Husky Flame çadır inceleme

Husky Flame ülkemizde en çok tercih edilen, “5 mevsim” tabir edilen çadırlardan birisi. Husky Flame çadırın bu denli popüler olmasının başlıca nedeni muadili ürünlere kıyasla fiyatının daha uygun olması. Çadır beklentilerinizi ne derecede karşılar düzeyde, dezavantajları neler hep birlikte inceleyelim.

Bu incelemeyi yazalı neredeyse 9 yıl olmuş. Şimdi okuyunca yeterince tatmin edici bilgiler vermediğimi fark ettim. Aradan geçen süre zarfında bir düzineden fazla farklı çadır kullandım. Çadırdan beklentilerim değiştiği gibi, daha üstün çadırlar kullanınca bu yazıya bir şeyler katabileceğimi düşünerek güncellemeye karar verdim.

Husky Flame'in ilk satılmaya başladığı yıllarda ülkemizde çok fazla marka model alternatifi yoktu. 2800 gram ağırlığındaki bu çadır bugünlerde ağır sayılabilecek bir değere sahip olsa bile, o günler için hafif kategorisinde olduğunu söyleyebilirim. Flame'i rakiplerinden üstün kılan yönü, aynı ağırlıktaki muadillerinin neredeyse 1/3 fiyatına satılıyor olmasıydı. Aradan geçen 10 yılın ardından Husky Flame'in halen üretilip satıldığını görmek şaşırtıcı.

Teknik Bilgiler

Flame iki parçadan oluşan, toplam üç adet 8.5 mm. çapında duraluminum pole sahip, tek girişli, iki kişilik (tek kişilik modeli de var) kışlık bir çadır. İç ve dış tente ancak bir arada kullanılabiliyor. Bu durum kurulumu kolaylaştırsa da, çadırı dış tente olmadan kullanmayı imkansız kılıyor. Çadırın en çok öne çıkan özellikleri kar eteklerine sahip olması ve tabanda 11000 mm./cm2, dış tentede 7000 mm./cm2 poliüretan kaplamalı kumaşları.

Kısaca fabrika verilerine göz gezdirelim;

Ölçüler: (Genişlik × Uzunluk × Yükseklik) 145 × 295 × 110 cm.
Paket ölçüleri: 50 × 15 cm
Ağırlık: paket ve aksesuarlarla beraber 3,2 kg. / paketsiz, aksesuarsız ve 6 adet kazık ile birlikte 2,8 kg.

Dış  tente: 210T Polyester RipStop, 7 000 mm/cm2 poliüretan kaplama, bantlanmış dikişler
İç tente: 190T Naylon ve tül

Zemin: 190T Polyester, 11 000 mm/cm2 poliüretan kaplama
Poller: Duraluminum- 8,5 mm. çapında
Aksesuarlar: kar etekleri, hafif kazıklar, tamir kiti, taşıma çantası

Kurulum

Çadırın kurulumu çok zor değil. Ancak tek başına yapılan kurulumlarda biraz uğraştırdığını söylemek mümkün.  Çadırı kurmak için 3 polü kanallardan geçirmeniz gerekiyor. Kanallardan geçirirken bazen takılan poller, zaman zaman ayrılıp vakit kaybettiriyor. Çadırı ayağa kaldırırken poller oldukça fazla gerildiği için, her an kırılacakmış gibi kaygı duyabilirsiniz.

Husky Flame Çadır
Kurulum için önce çadırı sermek daha sonra 3 adet polü geçirmek gerekiyor.

Husky Flame çadırın iç ve dış tenteleri birbirine entegre olarak tasarlanmış. Bu şekilde diğer çadırlardaki gibi, önce iç tente kurulumu yapıp sonra üzerine dış tente geçirmeye gerek kalmıyor. Ani bastıran yağmurlarda iç ve dış tente bir arada kurulum yaptığınız için iç tente yağmura maruz kalmıyor ve kurulum esnasında ıslanmıyor. Bu çok büyük bir avantaj. Yıkanması gerektiğinde iç ve dış tenteleri birbirinden ayırabiliyorsunuz.

Husky Flame Çadır
İç ve Dış tenteler tümleşik. Böylece ayrı kurulum gerektirmiyor.

İç ve dış tentelerin tek başlarına kullanılmaması ılık ve sıcak havalarda bir dezavantaja dönüşüyor. Çadırı yalnızca iç tenteyle, dış tentesiz biçimde kullanmak imkansız. Bu durum çadırın kullanımını soğuk ve yağışlı havalarla sınırlıyor.

Su geçirmezlik

Husky Flame Türk milletinin korkulu rüyası olan doğada ıslanma konusundaki beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Poliüretanı adeta boca edercesine kullandıkları bu çadır hiçbir şekilde su sızdırmıyor. Dikiş yerleri bantlandığı için bu noktalardan da su sızmayacağını söylemek mümkün. Ancak bu bantların kalitesi üst düzeyde değil. Bantlar kısa süre içinde deforme olup yer yer kumaştan ayrılıyor.

Dış tentede 7000 mm./cm2, iç tentenin zemininde 11000 mm./cm2 poliüretan ürünün albenisini arttıran unsurların başında geliyor. Ancak bu değerlerin gereksiz olduğunu, çadırın toplam ağırlıklarını arttırmaktan başka bir işe yaramadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

The North Face Assault gibi Flame'in 4 katı fiyata satılan çadırlarda zeminde 1500-3000 mm./cm2 aralığında poliüretan kullanılıyor. Yani 11000 mm./cm2 poliüretanın ürünü tercih edilir kılmak için tercih edilmiş olduğuna şüphem yok. Benim çadırımda zeminde 1500 mm./cm2 poliüretan kullanılmış. Antalya'nın muson yağmurlarını aratmayan yağışlarını bilen bilir. Henüz tek bir damla su aldığını görmedim.

Sert Rüzgar

Çadır sert hava koşullarında beklenenden fazlasını veriyor. Çadırı üşenmez, muntazam kurarsanız, sert rüzgarlarda “bana mısın” demiyor. 8,5 mm. çapındaki poller hafif, ancak “5 mevsim” iddiası olan bir çadır için biraz ince sayılabilir. Buna rağmen Flame'in rüzgar dayanımı kendisinden 4-5 kat pahalı çadırlar kadar iyi.  Kar etekleri içeri rüzgar, yağmur ve kar girmesini engelliyor. Aynı zamanda rüzgara karşı da direnç oluşturuyor. Karlı havalarda eteklerin üstünü karla kaplayınca, bu kar şayet eriyip donarsa, çadırı toplamak istediğinizde sizi uğraştırması, kumaşa yapışmış buzun kumaşın yırtılmasına neden olması olası. Dikkatli olun.

Husky Flame ve Husky Falcon Uludağ'da

Sıcak bir gece geçirmek istendiğinde çadır üzerinde yer alan 3 adet hava girişini kapadığınızda içeride çok fazla kondenzasyon (yoğuşma) meydana geliyor. Bu durum damlama olayını tetikliyor. Birbirine çok yakın iç ve dış tente ıslaklık yüzünden birbirine yapışabiliyor. Dar olan iç alanda 2 kişi uyuduğunuzda tulumların yan tarafları ıslanabiliyor. Havalandırma girişlerinden en az bir tanesini mutlaka açık bırakın.

Kapasite

Çadır 2 kişilik kapasiteli olarak satılsa da, pratikte 2 kişi içinde ancak tabutta gibi yaşayabiliyorsunuz. Çadırda 2 kişi yemek yapmak, poponuzun üzerine oturup sohbet etmek, bağdaş kurmak imkansız. 2 kişinin çantalarını da içeri almaya kalkarsanız büyük ihtimalle botlarınız ve bazı malzemeleriniz dışarıda kalacak, içeride size kıpırdayacak yer kalmayacaktır. Çadırın balkon tabir edilen ön kısmı sadece 1 çanta kapasitesine sahip.

Husky Flame Çadır
İç mekan 1 kişi için gerekli alanı sağlıyor. 2 kişi mecbur kalmadıkça kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Uzun faaliyetlerde, olumsuz hava koşullarında bazen çadır içinde 24 saat veya daha uzun süreler kalmak gerekebiliyor. 2 kişi bu çadırın içinde ciddi sıkıntı çekebilirsiniz 2 kişi iken çadırda ne doğrulmak, ne oturup sohbet etmek, ne de yemek pişirmek imkansız. V şekilli bu çadırda, çadırın sonunda ayaklar birleştiği için bu bölüme malzeme koymak mümkün değil. Çadırda yalnızca yan cepler mevcut.

Çadırda tek kalırım, kimseyi içeri almam diyorsanız bu çadır size göre !

Çadırda tek başınıza kalacaksanız, taşıması ve kurulumu alıştıktan sonra nispeten kolay bir çadır. Tek kişinin oturması, yemek pişirmesi, eşyalarını koyması için gerekli alana sahip. Çadır dar olduğu için eşyalarınızı iyice yayarak, faaliyetlere malzemesiz gelip çadırınızda kalmaya yeltenen kişilere “maalesef yerim yok” rahatlıkla diyebilirsiniz.

Sonuç

10 yıl önce bu çadırı 280 liraya satın almıştım. Bugünlerde 1300 lira karşılığında satılıyor.”Ne kadar ekmek o kadar köfte” hesabıyla düşünüldüğünde bile, benzer özellikteki The North Face, Vaude, Ferrino, MSR gibi markaların aynı klasmandaki çadırlarıyla kıyaslandığında 1/5 fiyatı ile tam bir fiyat-performans çadırı olduğunu söylemek mümkün.

2800 gram ağırlık kabul edilebilir. Şöyle kabul edilebilir; yarısı ağırlığındaki bir çadırı, örneğin The North Face Assault 2 Futurelight'ı tercih etmeniz durumunda yaklaşık 6500 lirayı gözden çıkarmak durumundasınız.

Kış dağcılığı yapacaksanız, bütçeniz daha yüksek maliyetli çadırlara izin vermiyorsa Flame alternatifsiz. Ancak deniz seviyesinde ve sıcak havalardaki kamp ihtiyaçlarınıza cevap veremeyeceğini hatırlatırım.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 5.5/10
    Malzeme Kalitesi - 5.5/10
  • 6.5/10
    Kullanım - 6.5/10
  • 9/10
    Fiyat-Performans - 9/10
6.8/10

Özet

Ülkemizde bu fiyata bulabileceğiniz en iyi başlangıç kış dağcılık çadırı. Kış dağcılığı yapmayacaksanız, sırf su geçirmezlik değerlerine bakarak bu çadırı tercih etmeyin. Kesinlikle bir keyif çadırı değil.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Husky Flame çadır inceleme” üzerine 86 yorum

  1. Tdf kış gelişim eğitimi de bitti, çadır ile ilgili olarak eklemek istediğim bir konu var. Kamp yaptığımız hafta içinde tipili birkaç gün geçirdik. Çadırın havalandırma deliklerinden içeriye kar girdi (çırtları yetersiz) çöp poşeti tıkıştırdık 🙂 bizi bir gece de olsa güç duruma soktu. Yiğidi öldürüp hakkını yemeyelim, fiyatına göre müthiş bir çadır. Vaudelerin patladığını gördüm kamplarda. Herkese iyi günler diliyorum.

    Yanıtla
  2. İşte bunu yazmanız müthiş olmuş Ali Bey, tam da Husky Falcon almayı düşündüğüm sırada buna rastgelmiş olmam çok iyi oldu.

    Yanıtla
  3. Husky Falcon çadırımı Tdf Erzurum Kış temel faaliyetinde kullandım, çadırın polleri rüzgara dayanamadı ve eğildi. Kar eteklerinin olması bazen + bazen de – olabiliyor. Bulabilirseniz kalın pol kullanın. Çadır oldukça ferah bir kullanım alanı sunuyor. İdeal bir çadır aslında gördüğüm eksik tarafı polleridir. Saygılar.

    Yanıtla
    • Falcon’ un tavanı yüksek yapılı bir çadır olduğundan dolayı rüzgara daha fazla direnç göstermiş olduğunu düşünüyorum. Sanırım flame 2 rüzgarda daha iyi performans gösterir.

      Yanıtla
  4. Ben hem Bizam hem Bret kullandım.Bizam la Bret arasında Pol ve bagaj farkı var.Bret in biraz daha yağmur dayanıklığı fazla.Bretin polleri aliminyum ve çift bagaj var.İki çadırıda sattım şimdi Falcon ya da Flame almayı düşünüyorum.Çünkü ikisinde de kar eteği olmadığı için kışın içeri çok rüzgar alıyor.Bence de yedekte bir bizam(şu an peşin 193 lira) ve yanında Falcon ya da Flame yeterli.Ben yürüyüş ya da bisiklette kullandığım için ağırlık önemli ama madem çok dar Falcon daha mantıklı..

    Yanıtla
    • Flame çadırım vardı, durup dururken sattım. Şimdi deliler gibi pişmanım. Yerine alacak çadır bulamıyorum. Gerçekten alternatifi olmayan bir çadır. Husky’nin yeni 5 mevsim çadırları geldi fakat hiçbirinde kar eteği yok. Flame üretimden kalkmadan 1 tane hemen almayı düşünüyorum.

      Yanıtla
      • Bende Bret için aynı pişmanlığı duyuyorum. Acayip hafifti.Bisikletle tur yaparken çok iyi oluyordu. Yorgunluğun üstüne kurmak kolaydı. Bu arada Husky Flare var.Oda çok güzel.Bir ara yanında kaz tüyü uyku tulumu veriyordu.Onu da kaçırdım.Şimdi artık bir tane seçmek zorundayım..

  5. Slm. Ben motorsikletle kampa gidiyorum ve Husky Bizam ı aldim gercekten hem tasima acisindan hem kurma toplama acisindan ve en onemlisi kullanisi olarak mukemmel cadir. Gecenlerde bir kamta ucuz cadirlardan cadirim vardi onunla katildim ve sabah kalktigimda gece yagan çiğ ustume dusmus sabah uyandigimda islanmistim amA Husky bizam varyaaa verdigim paraya helal olsun.
    Atlas outdoor a siparisi verdim ertesi gun elime gecti,bu firmaya vede calisanlarindan Barboras bey e cook tesekkur ediyorum. Arti cadirla verelen vatton kap lambasida cok kullanisli.

    Yanıtla
  6. Tavsiyeniz üzere bu çadırdan satın aldım. Çok sert koşullarda kullanmamış olmama rağmen beni üzmedi. Ama bahsedildiği gibi çadır için 2 kişilik yazılması biraz iddialı olmuş. Tüm eşya bagaj kısmında olsa bile 2 kişi sığmak mümkün değil. İç yüksekliği ise 1.80 boyunda olmama rağmen ön kısımda benim için gayet yeterli. Yemek pişirme alanı çok fazla değil ama idare etmek mümkün. Kısacası 5 mevsim ve tek kişilik bir çadır için bence fiyat / performans oranı çok iyi bir çadır.

    Yanıtla
    • hocam güle güle kullanın. Flame tek kişi çok keyifli bir çadır. 2 kişi de yatabiliyor fakat yemek yapacak, oturup sohbet edecek yer kalmıyor. Bu hafta Husky Felen geldi elime. 3-4 kişi kapasiteli ve Flame ile aynı malzemeler kullanılarak imal edilmiş. Keyif kamplarına Felen’i, zor koşullarda kamp yükü ile yürüdüğümde Flame’i götürmeyi düşünüyorum. Bu haftasonu ilk kampı yapacağım Felen ile. Hemen incelemesini koyarım. Saygılar selamlar.

      Yanıtla
  7. Çok teşekkürler bizam modelini almayı düşünüyordum benim için olduk.a faydalı oldu 🙂

    Yanıtla
      • fiyat, ağırlık ve özellik bakımından rakip başka bir çadır ülkemize henüz ithal edilmemiş. benzer 4 mevsim özellikteki çadırların fiyatları 1000 – 1500 TL seviyesinde, ancak 1500 TL olupta kar eteği olmayan çadırlar mevcut? Bu çadırın yüksek fiyatlı çadırlardan tek eksiği aluminyum pollerinin biraz ince olması, çok sert rüzgarlarda ne olur bilemiyorum. Bu durumu da kalın polü ekstra satın alarak eşitleyebilir, gene yüzlerce lira tasarruf etmiş olursunuz. Çok sert rüzgarlı havalarda kalın pol, normal havalarda hafif ince pol götürürsünüz boşuna ağırlık taşımamış olursunuz.

      • çağatay bey öncelikle teşekkür ederim ben çocuklarımla bi göl kenarına gittim ve bu çadır olayını orada gördüm benim çocuklarda dururmu hemen baba bizede çadır al bizde böyle piknik yapalım ben hiç çadırda kalmadım çocuklara sebep bi çadır almak istiyorum bizim buralarda çadır satılan bi mağaza yok 2. elde olsa alacam ama nasıl bi çadır alacam onu bilmiyorum buradaki yorumlarda ve sizinde tavsiyeniz gördüğüm kadarı ile husky çadırlar üzerine bende 4 çocuk var bana önerebileceğiniz çadır hangisi olur ben 3 + 1 husky felene baktım sadece internetten hiç yakından görmedim yardımcı olurmusunuz

      • Husky Boyard 4 kişilik alabilirsiniz. Ağır bir çadır ancak oldukça geniş ve kurulumu kolay. Sırtınızda taşımayacaksanız alın gitsin. Kolay gelsin.

      • Çağatay Bey merhaba,

        Biz eşimle genellikle arabalı gezintiye çıkıyoruz ve sırtımızda çadır taşımıyoruz. Rahatımıza da düşkün olduğumuzdan 2 kişi olmamıza rağmen 3-4 kişilik çadırları tercih ediyoruz. Ekstrem koşullarda kamp kurmaya çok yanaşmıyoruz ancak şartlar gerektirirse karın ortasına da çadır kurmaktan çekinmeyiz. Yeni bir çadır almaya karar verdik. Ancak seçim konusunda çok kararsısız. Husky Felen istediğimiz şartları fazlasıyla sağlıyor gibi gözüküyor ve hoşumuza gitti (Husky’leri çok onaylamadığınızı bilmekle beraber 🙂 ). Ancak Husky Boyard’da işimizi görür gibi duruyor. Çıkabileceğimiz maksimum fiyat 1250tl yani Husky Felen’i ucundan karşılıyor. Ancak bu fiyata değecek kadar Boyard’dan farklı mıdır bilemiyorum. Bu durumda Husky Felen mi, Husky Boyard mı yoksa Türkiye’den erişilebilecek başka bir marka model mi satın almak daha mantıklı olur? Değerli düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirseniz çok memnun oluruz. Teşekkürler.

      • merhaba, Husky Felen kullandım kış aylarında gerçekten rahat edebileceğiniz bir çadır ancak havalar ısınınca bu çadırda gecelemek imkansız içinde pişersiniz. bence 3 mevsim çadır düşünün. 4 mevsim çadırların içinde sıcak yaz günleri hele de deniz seviyesinde kamp kuracaksanız fırın gibi olur. hava sirkülasyonu yok denecek kadar azdır. Buna karşın 3 mevsim çadırla kışın karda kamp yapılmaz diye bir kural yoktur. Sert rüzgar olmadıkça 3 mevsim çadırlarla da kışın kamp yapılır. Sizi sıcak tutacak çadır değil tulum olacaktır. Hani “bir çadır alıp tüm yıl boyunca kullanayım” derseniz 3 mevsim çadırlara yönelin. “Yok ben yalnızca kışın kamp kurarım” derseniz Felen alın. Boyard hem Felen’in yarı fiyatına satılıyor hem de çok çok sıcak havalarda dış tentesiz; yalnızca iç tente ile kullanabiliyorsunuz. Felen’de böyle bir özellik yok. Fiyatlar döviz artışından sonra aldı başını yürüdü. O yüzden 500-1500 tl aralığında çok da bir seçenek kalmadı. Husky Boyard tam bir fiyat performans çadırı.

Yorum yapın