Thermarest NeoAir XLite Şişme Mat İncelemesi

Thermarest NeoAir All Season ve NeoAir Xtherm incelemelerinden sonra, bu kez Thermarest NeoAir XLite incelemesi ile karşınızdayız.

Rafta birbirinden pahalı 3 farklı Thermarest şişme mat gerçekten var. Emin olun bunları hunharca kullanıyorum. Eğer malzeme benim değilse, öyle emanet alıp iki fotoğraf çekip burada yayınlamıyorum. Bazen değirmenin suyu nereden geliyor diye soruyorlar. Bu matlardan yalnızca All Season'ın maliyetini cebimden karşıladım. Doğa sporu malzemesi distribütörleri bu tip işlerden çakmıyor. Distribütör dediysem, kafanızda büyük, kurumsal firmalar canlandırmayın. Hepsi mikro ölçekli, bakkal zihniyetiyle işletilen işletmeler. En büyüğü apartman altında depo kiralayıp, işini bu şekilde sürdürüyor.

Değirmenin suyuna gelince; insanlara çeşitli konularda ufak tefek yardımlar yapıyorum. “bunun bir karşılığı olmalı, olmaz böyle” dediklerinde, büyük ihtimalle “canın sağ olsun lafı mı olur” dememi bekliyorlar. Ancak yanılıyorlar. Emrivaki bir şekilde bu siteden bahsedip çeşitli malzemeler aldırıyorum. Ne oluyor? Satın almayı düşünenler gelip burada okuyor. Benim de birbirinden güzel malzemelerim oluyor ve böylece burada yazacak motivasyonu buluyorum. Bazen bu malzemeleri satıp, sırf burayı çeşitlendirmek için farklı modellere geçiyorum. Bugünkü incelemeye konu XLite için Yusuf'a teşekkürler.

Malzeme incelemelerinin daha da çeşitlendirecek, sevindirici bir gelişme daha var.  Sitenin 6 yıllık yayın hayatında geçtiğimiz ay bir ilk gerçekleşti. Ocak 2018 tekil ziyaretçi sayısı 250.000'in üzerindeydi. Ziyaretçi sayısı çoğaldıkça, reklam gelirleri de aynı paralelde artıyor. 2017 yılında, 3 ayda bir 1000-1500 lira gibi bir gelir söz konusuydu. Bir o kadar da gene site ile alakalı farklı gelirler elde etmeye başladım. Ancak tüm samimiyetimle söylüyorum; buradan gelen parayla henüz bir simit alıp yemiş değilim. Döner sermaye gibi düşünebilirsiniz. Hatta üç gün önce hesabıma yatan Google Adsense geliri ile Amazon'dan Garmin GPSMAP 64s siparişi verdim. Geçmiş dönem gelirleri ile Sony FDR X3000 aldım. Yakında onları da okursunuz.

Reklamlar sitenin başlıca gelir kaynağı. Siz de benim gibi reklamlardan rahatsız oluyorsanız, Adblock kullanmanızı öneririm.

İncelemeye geçmeden önce, neden şişme mat kullandığımdan bahsetmek istiyorum. Arkadaşlar, benim rulo matlarla ilgili herhangi bir problemim yok. Thermarest'in Ridgerest modelini yıllardır severek kullanıyorum. 6-7 yıl kadar önce, Antalya taraflarında kafamın şalterini attıran bir olay yaşadım.

Likya yolunun Ölüdeniz – Kaş etabında Gavurağılı denen bölgeyi arkamda bırakıp Kumluova'dan geçerken, bölgede ne kadar ipsiz sapsız tip varsa “helo helo turist velkam” diye çığırarak, kilometrelerce beni takip ettiler. “ulan Türküm, turist değilim, gidin başımdan” diyorum, daha da coşuyorlar. Aralarında 10 yaşında çocuk da var, 50 yaşında dayı da.. sanki hepsi haplanmış gibiydiler. Kafileye motosikletler de katıldı, çevremde dönmeye başladılar. Neyse, bir şekilde atlattım.

Yaşadığım bu ufak çaplı travmadan sonra bana huy geldi 😀 Nereye gitsem, sırt çantasıyla yürüyünce herkesin beni izlediği, her an “turist turist” diye yanıma geleceklermiş hissine kapılmaya başladım. Haksız da değildim hani. Yalnız bir olay dikkatimi çekti. 30-35 litrelik günübirlik yürüyüş çantasıyla gezerken kimse dönüp bakmıyordu.

apaçi istilası
ortamı gözünüzde canlandırabilmeniz için fotoşop terk bi çalışma yaptım 🙂

Sonra jeton düştü tabi. Bizim millet sırt çantasına asılı çadır, rulo mat gördüğünde turist zannedip Hint fakirleri gibi davranışlar sergiliyor. Hemen şişme mat ve hafif çadıra geçip tüm malzemeleri çantanın içine aldım. O günden beri kimse dönüp bakmıyor.

Thermarest NeoAir XLite şişme mat

NeoAir XLite dünyanın en hafif ve paket boyutu en küçük şişme matı. Yurt dışındaki alternatifleri de hesaba katınca, en iyi çok amaçlı 3 mevsim şişme matın Thermarest NeoAir XLite olduğunu söyleyebilirim.

Xlite satın almayı düşünenler, daha doğrusu mat için ortalama 800 TL bütçe ayıranlar mutlaka alternatifleri de değerlendireceklerdir. O yüzden, ilk önce kullandığım diğer Thermarest matlarla arasındaki farklardan bahsederek incelemeye başlayayım.

kamp matı çeşitleri
Sol üstteki grup kendiliğinden şişen matlar, sağ üsttekiler üfleyerek şişen matlar, aşağıdakiler ise köpük matlar. En sağ üstte NeoAir Xlite. Mekan: Everest Outdoors

Thermarest'in hafif şişme matları arasında temelde tek bir fark bulunuyor. O da kullanılan kumaşın kalınlığı. Şişme mat hafifledikçe kumaş inceliyor. Kumaş inceldikçe de delinmelere karşı daha dikkatli olmak zorunda kalıyorsunuz. Sahip olduğum üç mat arasında en kalın ve dayanıklı kumaş All Season'da kullanılmış. Xtherm'de biraz daha inceliyor. XLite'da ise kumaş kalınlığı ve ağırlık neredeyse yarı yarıya azalıyor.

Thermarest NeoAir All Season*Thermarest NeoAir Xtherm*Thermarest NeoAir XLite*
R Değeri4.95.73.2
Ağırlık650 gram430 gram350 gram
Paket Ölçüleri23 x 12 cm.23 x 10 cm.**18 x 10 cm.
Üst Yüzey Kumaşı50 denye polyester30 denye naylon30 denye naylon
Alt Yüzey Kumaşı75 denye polyester50 denye naylon30 denye naylon
Kalınlık6.3 cm.6.3 cm.6.3 cm.

* Regular ölçülerdir.

**Kendi sitesinde 23×10 cm. yazmışlar, yanlış bilgi. 18×10 cm. doğru ölçüdür.

Aralarında ortopedik açıdan konfor farkı var mı diye soracak olursanız, bu yönde hiçbir fark hissetmediğimi rahatlıkla ifade edebilirim. Karanlıkta üç modeli yan yana koyun, hangisinin üzerinde olduğunuzu anlamanın bir yolu yok. Zaten üç modelin kalınlıkları eşit. İçlerinde herhangi bir dolgu malzemesi kullanılmadığı için konfor farkı da bulunmuyor.

Thermarest NeoAir Xlite Regular şişme mat

Tek fark ağırlık ve paket boyutları mı? Elbette değil. Geçen hafta -12 derecede geçirdiğim Uludağ kampına, beraberimde hem Xtherm, hem de Xlite götürdüm. Çift kişilik Big Agnes çadıra her ikisini de şişirip serdim. Hava erken karardığı için çadıra henüz uykumun gelmediği saatlerde girdim. İlk birkaç saat XLite üzerine vakit geçirdikten sonra, uyumak için XTherm'e geçtim. XLite'da üşümedim, ancak XTherm'e geçince alttan ısınmaya başladım. İçinde ısıyı yansıtan nasıl bir malzeme kullanmışlarsa, Xtherm soğuğu kesmekle kalmıyor; aynı zamanda vücudunuzdan kaybettiğiniz ısıyı geri yansıtıyor.

NeoAir XLite Kullanım Alanları

XLite'ın en büyük olayı hafif olması (regular 350 gram) ve paket boyutları oldukça ufak olduğu için (18×10 cm.) sırt çantasında, bisiklet heybesinde veya motosiklet çantasında çok az yer kaplaması.

XLite 3 mevsim olarak önerilse de, kış kamplarında yaylalarda, Uludağ, Erciyes gibi dağların kamp alanlarında kullanmamak için neden göremiyorum. Kış dağcılığı yapan birçok kişi genellikle Ridgerest Solite (R 2.8), Ridgerest Solar (R 3.5) ya da Z-Lite Sol (R 2.6) kullanıyor. Bunlarla Ağrı kış tırmanışı yapıp 4000 metrede -30 derece ısıda günlerce konaklayan birçok kişi var. Bu durumda R değeri 3.2 olan XLite ile kış dağcılığı yapılmasın da ne yapılsın.

Aşağıdaki videoda Xlite'ı görebilir, çantada kapladığı alan hakkında fikir edinebilirsiniz.

Kimler Xlite almalı?

Hasbelkader, kırk yılın başı kamp yapıyorsanız Xlite almanız için hiçbir neden göremiyorum. Kamp yapmaya yeni başlıyorsanız, önce rulo mat alarak başlangıç yapın. Zamanla ihtiyaçlarınızı bütçeniz doğrultusunda kendiniz belirlersiniz.

Rulo matlarla ilgili hiçbir şikayetiniz yoksa, bence kendinize icat çıkarmayıp faaliyetlerinize rulo matlarla devam edin. Bana sorarsanız, konfor anlamında rulo matla şişme matın arasında çok büyük bir fark yok. Şişme mat elbette daha rahat, ancak beton zeminden yaylı yatağa geçmişçesine bir aydınlanma yaşamıyorsunuz. Bir de yatak konforunu doğaya taşımak nedir? Gürkan Genç gibi aylar, hatta yıllar süren serüvenlere kalkışmayı planlıyorsunuzdur,  o zaman yumuşak zeminde yatma olayını anlarım. Konforlu bir köpük mat tavsiyesi soracak olursanız, Thermarest Z-Lite denemenizi öneririm.

Thermarest Ridgerest, Thermarest NeoAir All Season, Thermarest NeoAir Xlite matlar
Xlite'ın paket boyutunu anlatan en iyi fotoğraf bu oldu. Solda Ridgerest Regular köpük mat, ortada NeoAir All Season Regular, sağda NeoAir Xlite Regular

Xlite en çok sınırlı heybe ve bagaj kapasitesine sahip bisiklet ve motosikletçilere hitap ediyor. Paketli halde, üst üste konmuş iki kutu koladan daha az yer kaplıyor.

Xlite benim gibi tüm malzemeleri çantada taşımak isteyen, kendi hafif olmayıp malzemelerin hafif olmasına kafayı takmış, her bulduğu fırsatı kamp yaparak değerlendiren, belki de en önemlisi tüm kamp yükünü sırtında taşıyıp uzun mesafeler yürüyen doğa severlerin işlerine yarayacaktır.

Xlite'ın alternatifleri neler?

Türkiye'de Xlite'a alternatif olabilecek tek şişme mat, gene aynı firmanın bir başka ürünü olan NeoAir All Season. All Season'un kumaşı Xlite'a kıyasla daha kalın. Böylece patlamalara karşı daha dayanıklı. Çadırın içine malzemeleri saçmıyorsanız, patlama olayı gözünüzü korkutmasın. Ancak dikkatsiz ve dağınık biriyseniz, sırf bu nedenden ötürü All Season tercih etmenizi öneririm.

İki modelin arasında paket hacmi anlamında büyük bir fark bulunmasa da, All Season Xlite'dan 300 gram daha ağır. Ancak All Season'un yalıtım özellikleri daha iyi (kar/buz üzerinde çadır kurmayacaksanız, bir anlam ifade etmeyecek kadar).

Xlite Klasik ve Xlite MAX SV

Her iki modelde de aynı kumaş kullanılmış. R değerleri aynı. Aralarındaki en büyük fark, klasik modeldeki mumya tasarımına karşın, MAX SV modelinin köşeli olması. MAX ile kasıt maksimum alan. SV ile kastedilen özellik SpeedValve, yani kafa bölümünde hava üflemek için kullanacağınız, torba gibi dürülen bir hava girişinin bulunması. Görsellere bakınca MAX SV modelinde kafa yastığı varmış gibi görünüyor, ancak alakası yok.  Bu bölüm hava üflemek için açılıp, matı bir miktar hava ile doldurduktan sonra kanyon çantalarındaki gibi dürülüp kapatılan bir hava kanalı. Hava kanalını kapattıktan sonra, klasik valfi açıp birkaç nefes üfleyerek matın sertliğini ayarlıyorsunuz.

xlite vs max sv
Solda klasik Xlite ve yanında Xlite MAX SV

Bence MAX SV modelini değerlendirmeyin. Bu matın esprisi hafif ve kompakt olması. MAX SV modeli 110 gram daha ağır ve paket boyutları NeoAir All Season ile aynı. Bir de bu hava üfleme kanalını gözüm tutmadı.

Sonuç

Hafif olmaya kafayı taktıysanız, alternatifsiz bir ürün. Zira NeoAir Xlite dünyadaki en hafif  şişme mat. Paket boyutu anlamında da, en azından Türkiye'de yanına yaklaşabilen başka bir alternatif olmadığını söyleyebilirim.

Ultra hafif tabirini kullanmaktan kaçınıyorum. Ultra hafiflik ülkemizde yanlış anlaşılan bir kavram. Ultra hafif olmak demek malzemelerin en hafiflerini satın almak anlamına gelmiyor. Amerika'da bu işin ustalarını, “guru” tabir edilen insanları inceliyorum; hemen hiçbiri bu tip pahalı malzemeler kullanmıyor. Adam gidiyor yapı markete, kafasından kalçasına kadar olan kısıma denk gelecek kadar bir parça yalıtım malzemesi kestiriyor. Sonra o malzemenin fazla gelen santimlerini tıraşlıyor. Adam matı 2 dolara mal ettiği gibi, 50 grama da işi bitiriyor. Gövdesinin altına bu malzemeyi serip, bacaklarını da sırt çantasına sokup uyuyor. Yani o kadar uçmuşlar ki, ağırlık taşımamak için bırakın mat kullanmayı; yalıtım malzemesini bile kısa kestiriyorlar. Sırtlarında bezden hallice bir sırt çantası. Bardak, kaşık, çatal, bıçak ve hatta çadır.. bunların hemen hiçbirini taşımıyor; doğadan elde ediyorlar. Öyle mont, ceket de kullanmıyorlar. Hem tarp, hem de yağmurluk/rüzgarlık olarak kullandıkları hafif bir bez parçası taşıyıp berduş gibi geziyorlar 😀 Şaka bir yana, şu ultralight mevzusunu bir ara ayrı bir yazıda inceleyelim.

Thermarest Mini Pump
Thermarest Mini Pump maalesef pakete dahil edilmemiş. İsterseniz ayrıca satın alabilirsiniz.

800 liranın üzerinde bir fiyata satılan bu matın yanında, pille çalışan Thermarest Mini Pump hediye edilmeliydi. Birkaç sene önce satın aldığım NeoAir All Season'un paketinden çıkan bu pompa sayesinde (yeni All Seasonlarda hediye olarak gelmiyor) hemen hiç nefes harcamadan tüm şişme matları şişirebiliyorum. Thermarest Mini Pump yurt dışında 140 TL, ülkemizde ise 220 TL ‘ye satılıyor.

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 6/10
    Yalıtım - 6/10
  • 7/10
    Fiyat/Performans - 7/10
7.3/10

Özet

Matı çantanın içine almak ve en hafif şişme mata sahip olmak istiyorsanız, alternatifsiz bir ürün. Pahalı olması dışında bir olumsuzluğu yok. Keşke bu fiyata, daha önce All Season'da hediye ettikleri mini hava üfleme cihazını da pakete dahil etmiş olsalardı. Xlite 3 sezon olarak satılsa da, kışın yaylalarda, 1500-1800 metrelerdeki kamp alanlarında kullanılmaması için sebep göremiyorum.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Thermarest NeoAir XLite Şişme Mat İncelemesi” üzerine 8 yorum

  1. Cagatay Bey selamlar,

    300gr fazla tasirim deseydiniz, thermarest trail scout regular i secer miydiniz? 1400tl dolayinda suan.

    Thermarest neoair xlite regular 3800tl dolayinda.

    Ikisinin de R degeri 3.1-3.2 dolayinda.

    Trail scout 300gr daha agir, ancak oldu da kampta kalabalik bir yerde olsam yazin ve calinsa daha az canim yanardi.

    Ek olarak 75d kullanmislar, xlite a gore daha kalin. Burada cehaletimden, xlite i yanlislikla patlatir miyim diye korkup bu ayrintiya takildim.

    Katlaninca kompakt boyutlari cok yakin

    Yanıtla
    • Merhaba, tek sıkıntı ağırlık değil. Kendinden şişen matlar boyut olarak da çantada epey yer kaplıyor. Fiyatlar acayip uçmuş durumda. Bence Thermarest Ridgerest veya biraz daha konforlu olsun derseniz Z-Lite gibi köpük matlardan tercih edin. İleride eliniz rahatlayınca şişme mat alın.

      Yanıtla
  2. Yazı için teşekkürler, emeğinize sağlık çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Amerika da bu işin ustalarını ”guru”larını takip ediyorum dediğiniz kişiler veya kanallar kimlerdir, paylaşabilir msisiniz çok ilginç yöntemleri varmış. Takip etmek istiyorum bende.

    Yanıtla
    • ilk linkteki şişme matı öneriyorum. diğer mat kendiliğinden şişiyor. daha fazla yer kaplıyor ve daha ağır. naturehike kopya ürün yapan bir firma. R değeri ile uğraşacaklarını zannetmiyorum. ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında sorunsuz kullanırsınız. kışın kar üzerinde ise bir tane rulo matla takviye ederseniz sıkıntı çıkmaz.

      Yanıtla

Yorum yapın