2013 yılının sıra dışı Outdoor Malzemeleri

Vitrinlerde görmeye alışkın olmadığımız, şimdilik deneysel olarak nitelendirilebilecek malzemelere göz atalım. Bakalım bundan 10 yıl sonra, aşağıda sıraladığımız hangi malzemeler tarihe karışacak, hangileri yaygınlaşacak.

Ultra Hafif Çadır — $2000 gözden çıkarabileceğiniz bir rakamsa, bu çadır için değebilir. Bu konsept çadır bugüne kadar yapılan çadırlar arasında en hafif ve en güçlü olma iddiasında. Ülkemizde bilinmeyen bir marka  olan Easton Mountain Products'a ait Cuben Si2 yakında sınırlı sayıda üretilip satışa sunulacak. Cuben Si2'de yan panellerde nefes alabilirlik için Event kumaş, çadırı ayakta tutmak için hafif fakat güçlü karbon-fiber poller ve dış kaplama kumaş olarak Cubic Tech firmasının ultra-high molecular weight polyethylene (UHMWP) isimli özel malzemesi kullanılmış.

Easton Mountain Products'un iddiasına göre bu malzemelerin birleşiminden 130 kilometre hızla esen rüzgara dayanabilen, malzeme dahil 2 kişi kapasiteli, tek parça tenteden oluşan ve toplam ağırlığı 860 gramı geçmeyen (yanlış okumadınız. yazıyla sekiz yüz altmış gram) bir çadır meydana gelmiş.

Easton Cuben si2 çadır
Easton Cuben Si2 Ultrahafif çadır. Yalnızca 860 gram !!!

-40 Uyku Tulumu — -40 gibi oldukça düşük ısılarda sizi sıcak tutan bir çok ekspedisyon sınıfı uyku tulumu zaten var. Nemo ‘nun Canon modeli uyku tulumu diğerlerinden oldukça farklı. Önce standart özelliklerinden bahsedelim. 850 fill kaz tüyü dolgu malzemesi ve suya karşı dirençli, nefes alabilir dış kaplama kumaş kullanılmış. Ayak ucu, kalça ve sırt bölümlerinde ise kaz tüyüne ek olarak silikon elyaf malzeme ile desteklenmiş. Böylece kaz tüyü nemlense/ıslansa dahi tulum sizi sıcak tutmaya devam ediyor.

Bu tulumu diğer tulumlardan ayıran en büyük fark tasarımı. En büyük dikkat çekici sıra dışı özellik kafa bölümünde yer alıyor. Baca şeklinde tasarlanan bu bölüm düşük hava sıcaklıklarında maksimum termal etkinlik  ve konfor sunuyor. Tulumun yan taraflarında yer alan fermuarlar sayesinde tulumdan dışarı çıkmadan yemek pişirme, yemek yeme, kitap okuma gibi aktivitelerde bulunabiliyorsunuz. Tulumun üstünde tulumu açmadan içeride biriken nemi tahliye etmeye yarayan havalandırma kanalları var… istediğinizde açıyorsunuz. Amerika'da $999 etiketiyle satışa sunulan tulumun toplam ağırlığı 2.130 gram.

nemo canon uyku tulumu
Nemo Canon çok ilginç bir tasarım.

Değiştirilebilir bot tabanları — Bugüne kadar neden hiç kimse düşünmedi dedirten malzemelerden biri de Vibram'ın değiştirilebilir bot tabanları. “Vibram neden bugüne kadar düşünmedi” diye soranlarınız olabilir. Düşünmüşlerdir fakat muhtemelen duyurmak için uygun zamanı beklemişlerdir. Bundan böyle değişken koşullara göre botlarınızın tabanlarını değiştirebileceksiniz. Tabi bu sistem mevcut botlarınızla uyumlu değil. Şu an için yalnızca Korkers ‘in bazı modelleri bu sistemi destekliyor. Bakalım gelecekte daha da yaygınlaşacaklar mı.

değiştirilebilir tabanlar
Değişken koşullara göre değişik tabanlar.

Bu sistem tutar mı? Vibram çıkardıysa yaygınlaşacağı kesin. Şimdilik yalnızca Korkers ile çalışması piyasayı kokladığı anlamına geliyor. Vibram daha önce de oldukça radikal tasarımlı “FiveFingers” modellerini piyasaya sürmüş, FiveFingers çılgınlığı yaşanmıştı.

Vibram değiştirilebilir tabanlar
Vibram değiştirilebilir tabanlar.

Hava Yastıklı Çanta — Ortovox ve Bergans firmaları şimdiden hava yastıklı çanta üretmeye başladılar. Hava Yastığı sanılanın aksine düşüşlerde çarpmayı hafifletmek için değil, çığa kapıldığınızda derine batmamanıza yarıyor. Çığ başladığında pimi çekiyorsunuz ve birden çantanın arkasındaki yastıklar şişmeye başlıyor. En çok kayak ve snowboard yapanların işine yarasa da, dağcılar da bu sistemi kullanmaya başladılar. Güvenliğe önem veriyorsanız bu sistemin bedeli yaklaşık $1200.

ortovox Çanta
Ortovox Free Rider Serisi Hava Yastıklı Çanta

Kazma Kürek  — K2 firması çok akıllıca bir iş yaparak kazma ve küreği birleştirmiş. Değiştirilebilir başlıkları sayesinde tek bir sap kullanarak hem kazma hem de kürek sahibi oluyorsunuz.

k2 kazma kürek
Hem kazma hem kürek ikisi bir arada.

Tek Parça Termal İçlik — Başta dalgıç kıyafeti gibi görünse de, bu aslında Patagonia firmasının soğuk hava ve yüksek irtifa için ürettiği termal içlik. Deyim yerindeyse tepeden neredeyse tırnağa kadar sizi koruyor. Ön ve arka bölümlerinde tuvalet ihtiyacınızı gidermeniz için fermuarlar unutulmamış.

patagonia içlik

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“2013 yılının sıra dışı Outdoor Malzemeleri” üzerine 26 yorum

  1. Anlaştık Çağatay Bey. Dedegöl’e çadır götürmeyeceğim, arkadaşın yeni çadırını kullanacağız. Önümüzdeki hafta Lightent’in yazısını hazırlamaya başlarım. Çadırla ilgili elimdeki fotoğraf ve videolar yeterli olacaktır.

    Yanıtla
  2. Dediğiniz gibi Lightent 2 dış tentesiz 1500 gr., hatta biraz daha altına düşürülebilir sanıyorum. Lightent 1′in taşıma çantasını hiç kullanmıyorum. Dış tenteyi de çıkardığımda ağırlığı 1 kg’ye düşüyor. Yağmur ihtimalinin az olduğu yerlerde (Karadeniz hariç) ve yaz aylarında bu şekilde kullanılabilir. Yazın ördek tüyü uyku tulumu, Lightent 1 (iç ve dış tente dahil), ocak, tencere, yiyecek, giysi ve gerekli diğer malzemelerle birlikte 32 lt.’lik çantaya sığıyorum ve 2000 ile 3000 metre arasında değişen yüksekliklerde bu şekilde (10-12 kg. ağırlıkla) yolculuk yapabiliyorum. Konfor arıyorsanız Lightent 1 uygun olmayabilir. Ama buna rağmen oldukça rahat bir çadır olduğunu söylemeliyim (bence tek kötü yanı çadır kazıkları olmadan ayakta duramaması ama tünel şeklinde olduğu düşünülürse bu da normal). Çok hafif bir çadır değil ama hafif diyebiliriz. Türkiye’de maalesef hafif çadır yok gibi bir şey. Yurtdışında, özellikle de Amerika’da çok sayıda değişik markanın birçok hafif çadırı bulunuyor. Cuma akşamı Dedegöl Dağları’na gideceğim Amerikalı bir arkadaşımla. Amerika’dan özel yüksek irtifaya da uygun iki kişilik çadır getirtti ve ağırlığı 1,5 kg.’nin altındaymış. iki gece test etme olanağımız olacak.

    Yanıtla
    • Merhaba, rica etsem bu yeni çadırı bir de eğer Dedegöl’e götürecekseniz Lightent’i şu https://www.outdoorhaber.com/malzeme-inceleme/ferrino-lightent-2-hafif-cadir-incelemesi formatta tanıtabilirmisiniz? İçi dışı fotoğraflanabilirse çok süper olur. Fikirlerinizi de lütfen belirtin. Malum her malzemeyi satın alma şansımız olmuyor. Sizin adınızla yayınlayalım, hem belki diğer arkadaşlara da yol göstermiş oluruz.
      Bu şekilde herkes malzemesini tanıtsa ne kadar güzel olur. Boşu boşuna amaç dışı malzemeye gereksiz para harcamamış oluruz. Kimbilir belki ithalatçılar da kendilerine çeki düzen verirler.

      Yanıtla
    • alper bey sozunu ettıgınız cadırı test ettınız mı fıkırlerınızı paylasırsanız sevınırız.
      tabı resımlerıde olursa ıyı olur.

      Yanıtla
  3. Ferrino Lightent 1’in toplam ağırlığı sanıldığı ya da belirtildiği gibi 1200/1250 gr. değil. 2012’den bu yana dağlarda (kış hariç) yoğun olarak kullandığım bir çadır. Çadır kazıklarıyla beraber ağırlığı 1500 gr.’yi buluyor (çadır kazıkları olmadan çadır kendi başına ayakta duramıyor). Üreticinin verdiği değerlere her zaman kuşkuyla yaklaşmanızı öneririm çünkü çoğu zaman gerçek ağırlığın altında değerler veriliyor.

    Yanıtla
      • Girişte küçük bir bagaj var, 60 lt.’lik bir çanta sığıyor, ayakkabılar ve ufak tefek şeyler sığıyor. Tavan alçak ve ayaklara doğru iyice daralıyor. Değil bağdaş kurup oturmak, kıyafet değiştirmek bile biraz mücadele etmeyi gerektiriyor. Onun dışında içi konforlu ve bir kişi için yeterince geniş.

      • öyleyse ya lightent 2 almak gerek veya daha da araştırmak lazım. belki lightent 2’nin dış tentesini ve taşıma çantasını almazsak 1500 gr. civarına düşürebiliriz.

  4. Siteye kaydolduktan sonra yeni yorum yapıldığında e-mail bildirimleri almak için ne yapmamız gerekiyor ?

    Yanıtla

Yorum yapın