Kilo Kaybının Durması Problemine Farklı Bakış

Kilo kaybıyla ilgili yazdığım yazıları takip edenler belki fark etmişlerdir. Kulaktan kulağa aktarılan yalan yanlış bilgileri, kendi üzerimde denemediğim hiçbir yöntemi önermiyorum. O yüzden bugünkü yazı da benzer biçimde şekillenecek. Aşağıda maddeler halinde “spor yapın”, “diyet yapın”, yok efendim “limon suyu için” gibi; duymaktan hepimize bezginlik gelen yöntemlerden bahsetmeyeceğim.

İsveç diyeti sayesinde 13 günde 10.4 kilodan kurtulup, devamında spor, düzenli beslenme ile toplamda 30 kilo kadar kaybettim. 120.5 kilo başladığım diyet serüveninde yaklaşık 1 yıldır 93 kiloya takılıp kalmış bulunuyorum. Tartıda bir ara 89 kiloyu görmüş olmama karşın, birkaç gün içinde 93 kiloya tekrar geri döndüm.

Aslına bakarsanız 120 kilodan sonra 93 kiloyu öpüp başıma koymam gerekir. Ancak 82 kiloya inmek gibi bir hedefim var.

Spor salonunda her gün 3 saat ter atıyorum. Ardından denizde 1-2 saat kadar şnorkelle yüzüyorum. Tüm bunlar yetmiyor, akşamları fırsat buldukça 40 kilometre kadar bisiklet sürüyorum. Ancak bu aralar ne yaparsam yapayım kilo gitmiyor.

Bir yerde hata yaptığım çok açık. “Kas kütlen artmıştır” diyecek olursanız, evet olabilir. Ancak göbek ve yan karın yağları, hatta memeler halen löngür löngür sallanıyor. Bacaklar futbolcu bacağı gibi oldu. Kollar, omuzlar ve kalça gayet normal. Ancak göbek ve göğüs bölgesinde en az 10 kilo “erit beni” diyor.

İnternet'teki “kilo verme durdu, nasıl hızlandırırım” yazılarının bir çoğuna baktım. Hemen hepsi birbirinden kopyala/yapıştır, klasik “spor yapın”, “sağlıklı beslenin”, “sabahları bilmem ne için” şeklinde, bu soruna derman olmayan gelişigüzel hazırlanmış yazılardan oluşuyor.

Kilo kaybı neden durur?

İşin bilimsel yönünü bilmiyorum. Neticede hareket etmek, organlarımızı işler tutmak, hatta sırf beynimizi çalıştırmak için bile enerjiye ihtiyaç duyarız. E öyleyse kilo kaybını kalori hesabı yönüyle ele almaktan başka yapabileceğim bir şey yok. Hemen herkesin bildiği formülü tekrar edelim.

Bazal metabolizma 1500 kalori (2000 kaloriyi gerçekçi bulmuyorum)+ 1000 kalori spor = 2500 kalori

Bu durumda kilo kaybetmem için 2500 kalorinin altında gıda tüketmem gerekli öyle değil mi?

Neden kilo veremiyorum?

Yukarıdaki formül çok açık. Öyleyse ben diyeti sürdürdüğümü zannedip farkında olmadan kaytarmaya başlamış olabilir miyim?

Sabahları yumurta, az peynir, yeşillik ve cevizden oluşan, asla ekmek içermeyen hafif bir kahvaltı yapıyorum. Öğlen evde hazırlanmış çorba, akşam da gene evde hazırlanmış etli ve sebzeli, yağ içinde yüzmeyen, gayet dikkatli hazırlanmış, 3 öğünü toplasanız taş çatlasa 1000-1200 kaloriden oluşan bir diyet sürdürüyorum.

E peki neden kilo gitmiyor?

Oturup hesap kitap yaptığımda günlük 1000 kalori fazladan yakıyor görünüyorum. Bu da haftada 7000 kalori yani yaklaşık 1 kilo kaybı demek. Aylardır sabit duran kilonun açıklaması nedir öyleyse?

Suçluyu bulalım

Spor yaptığım için “enerji gerek” , “oo protein de alayım”, “vay bu yiyecek metabolizmayı hızlandırır” diye diye bir sürü ufak tefek şeyler yediğimi fark ettim. 40-200 kalori arasındaki bu atıştırmalıklar kilo kaybımı durduran asıl neden olabilir miydi?

Eski alışkanlıklar

30 kilo kaybettiğim macera hakkında yazdığım yazıda abur cuburları hedef göstermiştim. Parça başı düşük kalorili, masum görünümlü bu tuzaklar yüzünden kilo kaybım durmuş olabilirdi.

kilo verme neden durur sorusunun cevabı
suçüstü yaptım

İşin komik tarafı, bu satırları yazarken sol elimde 3 top dondurma, önümde de bir şişe bitmiş limonlu (şekerli) soda bulunuyor iyi mi. Hatta bu anı fotoğrafladım. Dondurma kesmemiş olacak ki; eve dönerken bir külah daha dondurma yemeyi ihmal etmedim.

Nasıl bir çözüm geliştirdim?

Hemen ufak bir not defteri edinip, 24 saat boyunca tek bir zeytin dahi atlamadan, tükettiğim katı ve sıvı tüm gıdaları not almaya başladım. 1 hafta boyunca neler tükettiğimi izlemek, kilo kaybının durmasını açıklayacak ipuçlarını verebilirdi.

1 hafta boyunca neler tüketmişim?

Neler tüketmemişim ki.. Aslında hedef kilomda olmuş olsaydım gayet iyi beslendiğim söylenebilir. Ancak listede 10 kilo kaybetmek isteyen biri için “uzak durması” gereken bir sürü gıda var. Neler yediğimi birlikte inceleyelim.

Gün 1

Sabah

1 grisini, 1 yumurta, 30 gr. peynir, 1 kase salata, 2 bardak şekerli çay, 2 zeytin, 1 bardak 3'ü 1 arada kahve

243 + 78 kcal = 321 kcal

Öğlen

Sabahtan artan salata, 1 grisini, 1 kase yoğurt, 1 bardak 3'ü 1 arada kahve, 1 kutu Fanta

188 + 235 kcal = 423 kcal

Akşam

3 köfte, şakşuka, 2 grisini

530 kcal

Buraya kadar gayet normal. Gün boyunca 1274 kalori tüketmişim. Şekerli çaylar “hadi neyse” fakat 3'ü 1 arada kahveler ve Fanta çıksa “mükemmel bir diyet” olacak. Ancak hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler olmuş, gece 10 sıralarında bir anda sapıtmışım.

1 kutu Cappy kayısı suyu (135 kcal), 1 şişe gazoz (95 kcal), 2 tane Ülker Smartt kornet (112 kcal), 1 Eti Soho (141 kcal), 1 Algida Nogger Sandviç dondurmayı (252 kcal) 15 dakika içinde gömmüşüm.

Abur cuburların toplamı 735 kalori. Gün boyunca yediklerimi de eklediğimde 2009 kalori ediyor.

Gün 2

Sabah

Şakşuka (az), 2 bardak şekerli çay, 30 gr. peynir, 5 zeytin, 3 ceviz, 2 Wasa knackebrod, 2 taze kayısı, 2 yumurta

757 kcal

Öğlen

Powerade sporcu içeceği, 2 tane Ülker Smartt kornet, 1 şişe Fanta, 1 şişe Ülker İçim Fit Proteinli süt

559 kcal

Akşam

2 tabak kabak yemeği, 1 Wasa knackebrod, 2 bardak şekerli çay

500 kcal

2nci gün 1816 kalori tüketmişim. Akşam 10 sıralarında gene bakkala gidip 1 Algida Nogger Sandviç dondurma, 1 cezerye almışım. Bunlar da yaklaşık 400 kalori yapıyor. Yani özet olarak 2nci günü 2216 kalori ile kapatmışım.

Gün 3

Sabah

2 kaşık yoğurt, 2 yumurta, Salata (zeytinyağlı), 2 Wasa knackebrod, 2 bardak şekerli çay, 30 gr. peynir, 4 zeytin, 3 ceviz

Öğlen

1 bardak 3'ü 1 arada kahve, 1 şişe Ülker İçim Fit Proteinli süt, 2 top dondurma, 1 orta şekerli Türk kahvesi, Etli bezelye yemeği

Akşam

1 tane Ülker Smartt kornet, 2 tabak tavuk çorbası, 1 bardak 3'ü 1 arada kahve, 3 taze kayısı, 2 ceviz, ufak kase yoğurt

Gece 10 sıralarında 1 litre Fanta, Algida maraş 500 ml., 1 cezerye

Tamam artık. Buraya 7 gün boyunca neler yediğimi teker teker yazmaya gerek yok. Gördüğünüz gibi 3ncü günde iyice sapıtıp 3000 kaloriye vurmuşum. Diğer günler de bunlardan çok farklı değil. Suçluyu bulduk.

Çözüm?

Şimdi elinizdeki klavyeyi veya telefonu sakince bırakın. Haldır haldır “neden kilo vermem durdu” diye aramanıza gerek kalmadı.

fatma gül ablanın kilo verme durdu

İki yaprak A4 kağıdı veya kırtasiyeden edineceğiniz not defteri ile hemen yarın sabahtan itibaren, ağzınıza tek bir leblebi atsanız dahi not etmeye başlıyorsunuz. Not alamayacak kadar yoğunsanız tükettiğiniz gıdaların ambalajlarını bir poşete koyup sonradan da not alabilirsiniz.

bunları yeyince kilo nasıl gitsin
Not alamayacak kadar yoğun olduğunuzda ne yediyseniz ambalajlarını poşete doldurun.

Not alma işini çok ciddiye almanız gerekiyor. Zira gerçekçi bir diyet yapıp, üzerine spor da eklediğiniz halde kilo veremiyorsanız bunun tıbbi bir açıklaması yok. “su içsem yarıyor”, “troidlerim yavaş çalışıyor” gibi bahaneler kendinizi kandırmaktan başka işe yaramıyor. Yiyorsunuz kardeşim. Farkında değilsiniz ama hımır hımır tüketiyorsunuz. Yoksa neden kilo vermeyesiniz.

Siz de “diyet yapıyorum ama kilo gitmiyor” diye düşünüyorsanız, mutlaka ama mutlaka yiyorsunuz. Neler yediğinizin farkında olmadığınız için, aslında yaktığınız kadar kaloriyi gün sonunda tekrar almış olduğunuzun bilincinde değilsiniz. Ben de farkında değildim. İki yaprak A4, bir de kalem sayesinde kilo kaybımın neden durduğunu öğrendim.

Yukarıdaki hesap çok açık. Günlük ortalama 2500 kalori yakıyorum. Bazı günler 3000 de oluyordur. Ancak tükettiğim gıdaların ortalaması da nereden baksanız 2500 kalori. E bu durumda benim internet'te bu işin ilmini araştırmam neyi çözer? Elbette hiçbir şeyi. O yüzden siz de araştırmaya son verip neler tükettiğinizi 1 hafta süreliğine izlemeye çalışın.

Günde ortalama 1500 kalori gıda ile beslenip 2500-3000 kalori harcadığınız halde kilo veremiyor olmak eşyanın tabiatına aykırı. İstikrarlı biçimde kilo kaybetmek için alıp harcadığınız kalori arasında 500-1000 kalori fark bulunmak zorunda.

Kabaca hesapla 1500 alır, 2500 yakarsanız haftada 1 kilo, 2000 kcal alır, 2500 yakarsanız ayda 2 kilo kaybedeceğinizi söyleyebilirim. Bence şok diyetler araştırmadan önce, kendinizi gözden geçirin. Neler yiyorsanız  1 hafta boyunca not edip bir bakın bakalım, size gerçekten “su bile içseniz” yarıyor mu, yoksa sürekli bir şeyler mi yiyorsunuz.

Ekim 2019 Güncelleme

Krom pikolinat hapı kullanarak tatlıya karşı iştahımı azalttım. Yazıda konuyla alakalı daha geniş bilgi bulabilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Kilo Kaybının Durması Problemine Farklı Bakış” üzerine 6 yorum

  1. Sen diyet yapmıyormuşsun ki yediğin sağlıklı uiyecek çeşidi en fazla 10. O yediğin grissini,wasa,powerade,proteinli süt bunlar bildiğin zehir hepsi paketli fabrika ürünü sen gerçekten kendini kandırmışsın.

    Yanıtla
  2. Çok teşekkürler ve tebrikler. Böylece devam edip hedef kilonuza ulaşmanızı dilerim Emeklerinizin karşılığını görürsünüz inşallah. Sosyal medya hesabınız varsa takip etmek isterim. Selamlar

    Yanıtla
  3. Samsung health uygulamasını kullanabilirsin, (reklama gireröi bilmiyorum ama) arkadaşım kullanıyor yediği herşeyi kaydederek kalori hesaplamasını yürüyüç,bisiklet vb egzersizleri ayrı ayrı kalori olarak günlük tutuyor.

    Yanıtla
    • en kesin yöntem eski usul kağıda not almak. samsung health denemiştim, 1 gün kayıt ettiysem 2nci gün ya unuttum ya üşendim. kağıda not etmek 30 saniye sürüyorsa, samsung health’te en az 5 dk’ya mal oluyor. Şu olabilir; kağıda not ettikten sonra akşam boş bir zamanda health’e geçirilebilir.

      Yanıtla

Yorum yapın