Husky Anapurna -28 Sentetik Dolgulu Uyku Tulumu

Bu incelemeyi 8 yıl önce yazmıştım. Aradan geçen uzun süreye rağmen, Husky Anapurna halen ülkemizde satılan en uygun fiyatlı kışlık uyku tulumu olma özelliğini koruyor. 8 yıl boyunca, bu sitenin sayesinde sayısız malzeme tecrübe etme olanağı buldum. 2020 yılında Husky Anapurna uyku satın almaya değer mi birlikte inceleyelim.

Eskiden yurt dışından alışveriş yapmak bugünkü kadar kolay ve yaygın değildi. Avrupa'da PTT kanalıyla Türkiye'ye gönderim yapan firmalar olmadığı için, alışveriş konusunda tek alternatif Amerikan firmalarıydı. Hacimli bir ürün sipariş etmeye kalktığımda, uyku tulumu ve çadır gibi malzemelerin kargo ücretleri 150 doların üzerinde tutuyordu. Yüksek kargo maliyeti yüzünden yalnızca Türkiye'deki alternatifleri araştırmak zorunda kalmıştım.

Gönlüm kaz tüyü uyku tulumlarından yanaydı. Sentetik elyaf dolgulu uyku tulumlarının yarısı ağırlığında, sıkıştırıldığında yarısı kadar alan kaplayan kaz tüyü uyku tulumları bugünkü gibi o yıllarda da çok pahalıydı.

Kaz tüyü uyku tulumu fiyatlarının yüksek olması beni sentetik dolgulu tulumlara yöneltti. Fazladan 1 kilo ağırlık taşımaya razı oldum. Büyük hacimlerini de “yüksek kapasiteli çanta taşırım” diyerek görmezden geldim.

Önce hedeflerimi belirledim. Eksi 20 santigrat dereceye kadar içinde barınabileceğim, fiyat bakımından bütçemi zorlamayacak bir uyku tulumu arayışına girdim. Neticede Himalayalar'a gitmeyecektim. Kışın Uludağ, Aladağlar, Hasan Dağı, Erciyes kamplarında idare etsin, yani kısaca eksi 20 santigrat dereceye kadar yolu olsun istedim.

Bütçe ve hedeflerime uyan iki tulum buldum. İlk karşıma çıkan tulum Marmot'un Wave 4 modeli oldu. -10 konfor -28 extreme derecelerine sahip bu tulum 1925 gram ağırlığında ve 250 – 280 TL arasında değişen fiyatlara sahipti. Bir diğer tulum ise Husky'nin Anapurna modeli oldu. Bu tulum -19 düşük konfor -12 yüksek konfor ve -28 extreme derecelerine sahipti.  Husky tulumlardaki ısı değerlerinin EN 13537 ile sertifikalandırılmamış olması kafamda soru işaretlerine neden olmuştu. Ancak 2260 gram ağırlığındaki bu tulum, EN 13537 ile sertifikalandırılmış Marmot Wave'den yaklaşık 335 gram daha ağırdı. Sentetik dolgulu tulumlarda dolgu malzemesi ne kadar ağır olursa, ısı değerleri de o kadar iyileşiyor. Bu nedenle sertifika olayına pek kafayı takmadım.

Husky Anapurna Tulum

Karaköy'de hem Husky, hem de Marmot tuluma dokunma fırsatım oldu. Bugünkü aklım (2020) olsaydı Marmot tercih ederdim. Nedenine gelince, Husky'deki göbek hizasına kadar açılan yarım fermuar yalıtım konusunda avantaj sağlasa dahi, nispeten daha yüksek sıcaklıklarda tulumun içinde sıcaktan sıkıntı basmasına neden oluyor. Yani sıfır derece, eksi 5 derecedeki konaklamalarda, insan bazen fermuarı açmak, bacakları esnetmek, tulumun içini havalandırmak istiyor. Çadırın içinde kahvaltı yaparken tulumu yorgan gibi üzerime almak, bağdaş kurarak oturmak istediğimde Husky ile mümkün olmuyordu.

Ayrıca o dönem ikinci bir tuluma ayrıca bütçe ayıramayacağım için, ilkbahar ve yaz aylarındaki yüksek irtifa faaliyetlerine gene Anapurna ile katılıyordum. Boydan fermuara sahip bir tulumum olsaydı, yüz üstü yatıp, tulumu yorgan gibi üstüme örtebilirdim. Anapurna ile tek seçeceğiniz içinde mumya gibi yatmak.

Husky Anapurna Tulum

Yazdığım ilk incelemede sözü fazla uzatmışım. Anapurna'yı 3 yıl kadar kullandım. Türkiye koşullarında, Doğu Anadolu dağları hariç, kış aylarında hiçbir koşula üşüdüğümü hatırlamıyorum. Aksine, eksi 10 santigrat dereceden daha yüksek hava sıcaklıklarında içinde sıcaktan bunalmak ve yarım fermuarın meydana getirdiği klostrofobi daha büyük bir sorun halini almıştı.

Neticeye gelirsek, bu tulumun içinde -23 santigrat dereceyi dahi gördüm. Kış dağcılığı için nispeten düşük bütçeli bir tulum arayışındaysanız, yarım fermuar sizin için problem teşkil etmeyecekse tereddütsüz satın alabilirsiniz.

Husky Anapurna Tulum
Tulumun altında yer alan plastik kaplama tulumun eğimli arazide kaymasını engelliyor.

Tulumun başlıca dezavantajları ağır olması, sıkıştırıldığında çantada fazla yer kaplaması (en az 60 litre kapasiteli çantaya ihtiyacınız olacak) ve kapana kısılmış hissi duymanızı sağlayan yarım fermuarı.

Yalıtım değerlerinin yanı sıra, tulumun hoşuma giden bir başka özelliğinden de bahsedeyim. Husky Anapurna'da ayak bölümünde çıkarılabilen, yıkanabilir bir kese kullanmışlar. Bu sayede hem ayaklarda ekstra yalıtım sağlanıyor, hem de tulumun ayak bölümünün daha geç kirlenmesi sağlanmış. Çok pahalı tulumlarda bile görmediğim bir ayrıntı.

Bugün (Ocak 2020) baktığımda tulumun fiyatı 750 TL'ye kadar inmiş durumda. Aynı ısı değerlerini sunan, kaz tüyü alternatifi ise 3500 TL. Bahsettiğim kaz tüyü tulum The North Face Green Kazoo. Green Kazoo'yu 1950 TL'ye mal ettim. İncelemesi çok yakında Outdoor Haber'de.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 6/10
    Malzeme Kalitesi/İşçilik - 6/10
  • 9/10
    Yalıtım - 9/10
  • 9/10
    Fiyat/Performans - 9/10
7.5/10

Özet

İnce yapılı biriyseniz yarım fermuar problem olmayabilir. Eğer tulumların içinde daralıyorsanız, sıkça ayaklarınızı tulumun dışına çıkarıp esnetiyorsanız, tulumu nispeten sıcak havalarda yorgan gibi üstünüze örterek kullanacağınızı düşünüyorsanız yarım fermuar olayı bu tulumu satın aldığınıza pişman edebilir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Husky Anapurna -28 Sentetik Dolgulu Uyku Tulumu” üzerine 24 yorum

    • Selam Gökhan, eskiden sadece “-28” olarak satılırdı. Şöyle ifade edeyim, bunun içinde içlikle eksi 18 santigrat derecelerde defalarca uyudum. Limit eksi 10 santigrat derece yazsa dahi bundan çok daha iyi sonuç verdiğini söyleyebilirim.

  1. Biz de iki arkadaş olarak bu tulumu birkaç sene önce edindik kış kampı için. Şu ana kadar -6 dereceye kadar kullanabildik. Sadece iç çamaşır ve tişört ile giriyorum içine. Bir sıkıntı 220cm boy standart. Ben 170 cm boyundayım. Kendimi kafaya göre ayarlayinca ayaklarım ile tulumun ucu arasında 30 40 cm hava boşluğu kalıyor ve ayaklar üşüyor. Ancak ayakları tulumun ucuna iyice oturttuktan sonra tuluma yerleşince sıkıntı kalmıyor.

    Tek ve gerçekten ciddi sıkıntı paketli boyutu. 65+10 lt çantanın tulum gözüne mümkün değil sığmıyor. Çantanın da yaklaşık 1/3 unu dolduruyor dik yerlestirince. Sağına soluna birşeyler koyacak boşluk kalıyor.

    Alacak arkadaşlara paketli boyutunu göz önünde bulundurmalarini tavsiye ederim.

    • bu gibi durumlarda tulumun içine ayak kısmına polarları montları ve elektronik eşyaları ( batarya zayıflamaması için) koyarız. hem o boşluk gider hemde ayaklar sıcak kalır.

  2. Aynı uyku tulumunu ben de test ettim. -30 derece de çadır içerisinde ( çadır içi 10 derece kadar daha sıcak oluyor, yani -20 ) altta köpük mat ve şişme mat uzerinde denedim. Sabaha kadar çok konforlu bir gece geçirmiştim.

    Uyku tulumunun çabuk ısınması için, girmeden evvel sıcak su torbası hazırlayarak ayak kısmına koyuyorum. içine girince de torbayı sırt kısmına koyuyorum. Böylece, ilk 10 dk. Gibi üşüme sorunu kalmıyor..Girdiğimde fırın gibi sıcak oluyor.. Kışın su torbası tasımanızı da tavsiye ederim. Çanta da çok az yer kapladığı gibi, çadır içinde otururken de ayklarınızı ısıtabilirsiniz. Ayak ısınınca her yerım ısınıyor. Ohh, bir de sıcak çikolata hazırlamışsam, değmeyin keyfine.. 🙂

  3. Aynı uyku tulumunu ben de test ettim. -30 derece de çadır içerisinde ( çadır içi 10 derece kadar daha sıcak oluyor, yani -20 ) altta köpük mat ve şişme mat uzerinde denedim. Sabaha kadar çok konforlu bir gece geçirmiştim.

    Uyku tulumunun çabuk ısınması için, girmeden evvel sıcak su torbası hazırlayarak ayak kısmına koyuyorum. içine girince de torbayı sırt kısmına koyuyorum. Böylece, ilk 10 dk. Gibi üşüme sorunu kalmıyor..Girdiğimde fırın gibi sıcak oluyor.. Kışın su torbası tasımanızı da tavsiye ederim. Çanta da çok az yer kapladığı gibi, çadır içinde otururken de ayklarınızı ısıtabilirsiniz. Ayak ısınınca her yerım ısınıyor. Ohh, bir de sıcak çikolata hazırlamışsam, değmeyin keyfine.. 🙂

  4. Merhaba, Husky Annapurna -28 Ağrı Dağı Kış tırmanışı için yeterli midir? comfort ve extreme önerilenin altında olduğundan extreme -40 veya -35 olması öneriliyor. Sizce yeterli gelebilir mi?

  5. Merhaba, Husky Annapurna -28 Ağrı Dağı Kış tırmanışı için yeterli midir? comfort ve extreme önerilenin altında olduğundan extreme -40 veya -35 olması öneriliyor. Sizce yeterli gelebilir mi?

  6. Merhabalar, 2012 senesinde Everest base camp’ta – 29 derece test etmek zorunda kaldım. Geceyi yaklaşık 5200 mt rakımda bir restauranın salonunda yatarak geçirdim.

Yorumlar kapalı.