Thermarest NeoAir All Season Şişme Mat İnceleme

Malzeme incelemelerini çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Bu haftaki inceleme köşemizin konuğu ocaklarından tanıdığımız MSR’ın da üreticisi olan Cascade Designs’ın ThermaRest NeoAir All Season şişme matı.

All Season, NeoAir serisinin kış kullanımına uygun matları arasında köşeli olan tek model. Köşeli yapısı sayesinde baş ve ayaklar için daha fazla alan sunan NeoAir All Season, aynı firmanın daha hafif X-Therm modeline konfor yönünden üstünlük sağlıyor.

Thermarest NeoAir All Season şişme mat
Çantanızın dışına malzeme asmak istemiyorsanız Neo Air All Season ufak paket boyutuyla size göre.

540 gram ağırlığındaki NeoAir All Season (standart boy) , 51 cm. x 183 cm boyuta ve 6.3 santim yüksekliğe sahip. Üst yüzeyde 75 denye yırtılmaya dirençli polyester, alt yüzeyde ise 70 denye naylon kumaş kullanılmış.

Bu tip pahalı şişme matların klasik matlara kıyasla en büyük avantajlarını konforlu olmaları ve küçük paket boyutları olarak özetleyebiliriz.

Thermarest NeoAir All Season şişme mat
Thermarest NeoAir All Season ve Thermarest Ridgerest yanyana

NeoAir All Season'un paket boyutları şaşırtıcı derecede küçük. Çantanızda iki paket petibör bisküvi kadar yer kaplayan All Season, torbasında, havası alınmış vaziyette 22 cm. x 12 cm. yer kaplıyor.

Daha önce Husky, Ferrino gibi markaların şişme matlarını ve gene Thermarest'in X-Therm şişme matını da kullanmış biri olarak, NeoAir All Season'un şimdiye dek kullandığım en iyi şişme mat olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

thermarest mat
Her iki mat birarada kullanılarak yalıtım değerleri arttırılabilir.

Türkiye'deki tüm yaz-kış faaliyetlerini karşılayacak düzeyde olan bu matın yalıtım özelliklerini daha da arttırmak istiyorsanız, aynı markanın Ridgerest veya Z-Lite modeli PVC matları ile birlikte kullanarak 7000 metre üstü faaliyetlere de katılabilirsiniz.

Kullanım

NeoAir All Season'u şişirmek için tıpasını çevirmeniz, klasik yöntemle üflemeniz veya ortamdaki havayı kullanarak kendi paketiyle de şişirmeniz mümkün. Tansiyon problemi olanlar, yüksek irtifada nefesini tüketmek istemeyenler pek pratik olmasa da matı şişirmek için paketten faydalanabilir.

Pek pratik olmasa da, saklama torbasıyla da matı şişirmek mümkün. Matın içi nefesteki nemle ıslanmasın istiyorsanız kullanabilirsiniz.
Pek pratik olmasa da, saklama torbasıyla da matı şişirmek mümkün. Matın içi nefesteki nemle ıslanmasın istiyorsanız kullanabilirsiniz.

All Season'u tekrar paketine yerleştirmek için yapmanız gerekenler çok basit. Tıpayı gevşettikten sonra silindir biçiminde sondan başa doğru katlamanız içindeki havayı boşaltmak için yeterli. Havanın büyük bölümü çıktıktan sonra tıpayı kapıyorsunuz. Boylamasına serip ikiye, ardından tekrar rulo şeklinde katlıyorsunuz. Katladıktan sonra içinde hava kalmışsa, tıpayı gevşetmeniz yeterli.

Thermarest NeoAir All Season VS Thermarest NeoAir X-Therm

540 gramlık NeoAir All Season'u satın almayı düşünenlerin bu ürünü en çok 430 gram ağırlığa sahip NeoAir X-Therm ile kıyasladıklarını düşünüyorum. Her iki ürünü de kullandığım için aralarındaki en belirgin farkın 110 gram daha düşük ağırlık olduğunu söyleyebilirim.

Üretici firmanın açıkladığı ısı değerleri her iki ürün için de hemen hemen aynı. Thermarest matlarda R-Value şeklinde belirtilen “ısı kaybına direnç” değerleri All Season için 4.9 iken, bu değer X-Therm için 5.7.

Bana sorarsanız her iki şişme mat da soğuğu klasik kamp matlarına kıyasla gayet iyi kesiyor. Aralarında ısı kaybını engelleme anlamında ne gibi bir fark var derseniz “yok” derim.

X-Therm'i 110 gram daha hafiflemek için Thermarest pek çok malzemeden fedakarlık etmiş. En başta üst yüzeydeki kumaş 75 denye kalınlıktan 30 denye kalınlığa düşürmüşler. Bu da ürünü daha narin, patlamalara karşı daha dirençsiz bir hale getiriyor. Ayrıca All Season'daki köşeli yapı, X-Therm'de yerini yuvarlatılmış hatlara bırakıyor. Bu da baş ve ayaklar için daha az konfor anlamına geliyor.

Konfor, dayanıklılık sizin için önemliyse ve her türlü faaliyete götürebileceğiniz bir mat arayışındaysanız tercihiniz kesinlikle All Season olmalı.

thermarest matlar
Kutup gezilerinde ve 7000 metre üstü faaliyetlerde Thermarest Z-Lite ve NeoAir X-Therm birarada kullanılıyor.

110 gram fark sizin için önemliyse, dayanıklılık ve konfordan biraz ödün vererek X-Therm tercih edebilirsiniz.

X-Therm'i tercih sebebiniz yalnızca ısı değeri (R-Value) ise, bunun hissedilir bir fark olmadığını, Amerikan firmalarının tüketimi özendirici aldatmalarından biri olduğunu söyleyebilirim.

Sonuç

Thermarest dışında bir markanın şişme matını kullandıysanız ve bu deneyimden memnun kalmadıysanız, bugüne dek gerçek şişme mat kullanmadığınızı söyleyebilirim. NeoAir All Season, şişme mat hakkındaki tüm ön yargılarınızı boşa çıkaracak bir ürün.

Thermarest NeoAir All Season şişme mat

Patlama riski elbette var. Çadır içinde ocak kullanıyorsanız (tavsiye etmiyoruz fakat gün geliyor biz de kullanıyoruz), açıkta çakı benzeri delici aletler bırakıyorsanız böyle bir risk var. Eğer tamir kitini yanınızda taşırsanız birkaç dakikada tamir edip kullanmaya devam edebilirsiniz.

180 santim boya kadar regular (standart) boy sizi idare edecektir. Ancak uzun boylu ve geniş doğaseverler için Large boyunu almanızı önemle hatırlatırım.

419 TL peşin paraya satılan All Season biraz dikkat ederek kullanmanız halinde yıllarca iş görecek bir mat.

NeoAir All Season klasik pvc matlara göre oldukça yüksek. Bu sayede konfor ve yalıtım özellikleri artıyor.
NeoAir All Season klasik pvc matlara göre oldukça yüksek. Bu sayede konfor ve yalıtım özellikleri artıyor.

Klasik, katlanabilir PVC matların kalitesine göre 400 – 1000 gram arasında olduğu düşünüldüğünde 540 gram ağırlığa sahip All Season için hafif denebilir. Paketlendiğinde az yer kaplaması, konforlu oluşu ve ısı kaybını klasik matlara kıyasla 2 kat daha iyi önlüyor olması en büyük avantajları.

Hafif malzemelere yönelen solo yürüyüşçüler, heybelerinde sınırlı depolama alanına sahip bisikletçiler için de ideal bir mat olduğunu düşünüyorum. Hafif tek kişilik çadır ve NeoAir All Season ideal bir ikili oluşturabilir.

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 8/10
    Malzeme kalitesi - 8/10
  • 7/10
    Yalıtım - 7/10
  • 7/10
    Fiyat Performans - 7/10
7.5/10

Özet

Oldukça pahalı olmasına karşın, şişme matın ulaşabildiği teknolojik zirve diyebiliriz. Hafif olmasına karşın çok iyi yalıtım özellikleri bulunan NeoAir All Season, her mevsim, yüksek irtifa dahil her türden faaliyete götürebileceğiniz bir ürün. Aşırı soğuklarda; eksi 20 derece ve daha düşük ısılarda rulo matla birlikte kullanmanızı öneririz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Thermarest NeoAir All Season Şişme Mat İnceleme” üzerine 12 yorum

  1. Geçen yıl yurt dışı bir siteden All Seasons modeli ürünü aldım. Kaçkar Dağları’nda 3500 rakımda ve Domaniç’te kış kampında kullandım. Çok memnun idim. Ancak geçen hafta, Sinop İnceburun’da sıradan bir kampta, mat üzerinde otururken mat içerisinden ses geldi. Bir kaç dakika aralıklarla tekrarladı. Kontrol ettiğimde matın baş kısmında bombe şeklinde şişkinlikler gördüm. Havasını indirip içine baktığımda iç yapısında bozulmalar gerçekleştiğini gördüm. Üretici ile temasa geçip garanti koşullarını değerlendiriyorum. Bilgilerinize.

    Yanıtla
  2. Mat çok kaliteli ama fiyatı da çok pahalı. Zaten outdoor, boş zamanı olan zengin sporu olduğu için her şey abartılı fiyatlara satılıyor. Bir marka kaliteli ürün uretiyor ise, bir süre sonra fiyatları erciyes zirvesini görüyor. Ben alüminyum üreticiyim. Alüminyum outdoor malzeme fiyatlarını görünce üzülüyorum. Kalıp yapıp, prese bağlasam, 150 tl ye satılan malzemeyi 30 liraya imalat edebilirim. 900 liraya şişme mat satıyor thermarest. Çok yüksek dağlara çıkmayacak isem, veremem bu parayı. Almadan önce çok düşündüm ve sonra robens almaya karar verdim.

    Yanıtla
  3. Kadir bey kaleminize sağlık. Çok güzel anlatmışsınız. Bir sorum olacak. Patlamaya karşı ne kadar dirençli Thermarest matlar? Bu kadar pahalı bir mat patlarsa çok üzülürüm.

    Yanıtla
    • Ben cevap vereyim. Patlamaya karşı herhangi bir önlem yok. Hiçbir şişme matta böyle bir çalışma yok. Patlarsa tamir kiti var, 5 dakikada tamir edip tekrar şişirebiliyorsunuz.

      Yanıtla
  4. Thermarest şişirilen matlar bisiklet sporu için, daha doğrusu turlarda taşımak için uygun mudur? Düşüncelerinizi alabilir miyim.

    Yanıtla
    • Maddi açıdan zorlamayacaksa bisiklet için en uygun matlardan bir tanesi bu. Paket boyutu ufak olduğu için tur çantanızda çok az yer kaplayacaktır.

      Yanıtla

Yorum yapın