Husky Flame çadır inceleme

Husky Flame ülkemizde en çok tercih edilen, “5 mevsim” tabir edilen çadırlardan birisi. Husky Flame çadırın bu denli popüler olmasının başlıca nedeni muadili ürünlere kıyasla fiyatının daha uygun olması. Çadır beklentilerinizi ne derecede karşılar düzeyde, dezavantajları neler hep birlikte inceleyelim.

Bu incelemeyi yazalı neredeyse 9 yıl olmuş. Şimdi okuyunca yeterince tatmin edici bilgiler vermediğimi fark ettim. Aradan geçen süre zarfında bir düzineden fazla farklı çadır kullandım. Çadırdan beklentilerim değiştiği gibi, daha üstün çadırlar kullanınca bu yazıya bir şeyler katabileceğimi düşünerek güncellemeye karar verdim.

Husky Flame'in ilk satılmaya başladığı yıllarda ülkemizde çok fazla marka model alternatifi yoktu. 2800 gram ağırlığındaki bu çadır bugünlerde ağır sayılabilecek bir değere sahip olsa bile, o günler için hafif kategorisinde olduğunu söyleyebilirim. Flame'i rakiplerinden üstün kılan yönü, aynı ağırlıktaki muadillerinin neredeyse 1/3 fiyatına satılıyor olmasıydı. Aradan geçen 10 yılın ardından Husky Flame'in halen üretilip satıldığını görmek şaşırtıcı.

Teknik Bilgiler

Flame iki parçadan oluşan, toplam üç adet 8.5 mm. çapında duraluminum pole sahip, tek girişli, iki kişilik (tek kişilik modeli de var) kışlık bir çadır. İç ve dış tente ancak bir arada kullanılabiliyor. Bu durum kurulumu kolaylaştırsa da, çadırı dış tente olmadan kullanmayı imkansız kılıyor. Çadırın en çok öne çıkan özellikleri kar eteklerine sahip olması ve tabanda 11000 mm./cm2, dış tentede 7000 mm./cm2 poliüretan kaplamalı kumaşları.

Kısaca fabrika verilerine göz gezdirelim;

Ölçüler: (Genişlik × Uzunluk × Yükseklik) 145 × 295 × 110 cm.
Paket ölçüleri: 50 × 15 cm
Ağırlık: paket ve aksesuarlarla beraber 3,2 kg. / paketsiz, aksesuarsız ve 6 adet kazık ile birlikte 2,8 kg.

Dış  tente: 210T Polyester RipStop, 7 000 mm/cm2 poliüretan kaplama, bantlanmış dikişler
İç tente: 190T Naylon ve tül

Zemin: 190T Polyester, 11 000 mm/cm2 poliüretan kaplama
Poller: Duraluminum- 8,5 mm. çapında
Aksesuarlar: kar etekleri, hafif kazıklar, tamir kiti, taşıma çantası

Kurulum

Çadırın kurulumu çok zor değil. Ancak tek başına yapılan kurulumlarda biraz uğraştırdığını söylemek mümkün.  Çadırı kurmak için 3 polü kanallardan geçirmeniz gerekiyor. Kanallardan geçirirken bazen takılan poller, zaman zaman ayrılıp vakit kaybettiriyor. Çadırı ayağa kaldırırken poller oldukça fazla gerildiği için, her an kırılacakmış gibi kaygı duyabilirsiniz.

Husky Flame Çadır
Kurulum için önce çadırı sermek daha sonra 3 adet polü geçirmek gerekiyor.

Husky Flame çadırın iç ve dış tenteleri birbirine entegre olarak tasarlanmış. Bu şekilde diğer çadırlardaki gibi, önce iç tente kurulumu yapıp sonra üzerine dış tente geçirmeye gerek kalmıyor. Ani bastıran yağmurlarda iç ve dış tente bir arada kurulum yaptığınız için iç tente yağmura maruz kalmıyor ve kurulum esnasında ıslanmıyor. Bu çok büyük bir avantaj. Yıkanması gerektiğinde iç ve dış tenteleri birbirinden ayırabiliyorsunuz.

Husky Flame Çadır
İç ve Dış tenteler tümleşik. Böylece ayrı kurulum gerektirmiyor.

İç ve dış tentelerin tek başlarına kullanılmaması ılık ve sıcak havalarda bir dezavantaja dönüşüyor. Çadırı yalnızca iç tenteyle, dış tentesiz biçimde kullanmak imkansız. Bu durum çadırın kullanımını soğuk ve yağışlı havalarla sınırlıyor.

Su geçirmezlik

Husky Flame Türk milletinin korkulu rüyası olan doğada ıslanma konusundaki beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Poliüretanı adeta boca edercesine kullandıkları bu çadır hiçbir şekilde su sızdırmıyor. Dikiş yerleri bantlandığı için bu noktalardan da su sızmayacağını söylemek mümkün. Ancak bu bantların kalitesi üst düzeyde değil. Bantlar kısa süre içinde deforme olup yer yer kumaştan ayrılıyor.

Dış tentede 7000 mm./cm2, iç tentenin zemininde 11000 mm./cm2 poliüretan ürünün albenisini arttıran unsurların başında geliyor. Ancak bu değerlerin gereksiz olduğunu, çadırın toplam ağırlıklarını arttırmaktan başka bir işe yaramadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

The North Face Assault gibi Flame'in 4 katı fiyata satılan çadırlarda zeminde 1500-3000 mm./cm2 aralığında poliüretan kullanılıyor. Yani 11000 mm./cm2 poliüretanın ürünü tercih edilir kılmak için tercih edilmiş olduğuna şüphem yok. Benim çadırımda zeminde 1500 mm./cm2 poliüretan kullanılmış. Antalya'nın muson yağmurlarını aratmayan yağışlarını bilen bilir. Henüz tek bir damla su aldığını görmedim.

Sert Rüzgar

Çadır sert hava koşullarında beklenenden fazlasını veriyor. Çadırı üşenmez, muntazam kurarsanız, sert rüzgarlarda “bana mısın” demiyor. 8,5 mm. çapındaki poller hafif, ancak “5 mevsim” iddiası olan bir çadır için biraz ince sayılabilir. Buna rağmen Flame'in rüzgar dayanımı kendisinden 4-5 kat pahalı çadırlar kadar iyi.  Kar etekleri içeri rüzgar, yağmur ve kar girmesini engelliyor. Aynı zamanda rüzgara karşı da direnç oluşturuyor. Karlı havalarda eteklerin üstünü karla kaplayınca, bu kar şayet eriyip donarsa, çadırı toplamak istediğinizde sizi uğraştırması, kumaşa yapışmış buzun kumaşın yırtılmasına neden olması olası. Dikkatli olun.

Husky Flame ve Husky Falcon Uludağ'da

Sıcak bir gece geçirmek istendiğinde çadır üzerinde yer alan 3 adet hava girişini kapadığınızda içeride çok fazla kondenzasyon (yoğuşma) meydana geliyor. Bu durum damlama olayını tetikliyor. Birbirine çok yakın iç ve dış tente ıslaklık yüzünden birbirine yapışabiliyor. Dar olan iç alanda 2 kişi uyuduğunuzda tulumların yan tarafları ıslanabiliyor. Havalandırma girişlerinden en az bir tanesini mutlaka açık bırakın.

Kapasite

Çadır 2 kişilik kapasiteli olarak satılsa da, pratikte 2 kişi içinde ancak tabutta gibi yaşayabiliyorsunuz. Çadırda 2 kişi yemek yapmak, poponuzun üzerine oturup sohbet etmek, bağdaş kurmak imkansız. 2 kişinin çantalarını da içeri almaya kalkarsanız büyük ihtimalle botlarınız ve bazı malzemeleriniz dışarıda kalacak, içeride size kıpırdayacak yer kalmayacaktır. Çadırın balkon tabir edilen ön kısmı sadece 1 çanta kapasitesine sahip.

Husky Flame Çadır
İç mekan 1 kişi için gerekli alanı sağlıyor. 2 kişi mecbur kalmadıkça kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Uzun faaliyetlerde, olumsuz hava koşullarında bazen çadır içinde 24 saat veya daha uzun süreler kalmak gerekebiliyor. 2 kişi bu çadırın içinde ciddi sıkıntı çekebilirsiniz 2 kişi iken çadırda ne doğrulmak, ne oturup sohbet etmek, ne de yemek pişirmek imkansız. V şekilli bu çadırda, çadırın sonunda ayaklar birleştiği için bu bölüme malzeme koymak mümkün değil. Çadırda yalnızca yan cepler mevcut.

Çadırda tek kalırım, kimseyi içeri almam diyorsanız bu çadır size göre !

Çadırda tek başınıza kalacaksanız, taşıması ve kurulumu alıştıktan sonra nispeten kolay bir çadır. Tek kişinin oturması, yemek pişirmesi, eşyalarını koyması için gerekli alana sahip. Çadır dar olduğu için eşyalarınızı iyice yayarak, faaliyetlere malzemesiz gelip çadırınızda kalmaya yeltenen kişilere “maalesef yerim yok” rahatlıkla diyebilirsiniz.

Sonuç

10 yıl önce bu çadırı 280 liraya satın almıştım. Bugünlerde 1300 lira karşılığında satılıyor.”Ne kadar ekmek o kadar köfte” hesabıyla düşünüldüğünde bile, benzer özellikteki The North Face, Vaude, Ferrino, MSR gibi markaların aynı klasmandaki çadırlarıyla kıyaslandığında 1/5 fiyatı ile tam bir fiyat-performans çadırı olduğunu söylemek mümkün.

2800 gram ağırlık kabul edilebilir. Şöyle kabul edilebilir; yarısı ağırlığındaki bir çadırı, örneğin The North Face Assault 2 Futurelight'ı tercih etmeniz durumunda yaklaşık 6500 lirayı gözden çıkarmak durumundasınız.

Kış dağcılığı yapacaksanız, bütçeniz daha yüksek maliyetli çadırlara izin vermiyorsa Flame alternatifsiz. Ancak deniz seviyesinde ve sıcak havalardaki kamp ihtiyaçlarınıza cevap veremeyeceğini hatırlatırım.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 5.5/10
    Malzeme Kalitesi - 5.5/10
  • 6.5/10
    Kullanım - 6.5/10
  • 9/10
    Fiyat-Performans - 9/10
6.8/10

Özet

Ülkemizde bu fiyata bulabileceğiniz en iyi başlangıç kış dağcılık çadırı. Kış dağcılığı yapmayacaksanız, sırf su geçirmezlik değerlerine bakarak bu çadırı tercih etmeyin. Kesinlikle bir keyif çadırı değil.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Husky Flame çadır inceleme” üzerine 86 yorum

  1. Merhaba Çağatay Bey,
    İncelemelerinizi çok beğenerek okuyorum. Size danışmak istediğim; 400-600 tl bütçe ile yoğun karlı-fırtınalı hava durumları hariç idare edebilcek, genellikle 2 kişinin kalacağı bir çadır almak istiyorum. Ürün ilanlarında Bizam ve Burton için 3 mevsim, Bret için 4 mevsim denmiş, bu çadırlar arasında taşınılabilirliği ve sağlamlık açısından hangisini tercih etmem gerekir ? Burton bagaj ve hacim olarak hoşuma gidiyor, fakat Bret in daha hafif ve pol farkı kafamı karıştırıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
    1) Husky Bizam 2
    2) Husky Bret 2
    3) Husky Burton 2+1

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Çok teşekkürler. İncelemeler işe yarıyorsa çok sevinirim. Maalesef bu inceleme yıllar öncesine ait. Artık hafiflik benim için en önemli kriter oldu. Husky çadırlar maalesef 3 kiloya yakın ağırlıklarıyla oldukça hantallar.

      https://goo.gl/sCM4rT bu çadırı alın, 1.3 kilo ağırlığında. 3-4 mevsim yağmur ve kar altında (çok sert rüzgar olmadıkça) işinizi görür. husky çadırlar gibi çanta dışına da asmak zorunda kalmazsınız. İncelemesi malzeme inceleme bölümünde. Bugüne özel 270 liraya düştü, 10 saat sonra indirim bitecek.

      Yanıtla
      • Evet, incelemesini okudum, turuncu olan 70 , yeşil ve gri 90 , kar etekli olan 97 dolar şuan. 70 ve 90 lık arasında belirgin fark var mıdır acaba ? Almayı düşünüyorum ona göre karar vericem. Teşekkürler.

      • Ucuz olanın kumaş daha kalın dayanıklı, 90 dolar olan hafif ve ince kumaş.200 gram fark var. Kar etekli alma çok gereksiz.

      • Çağatay bey şöyle bir açıklama vermişler, buradaki orange/green waterproof u daha az gözüküyor, yanlış mı yorumluyorum acaba? 20 dolar eksik verip direnci az kumaş almayayım?
        Gray: 20D Silicone coated Fabric 4000mm+,Tent Net Weight 1.24 KG(tent pegs weight and mat weight are not included)
        Gray with tent skirt: 20D Silicone coated Fabric 4000mm+, Net Weight 1.5 KG(tent pegs weight and mat weight are not included)
        Orange/Green: 210T Oxford Fabric 3000mm+ ,Tent Net Weight 1.5 KG(tent pegs weight and mat weight are not included)

      • müsterih olun, benim çadırın 1500mm değeri var (2000 liralık çadırdır) tek damla su geçirmez. tnf ve 25 çadırda bile 3000mm varken rakamlarla oynayıp daha kaliteliymiş gibi sunuyorlar (özellikle husky çok yapar bunu). halbuki su geçirmezlik için 1000mm yeterlidir. üstü ağırlık yapar. tamamen pazarlama amaçlı kullanıyor dikkate almayın.

      • Çağatay bey çadırım geldi tavsiyeleriniz için teşekkürler 🙂
        Şimdide max -5 veya 0 derece hava durumuna göre uyku tulumu arayışı içerisindeyim. Önerileriniz varsa sevinirim 🙂

      • oo güle güle kullanın. https://goo.gl/jFvueo linkteki tulumun pahalı olan modelini kullanan arkadaşım çok methetti. hem hafif, hem de sentetik tulumlara kıyasla çantada az yer kaplıyor. tabi ki 2500 liralık kaz tüyü tulum gibi performans vermeyecektir ancak -10 ısıda çok rahat gece geçireceğinizi (arkadaşımın yalancısıyım) söyleyebilirim.

      • Linkini verdiğiniz biraz fazla geldi benim için hem fiyatı hemde derecesi 🙂
        Makulu markasına güvenebilir miyiz ? yada 3.cü opsiyon dahamı iyi olur .

      • kaz tüyü tulum almadıkça (aliexpressteki tulumlar ördek tüyüdür kelime oyununa dikkat) tulum mevzusu üzerinde pek kafa yorulacak konu değil. tümü yorganlık elyafı alıp iki kumaş arasına koyup kapitone yapıyor, oluyor size tulum. tulum ne kadar ağır olursa düşük ısıda o kadar iyi netice veriyor. bütçenize uyan makalu alın gitsin. hatta 50 lira 100 lira bütçenizi arttırın husky alın. makalu sonuçta husky çakması. satarken daha kolay elden çıkar.

  2. Merhabalar Çağatay Bey.
    Ben de Çadırlar hakkında sizin fikrinizi almak istiyorum,yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

    Bana 1-2 kişilik Yaz-Kış tüm mevsimler kullanabileceğim,ayrıca en zor karlı şartlarda bile banamısın demeyen bir Çadır lazım.
    Max. Bütçem 850 tl’dir.
    Ayrıca hafif olmasını istiyorum.

    Yanıtla
  3. Çağatay bey merhaba, eşim ve iki ufaklıkla beraber çocuklara doğa keyfi yaşatmak amacı ile bahar ve yaz aylarında kamp kuruyoruz. Genellikle gittiğimiz yerler aracla ulasilabilen yerler. Cadir konusunda fiyat ve malzeme kalitesinde pek bilgili değilim. Rahat uyuyabilmek ve esyalarimizida rahat sigdirabilmek adına husky biggles 5 kişilik çadırı almayı düşünüyorum sizce nasıl bir çadır yahut 1000 tl ye kadar onerebileceginiz başka bir ürün mevcutmudur. Ilginize simdiden tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Husky Felen ve Biggles modellerini kullandım. Felen kış ayları için daha uygun, Biggles ise sizin de istediğiniz gibi sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında rahatlıkla kullanabileceğiniz bir çadır.
      Düşünmeniz gereken yalnızca şu olabilir. Yazın deniz kenarında kuracağınız kamplarda bu çadırın içi çok sıcak olacaktır. Bu tip çadırların genelinde olan bir sorun bu. Geceleri esen noktalara kurmaya dikkat edin.

      Yanıtla
    • Merhaba,
      Husky Felen ve Biggles modellerini kullandım. Felen kış ayları için daha uygun, Biggles ise sizin de istediğiniz gibi sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında rahatlıkla kullanabileceğiniz bir çadır.
      Düşünmeniz gereken yalnızca şu olabilir. Yazın deniz kenarında kuracağınız kamplarda bu çadırın içi çok sıcak olacaktır. Bu tip çadırların genelinde olan bir sorun bu. Geceleri esen noktalara kurmaya dikkat edin.

      Yanıtla
  4. Cagatay bey, bazi olumlu yorumlara istinaden husk falcon 2 aldim ancak her kampta havalandirmalar acik olmasina ragmen ici surekli nem yapiyor ve her kamp sonrasi cadiri kurumasi icin asmak zorunda kaliyorum bunu nasil onleyebilirim. Ve diger olumsuz yanida cadiri oldukca germeme ragmen yagista veya ciğ yagmasinda suyu uzerinde tutuyor akiskanligi cok az bu her markada boylemidir..

    Yanıtla
  5. Merhaba Çağatay Bey,
    Husky Falcon çadırı bahar ve yaz aylarında da bunalmadan kullanabilir miyiz? Şuanda iki kişiyiz daha sonrası için tek kişiyede düşebilir çadırı kullanımı. Sonbahar ve kış mevsiminde olduğumuz için bu şatlarda sıkıntı yaşatmayacak bir çadır olduğu bir gerçek yaz bahar ve yaz dönemi için düşünceniz nedir ? Bütçe 400-600 arası başka önerileriniz de olur diye belirtmek istedim

    Yanıtla
  6. Merhaba Çağatay Bey,
    Husky Falcon çadırı bahar ve yaz aylarında da bunalmadan kullanabilir miyiz? Şuanda iki kişiyiz daha sonrası için tek kişiyede düşebilir çadırı kullanımı. Sonbahar ve kış mevsiminde olduğumuz için bu şatlarda sıkıntı yaşatmayacak bir çadır olduğu bir gerçek yaz bahar ve yaz dönemi için düşünceniz nedir ? Bütçe 400-600 arası başka önerileriniz de olur diye belirtmek istedim

    Yanıtla
  7. Merhaba Çağatay Bey, biz de iki kişi olarak çadır bakıyorduk. Bizam ile nerdeyse aynı özelliklerde olan Husky Burton u beğenmiştik ancak şimdi büyükmüş gibi geliyor bize. Bizam içinse başka incelemelerde küçüklüğünü eksi yön olarak yazmışlar. Daha ziyade tek kişilik bir çadır deniyor. Siz bunlar arasından ne önerirsiniz? Bütçe olarak 350-400tl maksimum çıkabileceğimiz fiyattır. Farklı bir öneriniz olursa ona da açığız.

    Yanıtla
    • Bizam 2 kişi için yeterli bir çadır. Çadır genişledikçe ağırlığının artacağını unutmayın. Kamp yerine yürüyerek ulaşacaksanız ağırlık çok önemli bir konu.

      Yanıtla
  8. 4 kişilik bir aileyiz 3 mevsimlik bir çadır arıyoruz.. Husky bizon ilgimi çekti. bir de Decathlon’da satılan kamp çadırları. iki odalı aile çadırlarının kurulumu zor gibi geldi. ne önerirsiniz?

    Yanıtla

Yorum yapın