki poller hafif, ancak “5 mevsim” iddiası olan bir çadır için biraz ince sayılabilir. Buna rağmen Flame'in rüzgar dayanımı kendisinden 4-5 kat pahalı çadırlar kadar iyi.  Kar etekleri içeri rüzgar, yağmur ve kar girmesini engelliyor. Aynı zamanda rüzgara karşı da direnç oluşturuyor. Karlı havalarda eteklerin üstünü karla kaplayınca, bu kar şayet eriyip donarsa, çadırı toplamak istediğinizde sizi uğraştırması, kumaşa yapışmış buzun kumaşın yırtılmasına neden olması olası. Dikkatli olun.

Husky Flame ve Husky Falcon Uludağ'da

Sıcak bir gece geçirmek istendiğinde çadır üzerinde yer alan 3 adet hava girişini kapadığınızda içeride çok fazla kondenzasyon (yoğuşma) meydana geliyor. Bu durum damlama olayını tetikliyor. Birbirine çok yakın iç ve dış tente ıslaklık yüzünden birbirine yapışabiliyor. Dar olan iç alanda 2 kişi uyuduğunuzda tulumların yan tarafları ıslanabiliyor. Havalandırma girişlerinden en az bir tanesini mutlaka açık bırakın.

Kapasite

Çadır 2 kişilik kapasiteli olarak satılsa da, pratikte 2 kişi içinde ancak tabutta gibi yaşayabiliyorsunuz. Çadırda 2 kişi yemek yapmak, poponuzun üzerine oturup sohbet etmek, bağdaş kurmak imkansız. 2 kişinin çantalarını da içeri almaya kalkarsanız büyük ihtimalle botlarınız ve bazı malzemeleriniz dışarıda kalacak, içeride size kıpırdayacak yer kalmayacaktır. Çadırın balkon tabir edilen ön kısmı sadece 1 çanta kapasitesine sahip.

Husky Flame Çadır
İç mekan 1 kişi için gerekli alanı sağlıyor. 2 kişi mecbur kalmadıkça kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Uzun faaliyetlerde, olumsuz hava koşullarında bazen çadır içinde 24 saat veya daha uzun süreler kalmak gerekebiliyor. 2 kişi bu çadırın içinde ciddi sıkıntı çekebilirsiniz 2 kişi iken çadırda ne doğrulmak, ne oturup sohbet etmek, ne de yemek pişirmek imkansız. V şekilli bu çadırda, çadırın sonunda ayaklar birleştiği için bu bölüme malzeme koymak mümkün değil. Çadırda yalnızca yan cepler mevcut.

Çadırda tek kalırım, kimseyi içeri almam diyorsanız bu çadır size göre !

Çadırda tek başınıza kalacaksanız, taşıması ve kurulumu alıştıktan sonra nispeten kolay bir çadır. Tek kişinin oturması, yemek pişirmesi, eşyalarını koyması için gerekli alana sahip. Çadır dar olduğu için eşyalarınızı iyice yayarak, faaliyetlere malzemesiz gelip çadırınızda kalmaya yeltenen kişilere “maalesef yerim yok” rahatlıkla diyebilirsiniz.

Sonuç

10 yıl önce bu çadırı 280 liraya satın almıştım. Bugünlerde 1300 lira karşılığında satılıyor.”Ne kadar ekmek o kadar köfte” hesabıyla düşünüldüğünde bile, benzer özellikteki The North Face, Vaude, Ferrino, MSR gibi markaların aynı klasmandaki çadırlarıyla kıyaslandığında 1/5 fiyatı ile tam bir fiyat-performans çadırı olduğunu söylemek mümkün.

2800 gram ağırlık kabul edilebilir. Şöyle kabul edilebilir; yarısı ağırlığındaki bir çadırı, örneğin The North Face Assault 2 Futurelight'ı tercih etmeniz durumunda yaklaşık 6500 lirayı gözden çıkarmak durumundasınız.

Kış dağcılığı yapacaksanız, bütçeniz daha yüksek maliyetli çadırlara izin vermiyorsa Flame alternatifsiz. Ancak deniz seviyesinde ve sıcak havalardaki kamp ihtiyaçlarınıza cevap veremeyeceğini hatırlatırım.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 5.5/10
    Malzeme Kalitesi - 5.5/10
  • 6.5/10
    Kullanım - 6.5/10
  • 9/10
    Fiyat-Performans - 9/10
6.8/10

Özet

Ülkemizde bu fiyata bulabileceğiniz en iyi başlangıç kış dağcılık çadırı. Kış dağcılığı yapmayacaksanız, sırf su geçirmezlik değerlerine bakarak bu çadırı tercih etmeyin. Kesinlikle bir keyif çadırı değil.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Husky Flame çadır inceleme” üzerine 86 yorum

  1. aslında tüm kavramlar yanlış… 3 mevsim de kime nereye göre 3 mevsim? Yeni Zelanda’nın üç mevsimi farklı, Türkiye’nin farklı, İsveç’in keza öyle… 4 mevsim denen kavram da aynı şekilde… hele bir de 5 mevsim diyorlar ona bitiyorum.. küresel ısınma yüzünden ilkbahar denen mevsim kalmadı sonbahar kış yaz o kadar..

    “kar eteği yok diye 4 mevsim olmaz” bence yanlış bir düşünce.. o zaman TNF VE 25 ile himalayalarda ne işleri var… alsınlar 500 liraya husky flame.

    Yanıtla
  2. Bizam denen model piyasa da insanlara zaten 4 mevsim diyerek yanlış satılıyor. Dünya da 4 mevsim ibaresi konan başka fiber pole lü çadır zaten yok.(onu da bizim buradaki satıcılar kafalarından koymasından kaynaklanıyor) bir çadırın 4 mevsim olması için rüzgar dayanımının su geçirmezlik dayanımının fazla olması gerekir. kar eteği adı üstünde kar da cadırın rüzgara karşı stabilitesini sağlamak için kullanılır yoksa su sıçramasını engellemek gibi bir görevi yoktur. Bu yüzden incelerken bu çadırı 3 mevsimlik diğer çadırlarla kıyaslamakta fayda var bu çadırın sınıfı zaten 3 mevsimi geçemez.

    Yanıtla
  3. Cagatay bey
    Ben kış aylarında istanbul Adalar, ağva, sile, kadıköy ve benzeri yerlerde kalicam (husky bizam 3.5 mevsim yeterli midir iyi bi uyku tulumuyla) buyuk oranda tek kişi kalicam . Husky bizam 2 kisilik 4 (siz3.5 demişsiniz) mevsim yeterli olur mu. İllaki soguk olucak hava kışın istanbulda

    Yanıtla
  4. Merhaba bende husky flame var ama gecen gün şiddetli yağmura 6 saat kadar maruz kaldi ve sanki su gecirdi gibi su itici kullanmama gerek varmı . Dikiş kisimlarina sıvı silikon uygulasam olurmu. Birde 4 defa kullandım ve ilk defa cok camur oldu nasil yikamam gerekir Teşekkürler

    Yanıtla
    • Selam, su geçirmemiştir (delik yoksa) fakat havalandırma zayıf olduğu için bir de havalar henüz nemli olduğu için çadırın içi terleme yapmıştır. Bu da ıslanmaya sebep olur. Ön ve arka havalandırmaları açmak, bir de kar eteklerini biraz kaldırmak gerekir. Böylece çadırın içinde hava akımı oluşturup vücut ve nefesinizden meydana gelen nemi tahliye edebilirsiniz.
      Yıkama olayına gelince çadırla birlikte duşa girin, ılık su ile yıkayın. Yalnız iyice kupkuru olmadan sakın torbasına koymayın yoksa küflenir ve çürür.
      Selamlar

      Yanıtla
    • Selam, su geçirmemiştir (delik yoksa) fakat havalandırma zayıf olduğu için bir de havalar henüz nemli olduğu için çadırın içi terleme yapmıştır. Bu da ıslanmaya sebep olur. Ön ve arka havalandırmaları açmak, bir de kar eteklerini biraz kaldırmak gerekir. Böylece çadırın içinde hava akımı oluşturup vücut ve nefesinizden meydana gelen nemi tahliye edebilirsiniz.
      Yıkama olayına gelince çadırla birlikte duşa girin, ılık su ile yıkayın. Yalnız iyice kupkuru olmadan sakın torbasına koymayın yoksa küflenir ve çürür.
      Selamlar

      Yanıtla
    • Ben de sanırım 6-7 yıldır Husky Flame kullanıyorum… Gayet memnunum.. Çağatay Bey’inde belirttiği gibi havalandırma çok iyi olmadığı için özellikle baskılı havalarda içeride tek kişi bile olsanız buhar yapıyor. Dayanıklılık kısmında da sadece Hasan Dağı’nda biz tırmanıştayken yüksek rüzgara mazur kaldı ve bir polü eğrildi ama önemli birşey değildi hala kullanıyorum.

      Yanıtla
    • Ben de sanırım 6-7 yıldır Husky Flame kullanıyorum… Gayet memnunum.. Çağatay Bey’inde belirttiği gibi havalandırma çok iyi olmadığı için özellikle baskılı havalarda içeride tek kişi bile olsanız buhar yapıyor. Dayanıklılık kısmında da sadece Hasan Dağı’nda biz tırmanıştayken yüksek rüzgara mazur kaldı ve bir polü eğrildi ama önemli birşey değildi hala kullanıyorum.

      Yanıtla
  5. Merhaba,uc mevsimlik 2 kisilik cadir almayi dusunuyorum yani karli hava kosullarina dayanikli olmasi gerekmiyor yagmur ve ruzgara dayanikli olmasi yeterli. Ancak cadirlar hakkinda hic bir bilgiye sahip degilim bu yuzden de kolay kurulumlu almayi dusunuyorum. bir kac arkadasim husky bizam onerdi fakat emin olamadim. Fiyat-performans uygunlugu,agirligi ve buyuk ihtimalle benim bilmedigim bir cok diger ozellige gore me onerirsiniz? Cevabinizi bekliyorum.

    Yanıtla
    • Bütçeniz neye yetiyorsa onunla başlangıç yapın. Bence Husky bizam yeterli olacaktır. Bütçenizden bahsetseydiniz model önerebilirdim. Selamlar.

      Yanıtla
      • Tekrar merhaba.
        Evet ondan bahsetmeyi unutmuşum. Açıkçası Husky bizam pahalı geldi biraz.Kafamdaki bütçe daha çok 100tl civarı, max 150 tl olarak düşündüm. Bu fiyat aralıklarında ne önerebilirsiniz?

      • Tekrar merhaba.
        Evet ondan bahsetmeyi unutmuşum. Açıkçası Husky bizam pahalı geldi biraz.Kafamdaki bütçe daha çok 100tl civarı, max 150 tl olarak düşündüm. Bu fiyat aralıklarında ne önerebilirsiniz?

  6. Merhaba, 2 kişilik, ferah bir cadır arıyorum. Sadece ilkbahar ve yaz aylarında kullanacagım. Husky ya da Ferrino markalarından tavsiye edebileceginiz bir model var mı

    Yanıtla
  7. Yaklaşık 1 ay önce Falcon çadır aldım. Şu zamana kadar da 1 gece kamp yapma fırsatım oldu. İki kişi için gerçekten konfor sağlayan bir çadır. Bagaj kısmı ideal genişlikte. Bu arada kafama takılan bir kaç şeyi sormak istiyorum. Çadırı kurduğumuz yer sert ve taşlık bir zemindi. Temizlememize rağmen gömülü taşlar mevcuttu. Çadırın zemininin bundan zarar göreceğini düşündüm ilk başta. Bir sorun çıkmamakla beraber; sonraki zamanlarda çıkarmasını önlemek için illa zemine bir malzeme sermek gerekir mi(en azından taşlık arazide) bir de çadırı kurup eşyaları yerleştirdikten 3-4 saat sonra yatmaya gittiğimde çadırın dış tentesinin iç kısmının aşırı nemlendiğini farkettim. kar eteklerini toplayıp, yukarıdaki havalandırmaları açıp gitmiştim. neden kaynaklanabilir bu durum.

    Yanıtla
    • merhaba, hayırlı olsun. nemlenmeyi engellemek/en aza indirmek için havalandırmaları devamlı açık tutun.
      çadırın altına brandacılardan bulacağınız en hafif kumaşı serip ömrünü uzatabilirsiniz. ayrıca çadırınız temiz kalır.
      kolay gelsin.

      Yanıtla
  8. Ara sıra kamp yapıyorum henüz bir yüksek irtifa dağcısı sayılmam ancak Husky Flame alayım diyorum. Tek ben gireceğim içine birde bisikletin heybe çantaları falan.
    Husky Flame alırsam geleceği düşünerek alacağım ama şunuda bilmem gerek;
    Yazın kafa kampında Flame in içinde pişer miyim?

    Acil cevaplarınızı bekliyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın