Ferrino HighLab Monster Lite 2 Yüksek İrtifa Çadırı incelemesi

Ferrino Monster Lite 2, yükseklerde ihtiyaç duymayacağınız tüm özelliklerden arındırılmış, hafiflik ve sağlamlık ön plana çıkarılarak üretilmiş safkan bir yüksek irtifa çadırı.

İtalyan outdoor malzemesi üreticisi Ferrino 1994 yılından beri dağcılık, yürüyüş ve tırmanış sporu yapan profesyonellerle birlikte çalışarak HighLab adını verdiği üst segment yüksek irtifa malzemeleri tasarlıyor. İtalya'nın Monte Rosa bölgesinde 3585 metrede konumlanmış HighLab laboratuvarında (evet gerçekten 3585 metrede bildiğiniz laboratuvar kurmuşlar) yeni materyaller, yeni ürünler, prototip uyku tulumları, çadırlar ve çantalar geliştiriyor.

Ferrino HighLab Laboratuvar
Ferrino'nun 3585 metrede yer alan HighLab laboratuvarı

Ferrino, HighLab segmentinde yer alan ürünlerini Monte Rosa'da yer alan laboratuvarın dışında Everest, Aconcagua ve Lagorai'de de test ediyor.

Ferrino'nun ülkemizde temsilciliğini Bahriyeli yürütüyor. Bahriyeli aynı zamanda Patagonia, Bestard, Leki gibi firmaların da Türkiye temsilcisi.

Ferrino HighLab Monster Lite 2 Yüksek irtifa çadırı

Kimi çadırlar vardır her mevsim kullanabilirsiniz. Sonbaharda yağmur yağarken, yazın yüksek serin yaylalarda, kışın kar altında. Ferrino Monster Lite 2 bu özelliklerde bir çadır değil. Yalnızca yüksek irtifa ve sert koşullar için tasarlanmış. Gereksiz tüm ayrıntıları sıyırıp atmışlar. Monster Lite'ın tek bir amacı var; en sert koşullarda güvenli bir biçimde barınabilmeniz.Ferrino Monster Lite 2

Örneğin Monster Lite'ın sinekliği yok. Zaten yüksek irtifada, sert koşullarda kullanılacak bir çadırda sinekliğin işi ne?  5000 metrede, 70 km hızla esen rüzgarda, -30 sıcaklıkta uçabilen sinek varmı? 😀

Çadırda yalnızca iki adet ufacık cep bulunuyor. Tavanda malzeme asacak bir bölüm yok. Yoksa yok… kim ne yapsın o koşullarda cebi? amaç hayatta kalmak !

Ferrino Monster Lite 2Ferrino Monster Lite 2'yi piyasada 5 mevsim diye satılan çadırlardan ayıran ince farklar var. Bu incelemede bu farklara ışık tutacağız. Ayrıca yazının sonunda Ferrino Monster Lite 2'yi Husky Flame ile karşılaştıracağız.

İncelemeye başlamadan önce kısaca özelliklerine göz atalım;

Monster Lite 2 tek parça bir çadır. İç ve dış tente ayrı değil.  Çadırın üst bölümünde  TEXIT adı verilen, nefes alabilir özellikte, 4000 mm su basıncına dayanıklı kumaş kullanılmış. Çadırın tabanında ise 8000 mm su basıncına dayanıklı polyester kumaş mevcut. Bütün dikişler ısıl işlemle bantlanmış.

Ferrino Monster Lite 11 mm çapında duraluminium pollere ve buza kolay saplayabileceğiniz sert aluminyumdan imal edilmiş kazıklara sahip.

Tek giriş kapısı var. 4 adet içeriden açıp kapayabileceğiniz havalandırma kanalı mevcut.

Ferrino Monster Lite'ın taşıma çantasını ip çantası olarak da kullanabilirsiniz. Çadırı daha iyi sabitlemek için kar etekleri bulunuyor.

Teknik özelliklere bakacak olursak;

Kapasite : 2 yetişkin
Ağırlık : 2800 gr maksimum* / 2300 gr minimum*
Hacim : 1.30 metreküp
Yükseklik : 110 cm
En / Boy : 210×150 cm
Paket Boyutu : 43×14 cm

* maksimum ağırlık, minimum ağırlık nedir bahsedeceğiz.

Ferrino HighLab Monster Lite 2

Yukarıda bahsettiğimiz gibi çadırda konfora yönelik hiçbir ayrıntı yok. Bu nedenle pahalı çadır iyidir diyerek Monster Lite satın alıp hüsrana uğramış pek çok yurdumuz kampçısı olabilir. Bu çadırın balkonu da yok. Hava koşulları dışarıda yemek pişirmenize izin vermiyorsa mecburen içeride pişireceksiniz. Balkon olmadığı için çantanızı ve botlarınızı da mecburen içeri alacaksınız.

Ferrino HighLab Monster Lite 2

Bu çadırda benzinli ocak kullanmak aşırı riskli, çünkü balkon yok. Çadırda nasıl bir pişirme sistemi kurmak gerekli açıkçası henüz kafamda tasarlayamadım. Tüplü ocak kullanmanızı tavsiye ederim (Yüksek irtifada kullanabileceğiniz karışımlı tüpleri ilerleyen zamanda inceleyeceğiz). Bu konuda sert havalarda balkonsuz çadır kullanmış arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa seviniriz. Neyse ki çadırın dört bir tarafında geniş hava kanalları mevcut. Yani pişirme esnasında havasızlıktan zehirlenme ihtimaliniz yok.

errino HighLab Monster Lite 2 Ferrino Monster Lite 2 çadır 2 kişi kapasiteli. 2 kişi sıkışık olsa da barınabilirsiniz. Balkon olmadığından çanta ve botlarınızı mecburen içeri almanız gerekecek. Ben çadırda iki kişi kalmaktan hoşlanmıyorum. Zorunlu olmadıkça çadıra başkasını almayacağım için tek başıma bütün malzemelerimle rahatça Monster Lite 2'de barınabiliyorum. İki kişi rahat etmek istiyorsanız az bir fiyat farkı ödeyerek Monster Lite 3 satın alabilirsiniz.

Ferrino HighLab Monster Lite 2
TEXIT kumaş nefes alabiliyor. İç kısmı yumuşak poliüretan benzeri bir maddeyle kaplanmış.

Çadırın içi oldukça ferah. İki kişi bağdaş kurup, sırtlarınızı çantalarınıza verip, kafanız tavana değmeden rahatlıkla yemek yiyebilir, sohbet edebilirsiniz. Çadırın içinde gündüz koyu sarı- oranj arası bir renk hakim. Geceleri ise fener ışığınızla beyaz iç kaplama görünüyor. Bu renk seçimi sayesinde günlerce çadırda kalmanız durumunda içiniz kararmayacaktır. Koyu renkli çadırların günaşırı konaklamalarda psikolojinizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın.

Ferrino HighLab Monster Lite 2

Konfora yönelik ayrıntıların çadırda bulunmayışı bizi gereksiz ağırlıktan kurtarmış. Çadır 2800 gram maksimum, 2300 gram minimum ağırlığa sahip. Bu arada maksimum ağırlık çadırı satın aldığınızdaki taşıma çantası dahil ağırlığıdır. Ben çadırı paketiyle taşımıyorum. Hatta polleri ve kazıkları bile paketlerine koymuyorum. Bir de 15 tane kazık taşımaya ne gerek var? 5-6 tane taşımak yetiyor.

Çadırın taşıma çantasını, pol ve kazık paketlerini, gereksiz miktarda kazık yanınıza almadığınızda çadır 2300 grama düşüyor. Örneğin birçok web sitesinde Husky Flame'in ağırlığı 2800 gram yazar, fakat 2800 gram aslında minimum ağırlığıdır. Birçok insan Flame'i çantasında paketleri, 15 tane kazığı ile taşıdığından aslında 3100 gram taşır ve haberi yoktur.

Ferrino HighLab Monster Lite 2
made in China 😀

Ferrino Monster Lite 2 tek parça yekpare bir çadır. İç tente, dış tente ayrı değil. Bu sayede en başta ağırlıktan kazanıyor. Bir de en önemlisi fırtınalı havada çadırı kurarken çadırın alttan hava alıp paraşüt gibi şişip uçup gitme ihtimali azalıyor.  Çadır tam kapalı olduğundan içerideki ısı kaybı minimum seviyede. Çadırı rüzgarlı havada köşelerden emniyet kemerinize karabina ile bağlayarak kurulum esnasında emniyetini alabilirsiniz. Düşünün Ağrı'da 4000 metrede hava aniden patlıyor, biran önce çadırınıza sığınmalısınız yoksa hava daha da kötüleşecek. Kurulum yaparken sert bir rüzgarla çadırın uçup gitmesi çadırsız kalıp donarak ölmeniz anlamına gelebilir. Neşet Hakan Arsan bir arkadaşının Ağrı'da bu yüzden hayatını kaybettiğinden bahsetmişti. Monster Lite 2 tam kapalı olduğundan (iç ve dış tente ayrı olmadığından, yekpare tek parça olduğundan) çok çok acil durumlarda polleri geçirmeden çadırı bivak tulumu gibi de kullanabilirsiniz.

Ferrino HighLab Monster Lite 2

Ferrino Monster Lite 2'nin kumaşı “nefes alabilir” özellikte. İçeride biriken su buharı kolaylıkla tahliye edilebiliyor. Ancak çadırı yalnızca yaz aylarında kullandığımı da belirtmeliyim. Kışın çok soğuklarda olumsuz bir durum olurmu, nefes alabilen TEXIT kumaş donma durumunda içeride biriken su buharını ne denli tahliye eder şimdilik bunlardan bahsetmeyeceğim. Kışın çadırı -15 -25 gibi havalarda kullanıp bu konudaki görüşlerimi mutlaka yazarım.

ferrino monster lite
Monster Lite beşgen şeklinde

Çadırın en son kurulumundan bahsedeyim. Birçok farklı marka model çadır kurdum, Ferrino Monster Lite kadar kurulumu kolay başka bir çadır görmedim. Çadırı yere seriyorsunuz (15 sn.), polleri açıyorsunuz (15 sn.), polleri çadıra geçiriyorsunuz (45 sn.) o kadar. Biraz pratik yapıp 1 dakika 15 saniyede Monster Lite'ı kurabilirsiniz. Kimbilir belki de ikinci bir kişinin yardımıyla 45 saniyede bile kurulabilir.

Sonuç :

Ferrino Monster Lite 2 bütün beklentilerimi karşıladı diyebilirim. Elbette keşke şu da olsaydı dediğim şeyler oldu. Örneğin balkon. Ancak sunduklarının yanında konfora yönelik ayrıntılar gereksiz kalıyor. Kesinlikle işi bilen profesyoneller tarafından “yüksek irtifada hayatta kalmak” için tasarlanmış.

Ferrino HighLab Monster Lite 2
paketli olarak oldukça az yer kaplıyor

Eğer dağlarda solo yürüyüşler / tırmanışlar yapıyorsanız, nadiren 2 kişi çadırda kalacaksanız, hafif havalarda/alçak irtifalarda kullanacağınız başka çadırınız varsa ve daha iyi bir çadır arıyorsanız hiç düşünmeden bu çadırı satın alabilirsiniz.

Bu çadırla ne yapamazsınız? Alçak irtifada ilkbahar ve yazın kullanamazsınız. Mümkün değil. Havalandırmaları açık bıraktığınızda içeri sinek, böcek ne varsa dolacaktır (havalandırma kanallarında sineklik yok). Bu çadırla “keyif kampı” yapamazsınız. Rahatlığa yönelik hiçbir ayrıntı düşünülmemiş.. içi dar (3 ve 4 mevsim çadırlara kıyasla), balkon yok, malzeme koyacak cep desen minnacık… kısacası yukarıda anlattıklarımdan birşey anlamadıysanız, dağcılığa yeni başlıyorsanız (nasıl birşey aradığınızı tam olarak siz de bilmiyorsanız) bu çadırdan şimdilik uzak durun.

Artılar:

  • Çok kaliteli malzeme. Kumaş, poller ve genel olarak çadır çok yüksek kalite malzemeden üretilmiş. Çadırın her santimindeki “bu ne ya?” dedirten detay düşünülerek oluşturulmuş.
  • Yekpare, tek parça oluşu ısı kaybını minimuma indiriyor, kurulumu kolaylaştırıyor, çadırın hafif olmasını sağlıyor.
  • 2300 gr. minimum ağırlığı ile ülkemizde satılan en hafif “gerçek” 5 mevsim çadırlardan.
Eksiler:
  • Çadırın en büyük eksiği balkonunun bulunmayışı. Ufak bir balkon uydursalardı mükemmel olurdu. Amaç hafiflik, yüksek irtifada keyif yapmak değil; barınmak diye düşünebiliriz. Balkon olayına fazla takılmayın.
  • Genel olarak fiyatı yaklaşık 1000 TL seviyelerinde. Çeşitli outdoor mağazaları biraz daha indirimli satıyor. Örneğin Doğa Spor'dan kdv dahil 930 TL'ye satın alabilirsiniz.  Bu konuda belki Bahriyeli ile görüşüp Outdoor Haber okuyucuları için indirim yapmalarını sağlayabiliriz.

Husky Flame VS Ferrino HighLab Monster Lite 2

Geçtiğimiz kış mevsimlerinde Husky Flame kullandım. Oldukça da memnunum. Husky Flame inceleme yazısında incelemesini okuyabilirsiniz. İnsan her zaman elindekinin daha iyisini ister. Husky Flame'e oldukça benzeyen Ferrino Monster Lite çadırı neden satın aldım?

  • 500 gram daha hafif (2.3 kg vs 2.8 kg)
  • Çantada 1/3 daha az yer kaplıyor (43×14 cm vs 65×23 cm)
  • Daha kalın poller (11 mm vs 8 mm)
  • Sert rüzgarda daha risksiz ve kolay kurulum (iç tente diye birşey yok, çadır tek parça. )
  • Geniş iç mekan (dikdörtgen iç mekan vs V şeklinde daralan iç yapı)
  • Daha kaliteli ve nitelikli malzeme

Ultra hafif bir kış çantası hazırlarken 500 gram ağırlık farkı çok şey ifade ediyor. 500 gr. çadırdan, 700 gram tulumdan, 1300 gram sırt çantasından, 100 gram tencere setinden, 200 gram ceketten, 400 gram yiyecekten derken toplamda çantanızı 3-5 kilo hafifletebilirsiniz.

Sırt çantasının dışına ne kadar az malzeme asarsanız çanta sırtınızda o kadar dengede duruyor. Bu nedenle çantanın dışına ağır malzeme asmamaya dikkat ediyorum. Çadırı çantanın içine koyacaksanız 75 litrelik çantanın her metreküpünü idareli kullanmak gerek. Husky Flame paket boyutları 65×23 idi. Ferrino Monster Lite'ın paket boyutları ise 43×14. Neredeyse 1/3 daha kompakt.

Husky Flame'in 8 mm'lik ince polleri hiçbir zaman güven vermedi. Belki de 3 kg'nin altında bir ağırlığı ancak ince pollerle tutturabildiler. Ferrino Monster Lite'da 11 mm'lik kalın poller kullanılmış. Bu durum başta çadırın rüzgar direncini arttırıyor. Sert rüzgarda kırılma olasılığı daha düşük.

husky flame
Husky Flame çadırın sonunda daralan ve alçalan V şekilli bir iç tasarıma sahip. Bu özelliği 2 kişi kullanımı neredeyse imkansız kılıyor.

Husky Flame V şekilli dar bir iç mekana sahip. Çadırı biri ile paylaştığımda ağız ağıza yatmak mecburiyetinde kalıyorum. Flame'in girişi geniş, sonu daracıktı. Bu nedenle iki kişi çapraz yatmak mümkün değildi. Ferrino Monster Lite'ın başı da sonu da hemen hemen aynı genişlikte. Ayrıca yükseklik çadırın her noktasında eşit. Husky'de olduğu gibi iki kişi yemek yerken bir kişinin bağdaş kurması, diğerinin yatar pozisyonda kalması mecburiyetinde değil.

Ferrino Monster Lite 2 tek parça yekpare bir çadır. İç tente, dış tente ayrı değil. En başta ağırlıktan kazanıyor. Bir de en önemlisi fırtınalı havada çadırı kurarken çadırın alttan hava alıp paraşüt gibi şişip uçup gitme ihtimali azalıyor. Çadırı rüzgarlı havada köşelerden emniyet kemerinize karabina ile bağlayarak kurulum esnasında emniyetini alabilirsiniz. Husky Flame ise dış ve iç tenteden oluşuyor. Husky'de kurulum yaparken benzer şekilde emniyet almak mümkün değil. Üst tenteyi emniyete alsanız, iç tente plastik bağlantılardan kolayca kurtulup uçup gidebilir. Ayrıca Husky'nin kurulumu Ferrino'ya göre daha zor ve uzun sürüyor.

Sonuç:

Husky Flame kesinlikle kötü bir çadır değil. Hatta daha geniş bir kullanım alanı ve mevsim aralığı sunuyor. Hiç çadırım olmasa iki çadır arasında tercihim Husky Flame olur. Ülkemiz kış dağ koşullarında 10 mekandan 8'inde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Likya yolu yürüyüşleri gibi faaliyetlere de Flame'i götürebilirsiniz.  Ancak 10/10 mekanda kullanabileceğiniz bir çadır arıyorsanız, Ağrı kış, Peak Lenin, Elbrus kış gibi faaliyetlere göz diktiyseniz kesinlikle tercihiniz Ferrino Monster Lite olmalı.

Şunu bilmekte de fayda var. Ferrino Monster Lite alırsanız kesinlikle ikinci bir çadıra ihtiyacınız olacak. Balkon yok, sineklik yok. Ufak detaylar gibi görünse de her mevsim kullanabileceğiniz bir çadırda bunların bulunması gerekir. 5 mevsim çadırınız yoksa başlangıcı Husky Flame ile yapmak en doğrusu.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Ferrino HighLab Monster Lite 2 Yüksek İrtifa Çadırı incelemesi” üzerine 4 yorum

  1. Merhaba
    Satılık ilanında 2.5 kg civarında olan Husky Flame çadır, bir başkası ile kıyaslanırken bir anda çıplak hali ile 2.8 kg toplamda 3.1 kg olmuş………..

    Yanıtla
    • merhaba, gereksiz aksesuarlardan, fazlasıyla verilen kazıklardan, torbalardan kurtulursanız (çöpe atmaktan bahsetmiyorum, dolaba kaldırmanız yeterli)Flame’i 2,5 kiloya kadar siz de düşürebilirsiniz.

      Yanıtla
  2. çok güzel bir inceleme olmuş.. hayalimde olan çadırlardan birisi idi. Ama öğrendim ki bana göre bir çadır değilmiş.

    Yanıtla

Yorum yapın